Προφυλακίστηκε ο Ριχάρδος

3/12/2018 03:33    Δηλώνει "αθώος"

Προφυλακιστέος κρίθηκε μετά την απολογία του ο γνωστός ενεχυροδανειστής Ριχάρδος, ο οποίος αντιμετωπίζει κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος. 

Εξαπολύοντας βολές κατά των αστυνομικών που διεξήγαγαν την έρευνα και αμφισβητώντας το βασικό αδίκημα της λαθρεμπορίας χρυσού, απαντά σε όσα του καταλογίζονται, με απολογητικό υπόμνημα που παρέδωσε στην ανακρίτρια. 

Μετά τον ενεχυροδανειστή, προφυλακιστέα με απόφαση ανακρίτριας διαφθοράς και εισαγγελέως, κρίθηκε και η φερόμενη υπαρχηγός του κυκλώματος λαθρεμπορίας χρυσού, γραμματέας στο κεντρικό κατάστημα της οδού Πατησίων, η οποία εμφανίζεται να έχει κομβικό ρόλο στην υπόθεση. Σύμφωνα με πληροφορίες η κατηγορούμενη και μητέρα δύο παιδιών αρνήθηκε τις κατηγορίες, υποστήριξε ότι δεν έχει καμία σχέση με παράνομες συναλλαγές και πως εργαζόταν νόμιμα στο κατάστημα.

«Υπαρχηγός με 1200 μισθό τον μήνα, είναι αστείο» σχολίασαν οι συνήγοροι της για τα στοιχεία της δικογραφίας εις βάρος της εντολέως τους.

Για την υπόθεση έχουν απολογηθεί μέχρι στιγμής 40 κατηγορούμενοι και έχουν κριθεί προσωρινά κρατούμενοι οκτώ κατηγορούμενοι.





Δηλώνει "αθώος"

Ο κατηγορούμενος αρνείται το βαρύ κατηγορητήριο που συντάχθηκε σε βάρος του και επαναλαμβάνει στο υπόμνημα του: «Δεν είμαι ούτε μέλος ούτε (συν)αρχηγός οποιασδήποτε εγκληματικής οργάνωσης, δεν έχω διαπράξει ποτέ το αδίκημα της λαθρεμπορίας και δεν έχω νομιμοποιήσει ποτέ έσοδα από εγκληματικές δραστηριότητες».

Δηλώνει, πολύτεκνος με πέντε ανήλικα παιδιά, οικογενειάρχης με δύο γάμους στο ενεργητικό του, συνεπής φορολογούμενος, πετυχημένος επιχειρηματίας με 88 καταστήματα και περίπου 100 εργαζομένους ύστερα από έντιμη και σκληρή δουλειά και κυρίως …αθώος.





Ο κατηγορούμενος αρνείται κάθε σχέση με λαθρεμπορία ή ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, εμφανιζόμενος ούτε λίγο ούτε πολύ ως «θύμα» του συνεργάτη του, Τούρκου συριακής καταγωγής με τον οποίο φέρεται ότι μοιραζόταν την αρχηγία.

Ο κατά τα άλλα πανέξυπνος επιχειρηματίας ο οποίος με περηφάνια αναφέρει πως ο κύκλος εργασιών από τα ενεχυροδανειστήρια του «μόνο για το έτος 2017 ήταν 14,3 εκατομμύρια ευρώ, βάσει των φορολογικών του δηλώσεων», πιάστηκε ….στον ύπνο από τον Τούρκο συγκατηγορούμενο του. 

Ο ενεχυροδανειστής ισχυρίζεται ότι τα κέρδη του ήταν τόσο μεγάλα που δεν είχε κανένα λόγο για να προχωρήσει και σε λαθρεμπόριο χρυσού, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Εξάλλου, τα κέρδη από την απολύτως νόμιμη δραστηριότητά μου ήταν τόσα, ώστε να καθίσταται κωμικός ο ισχυρισμός ότι χρειαζόταν να επιδοθώ και στην αποδιδόμενη παράλληλη και παράνομη εξαγωγική δραστηριότητα.

