Τα Ρουγκάτσια αναβίωσαν στην Καλαμαριά (βιντεο)

7/1/2019 07:33    Εχθές Κυριακή
Εχθές Κυριακή ανήμερα των Θεοφανείων, αναβίωσε στην πλατεία του δημαρχείου της Καλαμαριάς το έθιμο Ρουγκάτσια, από τον Χορευτικό Όμιλο Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων του δήμου Καλαμαριάς.

Πρόκειται για ένα έθιμο που πραγματοποιείται στα χωριά του Ρουμλουκιού αλλά και σε άλλες περιοχές του Βορειοελλαδικού χώρου, της Μακεδονίας και της Θεσσαλίας.

Το έθιμο περιλαμβάνει ένα χορευτικό δρώμενο όπου μια σειρά 4 χορών εκτελείται από φουστανελοφόρους υπό τους ήχους ζουρνάδων και νταουλιών.

Η ρίζα του εθίμου βασίζεται στην ανάγκη που υπήρχε στα βυζαντινά χρόνια για την φύλαξη των χωριών από ληστρικές επιδρομές, την οποία οι κοινότητες ανέθεταν σε ομαδες νέων με αρχηγούς τους καπεταναραίους. Οι ομαδες αυτές περιόδευαν μία φορά το χρόνο στην περιοχή που προστάτευαν και συνέλλεγαν τη ρόγα, το συμφωνημένο ετήσιο μισθό τους από τους κατοίκους της.

Υπάρχουν πολλές ερμηνείες για την προέλευση της λέξης "ρουγκάτσια". Η πιο έγκυρη ίσως άποψη μελετητών αναφέρει ότι η λέξη ρουγκάτσια προέρχεται από τη λατινική "rogatio", που σημαίνει ζήτηση.βιντεο ΧΟΘ

Επόμενο Προηγούμενο