Η λειτουργία των δύο νέων υπερσύγχρονων γραμμικών επιταχυντών στο Θεαγένειο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης αλλάζει τις ισορροπίες και δίνει μία ουσιαστική εικόνα αναβάθμισης στις υπηρεσίες του Εθνικού Συστήματος Υγείας, τόνισε ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Υγείας, Σταμάτης Βαρδαρός, ο οποίος παρέστη σήμερα στα εγκαίνια του ανακαινισμένου Τμήματος Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας του νοσηλευτικού ιδρύματος.
"Αναβαθμίζεται σημαντικά η επιχειρησιακή μας δυνατότητα. Στη Θεσσαλονίκη δημιουργούμε σήμερα όρους, ώστε να μπορούμε να αντιμετωπίζουμε με πολύ πιο αποτελεσματικό τρόπο τα ογκολογικά νοσήματα", υπογράμμισε ο κ. Βαρδαρός.
Αναφερόμενος στη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, το οποίο εξόπλισε με δύο γραμμικούς επιταχυντές τεχνολογίας IMRT, IGRT, VMAT το Τμήμα του Θεαγενείου Νοσοκομείου και με συνολικά 17 νοσοκομεία της χώρας, ο Αναπληρωτής ΓΓ του υπουργείου Υγείας, τόνισε, ότι λόγω και της δύσκολης χρονικής συγκυρίας το Ίδρυμα βοηθάει και με μία κεντρική συμφωνία για την υλικοτεχνική αναβάθμιση κρίσιμων τομέων στο σύστημα υγείας, ότι η βοήθεια είναι καλοδεχούμενη και η συνεργασία είναι εξαιρετική.
"Υποχρέωση της πολιτείας είναι αυτή τη δωρεά να την έχει λειτουργική, να μπορεί με ανθρώπους να ενισχύει το σύστημα υγείας. Στρατηγικός στόχος είναι όσο το δυνατόν γρηγορότερα να επανέλθουμε στα επίπεδα πριν από το 2010 από άποψη προσωπικού. Αυτό σημαίνει ένα πλάνο στέλεχωσης τουλάχιστον με 3.500 ανθρώπους κάθε χρόνο για ιατρικό και υπόλοιπο προσωπικό, (1.500 είναι οι αποχωρήσεις κάθε χρόνο κυρίως λόγω συνταξιοδοτήσεων)" ανέφερε ο κ. Βαρδαρός.
"Μέσα σε μία διετία το Τμήμα Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας ανακαινίζει πλήρως όλο τον εξοπλισμό του για να μπορούμε να προσφέρουμε ποιοτικές δημόσιες υπηρεσίες υγείας στους καρκινοπαθείς ασθενείς. Αυτό που θέλουμε να επιτύχουμε είναι οι θεραπείες να γίνουν όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικές και πιο σύντομες, τόνισε η διοικήτρια του Θεαγενείου Αντικαρκινικού Νοσοκομείου", Μαρία Βλάχου.
Ειδικότερα, ανέφερε, ότι το Τμήμα Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας εξοπλίστηκε με δύο γραμμικούς επιταχυντές τελευταίας τεχνολογίας, οι οποίοι υποστηρίζονται και από σύγχρονα υπολογιστικά συστήματα, ότι είναι σε εξέλιξη η αναβάθμιση της Μονάδας Κοβαλτίου, που έχει αρχίσει και θα ολοκληρωθεί στις αρχές του 2019 και θα αντικατασταθεί το Σύστημα Βραχυθεραπείας (είναι σε εξέλιξη η διαγωνιστική διαδικασία) με χρηματοδότηση από τον Αντικαρκινικό Έρανο.
Το έργο της αντικατάστασης των παλιών γραμμικών επιταχυντών διήρκεσε 1,5 χρόνο από τα τέλη Νοεμβρίου του 2016 έως τον Ιούνιο του 2018, χρονικό διάστημα ρεκόρ, καθώς δεν σταμάτησε η λειτουργία του Τμήματος.
Στους νέους γραμμικούς επιταχυντές θα εξυπηρετούνται 120-140 ασθενείς ημερησίως επισήμανε και επιπλέον ανέφερε ότι 160.000 ασθενείς επισκέπτονται ετησίως τα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου, 60.000 νοσηλεύονται στις κλινικές και τα τμήματα του. Τα 10.000 είναι νέα περιστατικά. Κάθε χρόνο 20.000-25.000 νέοι ασθενείς ετησίως κάνουν ακτινοθεραπείες. Οι συνεδρίες που διενεργούνται κάθε χρόνο είναι γύρω στις 40.000.