 Αντιθέτως, κάποιοι που βλέπουν τα δικά μου κέρδη και δεν μπορούν να έχουν τον δικό μου απολύτως επιτυχή μηχανισμό λειτουργίας της επιχειρηματικής μου δραστηριότητας, επέλεξαν αυτή την παράλληλη δραστηριότητα για να με ανταγωνιστούν. Είμαι τόσο καθαρός που είμαι διατεθειμένος να παραστώ και ως πολιτικώς ενάγων κατά παντός υπαιτίου, αφού η παράλληλη αυτή δραστηριότητα πλήττει τη δική μου νόμιμη δραστηριότητα».





Στο απολογητικό του υπόμνημα, ο επιχειρηματίας στρέφει τα βέλη του κατά του Τούρκου συγκατηγορούμενου του ότι αν και στην αρχή τον παρακαλούσε να του δώσει δουλειά για να πάρει άδεια παραμονή στη χώρα μας, εν τούτοις στη συνέχεια δε δίστασε να φτιάξει ένα «παραμάμαγαζο» , μαζί με τον αδελφό του που ζει στην Τουρκία και άλλους στενούς συνεργάτες του. 

«Δεν υπάρχει ταύτιση της επιχειρηματικής μου δραστηριότητας με την παράνομη εξαγωγή χρυσού, αλλά φαίνεται ότι είχε αναπτυχθεί εν αγνοία μου παράλληλη (και κατά την αστυνομία παράνομη) δραστηριότητα συγκέντρωσης και εξαγωγής χρυσού από τον A. I. (τον οποίο όμως εγώ χρησιμοποιούσα μόνο σε διεκπεραιωτικές εργασίες) και από την ομάδα του χωρίς εμπλοκή άλλων υπαλλήλων της επιχείρησής μου» αναφέρει χαρακτηριστικά στο υπόμνημα του και αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να «κρατούσαν δικά μου παραστατικά έγγραφα, για να έχουν κάτι να δείξουν σε περίπτωση ελέγχου».





Ο ενεχυροδανειστής υποστηρίζει πως δεν είναι ούτε μέλος ούτε (συν-αρχηγός) οποιασδήποτε εγκληματικής οργάνωσης και προσθέτει: «Ως ενεχυροδανειστής δεν έχω παραλάβει ποτέ προϊόντα εγκληματικών πράξεων, είτε αυτοπροσώπως είτε μέσω των υπαλλήλων μου, καθόσον σε όλα τα καταστήματα υπάρχει προσωπικό που μεριμνά να εισέρχονται μόνο πελάτες που φέρουν δελτίο αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατήριο, και σε περίπτωση ολοκλήρωσης της συναλλαγής να καταγράφονται τα στοιχεία τους στα βιβλία που προβλέπει η νομοθεσία.

Ουδέποτε έχει παραληφθεί στα καταστήματά μου έστω και ένα αντικείμενο άτυπα χωρίς να καταγραφεί η συναλλαγή, και ουδέποτε έχω παραλάβει αντικείμενα από τρίτους ενεχυροδανειστές ή πρόσωπα που συγκεντρώνουν αντικείμενα άνευ αδείας και παραστατικών».

Για το σκάφος αναψυχής

Ως προς το σκάφος αναψυχής που κατέχει υποστήριξε: «Αναφορικά με την κατηγορία ότι δήθεν νομιμοποίησα έσοδα από εγκληματική δραστηριότητα μέσω της ανακαίνισης του σκάφους μου (που είναι ιδιοκτησίας της εταιρείας ΡΙΧΑΡΔΟΣ ΝΕΠΑ), πρέπει να τονισθεί ότι τα έξοδα αυτά ανήλθαν μόλις στο ποσό των 40.000 ευρώ περίπου, το δε σκάφος αγοράσθηκε έναντι ποσού 220.000 ευρώ, δηλαδή το συνολικό κόστος ήταν 260 χιλιάδες ευρώ που δικαιολογούνται επαρκώς από τα ετήσια εισοδήματά μου εκ της επιχειρηματικής μου δραστηριότητας (προσκομίζω αντίγραφο του βιβλίου εξόδων της ιδιοκτήτριας εταιρείας με τα σχετικά παραστατικά)».

