Θεσσαλονίκη: Εγκαινιάστηκε το παράρτημα Ελληνορωσικού Επιμελητηρίου

6/12/2018 04:23    υπογραφή μνημονίου συνεργασίας
Οι προοπτικές, οι ευκαιρίες, οι προσδοκίες περαιτέρω βελτίωσης των διμερών σχέσεων και διεύρυνσης της εμπορικής και επιχειρηματικής συνεργασίας σε διάφορους τομείς μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας αναδείχθηκαν κατά τη διάρκεια των εγκαινίων του παραρτήματος του Ελληνορωσικού Εμπορικού Επιμελητηρίου στη Θεσσαλονίκη και την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, σε εκδήλωση στο ΒΕΘ.

Παράλληλα, επισημάνθηκε ότι η εκδήλωση γίνεται δύο μόλις μέρες πριν την επίσημη επίσκεψη στη Μόσχα στις 7 Δεκεμβρίου και τη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντιμίρ Πούτιν, για την οποία όλοι οι ομιλητές εξέφρασαν την προσδοκία να είναι γόνιμη και να συμβάλει στην ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας.

«Υποστηρίζουμε κάθε πρωτοβουλία και κάθε προσπάθεια, που αποσκοπούν στην ανάπτυξη των διμερών μας σχέσεων με την Ελλάδα σε όλους τους τομείς» είπε για την αποψινή εκδήλωση, η οποία πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του ρωσικού προξενείου στο ΒΕΘ, ο γενικός πρόξενος της Ρωσίας στη Θεσσαλονίκη, Αλεξάντερ Σερμπακόφ (Alexander Shcherbakov).

Ο κ. Σερμπακόφ πρόσθεσε, ότι, αν και «δυστυχώς» η κατάσταση των εμπορικών και οικονομικών συναλλαγών μας «καθορίζεται εν πολλοίς από το καθεστώς των κυρώσεων της Ε.Ε. κατά της Ρωσίας» θα ήθελε «το κέντρο βάρους να μετατοπιστεί στις προοπτικές μας». Τόνισε, ότι οι μακραίωνοι δεσμοί φιλίας των δύο χωρών και εμπιστοσύνης και αμοιβαίου σεβασμού των δύο λαών καθιστούν «επιτακτική» την ανάγκη «για επαναφορά και αναβάθμιση της εποικοδομητικής και επωφελούς συνεργασίας».

Ο Ρώσος πρόξενος υπογράμμισε ότι η εκδήλωση γίνεται ενόψει της επίσκεψης του πρωθυπουργού της Ελλάδας στη Μόσχα και της συνάντησης του με τον πρόεδρο της Ρωσίας, αλλά και της συνόδου της μικτής διυπουργικής επιτροπής Ελλάδας - Ρωσίας και συνέχισε:

«Αναμένουμε να συμβάλουν στην αποκατάσταση και ίσως στην περαιτέρω διεύρυνση των ελληνορωσικών σχέσεων σε διάφορους τομείς».

Τον χαιρετισμό της υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας - Θράκης) Κατερίνας Νοτοπούλου μετέφερε ο εκπρόσωπος της, Β. Σιωμάδης. Στον χαιρετισμό της ΥΜΑΘ, αφού επισημαίνεται η συγκυρία που γίνεται η εκδήλωση, πριν από την ελληνορωσική συνάντηση κορυφής στη Μόσχα, υπογραμμίζεται, μεταξύ άλλων, ότι «σήμερα η Ελλάδα επιστρέφει ενεργά στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Αν. Μεσογείου, σε διπλωματικό και οικονομικό επίπεδο, αναδεικνύοντας τον περιφερειακό της ρόλο ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή». Σημειώνεται, ότι η κυβέρνηση έχει θέσει ως προτεραιότητα είναι «τη στήριξη του επιχειρηματικού δυναμικού της χώρας και ιδιαιτέρως της Β. Ελλάδος» και την ανάδειξη των οικονομικών ευκαιριών στην περιοχή. Πρόσθεσε, ότι το ΥΠΕΣ και το ΥΜΑΘ θα λάβει όλες τις πρωτοβουλίες για να προωθήσει την επιχειρηματική συνεργασία και την εξωστρέφεια των επιχειρήσεων της Β. Ελλάδας.

