Πόσο ασφαλή είναι τα εστιατόρια για τους ασθενείς με κοιλιοκάκη;

9/10/2018 21:15    Γράφει ο Γαστρεντερολόγος Χ. Ζαβός
Γράφει ο Γαστρεντερολόγος Χρήστος Ζαβός


Η κοιλιοκάκη αποτελεί χρόνια ανοσολογική διαταραχή που οφείλεται στην κατανάλωση γλουτένης από ανθρώπους με γενετική προδιάθεση που φέρουν τα γονίδια HLA-DQ2 και HLA-DQ8. Η έκθεση σε ειδικά πεπτίδια της γλουτένης (μιας πρωτεΐνης που περιέχεται στα σιτηρά) προκαλεί την παραγωγή αυτοαντισωμάτων και χρόνια φλεγμονή του βλεννογόνου του λεπτού εντέρου που οδηγεί σε ατροφία των λαχνών και σύνδρομο δυσαπορρόφησης. Αν και αρχικώς θεωρούνταν ως ένα σύνδρομο που αφορούσε μόνο τα παιδιά, η κοιλιοκάκη αναγνωρίζεται πλέον ως μια συνήθης αυτοάνοση συστηματική διαταραχή που αφορά το 1-3% του γενικού πληθυσμού, με συνεχώς αυξανόμενη τάση. 

Οι ασθενείς με κοιλιοκάκη θα πρέπει να ακολουθούν μια αυστηρή δίαιτα χωρίς ίχνος γλουτένης. Το γεγονός αυτό γεμίζει τους ασθενείς με ανησυχία όταν αποφασίσουν να γευματίσουν σε εστιατόριο με φίλους ή να πάρουν πρωινό στο εστιατόριο του ξενοδοχείου τους ευρισκόμενοι σε κάποιο ταξίδι. Η διάθεση στην αγορά φορητών συσκευών ανίχνευσης γλουτένης έδωσε λύση στην ανησυχία αυτή και αύξησε την ασφάλεια των ασθενών που επιλέγουν να γευματίσουν εκτός σπιτιού.




Νέα μελέτη από Αμερική

Στο φετινό Συνέδριο του Αμερικανικού Κολλεγίου Γαστρεντερολογίας παρουσιάσθηκαν τα δεδομένα της φορητής συσκευής ανίχνευσης γλουτένης Nima που συνέλεξαν 804 χρήστες σε διάρκεια 18 μηνών. Κάθε τεστ περιλάμβανε ημερομηνία/ώρα, είδος τροφής, επωνυμία εστιατορίου και διεύθυνση, παρουσία/απουσία σήμανσης φαγητού ως ελεύθερο γλουτένης, και παρουσία/απουσία γλουτένης. Τα δεδομένα ομαδοποιήθηκαν ανάλογα με την περιοχή, την ώρα της ημέρας, το μέσο εισόδημα της περιοχής όπου βρισκόταν το εστιατόριο, το είδος του εστιατορίου και το είδος του φαγητού. 
Συνολικά αναλύθηκαν 5624 τεστ, εκ των οποίων τα 3327 (59%) αφορούσαν βραδινά γεύματα. Το 63% των τεστ έγιναν σε περιοχές με υψηλό εισόδημα, και το 84% των φαγητών που ελέγχθηκαν είχαν σήμανση «ελεύθερα γλουτένης». 

Το 32% των φαγητών που έφεραν σήμανση «ελεύθερα γλουτένης» περιείχαν γλουτένη!

Η παρουσία γλουτένης στα φαγητά που έφεραν την ειδική σήμανση διέφερε ανάλογα με το είδος του γεύματος. Συγκεκριμένα, το 27,2% των πρωινών και το 34% των βραδινών γευμάτων περιείχαν γλουτένη. Το εντυπωσιακότερο εύρημα ήταν ότι η πίτσα και τα ζυμαρικά με σήμανση «ελεύθερα γλουτένης» ήταν περισσότερο πιθανό να περιέχουν ίχνη γλουτένης σε σχέση με τα υπόλοιπα τρόφιμα. Ειδικότερα, γλουτένη ανιχνεύθηκε στο 53,2% της πίτσας και στο 50,8% των ζυμαρικών! Αντίθετα, τα λαχανικά είχαν τα μικρότερα ποσοστά επιμόλυνσης (23,4%).

Η επιμόλυνση με γλουτένη αφορούσε εξίσου όλα τα εστιατόρια ανεξαρτήτως εισοδήματος του πληθυσμού, εντούτοις, το ποσοστό επιμόλυνσης ήταν μικρότερο στα εστιατόρια που βρίσκονταν στις Δυτικές Αμερικανικές πολιτείες.