Οι κωδικοί των τηλεφωνικών συνομιλιών

Σχετικά με τους κωδικούς που χρησιμοποιούσε κατά τις τηλεφωνικές συνομιλίες του με τους συνεργάτες του ανέφερε:

«Το πνεύμα των συνομιλιών μου με τους συνεργάτες μου είναι η καθημερινή λειτουργία των καταστημάτων μου. Ενδεικτικά αναφέρω ορισμένες συνομιλίες μου με τη Γ. Ν.:

2.7.2018 Αφορούν συνεννοήσεις για πληρωμές του A. I. έναντι της αξίας νόμιμων εξαγωγών προς τις εταιρίες του αδελφού του στην Τουρκία. Επίσης, αναφερόμαστε στη διαχείριση χρημάτων από πώληση χρυσού με αποδείξεις εισπράξεως και κατάθεση χρημάτων στον τραπεζικό λογαριασμό μου, έναντι των εξαγωγών.

3.7.18 Όταν της λέω «Μέταλλα μη δώσεις γιατί θέλω να τα διώξω αλλού», εννοώ ότι τα προορίζω για εσωτερική διακίνηση, οπότε της ζητώ να τα ξεχωρίσει από αυτά που προορίζονται για εξαγωγή, και μάλιστα αναφέρω στη συνομιλία μας ότι δέχομαι ότι για την εσωτερική διακίνηση θα πλήρωνα ΦΠΑ, αφού οι εξαγωγές απαλλάσσονται από ΦΠΑ.

3.7.18 και 5.7.18 Γίνεται συνεννόηση με την Ν. για την ενίσχυση της ρευστότητας καταστημάτων Αττικής».

«Προχειροδουλειά» η έρευνα της Αστυνομίας

Ο κατηγορούμενος ενεχυροδανειστής αν και θεωρεί «προχειροδουλειά» την έρευνα των αστυνομικών, επικαλείται τις απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες , για να υποστηρίξει ότι δεν είχε σχέση με όσα του αποδίδονται: «Ουδέποτε ήρθα σε επικοινωνία με τους φερόμενους ως γυρολόγους ή «πασπαρτού» ή τρίτους ενεχυροδανειστές που πήγαιναν τιμαλφή στον A. I. από διάφορα ενεχυροδανειστήρια, διότι με τη συγκεκριμένη δραστηριότητά του δεν είχα καμία γνώση, ανάμειξη ή ωφέλεια». Μιλώντας δε για τις πολυσυζητημένες συναλλαγές με τους Κινέζους που, σύμφωνα με τις αρχές ξέπλεναν το μαύρο χρήμα από το λαθρεμπόριο χρυσού, ισχυρίζεται πως ο ίδιος δεν είχε καμία ανάμειξη και τις αποδίδει στον Τούρκο συγκατηγορούμενο του. «Αναφορικά με τις συναλλαγές του A. Ι. με τους Κινέζους δεν έχω καμία γνώση, ανάμειξη, τηλεφωνική ή δια ζώσης συνομιλία ή φυσική παρουσία και τις πληροφορήθηκα το πρώτον από τη δικογραφία» υπογραμμίζει.

