ΟΠΕΚΑ: Επίδομα 1.000 ευρώ σε πολύτεκνες μητέρες

11/10/2018 16:12    Οι δικαιούχες
Η Διοίκηση του ΟΠΕΚΑ ανακοινώνει την έναρξη του προγράμματος που θα χορηγεί επίδομα ύψους 1.000 ευρώ σε 1.250 πολύτεκνες αγρότισσες μητέρες, του Λογαριασμού Αγροτικής Εστίας

Η υποβολή των αιτήσεων από τις δικαιούχους γίνεται ηλεκτρονικά σε οποιοδήποτε ΚΕΠ και ξεκινά την 15/10/2018 και θα διαρκέσει μέχρι και την 9/11/2018.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε αγρότισσες πολύτεκνες μητέρες που, κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης, είναι συνταξιούχοι ή ασφαλισμένες του ΕΦΚΑ (ΟΓΑ), οι οποίες έχουν εξοφλήσει τις ασφαλιστικές τους εισφορές ή έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση καταβολής των οφειλών και τηρούν τους όρους της ρύθμισης κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης συμμετοχής στο πρόγραμμα, έχουν τουλάχιστον 4 τέκνα τα οποία είναι άγαμα, ηλικίας μέχρι 18 ετών ή μέχρι 24 ετών, εφόσον είναι άνεργα ή σπουδάζουν στην Ελλάδα στην ανώτατη ή ανώτερη εκπαίδευση ή σε ινστιτούτα επαγγελματικής κατάρτισης (ΙΕΚ) ή είναι ανίκανα για εργασία σε ποσοστό 67% και άνω, ανεξαρτήτου ηλικίας.

Όλα τα ανωτέρω αναφερόμενα πρόσωπα πρέπει να είναι δικαιούχοι περίθαλψης με ενεργή ασφαλιστική ικανότητα κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης για συμμετοχή στο πρόγραμμα και ειδικότερα τα τέκνα με δικαίωμα περίθαλψης απορρέον από δικαιούχο του ΛΑΕ/ΟΠΕΚΑ.

Ως ημέρα συμπλήρωσης του 18ου ή του 24ου έτους ηλικίας των τέκνων, θεωρείται η 31η Δεκεμβρίου του έτους 2018, ανεξάρτητα από το μήνα γέννησης.

Σε κάθε μία από τις πολύτεκνες μητέρες που πληρούν τις ανωτέρω προϋποθέσεις θα καταβληθεί χρηματικό βοήθημα ύψους χιλίων ευρώ (1.000€).

Η Διοίκηση του ΟΠΕΚΑ επισημαίνει ότι σε περίπτωση που οι αιτήσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα ξεπεράσουν τις 1.250, θα διεξαχθεί ηλεκτρονική κλήρωση με διαδικασία που ορίζεται με απόφαση του Δ.Σ. του ΟΠΕΚΑ.

Δικαιούχοι του προγράμματος είναι οι πολύτεκνες μητέρες που κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης συμμετοχής στο πρόγραμμα:

- είναι συνταξιούχοι ή ασφαλισμένες του ΕΦΚΑ (ΟΓΑ), οι οποίες έχουν εξοφλήσει τις ασφαλιστικές τους εισφορές ή έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση καταβολής των οφειλών και τηρούν τους όρους της ρύθμισης κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης συμμετοχής στο πρόγραμμα.

- έχουν γεννήσει τουλάχιστον 4 παιδιά τα οποία να είναι άγαμα, ηλικίας μέχρι 18 ετών ή μέχρι 24 ετών, εφόσον είναι άνεργα ή σπουδάζουν στην Ελλάδα στην ανώτατη ή ανώτερη εκπαίδευση ή σε ινστιτούτα επαγγελματικής κατάρτισης (ΙΕΚ) ή είναι ανίκανα για εργασία σε ποσοστό 67% και άνω, ανεξαρτήτου ηλικίας.

Όλα τα ανωτέρω αναφερόμενα πρόσωπα πρέπει να είναι δικαιούχοι περίθαλψης με ενεργή ασφαλιστική ικανότητα κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης για συμμετοχή στο πρόγραμμα και ειδικότερα τα τέκνα με δικαίωμα περίθαλψης απορρέον από δικαιούχο του ΛΑΕ/ΟΠΕΚΑ. (βλ. και το σημείο 6 «Χρήσιμες πληροφορίες» σχετικά με την ασφαλιστική ικανότητα ). Ως ημερομηνία συμπλήρωσης του 18ου και του 24ου έτους ηλικίας θεωρείται η 31η Δεκεμβρίου του έτους 2018, ανεξάρτητα από τον μήνα γέννησης.

Στις δικαιούχους δεν θα περιλαμβάνονται πολύτεκνες μητέρες με τέκνα τα οποία έχουν συμπληρώσει το 18 ο έτος της ηλικίας τους και φοιτούν σε Δημόσια ή ιδιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα του εξωτερικού ή εξακολουθούν να σπουδάζουν στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση (π.χ. ΕΠΑΛ, ΤΕΕ κ.λπ.).