Στις μακροχρόνιες σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και στο υπόβαθρο που υπάρχει για περαιτέρω συνεργασία σε τομείς, όπως, ο τουρισμός, το εμπόριο τροφίμων, η γουνοποιία, οι μεταφορές, η ενέργεια, κ.α. αναφέρθηκε ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας Διεθνών και Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας του ΥΠΕΞ, Νίκος Εξαδάχτυλος. Επεσήμανε, τη «σταθερότητα» που αποκτά σήμερα η οικονομία της Ελλάδος και το πρόσφορο έδαφος για επενδύσεις. «Η γραμματεία θα βρίσκεται δίπλα σε όλους τους επιχειρηματίες και θα στηρίζει δράσεις, όπως η σημερινή» είπε ο κ. Εξαδάχτυλος.

Χαιρετισμοί

Α. Καπνοπώλη, Δ. Μπακόλα,

Π. Σκαρλάτου

«Η Ρωσία είναι μια αγορά με μεγάλο ενδιαφέρον για τις ελληνικές επιχειρήσεις» και «φιλικά διακείμενη προς τα ελληνικά προϊόντα» τόνισε ο πρόεδρος του ΒΕΘ, Αναστάσιος Καπνοπώλης, επικαλούμενος στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, που δείχνουν ότι οι ελληνικές εξαγωγές στη Ρωσία το 2017αυξήθηκαν κατά 8,8% σε σύγκριση με το 2016 και συνέχισε:

«Ωστόσο, υπάρχουν σημαντικά περιθώρια βελτίωσης των ελληνικών εξαγωγών προς τη Ρωσία, καθώς το ποσοστό των εξαγωγών μας που κατευθύνεται προς τη Ρωσία αντιστοιχεί μόλις στο 0,81%. Την ίδια στιγμή, το 2017, η αξία των εισαγωγών μας από τη Ρωσία αυξήθηκε κατά 21,4%, ανερχόμενη στα 3,42 δισεκατομμύρια ευρώ. Σημαντική είναι η συνεισφορά των Ρώσων τουριστών στην ελληνική οικονομία, αν και λόγω κυρώσεων απέχουμε ακόμη από το επίπεδο του ενός εκατομμυρίου τριακόσιων πενήντα χιλιάδων αφίξεων που είχαμε το 2013. Φέτος άγγιξαν τους οκτακόσιες χιλιάδες, πάντως, ακόμη κι έτσι αντιπροσωπεύουν ένα σημαντικό μέρος του τουρισμού με θετικές τάσεις».

Αναφερόμενος, ο κ. Καπνοπώλης, στην υπογραφή μνημονίου μεταξύ ΒΕΘ και Ελληνορωσικού Επιμελητηρίου πρόσθεσε: «Εκτιμώ ότι θα αποτελέσει το εφαλτήριο για νέες συνεργασίες μεταξύ ελληνικών και ρωσικών επιχειρήσεων».

«Έλλειπε, ως τώρα, το παράρτημα της Β. Ελλάδας» είπε ο πρόεδρος του Ελληνορωσικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Δημήτρης Μπακόλας, επισημαίνοντας η ίδρυση του έρχεται να καλύψει ένα μεγάλο κενό, αφού μεγάλο μέρος των εξαγωγών και των επιχειρηματικών συνεργασιών γίνεται από αυτή την περιοχή. Συνέστησε, σε όσους θελήσουν να επιδιώξουν επιχειρηματικές συνεργασίες στη Ρωσία να προτιμήσουν να δραστηριοποιηθούν και σε πόλεις με λιγότερο πληθυσμό από τη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη, όπου όμως υπάρχουν μεγαλύτερες ευκαιρίες ανάπτυξης συνεργασιών, ενώ θα πρέπει να απευθύνονται στο Επιμελητήριο και σε ειδικούς για την διευκόλυνση τους.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του παραρτήματος του Ελληνορωσικού Επιμελητηρίου στη Θεσσαλονίκη, Παντελής Σκαρλάτος επεσήμανε ότι η απαγόρευση εισαγωγής αγροτικών προϊόντων από τη Ρωσία, ως απάντηση στις κυρώσεις της Ε.Ε., δημιούργησε πρόσθετα προβλήματα για μια σειρά από προϊόντα στη χώρα μας (φρούτα, λαχανικά, κ.α.), όμως άλλα είδη παρουσιάζουν ενδιαφέρον για συνεργασία, όπως «γούνες, είδη μόδας, είδη ένδυσης, καλλυντικά» καθώς επίσης «δομικά υλικά, εξοπλισμός κτιρίων, μάρμαρα, μονωτικά και στεγανωτικά υλικά, χρώματα, ανελκυστήρες, κ.α.». Σημείωσε, επίσης τις συνεργασίες στον τουρισμό, στις ξενοδοχειακές μονάδες, στο real estate, κ.α.

