Η πρώτη φωτογραφία του πιο μακρινού ουράνιου σώματος

2/1/2019 01:45    Αποστολή New Horizons
Το εξερευνητικό σκάφος New Horizons της NASA πέταξε πάνω από το πιο μακρινό ουράνιο σώμα που έχει ποτέ μελετηθεί από τον άνθρωπο, το Ultima Thule, και η Αμερικάνικη Διαστημική Υπηρεσία δημοσίευσε μία εντυπωσιακή φωτογραφία από παγωμένο απομεινάρι από το σχηματισμό του ηλιακού συστήματος.

«Εμπρός New Horizons!», αναφώνησε ο επιστημονικός διευθυντής της αποστολής, Άλαν Στερν, ενώ η ομάδα του επευφημούσε στο εργαστήριο εφαρμοσμένης Φυσικής Johns Hopkins, στο Μέριλαντ, τη στιγμή που, στις 07:33 ώρα Ελλάδας, το New Horizons έστρεφε τις κάμερές του στο Ultima Thule.

«Ποτέ μέχρι τώρα ένα διαστημικό σκάφος δεν είχε εξερευνήσει ένα τόσο απομακρυσμένο αντικείμενο», υπογράμμισε ο Στερν.

Η φωτογραφία που βλέπει το φως της δημοσιότητας από απόσταση περίπου μισού εκατομμυρίου μιλίων έτσι η ανάλυσή της δεν είναι η καλύτερη δυνατή.

Το Ultima Thule, όπως φαίνεται από το καρέ, έχει σχήμα κορίνας, ενώ δεν αποκλείεται να πρόκειται και για δύο αντικείμενα που βρίσκονται σε πολύ κοντινή απόσταση.

«Τα στοιχεία που έχουμε είναι εκπληκτικά και ήδη μαθαίνουμε πληροφορίες σχετικά με το Ultima», σημείωσε ο Στερν και προσέθεσε: «Από εδώ και πέρα, οι πληροφορίες θα γίνονται όλο και καλύτερες».

Το Ultima Thule βρίσκεται σε απόσταση περίπου 6,4 δισεκατομμμυρίων χιλιομέτρων από τη Γη. Οι επιστήμονες ελπίζουν πως η παρατήρησή του θα τους επιτρέψει να κατανοήσουν καλύτερα πώς σχηματίσθηκε το ηλιακό σύστημα.cnn

Επόμενο Προηγούμενο