Στην Καλαμαριά για τα προβλήματα των εργατικών κατοικιών ο κ. Νεφελούδης

18/10/2017 09:12    Γενικός Γραμματέας του Υπ. Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων
Την Καλαμαριά επισκέφθηκε χθες το απόγευμα (Τρίτη 17 Οκτωβρίου) ο Γενικός Γραμματέας του Υπ. Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Ανδρέας Νεφελούδης, μαζί με συνεργάτες του αρμοδιους για θέματα εργατικών κατοικιών.

Σκοπός της επίσκεψης ήταν η ενημέρωση τους για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δικαιούχοι και οι οικιστές των εργατικών κατοικιών σε διάφορους συνοικισμούς της πόλης, όπως στον Φοίνικα, τον Βότση, τον Αγιο Ιωάννη, τον Αγιο Παντελεήμονα, την Κρήνη κτλ.  

Το e-kalamaria ήταν στην συνάντηση που έγινε στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου, όπου επίσης παρευρέθηκαν τοπικοί φορείς, σύλλογοι και οικιστές των παραπάνω περιοχών για να εξηγήσουν τα προβλήματα και να ακούσουν λυσεις σε προβλήματα που χρονίζουν.

Ο δήμαρχος Καλαμαριάς, Θεοδόσης Μπακογλίδης μαζί με τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών Θεοδοσιάδη Παναγιώτη και συνεργάτες τους από τη νομική υπηρεσία του δήμου, ενημέρωσαν τον γενικό γραμματέα για την κατάσταση που υπάρχει στην Καλαμαριά, με παλιές και νέες εργατικές κατοικίες.

Στη συνέχεια ο λόγος δόθηκε στους πολίτες όπου παρουσίασαν τα προβλήματα που βιώνουν καθημερινά, δίνοντας έμφαση σε περιπτωσεις επικινδυνότητας, με οικοδομές που έχουν υποστεί καθίζηση και κατοικίες που έχουν ρωγμές από τα χρόνια και τους σεισμούς. Πολλοί ήταν αυτοί που στάθηκαν στο νομικό κόλλημα του δήμου, καθώς το ισχύον πλαίσιο δεν επιτρέπει παρεμβάσεις σε χώρους ανάμεσα σε οικοδομές, με αποτέλεσμα να παρουσιάζουν κατώτερη εικόνα σε σχέση με τις υπόλοιπες γειτονιές της Καλαμαριάς. Αλλοι ανέφεραν το γεγονός οτι είναι ακατόρθωτο να μαζευτεί το 100% των δικαιούχων (και όχι η πλειοψηφία) για να αποφασιστούν συλλογικές κινήσεις! Ενω κάποιοι άλλοι στάθηκαν στο οτι δεν μπορούν να εκμεταλλευτούν τα κατα καιρους προγράμματα βελτίωσης κατοικιών, όπως το ''εξοικονομώ κατ' οίκων''.

Και τα προβλήματα δεν τελείωναν...

Αφού ακούστηκαν εκπρόσωποι απ' όλους τους συνοικισμούς, ο Δήμαρχος Καλαμαριας Θεοδόσης Μπακογλίδης, πήρε τον λόγο και ζήτησε από τους τοπικούς συλλόγους, να μαζέψουν εγγράφως τα προβλήματα - αιτήματα και με τη βοήθεια του δήμου θα παραδοθούν στα αρμόδια υπουργεία.

«Είχε παραβιαστεί η έννοια της λειτουργίας του ΟΕΚ»

Ο κ. Νεφελούδης αναφέρθηκε, αφήνοντας αιχμές, στο τοπίο που παρέλαβε η σημερινή κυβέρνηση με τα προβλήματα των εργατικών κατοικιών σε όλη τη χώρα, αλλά και στις νέες ρυθμίσεις που έφερε για τους οικιστές (Φεβρουαρίου και Απριλίου 2017), που πλέον έχουν γίνει ΦΕΚ και αφορούν την αποσαφήνιση του τοπίου, την επίλυση προβλημάτων δικαιούχων και οικιστών του ΟΕΚ. Οι νέες ρυθμίσεις αφορούν τη νέα, μειωμένη, ενιαία τελική τιμή των ακινήτων, την επέκταση της διαδικασίας αποπληρωμής και ενέργειες για την απόδοση των οριστικών παραχωρητηρίων στις περιπτώσεις που βρίσκονται σε εκκρεμότητα.

«Τα προβλήματα μιας τεράστιας παθογένειας πενήντα χρόνων, δε λύνονται ασφαλώς σε δύο χρόνια» είπε ο κ. Νεφελούδης, συμπληρώνοντας ωστόσο, ότι ήδη με τις νέες ρυθμίσεις έγιναν σημαντικά βήματα για την αποκατάσταση των προβλημάτων. «Σε ένα μήνα, θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε παρόμοια μέτρα, για τη διαδικασία της ρύθμισης των δανειακών υποχρεώσεων των δανειοληπτών, με πολύ ευνοϊκούς όρους» πρόσθεσε ο κ. Νεφελούδης.

«Είχε παραβιαστεί και η έννοια της λειτουργίας του ΟΕΚ. Διότι, ο ΟΕΚ δεν ήταν ποτέ κερδοσκοπικός οργανισμός, έπρεπε να φτιάχνει τα σπίτια με τα λεφτά των εργαζόμενων και να τα αποδίδει με κλήρωση στην τιμή του κόστους στους δικαιούχους» συνέχισε ο κ. Νεφελούδης. «Αποκαθιστούμε την τιμή στο πραγματικό κόστος της» πρόσθεσε ο γενικός γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

«Ο ΟΑΕΔ, κάνοντας σε 145 οικισμούς νέες πολεοδομικές αποτυπώσεις, θα συμβάλλει στην απόδοση των οριστικών παραχωρητηρίων». Ο κ. Νεφελούδης εκτίμησε ότι πρώτα μπορεί σε σύντομο χρονικό διάστημα στο Ολυμπιακό Χωριό, επειδή είναι σχετικά πιο νέος οικισμός και μετά κι αλλού όπου υπάρχει από παλιά εκκρεμότητα.

