Περιφέρεια: 350 νέα έργα βελτιώνουν την καθημερινότητα 2 εκατ. κατοίκων

12/11/2018 09:45    Κεντρική Μακεδονία
Τριακόσια πενήντα νέα έργα, με κορωνίδα τη σχολική στέγη, την αντιπλημμυρική προστασία, τις δομές υγείας και τη διαχείριση αποβλήτων, προωθεί η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στο σύνολο των επτά νομών της.

Τα έργα και οι παρεμβάσεις, που πρόκειται να βελτιώσουν σημαντικά την καθημερινότητα των πολιτών και να  αλλάξουν ριζικά την εικόνα της εγκατάλειψης που εμφανίζουν πολλές περιοχές στην Κεντρική Μακεδονία, άρχισαν ήδη να κατασκευάζονται, καθώς έχουν εξασφαλισμένη χρηματοδότηση. Το κόστος τους ανέρχεται στα 740,5 εκατ. ευρώ, κονδύλια που προέρχονται από ευρωπαϊκούς πόρους και η ΠΚΜ απορρόφησε άμεσα από το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, με στόχο να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες των κατοίκων σε όλες τις περιφερειακές ενότητες.

Μιλώντας στην «ΜτΚ» για την πορεία υλοποίησης του ΕΣΠΑ στην Κεντρική Μακεδονία και τα αποτελέσματά του, ο περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας τόνισε μεταξύ άλλων, πως η διοίκηση της ΠΚΜ αξιοποιεί με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο τους διαθέσιμους ευρωπαϊκούς πόρους, αποκλειστικά προς όφελος της περιοχής και των κατοίκων της. «Τα εκατοντάδες έργα που ολοκληρώσαμε και τα νέα έργα που υλοποιούμε σήμερα και στις επτά περιφερειακές ενότητες της Κεντρικής Μακεδονίας συμβάλλουν στη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, δίνοντας ουσιαστικές λύσεις στα μικρά και μεγάλα προβλήματα, που για χρόνια έμεναν άλυτα. Μέχρι το τέλος του τρέχοντος ΕΣΠΑ θα ξεπεράσουμε συνολικά τα 400 έργα σε όλους τους τομείς -την υγεία, την παιδεία, τον τουρισμό, τον πολιτισμό, το περιβάλλον, τις μεταφορές, το οδικό δίκτυο, την επιχειρηματικότητα και την κοινωνική αλληλεγγύη» υπογράμμισε ο περιφερειάρχης. Πρόσθεσε ακόμη πως αναβαθμίζονται και επεκτείνονται οι υποδομές, για να γίνει πιο ελκυστική η Κεντρική Μακεδονία για τους επενδυτές, τις επιχειρήσεις και τους επισκέπτες. «Στεκόμαστε δίπλα σε κάθε συνάνθρωπό μας. Με σταθερά βήματα μπροστά υλοποιούμε όλα όσα δεσμευτήκαμε στους συμπολίτες μας. Η Κεντρική Μακεδονία γίνεται η Περιφέρεια που θέλεις να ζεις και να δημιουργείς» δήλωσε ο κ. Τζιτζικώστας.

18 νέα σχολεία θα στεγάσουν 5.000 μαθητές

Προτεραιότητα στο ΕΣΠΑ έχουν τα έργα σχολικής στέγης, καθώς η διοίκηση της ΠΚΜ κατέγραψε και ιεράρχησε τις ανάγκες κάθε περιοχής. Μάλιστα τα σχολεία είναι τα πρώτα έργα στη μεγάλη λίστα των έργων που θα παραδοθούν νωρίτερα σε σχέση με τις άλλες υποδομές που έχουν προγραμματιστεί να ολοκληρωθούν το 2023. Η χρηματοδότηση αφορά την κατασκευή 18 νέων σχολείων για τις ανάγκες 5.000 μαθητών, ενώ συνολικά θα διατεθούν 51,4 εκατ. ευρώ για όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης. Τα νέα σχολεία θα γίνουν στους νομούς Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής, ενώ ήδη κατασκευάζονται στη Νέα Καλλικράτεια, τα Νέα Μουδανιά, την Περαία, τη Νέα Φώκαια, τα Διαβατά, το Τριάδι, το Παλαιόκαστρο, την Εξοχή, τον Εύοσμο, την Καλαμαριά, το Ωραιόκαστρο, την Ιερισσό, τα Πεύκα, την Κασσανδρεία και τη Θέρμη. Επίσης, υποστηρίχθηκαν 307 σχολικές μονάδες για την παροχή εξειδικευμένης εκπαιδευτικής υποστήριξης για την ένταξη μαθητών με αναπηρίες και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες (σχολικά έτη 2015-16, 2016-17, 2017-2018), με 338 ωφελούμενους μαθητές.