Το πρόγραμμα παροχής χρηματικών βοηθημάτων και βραβείων σε πολύτεκνες μητέρες έτους 2018, θα εφαρμοστεί σε όλους τους νομούς της χώρας.

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Για τη συμμετοχή στο εν λόγω πρόγραμμα απαιτείται η υποβολή ηλεκτρονικής αίτησης σε οποιοδήποτε ΚΕΠ από 15.10.2018 μέχρι και 9.11.2018.

Για την υποβολή της αίτησης η δικαιούχος προσέρχεται σε οποιοδήποτε ΚΕΠ προσκομίζοντας: 

· Οποιοδήποτε έγγραφο από το οποίο να προκύπτει ο Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) του καθώς και των προστατευομένων μελών του (π.χ. βιβλιάριο υγείας, βεβαίωση ΑΜΚΑ κ.λπ.) ή οποιοδήποτε έγγραφο από το οποίο, να προκύπτει ο Αριθμός Μητρώου ΕΦΚΑ -ΟΓΑ ασφαλισμένου ή συνταξιούχου (για όσους δικαιούχους έχουν Αριθμό Μητρώου, δεδομένου ότι οι νέοι ασφαλισμένοι-συνταξιούχοι του ΕΦΚΑ-ΟΓΑ δεν έχουν Αριθμό Μητρώου ) · Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας.

Σημειώνεται ότι σε περίπτωση που το δικαίωμα της έμμεσης ασφάλισης των τέκνων στον ΟΓΑ δεν προέρχεται από την ασφαλισμένη ή συνταξιούχο στον ΟΓΑ μητέρα αλλά από τον ασφαλισμένο ή συνταξιούχο στον ΟΓΑ πατέρα/σύζυγο, θα πρέπει απαραίτητα να προσκομισθεί και το ατομικό βιβλιάριο του πατέρα/συζύγου.

ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ

Τα δικαιολογητικά που πρέπει να συνοδεύουν την αίτηση για συμμετοχή στο πρόγραμμα και θα αποστέλλονται στον ΟΠΕΚΑ είναι:

α) Πιστοποιητικό Οικογενειακής Κατάστασης από το οποίο να προκύπτει ο αριθμός των γεννηθέντων-δηλωθέντων τέκνων της πολύτεκνης μητέρας.

β) Διαζευκτήριο ή συμφωνητικό (αφορά διαζευγμένες ή εν διαστάσει μητέρες) από το οποίο να προκύπτει ποιός γονέας έχει την επιμέλεια του/των παιδιού/ων.

γ) Για τα παιδιά άνω των 18 και μέχρι 24 ετών εφόσον είναι άνεργα, Βεβαίωση Ανεργίας του ΟΑΕΔ (ότι είναι εγγεγραμμένοι ως άνεργοι κατά την υποβολή της αίτησης).

δ) Για τα παιδιά άνω των 18 ετών που σπουδάζουν σε ΙΕΚ της ημεδαπής και δεν εκδίδεται κάρτα φοίτησης («πάσο»), Βεβαίωση Σπουδών.

ε) Φωτοαντίγραφο της Ακαδημαϊκής Ταυτότητας (“πάσο”) από το οποίο προκύπτει ο αριθμός ακαδημαϊκής ταυτότητας του φοιτητή (αφορά τέκνα άνω των 18 και μέχρι 24 ετών που σπουδάζουν σε ΑΕΙ ή ΤΕΙ).

στ) Φωτοαντίγραφο βιβλιαρίου τράπεζας από το οποίο να προκύπτει ο ΙΒΑΝ του τραπεζικού λογαριασμού της πολύτεκνης μητέρας, ανεξαρτήτως αν η πολύτεκνη μητέρα είναι αποκλειστικός δικαιούχος ή συνδικαιούχος του λογαριασμού.

ζ) Σε περίπτωση που τρίτο πρόσωπο προσέλθει για την υποβολή αίτησης συμμετοχής, πρέπει απαραίτητα να προσκομίσει όλα τα δικαιολογητικά που αναφέρονται ανωτέρω καθώς και νόμιμη εξουσιοδότηση της αιτούσας. Τρίτο πρόσωπο θεωρείται και ο σύζυγος.

ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ

Πριν την οριστική υποβολή της ηλεκτρονικής αίτησης θα εμφανίζονται τα πλήρη στοιχεία της αιτούσης, τα οποία θα ελέγχονται από τον υπάλληλο του ΚΕΠ, βάσει των προσκομισθέντων δικαιολογητικών. Έπειτα, θα υποβάλλεται οριστικά η αίτηση και θα εκτυπώνεται ένα αντίγραφο για τη δικαιούχο πολύτεκνη μητέρα, η οποία, πρέπει, αφού ελέγξει τα καταχωρηθέντα στοιχεία, να υπογράψει την αίτηση.