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας, αναφερόμενος σε επιπλέον σημεία ευνοϊκά για τους δικαιούχους, πρόσθεσε, ότι ενώ μέχρι πριν τις ρυθμίσεις υπήρχε ως μόνη μέριμνα για τους δικαιούχους του πρώην ΟΕΚ η έκπτωση του 50% για τους πολυτέκνους, έχουν πλέον προστεθεί στην κατηγορία των εκπτώσεων και άλλες ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, που πληθύνθηκαν μέσα στην κρίση, π.χ. τωρινοί χαμηλοσυνταξιούχοι, οικογένειες με ΑΜΕΑ, τρίτεκνοι, μονογονεικές οικογένειες, που έχουν έκπτωση 20% , για τους άνεργους παγώνει το χρέος από έξι μήνες έως τρία χρόνια καθώς και για αυτούς που αντιμετωπίζουν κάποιο οικογενειακά προβλήματα, ή υγείας, παγώνουν οι τόκοι, κ.α.

Υπογράμμισε, ότι ενώ ως τώρα για τους οικιστές προβλεπόταν 240 δόσεις για τα δάνεια του ΟΕΚ, αυτές πλέον διαμορφώνονται σε 360 δόσεις, επεκτείνοντας το χρόνο αποπληρωμής. «'Αρα, κάποιος που κινδύνευε να χάσει το σπίτι του, έχει άλλα δέκα χρόνια, με τη νέα όμως τιμή, να αποπληρώσει το χρέος του» είπε ο κ. Νεφελούδης.

Σημείωσε, επίσης, ότι για να επιβραβευτούν και όσοι πλήρωναν κανονικά όλα αυτά τα χρόνια προβλέπεται και επιστροφή χρημάτων για υπερβάσεις του κόστους, από αυτά που περισσεύουν, επίσης και μια διαδικασία διαγραφής μέρους των τόκων, κ.α. «Οι ρυθμίσεις ισχύουν για οικιστές δεκαετίας και μόνο για την ιδιοκατοίκηση, όποιος αποκαλυφθεί ότι τη νοικιάζει βγαίνει από τη ρύθμιση» είπε ο κ. Νεφελούδης.

Τέλος, ο κ. Νεφελούδης τέλος πρόσθεσε ότι έχει βγει στον «αέρα» του διαδικτύου στις 2 Οκτωβρίου η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την διεκδίκηση εργατικών κατοικιών, όπου ο χρήστης μπορεί να ενημερωθεί για όλες τις προϋποθέσεις, τα χαρακτηριστικά, να συμπληρώσει την αίτηση, κ.α.



Επόμενο Προηγούμενο
 

Social Media - Thessaloniki
Χωρίς λεωφορεία ΟΑΣΘ στις 17/4

Χωρίς λεωφορεία ΟΑΣΘ στις 17/4

20:24 15/4/2024

Ποια θα είναι στους δρόμους

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

20:22 15/4/2024

Δευτέρα 15/4 και Τρίτη 16/04

Δήμος Καλαμαριάς:  Βάζει στο επίκεντρο τη δημόσια υγεία

Δήμος Καλαμαριάς: Βάζει στο επίκεντρο τη δημόσια υγεία

18:00 6/4/2024

Δωρεάν εξετάσεις και δράσεις ενημέρωσης

Το Thessaloniki Tuning Show έρχεται από σήμερα στη ΔΕΘ

Το Thessaloniki Tuning Show έρχεται από σήμερα στη ΔΕΘ

14:20 5/4/2024

Η μεγαλύτερη έκθεση αυτοκινήτου στην Βόρεια Ελλάδα

Δήμος Καλαμαριάς: Στηρίζει την 10 η Εθελοντική Αιμοδοσία της ΧΑΝΘ

Δήμος Καλαμαριάς: Στηρίζει την 10 η Εθελοντική Αιμοδοσία της ΧΑΝΘ

14:11 5/4/2024

5/04 - 9:00 πμ - 6/04 - 3:00 μμ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

13:18 5/4/2024

Παρασκευή 05/04, Σάββατο 06/04 και Κυριακή 07/04

Καλαμαριά: Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κανόε-Καγιάκ Μεγάλων Αποστάσεων

Καλαμαριά: Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κανόε-Καγιάκ Μεγάλων Αποστάσεων

20:15 3/4/2024

Πρόκειται για μία μεγάλη επιτυχία του ΝΑΟΚΘ, καθώς το συγκεκριμένο πρωτάθλημα διοργανώνεται για πρώτη φορά στη Βόρεια Ελλάδα

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

13:01 3/4/2024

Τετάρτη 03/04 και Πέμπτη 04/04

Ο ΟΑΣΘ ενισχύεται με ακόμη 150 λεωφορεία

Ο ΟΑΣΘ ενισχύεται με ακόμη 150 λεωφορεία

20:24 1/4/2024

Πλήρως ανανεωμένος ο στόλος λεωφορείων του ΟΑΣΘ από την 1 Ιανουαρίου του 2025

Η Καλαμαριά τίμησε τους 57 νεκρούς των Τεμπών με μια καθηλωτική συναυλία

Η Καλαμαριά τίμησε τους 57 νεκρούς των Τεμπών με μια καθηλωτική συναυλία

18:00 1/4/2024

Ένα ρέκβιεμ με τις νότες του Μότσαρτ

Κλασικά Έπιπλα