Αντιπλημμυρική προστασία σε 28 πόλεις και χωριά

Στον τομέα της αντιπλημμυρικής προστασίας εντάχθηκαν παρεμβάσεις 57,8 εκατ. ευρώ για αντιπλημμυρικά έργα, τη διάβρωση των ακτών και την εκπόνηση του Περιφερειακού Σχεδίου για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή στην Κεντρική Μακεδονία. Ειδικότερα θωρακίζονται αντιπλημμυρικά 28 πόλεις και οικισμοί της Κεντρικής Μακεδονίας. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι οι τέσσερις αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις ύψους 6,5 εκατ. ευρώ στις Σέρρες (Βισαλτία και Νέα Ζίχνη), οι τέσσερις αντίστοιχες ύψους 8 εκατ. ευρώ στη Χαλκιδική (Ιερισσός, Όλυνθος, Νέα Μουδανιά, Διονυσίου), οι δυο αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις στην Πέλλα (Έδεσσα και Λουτράκι Αλμωπίας) ύψους 4 εκατ. ευρώ, η θωράκιση της λεκάνης του Ανθεμούντα στην ανατολική Θεσσαλονίκη με 9 εκατ. ευρώ, η προστασία του ρέματος Σταγειρίτη στον δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη με 2 εκατ. ευρώ, αλλά και οι παρεμβάσεις στον Στρυμόνα και την Κερκίνη. Επίσης, ποσό ύψους 6 εκατ. ευρώ θα διατεθεί για τον καθαρισμό 48 ρεμάτων της Θεσσαλονίκης και φρεατίων του δικτύου ομβρίων υδάτων του πολεοδομικού συγκροτήματος, ενώ θα συντηρηθεί και το παράκτιο ανάχωμα Αλιάκμονα – Λουδία – Αξιού – Καλοχωρίου.

Πόσιμο νερό σε περιοχές δέκα δήμων

Οι υδρευτικές ανάγκες χιλιάδων πολιτών δέκα δήμων της Κεντρικής Μακεδονίας θα καλυφθούν μέσα από έργα και παρεμβάσεις ύψους 64 εκατ. ευρώ,  που εντάχθηκαν στο ΕΣΠΑ για τη βελτίωση της ποιότητας και τη διασφάλιση της ποσότητας του πόσιμου νερού. Μάλιστα εντάχθηκε το μεγαλύτερο έργο υδροδότησης,  που αφορά την κατασκευή του νέου αγωγού της ΕΥΑΘ, για να μην ξαναζήσει η Θεσσαλονίκη τις τριτοκοσμικές καταστάσεις των αρχών του 2018. Ήδη, έχουν ξεκινήσει 31 έργα πόσιμου νερού στην περιοχή ευθύνης της ΕΥΑΘ και τους δήμους Σιθωνίας, Βέροιας, Έδεσσας, Κασσάνδρας, Νάουσας, Πολυγύρου, Πύδνας-Κολινδρού, Βόλβης, Σκύδρας και Θερμαϊκού.

Παρεμβάσεις θα γίνουν και στον τομέα της διαχείρισης αποβλήτων. Έχουν εκδοθεί πέντε προσκλήσεις 200 εκατ. ευρώ και ήδη υλοποιούνται 24 έργα ύψους 158,3 εκατ. ευρώ. Υλοποιούνται ήδη 18 έργα αποχέτευσης, που θωρακίζουν τη δημόσια υγεία και βελτιώνουν την καθημερινότητα και ποιότητα ζωής 62.000 πολιτών. Τα κονδύλια αυτά διατίθενται στο πλαίσιο της συνολικής παρέμβασης επεξεργασίας λυμάτων ύψους 126,4 εκατ. ευρώ για οικισμούς άνω των 2.000 κατοίκων της Κεντρικής Μακεδονίας. Για τη διαχείριση των αστικών απορριμμάτων διατίθενται 93,5 εκ. ευρώ και ήδη έχουν ενταχθεί και υλοποιούνται έξι σημαντικές παρεμβάσεις σε Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική και Πέλλα (ΧΥΤΑ Μαυροράχης, Κασσάνδρας, Αρναίας, Αλμωπίας, η ολοκλήρωση του ΣΜΑ Ευκαρπίας κ.λπ.), συνολικού προϋπολογισμού 36,3 εκατ. ευρώ.