Συμπεράσματα

Η μελέτη έδειξε ότι το 1 στα 3 φαγητά των εστιατορίων που φέρουν την ένδειξη «ελεύθερα γλουτένης» περιείχαν τουλάχιστον 20 ppm (δηλαδή ίχνη) γλουτένης. Τα υψηλότερα ποσοστά επιμόλυνσης με γλουτένη που βρέθηκαν στα βραδινά γεύματα πιθανόν να αντανακλούν στην σταδιακή επιμόλυνση των φαγητών χωρίς γλουτένη ή του εξοπλισμού παρασκευής αυτών των γευμάτων κατά τη διάρκεια της ημέρας. Τα αυξημένα ποσοστά επιμόλυνσης με γλουτένη που ανευρέθηκαν στις πίτσες και στα ζυμαρικά των εστιατορίων κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου στους ασθενείς με κοιλιοκάκη ώστε να τα αποφεύγουν.

Η μελέτη ανήκει στο Πανεπιστήμιο Columbia και βραβεύθηκε στο Συνέδριο του Αμερικανικού Κολλεγίου Γαστρεντερολογίας με το Lawlor Resident Award.



Βιβλιογραφία 

Lerner BA, et al. Gluten Contamination of restaurant food: Analysis of crowd-sourced data. ACG 2018.


Επόμενο Προηγούμενο
 

Social Media - Thessaloniki
Κορονοϊός: Εννιά νέες συλλήψεις για ανοιχτά μαγαζιά εχθές Παρασκευή

Κορονοϊός: Εννιά νέες συλλήψεις για ανοιχτά μαγαζιά εχθές Παρασκευή

13:58 28/3/2020

παραβίαση των μέτρων

Θεσσαλονίκη: 75 παραβάσεις της απαγόρευσης κυκλοφορίας εχθές Παρασκευή

Θεσσαλονίκη: 75 παραβάσεις της απαγόρευσης κυκλοφορίας εχθές Παρασκευή

13:54 28/3/2020

1143 σε όλη την Ελλάδα

Χρήσιμος Οδηγός: 16 απαντήσεις για τα τρόφιμα και τον κορονοιό

Χρήσιμος Οδηγός: 16 απαντήσεις για τα τρόφιμα και τον κορονοιό

11:29 28/3/2020

ΕΦΕΤ

Θεσσαλονίκη: Πενήντα τόνοι σοκολατένια αβγά σε «αναμονή» λόγω κορονοϊού

Θεσσαλονίκη: Πενήντα τόνοι σοκολατένια αβγά σε «αναμονή» λόγω κορονοϊού

11:22 28/3/2020

ζαχαροπλαστεία

Ιατρικές συνταγές στο κινητό - Σε δοκιμαστική λειτουργία η άυλη συνταγογράφηση

Ιατρικές συνταγές στο κινητό - Σε δοκιμαστική λειτουργία η άυλη συνταγογράφηση

11:14 28/3/2020

gov.gr

Τούρκος ΥΠΕΣ: Οι μετανάστες θα ξαναπάνε στα σύνορα μόλις τελειώσει η πανδημία!

Τούρκος ΥΠΕΣ: Οι μετανάστες θα ξαναπάνε στα σύνορα μόλις τελειώσει η πανδημία!

11:12 28/3/2020

Αποκαλυπτικές δηλώσεις

Γυναίκα εφτιαξε 600 χειρουργικές μάσκες και τις πρόσφερε σε νοσοκομείο

Γυναίκα εφτιαξε 600 χειρουργικές μάσκες και τις πρόσφερε σε νοσοκομείο

10:58 28/3/2020

στην πόλη των Γρεβενών

Θεσσαλονίκη: Υπογράφηκε μνημόνια για την ανάπλαση της ΔΕΘ

Θεσσαλονίκη: Υπογράφηκε μνημόνια για την ανάπλαση της ΔΕΘ

10:55 28/3/2020

σε τηλεδιάσκεψη

Θεσσαλονίκη: Εκτυπωτής του ΑΠΘ θα παράγει 100 βαλβίδες αναπνευστήρων ανά δυο ημέρες

Θεσσαλονίκη: Εκτυπωτής του ΑΠΘ θα παράγει 100 βαλβίδες αναπνευστήρων ανά δυο ημέρες

10:51 28/3/2020

Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο

Γεωργιάδης: Η απαγόρευση κυκλοφορίας θα διαρκέσει πολύ περισσότερο από τις 6 Απριλίου

Γεωργιάδης: Η απαγόρευση κυκλοφορίας θα διαρκέσει πολύ περισσότερο από τις 6 Απριλίου

10:44 28/3/2020

Ο υπουργός Ανάπτυξης

Κλασικά Έπιπλα