«Υπάρχουν δυσκολίες αλλά υπάρχουν και σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης» είπε ο κ. Σκαρλάτος, παρουσιάζοντας τα οικονομικά μεγέθη, τα στοιχεία και τις τάσεις της ρωσικής αγοράς.

Στην εκδήλωση χαιρέτισαν, επίσης, ο πρόεδρος της ΔΕΘ Τάσος Τζήκας, ο πρώην εμπορικός ακόλουθος της πρεσβείας στη Μόσχα (2007-10) και πρώην εμπορικός ακόλουθος στη Ρουμανία, Ιωάννης Μάρκος, ο εκπρόσωπος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Κώστας Ιακώβου, ο επίτιμος πρόξενος του Λουξεμβούργου Ιωάννης Βεργίνης, ενώ βραβεύτηκαν οι επιχειρηματίες Δημήτρης Ρόκκος και Κώστας Αποστόλου για την επιτυχημένη δραστηριοποίηση τους στη ρωσική αγορά.


ΑΜΠΕ
Επόμενο Προηγούμενο
 

Social Media - Thessaloniki
Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

11:33 6/3/2024

Τετάρτη 06/03 και Πέμπτη 07/03

Στην Καλαμαριά έρχονται τα λείψανα του Αγίου Λουκά (δείτε το πρόγραμμα)

Στην Καλαμαριά έρχονται τα λείψανα του Αγίου Λουκά (δείτε το πρόγραμμα)

10:41 6/3/2024

στην Μητρόπολη

Καλαμαριά: Συλλήψεις σε καταστήματα για δυνατό ήχο μουσικής

Καλαμαριά: Συλλήψεις σε καταστήματα για δυνατό ήχο μουσικής

23:42 5/3/2024

έλεγχοι για ηχορύπανση

Έρχεται το «Καλάθι της Σαρακοστής» - Δείτε ποια τρόφιμα περιλαμβάνει

Έρχεται το «Καλάθι της Σαρακοστής» - Δείτε ποια τρόφιμα περιλαμβάνει

23:35 5/3/2024

από τις 13 Μαρτίου

H Kαλαμαριά γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας (δείτε το πρόγραμμα)

H Kαλαμαριά γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας (δείτε το πρόγραμμα)

23:25 5/3/2024

8/03 - 8:00 μμ - 11:00 μμ

Ο Δήμος Καλαμαριάς ανοίγει τον διάλογο για τη βία στα σχολεία

Ο Δήμος Καλαμαριάς ανοίγει τον διάλογο για τη βία στα σχολεία

23:18 5/3/2024

6/03 - 13/03

Καλαμαριά: Ξεκινούν οι αιτήσεις για μόνιμες θέσεις στην δημοτική αστυνομία

Καλαμαριά: Ξεκινούν οι αιτήσεις για μόνιμες θέσεις στην δημοτική αστυνομία

23:10 5/3/2024

Δείτε εδώ το ΦΕΚ

Καλαμαριά: Μαθητές δημιούργησαν Ρομποτικό σύστημα για το «Σύνδρομο του Ξεχασμένου Παιδιού»

Καλαμαριά: Μαθητές δημιούργησαν Ρομποτικό σύστημα για το «Σύνδρομο του Ξεχασμένου Παιδιού»

23:02 5/3/2024

11ο Δημοτικό

Ο Νταλί ζωντανεύει στο λιμάνι

Ο Νταλί ζωντανεύει στο λιμάνι

16:22 5/3/2024

Ένα επαναστατικό θέαμα

26ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

26ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

16:15 5/3/2024

Το 26ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης ανακοίνωσε το πλήρες πρόγραμμά του.

Κλασικά Έπιπλα