Από το χακί… στο πράσινο

Στο φιλόδοξο πρόγραμμα της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης εκδόθηκαν 45 προσκλήσεις ύψους 82,4 εκατ. ευρώ, ενώ η Κεντρική Μακεδονία είναι η πρώτη περιφέρεια στην ταχύτητα υλοποίησης του προγράμματος, έχοντας εντάξει ήδη 32 δράσεις ύψους 39,6 εκ. ευρώ. Προ ημερών μάλιστα ανακοινώθηκε η διάθεση των πρώτων 10 εκατ. ευρώ για τη μετατροπή του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά στον ομώνυμο δήμο σε Μητροπολιτικό Πάρκο. Επίσης, υλοποιούνται ήδη 19 μεγάλα έργα πρασίνου στο ευρύτερο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης, με τα πέντε να είναι στον κεντρικό δήμο (πλατεία Μαβίλη, πάρκο Ν. Παπάζογλου, συμβολή Παπαναστασίου – Βούλγαρη, πλατεία Αγ. Σπυρίδωνα Τριανδρίας και δύο πάρκα γειτονιάς). Επίσης, γενναία είναι η παρέμβαση για την αστική αναζωογόνηση της Νικόπολης του δήμου Παύλου Μελά, η αναβάθμιση πρασίνου των εργατικών κατοικιών και της συνοικίας Βοσπόρου στον δήμο Αμπελοκήπων-Μενεμένης, τα πάρκα Ούλωφ Πάλμε στη Νέα Κρήνη και άλλοι τέσσερις χώροι στον δήμο Καλαμαριάς, η ανάπλαση του πάρκου Ρουμανικών στη Νεάπολη και ο υπαίθριος χώρος της λαϊκής αγοράς στις Συκιές, οι τρεις παρεμβάσεις στον δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη (πλατεία στην Αγία Γλυκερία, στην επέκταση Πυλαίας–περιοχή Δελφών και τη Μαλακοπή) και οι πυρήνες πρασίνου στον δήμο Κορδελιού-Ευόσμου πάνω από την περιφερειακή οδό.

Δομές για την υγεία και την ασφάλεια

Μέσω του ΕΣΠΑ έγινε προμήθεια 15 ασθενοφόρων για τις ανάγκες του ΕΚΑΒ ύψους 1 εκατ. ευρώ, ενώ προχωρούν οι παρεμβάσεις ύψους 32,4 εκατ. ευρώ στα νοσοκομεία ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης και Βέροιας. Επίσης, εξοπλίζονται εννέα νοσοκομεία και τέσσερα κέντρα υγείας με ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό προϋπολογισμού 5 εκατ. ευρώ. Επίσης, υλοποιούνται 11 παρεμβάσεις για την ανάπτυξη, επέκταση και αναβάθμιση κοινωνικών υποδομών στην Κεντρική Μακεδονία.

Στο πλαίσιο των παρεμβάσεων στον τομέα Κοινωνικής Πολιτικής, λειτουργούν ήδη 37 Κέντρα Κοινότητας σε ισάριθμους δήμους της Περιφέρειας, παρέχοντας τις υπηρεσίες τους σε περισσότερους από 7.800 πολίτες έως τώρα και θα λειτουργήσει άλλο ένα. Επίσης η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας χρηματοδοτεί στη νέα Προγραμματική Περίοδο 2014 – 2020 την προμήθεια και ενίσχυση της Πυροσβεστικής με 19 οχήματα.

Έργα στη Μοναστική Πολιτεία

Στο Άγιο Όρος έχουν ολοκληρωθεί 63 έργα προστασίας και διατήρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς, συντηρήσεις και αποκατάσταση των υποδομών και αντιπλημμυρικής θωράκισης, ύψους 61,3 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα από το νέο ΕΣΠΑ διατίθενται επιπλέον 20 εκατ. ευρώ για νέα έργα σε δυο άξονες: προστασία του περιβάλλοντος (αντιπλημμυρική θωράκιση) και προστασία–ανάδειξη πολιτιστικής κληρονομιάς (αναστηλωτικές και σωστικές εργασίες). Ήδη χρηματοδοτούνται 15 αντιπλημμυρικά έργα, που άρχισαν να κατασκευάζονται.

