Ζάεφ: Το όνομα «Μακεδονία» δεν αλλάζει, αλλά συμπληρώνεται

16/10/2018 18:42    Σκοπιανό
Συνεχίζεται η συζήτηση για τις συνταγματικές αλλαγές που θα πρέπει να υπερψηφιστούν στα Σκόπια για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, με τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ να δηλώνει σήμερα (16/10) ότι ποτέ δεν του πέρασε από το μυαλό να ασκήσει πίεση σε Θεσμούς ή σε δικαστήρια - Παράλληλα, απευθυνόμενος σε βουλευτή της αντιπολίτευσης υποστήριξε ότι το όνομα «Μακεδονία» δεν αλλάζει αλλά... συμπληρώνεται!

Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων ανέφερε τη συγκεκριμένη φράση απαντώντας στο βουλευτή του VMRO-DPMNΕ Κρστο Γιοβανόφσκι, ο οποίος πρότεινε να καθίσουν οι αρχηγοί των δύο μεγαλύτερων κομμάτων σε ένα τραπέζι και να πάρουν μια απόφαση για το μέλλον της χώρας.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο MIA, μιλώντας στο κοινοβούλιο ο κ. Ζάεφ είπε πως το «όνομα της χώρας δεν αλλάζει, απλά συμπληρώνεται».

«Στις γενικές εκλογές, οι πολίτες έδωσαν την εμπιστοσύνη τους στα μέλη του κοινοβουλίου για να πάρουν αποφάσεις. Στο ζήτημα του ονόματος και της συμφωνίας με την Ελλάδα, αποφασίσαμε να ρωτήσουμε εκ νέου τους πολίτες. Οι πολίτες που αποφάσισαν, πήγαν να ψηφίσουν και αυτοί που δεν ήθελαν να αποφασίσουν, παρέμειναν σπίτι» είπε ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας, αναφερόμενος στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

Επίσης, δήλωσε ότι είναι «ανοιχτός στο διάλογο και την εξεύρεση λύσεων μέσω της συζήτησης», ενώ αρνήθηκε την οποιαδήποτε προσπάθεια άσκησης επιρροής στα θεσμικά όργανα και τη δικαιοσύνη. «Υπάρχουν πολλές διαιρέσεις στη χώρα μας και όλοι ξέρουμε ότι θα πρέπει να συγχωρήσουμε ο ένας τον άλλον», ανέφερε.

Πάντως, η απάντησή του δεν φαίνεται να έπεισε τον βουλευτή του VMRO-DPMNE, που προανήγγειλε ότι θα καταψηφίσει τις συνταγματικές αλλαγές.

Την ίδια ώρα, βουλευτής από τη συμμαχία των Αλβανών υποστήριξε ότι το κόμμα θα στηρίξει την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ, αλλά δεν θα εγκαταλείψει τον αγώνα για ισότητα στον αλβανικό λαό.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής των Σκοπίων, η συζήτηση σε αυτήν την πρώτη φάση της διαδικασίας τροποποίησης του Συντάγματος μπορεί να διαρκέσει μέχρι 10 ημέρες και θα ολοκληρωθεί με ψηφοφορία, για την οποία απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων (80 στους 120 βουλευτές), προκειμένου η διαδικασία να προχωρήσει στα επόμενα στάδια.

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής πρώτης ημέρας, και της σημερινής δεν σημειώθηκε καμία μετακίνηση των κομμάτων από τις γνωστές θέσεις τους, ούτε καμία μετατόπιση βουλευτών από τις κομματικές γραμμές.

Μοναδική «διαφοροποίηση» θεωρείται η περίπτωση του ανεξάρτητου βουλευτή Φέριντ Μούχιτς, ο οποίος έχει εκλεγεί βουλευτής με το ψηφοδέλτιο του κυβερνώντος κόμματος του Ζόραν Ζάεφ, που δήλωσε χθες ότι θα υπερψηφίσει την κυβερνητική πρόταση για τροποποίηση του Συντάγματος.

