Πόσο ασφαλή είναι τα εστιατόρια για τους ασθενείς με κοιλιοκάκη;

9/10/2018 21:15    Γράφει ο Γαστρεντερολόγος Χ. Ζαβός
Γράφει ο Γαστρεντερολόγος Χρήστος Ζαβός


Η κοιλιοκάκη αποτελεί χρόνια ανοσολογική διαταραχή που οφείλεται στην κατανάλωση γλουτένης από ανθρώπους με γενετική προδιάθεση που φέρουν τα γονίδια HLA-DQ2 και HLA-DQ8. Η έκθεση σε ειδικά πεπτίδια της γλουτένης (μιας πρωτεΐνης που περιέχεται στα σιτηρά) προκαλεί την παραγωγή αυτοαντισωμάτων και χρόνια φλεγμονή του βλεννογόνου του λεπτού εντέρου που οδηγεί σε ατροφία των λαχνών και σύνδρομο δυσαπορρόφησης. Αν και αρχικώς θεωρούνταν ως ένα σύνδρομο που αφορούσε μόνο τα παιδιά, η κοιλιοκάκη αναγνωρίζεται πλέον ως μια συνήθης αυτοάνοση συστηματική διαταραχή που αφορά το 1-3% του γενικού πληθυσμού, με συνεχώς αυξανόμενη τάση. 

Οι ασθενείς με κοιλιοκάκη θα πρέπει να ακολουθούν μια αυστηρή δίαιτα χωρίς ίχνος γλουτένης. Το γεγονός αυτό γεμίζει τους ασθενείς με ανησυχία όταν αποφασίσουν να γευματίσουν σε εστιατόριο με φίλους ή να πάρουν πρωινό στο εστιατόριο του ξενοδοχείου τους ευρισκόμενοι σε κάποιο ταξίδι. Η διάθεση στην αγορά φορητών συσκευών ανίχνευσης γλουτένης έδωσε λύση στην ανησυχία αυτή και αύξησε την ασφάλεια των ασθενών που επιλέγουν να γευματίσουν εκτός σπιτιού.




Νέα μελέτη από Αμερική

Στο φετινό Συνέδριο του Αμερικανικού Κολλεγίου Γαστρεντερολογίας παρουσιάσθηκαν τα δεδομένα της φορητής συσκευής ανίχνευσης γλουτένης Nima που συνέλεξαν 804 χρήστες σε διάρκεια 18 μηνών. Κάθε τεστ περιλάμβανε ημερομηνία/ώρα, είδος τροφής, επωνυμία εστιατορίου και διεύθυνση, παρουσία/απουσία σήμανσης φαγητού ως ελεύθερο γλουτένης, και παρουσία/απουσία γλουτένης. Τα δεδομένα ομαδοποιήθηκαν ανάλογα με την περιοχή, την ώρα της ημέρας, το μέσο εισόδημα της περιοχής όπου βρισκόταν το εστιατόριο, το είδος του εστιατορίου και το είδος του φαγητού. 
Συνολικά αναλύθηκαν 5624 τεστ, εκ των οποίων τα 3327 (59%) αφορούσαν βραδινά γεύματα. Το 63% των τεστ έγιναν σε περιοχές με υψηλό εισόδημα, και το 84% των φαγητών που ελέγχθηκαν είχαν σήμανση «ελεύθερα γλουτένης». 

Το 32% των φαγητών που έφεραν σήμανση «ελεύθερα γλουτένης» περιείχαν γλουτένη!

Η παρουσία γλουτένης στα φαγητά που έφεραν την ειδική σήμανση διέφερε ανάλογα με το είδος του γεύματος. Συγκεκριμένα, το 27,2% των πρωινών και το 34% των βραδινών γευμάτων περιείχαν γλουτένη. Το εντυπωσιακότερο εύρημα ήταν ότι η πίτσα και τα ζυμαρικά με σήμανση «ελεύθερα γλουτένης» ήταν περισσότερο πιθανό να περιέχουν ίχνη γλουτένης σε σχέση με τα υπόλοιπα τρόφιμα. Ειδικότερα, γλουτένη ανιχνεύθηκε στο 53,2% της πίτσας και στο 50,8% των ζυμαρικών! Αντίθετα, τα λαχανικά είχαν τα μικρότερα ποσοστά επιμόλυνσης (23,4%).

Η επιμόλυνση με γλουτένη αφορούσε εξίσου όλα τα εστιατόρια ανεξαρτήτως εισοδήματος του πληθυσμού, εντούτοις, το ποσοστό επιμόλυνσης ήταν μικρότερο στα εστιατόρια που βρίσκονταν στις Δυτικές Αμερικανικές πολιτείες.