Στον πολιτισμό

Για την ενίσχυση του πολιτισμού και του τουρισμού έχουν εκδοθεί 11 προσκλήσεις ύψους 34,5 εκατ. ευρώ και ήδη υλοποιούνται 18 έργα 20,3 εκατ. ευρώ, μεταξύ των οποίων η ανάδειξη, αναστήλωση και προστασία του μνημείου της Αμφίπολης και του περιβάλλοντος χώρου, με συνολικά κονδύλια από ευρωπαϊκά προγράμματα ύψους 2,5 εκατ. ευρώ, το Πολυκεντρικό Μουσείο Βεργίνας με 5 εκατ. ευρώ, ο αρχαιολογικός χώρος της Πέλλας με 1 εκατ. ευρώ κ.ά. Ήδη υλοποιούνται έργα σε αρχαιολογικούς χώρους (Βασιλική Νεκρόπολη, Ανάκτορο των Αιγών, Αμφίπολη), μνημεία (Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Σερρών, Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου Γουμένισσας, Ιερές Μονές Αγίου Όρους) κ.ά.

Η πορεία υλοποίησης του ΕΣΠΑ σε αριθμούς 

-Έχει ήδη ενεργοποιηθεί το 95,3% του προγράμματος.

-Εκδόθηκαν 130 προσκλήσεις ύψους 860 εκατ. ευρώ, εντάχθηκαν 350 έργα προϋπολογισμού 740,5 εκατ. ευρώ

-Συμβασιοποιήθηκαν έργα ύψους 361,6 εκατ. ευρώ, ενώ μέχρι σήμερα  η απορρόφηση ξεπερνάει τα 236,3 εκατ. ευρώ.


makthess

Επόμενο Προηγούμενο
 

Social Media - Thessaloniki
Δ. Θεσσαλονίκης: Φυτεύονται 500 δέντρα στη νέα παραλία

Δ. Θεσσαλονίκης: Φυτεύονται 500 δέντρα στη νέα παραλία

15:23 28/3/2024

Έρχονται δύο νέα πάρκα τσέπης

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

15:08 27/3/2024

Τετάρτη 27/03 και Πέμπτη 28/03

Ένωση Γονέων Καλαμαριάς: Επικίνδυνη η πρόταση για αθώωση Μίχου - Να προστατευτεί η 12χρονη

Ένωση Γονέων Καλαμαριάς: Επικίνδυνη η πρόταση για αθώωση Μίχου - Να προστατευτεί η 12χρονη

21:19 25/3/2024

Η ανακοίνωση της Ένωσης

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

12:46 22/3/2024

Παρασκευή 22/03, Σάββατο 23/03 και Κυριακή 24/03

Καλαμαριά: Δράσεις για την στοματική υγεία στον Φοίνικα και στην πλατεία Προσφυγικού Ελληνισμού

Καλαμαριά: Δράσεις για την στοματική υγεία στον Φοίνικα και στην πλατεία Προσφυγικού Ελληνισμού

23:18 20/3/2024

Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας

Καλαμαριά: Έρχονται 11 πάρκα, σιντριβάνια, πεζόδρομοι και ποδηλατόδρομος!

Καλαμαριά: Έρχονται 11 πάρκα, σιντριβάνια, πεζόδρομοι και ποδηλατόδρομος!

23:03 20/3/2024

έπεσαν οι υπογραφές

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

15:52 20/3/2024

Τετάρτη 20/03 και Πέμπτη 21/03

Θεσσαλονίκη: 1292 παραβάσεις σημείωσε η τροχαία σε δύο μέρες!

Θεσσαλονίκη: 1292 παραβάσεις σημείωσε η τροχαία σε δύο μέρες!

00:00 20/3/2024

αναλυτικά στοιχεία

Καλαμαριά: Δεκάδες κεραίες τηλεφωνίας δίπλα στα σχολεία! Τί καταγγέλλουν οι γονείς

Καλαμαριά: Δεκάδες κεραίες τηλεφωνίας δίπλα στα σχολεία! Τί καταγγέλλουν οι γονείς

23:49 19/3/2024

«Όχι στις κεραίες δίπλα στα σχολεία μας»

Η Καλαμαριά γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Συνδρόμου Down

Η Καλαμαριά γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Συνδρόμου Down

23:22 19/3/2024

«Μελίνα Μερκούρη»

Κλασικά Έπιπλα