Όσο για την οδική μεταφορά του χρυσού στη Τουρκία με λεωφορεία, ο κατηγορούμενος αναφέρει:
«Ουδέποτε έχω πραγματοποιήσει παράνομη εξαγωγή χρυσού μέσω λεωφορείων ή με οποιονδήποτε τρόπο, αφού οι εξαγωγές που πραγματοποιώ είναι πάντοτε νόμιμες μέσω του τελωνείου του Αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος»…

 Ουδέποτε έδωσα εντολή να διακινηθεί χρυσός προς λεωφορεία με ή χωρίς νομιμοφανή παραστατικά της επιχείρησής μου, οι δε κατασχεθείσες πλάκες χρυσού στο λεωφορείο είναι αδύνατο να προέρχονται από την επιχείρησή μου, αφού οι πλάκες χρυσού της επιχειρήσεώς μου φυλάσσονται σε ειδικές κούτες συσκευασμένες για το αεροδρόμιο με ειδική σφραγίδα για να μην υπάρχει παραβίαση, καθώς επίσης αναγράφουν και το όνομα της παραλήπτριας εταιρείας».





Ο ιδιαίτερα προβεβλημένος από την τηλεόραση ενεχυροδανειστής σπεύδει πάντως να «στηρίξει» και τον τηλεοπτικό παρουσιαστή με τον οποίο, ακούγεται στις τηλεφωνικές συνομιλίες να κλείνει οικονομικές συμφωνίες, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ουδέποτε κατείχα «μαύρο» χρήμα και ουδέποτε διέθεσα «μαύρο» χρήμα σε προωθητικές ενέργειες, αλλ’ αντιθέτως τα χρήματα για τις διαφημίσεις των καταστημάτων προέρχονταν από τον κύκλο εργασιών μου που μόνο για το έτος 2017 ήταν 14,3 εκατομμύρια ευρώ, βάσει των φορολογικών μου δηλώσεων» λέει μεταξύ άλλων ο ενεχυροδανειστής. Μάλιστα, αναφερόμενος στη συνεργασία του με γνωστό παρουσιαστή και στην υπόνοια ότι διακινήθηκε «μαύρο» χρήμα ο ενεχυροδανειστής κάνει λόγο για νόμιμη συμφωνία για την οποία είχαν υπογράψει συμφωνητικά που έχουν αναρτηθεί νομότυπα στο taxisnet.





Αρνούμενος ιδιαίτερα την αξιόποινη πράξη της λαθρεμπορίας, ο κατηγορούμενος ενεχυροδανειστής υποστηρίζει ότι είναι αδύνατον να υφίσταται καθώς για την Τουρκία, χώρα εκτός ΕΕ, δεν μπορούν να οφείλονται δασμοί ή φόροι, κατηγορώντας για δολιότητα και προχειρότητα τις αστυνομικές αρχές που αντί να ζητήσουν τη συνδρομή των αρμόδιων υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών ή του ΣΔΟΕ, «ι υποκατέστησαν τους αρμόδιους τελωνειακούς» και έγιναν «μαθητευόμενοι μάγοι».

Στο απολογητικό του υπόμνημα πάντως δεν παραλείπει να αναγνωρίσει στην οικονομική κρίση ότι τον βοήθησε να επεκταθεί ακόμη και εκτός Ελλάδος, στην Ισπανία και την Πορτογαλία, αν και το μεγάλο του στόχο για το Λας Βέγκας, δεν τον κατάφερε τελικά. «Μέχρι το 2011 διατηρούσα εμπορικά καταστήματα στο Σύνταγμα που έκαναν εισαγωγή και εμπορία φτηνών κοσμημάτων.

Επειδή όμως αναγκάστηκα να τα κλείσω λόγω κρίσης, αποφάσισα να γίνω ενεχυροδανειστής, ανοίγοντας το πρώτο κατάστημα στην Πατησίων, το οποίο ξεκίνησε πολύ καλά εξαιτίας της γενικότερης οικονομικής κατάστασης. Βαθμιαία άρχισα να επεκτείνομαι, ανοίγοντας περισσότερα καταστήματα, τα οποία αποτελούν μέρος της ατομικής μου επιχείρησης, δηλ. είναι στο όνομά μου και όχι με franchise. 





