Οι πρώτες απόκοσμες εικόνες από τον Άρη

2/12/2018 03:54    InSight Nasa
Σε πανηγυρικό κλίμα είχε πραγματοποιηθεί την Δευτέρα (26/11) η προσεδάφιση του σεισμολόγου της NASA στον αφιλόξενο Κόκκινο Πλανήτη.

Μάλιστα εκατομμύρια χρήστες του Internet συνδέθηκαν εκείνο το βράδυ με το κέντρο ελέγχου της αποστολής InSight στο Κέντρο Αεριώθησης (το περίφημο JPL) της NASA για να παρακολουθήσουν ζωντανά την προσεδάφιση του ρομπότ στον Άρη.

Το InSight είχε εκτοξευθεί από τη Γη στις 5 Μαΐου και προσεδαφίστηκε σε μια τεράστια επίπεδη έκταση του Άρη, γνωστή ως Elysium Planitia, μήκους 130 χλμ. και πλάτους 27 χλμ., λίγο βόρεια του αρειανού ισημερινού, γνωστή και ως «το μεγαλύτερο επίπεδο πάρκινγκ στον Άρη».
Το ρομπότ-επιτομή της τεχνολογίας αμέσως μετά την προσγείωση ξεδίπλωσε τα ηλιακά του πάνελ για να τροφοδοτηθεί με ενέργεια αφού οι μπαταρίες του έχουν περιορισμένο χρόνο λειτουργίας.

Έξι μέρες μετά, φαίνεται πως όλα βαίνουν καλώς για τον σεισμογράφο της NASA στον αφιλόξενο πλανήτη και η αποστολή του συνεχίζεται κανονικά. Μάλιστα η NASA τροφοδοτεί συνέχεια το κοινό με νέο φωτογραφικό από τον μακρινό πλανήτη στον επίσημο λογαριασμό της στο Twitter. Χθες, οι επιστήμονες της διαστημικής υπηρεσίας αφαίρεσαν και το καπάκι από τον φωτογραφικό φακό του σεισμογράφου και έδωσε στη δημοσιότητα τις πρώτες «καθαρές» εικόνες.
Το ρομπότ της NASA εξοπλισμένο με δυο κάμερες υψηλής ευκρίνειας είχε στείλει λήψεις οι οποίες απεικόνιζαν τον ουρανό και μια επίπεδη επιφάνεια μπροστά από την μηχανή του. Ωστόσο το προστατευτικό καπάκι του φακού θόλωνε τις πρώτες εικόνες κάτι που πλέον δεν υφίσταται.


NASA-Άρης


ethnos

Επόμενο Προηγούμενο
 
Κλασικά Έπιπλα