Συμπεράσματα

Η μελέτη έδειξε ότι το 1 στα 3 φαγητά των εστιατορίων που φέρουν την ένδειξη «ελεύθερα γλουτένης» περιείχαν τουλάχιστον 20 ppm (δηλαδή ίχνη) γλουτένης. Τα υψηλότερα ποσοστά επιμόλυνσης με γλουτένη που βρέθηκαν στα βραδινά γεύματα πιθανόν να αντανακλούν στην σταδιακή επιμόλυνση των φαγητών χωρίς γλουτένη ή του εξοπλισμού παρασκευής αυτών των γευμάτων κατά τη διάρκεια της ημέρας. Τα αυξημένα ποσοστά επιμόλυνσης με γλουτένη που ανευρέθηκαν στις πίτσες και στα ζυμαρικά των εστιατορίων κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου στους ασθενείς με κοιλιοκάκη ώστε να τα αποφεύγουν.

Η μελέτη ανήκει στο Πανεπιστήμιο Columbia και βραβεύθηκε στο Συνέδριο του Αμερικανικού Κολλεγίου Γαστρεντερολογίας με το Lawlor Resident Award.



Βιβλιογραφία 

Lerner BA, et al. Gluten Contamination of restaurant food: Analysis of crowd-sourced data. ACG 2018.


Επόμενο Προηγούμενο
 

Social Media - Thessaloniki
«Μικρός ή παραμένεις ανόητος»: Ο Γιάννης Μπέζος «δικάζει» ξανά με το χαμόγελο στα χείλη

«Μικρός ή παραμένεις ανόητος»: Ο Γιάννης Μπέζος «δικάζει» ξανά με το χαμόγελο στα χείλη

18:04 25/1/2024

Δε γλιτώνει κανείς από τον Γιάννη Μπέζο.

Δεν τον κατάλαβαν: Θεός παίκτης του Master Chef κάνει αυτό που οι κριτές σιχαίνονται περισσότερο (Vid)

Δεν τον κατάλαβαν: Θεός παίκτης του Master Chef κάνει αυτό που οι κριτές σιχαίνονται περισσότερο (Vid)

14:21 25/1/2024

Αηδίασε όλο το X.

24-26 Φεβρουαρίου 2024 η 11η ARTOZYMA

24-26 Φεβρουαρίου 2024 η 11η ARTOZYMA

13:53 25/1/2024

24-26 Φεβρουαρίου 2024

Όσκαρ 2024: Αναλυτικά οι υποψήφιοι για τα φετινά βραβεία

Όσκαρ 2024: Αναλυτικά οι υποψήφιοι για τα φετινά βραβεία

13:41 25/1/2024

Έντεκα υποψηφιότητες για το Poor Things, του Γιώργου Λάνθιμου.

Η καντίνα που τους βάζει τα γυαλιά: Το καλύτερο «βρόμικο» της Αθήνας δεν συγκρίνεται με κανένα άλλο (pics)

Η καντίνα που τους βάζει τα γυαλιά: Το καλύτερο «βρόμικο» της Αθήνας δεν συγκρίνεται με κανένα άλλο (pics)

18:39 24/1/2024

Η παραδοσιακή καντίνα, όπως θα έπρεπε να είναι

«Ένας σεξιστής»: Το άκομψο σχόλιο για το ντύσιμο της Έλενας Ακρίτα που έφερε την έκρηξή της

«Ένας σεξιστής»: Το άκομψο σχόλιο για το ντύσιμο της Έλενας Ακρίτα που έφερε την έκρηξή της

12:45 24/1/2024

Η αντίδραση της βουλευτή.

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

12:24 24/1/2024

Τετάρτη 24/01 και Πέμπτη 25/01

Κλασικό και ακαταμάχητο: Το σουβλατζίδικο-τοτέμ με το κορυφαίο τυλιχτό της Αθήνας (pics)

Κλασικό και ακαταμάχητο: Το σουβλατζίδικο-τοτέμ με το κορυφαίο τυλιχτό της Αθήνας (pics)

19:42 23/1/2024

Υπέροχο!

«Όχι» στις αντιμισθίες των δημοτικών συμβούλων δήλωσε ομόφωνα το Δ.Σ. της Καλαμαριάς

«Όχι» στις αντιμισθίες των δημοτικών συμβούλων δήλωσε ομόφωνα το Δ.Σ. της Καλαμαριάς

16:24 23/1/2024

Μία συμβολική και ταυτόχρονα ουσιαστική απόφαση

Οι Επιδημίες του Χειμώνα – Οι Πολίτες ρωτούν, οι Ειδικοί Ιατροί απαντούν

Οι Επιδημίες του Χειμώνα – Οι Πολίτες ρωτούν, οι Ειδικοί Ιατροί απαντούν

16:23 23/1/2024

24/01 - 6:00 μμ - 7:30 μμ

Κλασικά Έπιπλα