Η διαφορά των νέων γραμμικών επιταχυντών είναι ότι με τη συγκεκριμένη τεχνολογία μπορούμε να προσφέρουμε ασφαλέστερες θεραπείες στους ασθενείς μας και μπορούμε να ανεβάσουμε τη δόση σε πιο υψηλά επίπεδα, ούτως ώστε να έχουμε καλύτερο θεραπευτικό αποτέλεσμα, τόνισε η Μάρθα Χαραλαμπίδου διευθύντρια του Τμήματος Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας στο Θεαγένειο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης. "Με τα καινούρια μηχανήματα γνωρίζουμε ακριβώς πόση δόση παίρνει το κάθε σημείο του σώματος, άρα μπορούμε να υπολογίσουμε ακριβώς πόσο παίρνει ο υγιής ιστός και ακριβώς πόσο δίνεται στον όγκο - στόχο. Μπορούμε να επικεντρώσουμε πολύ καλά στο σημείο της βλάβης, να δώσουμε υψηλότερη δόση εκεί και να έχουμε καλύτερο θεραπευτικό αποτέλεσμα και οι υγιείς ιστοί να μείνουν πάρα πολύ ανέπαφοι" εξήγησε.
"Αλλάζουν τα δεδομένα στον νοσοκομειακό χάρτη για τη Θεσσαλονίκη. Το Θεαγένειο τίθεται στην κορυφή όλων των ιδρυμάτων της πόλης ιδιωτικών και δημοσίων σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση των ογκολογικών ασθενών. Τα καλύτερα είναι εδώ, είναι στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, το οποίο ανεβάζει τον πήχυ για όλους" υπογράμμισε ο Στρατής Πλωμαρίτης, διοικητής της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας - Θράκης και ευχαρίστησε το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος για τη βοήθεια που προσφέρει και τους εργαζόμενους που κράτησαν όρθιο ό,τι απέμεινε στο Σύστημα Υγείας στα χρόνια της κρίσης βάζοντας πλάτη.
Στις παρεμβάσεις της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονία στον τομέα της υγείας, αναφέρθηκε ο πρόεδρός της, δήμαρχος Αμπελοκήπων - Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου, τονίζοντας ότι με ομόφωνες αποφάσεις έγιναν δωρεές μηχανημάτων και υλικοτεχνικού εξοπλισμού κόστους 400.000 ευρώ σε αγροτικά ιατρεία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας και προσθέτοντας ότι η προσπάθεια θα συνεχιστεί.
Από το 1996 μέχρι σήμερα το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος έχει πραγματοποιήσει δωρεές ύψους άνω των 310 εκ. ευρώ για την ενίσχυση της υγείας στην Ελλάδα, ενώ μόνο το προηγούμενο έτος πραγματοποίησε περισσότερες από 40 δωρεές ύψους 21 εκ. ευρώ, ανέφερε ο εκπρόσωπός του, Πάνος Βαζαίος, ο οποίος παρέλαβε από τη διοικήτρια του Θεαγενείου τιμητική πλακέτα για το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Τόνισε, ότι προχωρά η υλοποίηση της πρωτοβουλίας "Στηρίζοντας την Υγεία στην Ελλάδα» ύψους άνω των 200 εκ. ευρώ και ότι έχουν εγκατασταθεί και ήδη λειτουργούν εννιά γραμμικοί επιταχυντές (δύο στη Θεσσαλονίκη στο Θεαγένειο, δύο στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Κρήτης, ένας στην Πάτρα, ένας στη Λάρισα, ένας στην Αλεξανδρούπολη, ένας στο Νοσοκομείο Αλεξάνδρα και ένας στο Αττικό Νοσοκομείο). Με τον δεύτερο στο Αττικό Νοσοκομείο να τίθεται σε κλινική χρήση στο τέλος Νοεμβρίου το πρόγραμμα με φορέα υλοποίησης την Ελληνική Εταιρεία Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας, που περιλαμβάνει και την εκπαίδευση του προσωπικού σε θεωρητικό και πρακτικό επίπεδο σε Ελλάδα και στο εξωτερικό, ολοκληρώνεται.
ΑΠΕ