Ο Φέριντ Μούχιτς ήταν ο μοναδικός βουλευτής της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας που δεν είχε ψηφίσει υπέρ της κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών από το Κοινοβούλιο της πΓΔΜ τον Ιούνιο και το προηγούμενο διάστημα είχαν εκφραστεί αμφιβολίες και ερωτηματικά για την στάση που θα τηρήσει σε σχέση με την συνταγματική τροποποίηση.

Πλέον, με τον Φέριντ Μούχιτς να έχει ξεκαθαρίσει την στάση του, οι βουλευτές που εμφανίζονται διατεθειμένοι να στηρίξουν την τροποποίηση του Συντάγματος υπολογίζονται πλέον σε 72, ωστόσο για την ώρα δεν υπάρχουν ενδείξεις για διαφοροποίηση βουλευτών της αντιπολίτευσης, ώστε να επιτευχθεί η απαραίτητη ενισχυμένη πλειοψηφία των δύο τρίτων (80 βουλευτές στους 120).



newsbomb

Επόμενο Προηγούμενο
 

Αφιέρωμα στον Σταύρο Ξαρχάκο και τον Γιάννη Μαρκόπουλο από τον Δήμο Καλαμαριάς

Αφιέρωμα στον Σταύρο Ξαρχάκο και τον Γιάννη Μαρκόπουλο από τον Δήμο Καλαμαριάς

20:00 12/5/2025

Μια βραδιά για δύο σπουδαίους συνθέτες στις 14/05 - 8:30 μμ - 10:30 μμ

Κοινωνικός τουρισμός: Παράταση για τις αιτήσεις

Κοινωνικός τουρισμός: Παράταση για τις αιτήσεις

16:00 12/5/2025

Πότε λήγει η νέα προθεσμία

Summer Olympic Camp 2025 στο Ολυμπιακό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Summer Olympic Camp 2025 στο Ολυμπιακό Μουσείο Θεσσαλονίκης

14:00 12/5/2025

16 Ιούν - 28 Ιούν 2025

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Δευτέρα στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Δευτέρα στην Καλαμαριά

12:25 12/5/2025

Δευτέρα 12/5

Η Παράσταση “Γυναίκες στα Κόκκινα με Μαχαίρι” στη Θεσσαλονίκη στο Θέατρο Σοφούλη

Η Παράσταση “Γυναίκες στα Κόκκινα με Μαχαίρι” στη Θεσσαλονίκη στο Θέατρο Σοφούλη

20:00 11/5/2025

16 Μάι - 18/5

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Κυριακή στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Κυριακή στην Καλαμαριά

09:00 11/5/2025

Κυριακή 11/5

Σε χειρουργική επέμβαση υπεβλήθη η Δήμαρχος Καλαμαριάς Χρύσα Αράπογλου

Σε χειρουργική επέμβαση υπεβλήθη η Δήμαρχος Καλαμαριάς Χρύσα Αράπογλου

19:00 10/5/2025

Ο Δήμος Καλαμαριάς ενημερώνει

Το Ταξίδι της Μαλαματένιας: Μουσικοθεατρική Παράσταση στη Θεσσαλονίκη-Θέατρο Σοφούλη

Το Ταξίδι της Μαλαματένιας: Μουσικοθεατρική Παράσταση στη Θεσσαλονίκη-Θέατρο Σοφούλη

17:00 10/5/2025

Τετάρτη 14 /5

Συμμετοχικές Δράσεις της 21ης ΔΕΒΘ 2025 στη Θεσσαλονίκη

Συμμετοχικές Δράσεις της 21ης ΔΕΒΘ 2025 στη Θεσσαλονίκη

12:00 10/5/2025

8 Μάι - 11 Μάι 2025

Εφημερεύοντα Φαρμακεία το Σάββατο στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία το Σάββατο στην Καλαμαριά

09:00 10/5/2025

Σάββατο 10/5

Κλασικά Έπιπλα