Σήμερα διατηρώ 65 τέτοια καταστήματα σε όλη την Ελλάδα συν δύο σε Ισπανία και Πορτογαλία, στα οποία εργάζονται περίπου 100 άτομα που έχουν εκπαιδευτεί στο αντικείμενο (εκτίμηση ρολογιών, πολύτιμων λίθων, κοσμημάτων, χρυσού, αργύρου κλπ), καθώς επίσης αυτοτελές χυτήριο με νόμιμη άδεια επί της οδού Στουρνάρη το οποίο ιδρύθηκε το 2016.

Η επιχείρησή μου είναι φορολογικά και ασφαλιστικά ενήμερη» υποστηρίζει ενώ παράλληλα δε χάνει ακόμη και τώρα την ευκαιρία για διαφήμιση, σημειώνοντας: «Η ανάπτυξη της επιχείρησής μου οφείλεται όχι μόνο στην έντονη διαφημιστική προβολή της σε πολλά τηλεοπτικά κανάλια και στο internet, αλλά και στο γεγονός ότι χάρη στο εξειδικευμένο προσωπικό μου δίνω τις καλύτερες τιμές στην αγορά, προσφέροντας παράλληλα στον πελάτη απόλυτη εχεμύθεια και ασφάλεια, αλλά και πίστωση χρόνου στα συμβόλαια εξώνησης, οπότε με τον τρόπο αυτό παρέχω την δυνατότητα στους πελάτες μου να ανακτήσουν τα προσωπικά τους τιμαλφή», ανέφερε στο υπόμνημά του. 


zougla

Επόμενο Προηγούμενο
 

Social Media - Thessaloniki
Δ. Θεσσαλονίκης: Φυτεύονται 500 δέντρα στη νέα παραλία

Δ. Θεσσαλονίκης: Φυτεύονται 500 δέντρα στη νέα παραλία

15:23 28/3/2024

Έρχονται δύο νέα πάρκα τσέπης

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

15:08 27/3/2024

Τετάρτη 27/03 και Πέμπτη 28/03

Ένωση Γονέων Καλαμαριάς: Επικίνδυνη η πρόταση για αθώωση Μίχου - Να προστατευτεί η 12χρονη

Ένωση Γονέων Καλαμαριάς: Επικίνδυνη η πρόταση για αθώωση Μίχου - Να προστατευτεί η 12χρονη

21:19 25/3/2024

Η ανακοίνωση της Ένωσης

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

12:46 22/3/2024

Παρασκευή 22/03, Σάββατο 23/03 και Κυριακή 24/03

Καλαμαριά: Δράσεις για την στοματική υγεία στον Φοίνικα και στην πλατεία Προσφυγικού Ελληνισμού

Καλαμαριά: Δράσεις για την στοματική υγεία στον Φοίνικα και στην πλατεία Προσφυγικού Ελληνισμού

23:18 20/3/2024

Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας

Καλαμαριά: Έρχονται 11 πάρκα, σιντριβάνια, πεζόδρομοι και ποδηλατόδρομος!

Καλαμαριά: Έρχονται 11 πάρκα, σιντριβάνια, πεζόδρομοι και ποδηλατόδρομος!

23:03 20/3/2024

έπεσαν οι υπογραφές

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

15:52 20/3/2024

Τετάρτη 20/03 και Πέμπτη 21/03

Θεσσαλονίκη: 1292 παραβάσεις σημείωσε η τροχαία σε δύο μέρες!

Θεσσαλονίκη: 1292 παραβάσεις σημείωσε η τροχαία σε δύο μέρες!

00:00 20/3/2024

αναλυτικά στοιχεία

Καλαμαριά: Δεκάδες κεραίες τηλεφωνίας δίπλα στα σχολεία! Τί καταγγέλλουν οι γονείς

Καλαμαριά: Δεκάδες κεραίες τηλεφωνίας δίπλα στα σχολεία! Τί καταγγέλλουν οι γονείς

23:49 19/3/2024

«Όχι στις κεραίες δίπλα στα σχολεία μας»

Η Καλαμαριά γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Συνδρόμου Down

Η Καλαμαριά γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Συνδρόμου Down

23:22 19/3/2024

«Μελίνα Μερκούρη»

Κλασικά Έπιπλα