Στη συνέχεια η αίτηση με τα δικαιολογητικά θα αποστέλλονται αυθημερόν από τα ΚΕΠ στη Δ/νση Αγροτικής Εστίας του ΟΠΕΚΑ.

Οι πολύτεκνες μητέρες που υπέβαλαν αίτηση συμμετοχής στο πρόγραμμα, μπορούν να ενημερωθούν για τα αποτελέσματα της διαδικασίας ανάδειξης των δικαιούχων από την ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΑ www.opeka.gr (επιλογή: Κληρωθέντες Δικαιούχοι) και από τα ΚΕΠ όλης της χώρας (όχι απαραίτητα από το ΚΕΠ στο οποίο υπέβαλαν την αίτηση). Τα αποτελέσματα της ανάδειξης των δικαιούχων θα εμφανίζονται μετά από ηλεκτρονική αναζήτηση με βάση τον Αριθμό Μητρώου ΟΓΑ της δικαιούχου και τον αριθμό αίτησης συμμετοχής στο πρόγραμμα.

Για πληροφορίες σχετικά με τις δικαιούχους, τη διαδικασία, τα δικαιολογητικά καθώς και κάθε χρήσιμη και αναγκαία πληροφορία σχετικά με το ανωτέρω πρόγραμμα, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΑ www.opeka.gr (Προγράμματα Αγροτικής Εστίας) ή να επικοινωνήσουν στα τηλέφωνα 213 1519164, 213 1519233, 213 1519292, 213 1519304 και 213-1519310 της Δ/νσης Αγροτικής Εστίας του ΟΠΕΚΑ.



dikaiologitika

Επόμενο Προηγούμενο
 

Social Media - Thessaloniki
Η κούρσα για το εμβόλιο, τα τρία επικρατέστερα και η επόμενη ημέρα

Η κούρσα για το εμβόλιο, τα τρία επικρατέστερα και η επόμενη ημέρα

02:51 24/8/2020

συγκρατημένη αισιοδοξία

«Λαβράκια» από ελέγχους σε Αττική και Θεσσαλονίκη -Εικονικά τιμολόγια δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ

«Λαβράκια» από ελέγχους σε Αττική και Θεσσαλονίκη -Εικονικά τιμολόγια δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ

02:48 24/8/2020

ΑΑΔΕ

Χαρδαλιάς: Περιοριστικά μέτρα και στη Λέσβο

Χαρδαλιάς: Περιοριστικά μέτρα και στη Λέσβο

02:45 24/8/2020

Πολιτικη Προστασία

Ο Fitch υποβάθμισε την Τουρκία -Ο Ερντογάν, απτόητος, παραγγέλνει S-400

Ο Fitch υποβάθμισε την Τουρκία -Ο Ερντογάν, απτόητος, παραγγέλνει S-400

02:39 24/8/2020

οίκος αξιολόγησης

Προβληματίζει η έκρηξη των κρουσμάτων – Αγωνία για την έναρξη της σχολικής χρονιάς

Προβληματίζει η έκρηξη των κρουσμάτων – Αγωνία για την έναρξη της σχολικής χρονιάς

02:36 24/8/2020

video

Συνεχίζονται οι προκλήσεις της Άγκυρας : Επεκτείνει την παράνομη Navtex για το Oruc Reis ως τις 27/8

Συνεχίζονται οι προκλήσεις της Άγκυρας : Επεκτείνει την παράνομη Navtex για το Oruc Reis ως τις 27/8

02:23 24/8/2020

Video

Πώς φοράς και πώς πλένεις σωστά μια μάσκα προσώπου

Πώς φοράς και πώς πλένεις σωστά μια μάσκα προσώπου

02:18 24/8/2020

όσα πρεπει να ξέρετε

Έδωσε ημερομηνία: Η Λίτσα Πατέρα προβλέπει πότε θα τελειώσει ο εφιάλτης του κορωνοϊού

Έδωσε ημερομηνία: Η Λίτσα Πατέρα προβλέπει πότε θα τελειώσει ο εφιάλτης του κορωνοϊού

01:42 24/8/2020

Η ίδια είχε προβλέψει την πανδημία αρκετούς μήνες πριν

Σαντορίνη ώρα μηδέν…

Σαντορίνη ώρα μηδέν…

23:23 23/8/2020

Το νησί εκπέμπει SOS για τον πιο απίστευτο λόγο…

Μπάνιο, ταβέρνα, χάσιμο νου: Στο ωραιότερο παραθαλάσσιο χωριό της Ελλάδας το καλοκαίρι μόλις ξεκίνησε

Μπάνιο, ταβέρνα, χάσιμο νου: Στο ωραιότερο παραθαλάσσιο χωριό της Ελλάδας το καλοκαίρι μόλις ξεκίνησε

17:29 23/8/2020

Διακοπές τέλος, είπατε; Ξανασκεφτείτε το...

Κλασικά Έπιπλα