Πόσο ασφαλή είναι τα εστιατόρια για τους ασθενείς με κοιλιοκάκη;

9/10/2018 21:15    Γράφει ο Γαστρεντερολόγος Χ. Ζαβός
Γράφει ο Γαστρεντερολόγος Χρήστος Ζαβός


Η κοιλιοκάκη αποτελεί χρόνια ανοσολογική διαταραχή που οφείλεται στην κατανάλωση γλουτένης από ανθρώπους με γενετική προδιάθεση που φέρουν τα γονίδια HLA-DQ2 και HLA-DQ8. Η έκθεση σε ειδικά πεπτίδια της γλουτένης (μιας πρωτεΐνης που περιέχεται στα σιτηρά) προκαλεί την παραγωγή αυτοαντισωμάτων και χρόνια φλεγμονή του βλεννογόνου του λεπτού εντέρου που οδηγεί σε ατροφία των λαχνών και σύνδρομο δυσαπορρόφησης. Αν και αρχικώς θεωρούνταν ως ένα σύνδρομο που αφορούσε μόνο τα παιδιά, η κοιλιοκάκη αναγνωρίζεται πλέον ως μια συνήθης αυτοάνοση συστηματική διαταραχή που αφορά το 1-3% του γενικού πληθυσμού, με συνεχώς αυξανόμενη τάση. 

Οι ασθενείς με κοιλιοκάκη θα πρέπει να ακολουθούν μια αυστηρή δίαιτα χωρίς ίχνος γλουτένης. Το γεγονός αυτό γεμίζει τους ασθενείς με ανησυχία όταν αποφασίσουν να γευματίσουν σε εστιατόριο με φίλους ή να πάρουν πρωινό στο εστιατόριο του ξενοδοχείου τους ευρισκόμενοι σε κάποιο ταξίδι. Η διάθεση στην αγορά φορητών συσκευών ανίχνευσης γλουτένης έδωσε λύση στην ανησυχία αυτή και αύξησε την ασφάλεια των ασθενών που επιλέγουν να γευματίσουν εκτός σπιτιού.
Νέα μελέτη από Αμερική

Στο φετινό Συνέδριο του Αμερικανικού Κολλεγίου Γαστρεντερολογίας παρουσιάσθηκαν τα δεδομένα της φορητής συσκευής ανίχνευσης γλουτένης Nima που συνέλεξαν 804 χρήστες σε διάρκεια 18 μηνών. Κάθε τεστ περιλάμβανε ημερομηνία/ώρα, είδος τροφής, επωνυμία εστιατορίου και διεύθυνση, παρουσία/απουσία σήμανσης φαγητού ως ελεύθερο γλουτένης, και παρουσία/απουσία γλουτένης. Τα δεδομένα ομαδοποιήθηκαν ανάλογα με την περιοχή, την ώρα της ημέρας, το μέσο εισόδημα της περιοχής όπου βρισκόταν το εστιατόριο, το είδος του εστιατορίου και το είδος του φαγητού. 
Συνολικά αναλύθηκαν 5624 τεστ, εκ των οποίων τα 3327 (59%) αφορούσαν βραδινά γεύματα. Το 63% των τεστ έγιναν σε περιοχές με υψηλό εισόδημα, και το 84% των φαγητών που ελέγχθηκαν είχαν σήμανση «ελεύθερα γλουτένης». 

Το 32% των φαγητών που έφεραν σήμανση «ελεύθερα γλουτένης» περιείχαν γλουτένη!

Η παρουσία γλουτένης στα φαγητά που έφεραν την ειδική σήμανση διέφερε ανάλογα με το είδος του γεύματος. Συγκεκριμένα, το 27,2% των πρωινών και το 34% των βραδινών γευμάτων περιείχαν γλουτένη. Το εντυπωσιακότερο εύρημα ήταν ότι η πίτσα και τα ζυμαρικά με σήμανση «ελεύθερα γλουτένης» ήταν περισσότερο πιθανό να περιέχουν ίχνη γλουτένης σε σχέση με τα υπόλοιπα τρόφιμα. Ειδικότερα, γλουτένη ανιχνεύθηκε στο 53,2% της πίτσας και στο 50,8% των ζυμαρικών! Αντίθετα, τα λαχανικά είχαν τα μικρότερα ποσοστά επιμόλυνσης (23,4%).

Η επιμόλυνση με γλουτένη αφορούσε εξίσου όλα τα εστιατόρια ανεξαρτήτως εισοδήματος του πληθυσμού, εντούτοις, το ποσοστό επιμόλυνσης ήταν μικρότερο στα εστιατόρια που βρίσκονταν στις Δυτικές Αμερικανικές πολιτείες.

Συμπεράσματα

Η μελέτη έδειξε ότι το 1 στα 3 φαγητά των εστιατορίων που φέρουν την ένδειξη «ελεύθερα γλουτένης» περιείχαν τουλάχιστον 20 ppm (δηλαδή ίχνη) γλουτένης. Τα υψηλότερα ποσοστά επιμόλυνσης με γλουτένη που βρέθηκαν στα βραδινά γεύματα πιθανόν να αντανακλούν στην σταδιακή επιμόλυνση των φαγητών χωρίς γλουτένη ή του εξοπλισμού παρασκευής αυτών των γευμάτων κατά τη διάρκεια της ημέρας. Τα αυξημένα ποσοστά επιμόλυνσης με γλουτένη που ανευρέθηκαν στις πίτσες και στα ζυμαρικά των εστιατορίων κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου στους ασθενείς με κοιλιοκάκη ώστε να τα αποφεύγουν.

Η μελέτη ανήκει στο Πανεπιστήμιο Columbia και βραβεύθηκε στο Συνέδριο του Αμερικανικού Κολλεγίου Γαστρεντερολογίας με το Lawlor Resident Award.Βιβλιογραφία 

Lerner BA, et al. Gluten Contamination of restaurant food: Analysis of crowd-sourced data. ACG 2018.


Επόμενο Προηγούμενο
 
Οι ΗΠΑ προωθούν τώρα τα F-35 στην Ελλάδα

Οι ΗΠΑ προωθούν τώρα τα F-35 στην Ελλάδα

11:44 5/4/2019

κορυφώνεται η κρίση Ουάσινγκτον - Άγκυρας

Η μυστηριώδης ασθένεια που παραλύει τα παιδιά

Η μυστηριώδης ασθένεια που παραλύει τα παιδιά

11:25 5/4/2019

Εκατοντάδες κρούσματα το 2018

Γυαλιά οράσεως: Δείτε πως θα αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ

Γυαλιά οράσεως: Δείτε πως θα αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ

11:20 5/4/2019

Κατατέθηκε τροπολογία

Πόση σύνταξη θα πάρετε με διαδοχική ασφάλιση - Πώς υπολογίζεται

Πόση σύνταξη θα πάρετε με διαδοχική ασφάλιση - Πώς υπολογίζεται

11:17 5/4/2019

υπουργείο Εργασίας

Νέα στοιχεία για την υπόθεση της φοιτήτριας που «βούτηξε» στο κενό

Νέα στοιχεία για την υπόθεση της φοιτήτριας που «βούτηξε» στο κενό

11:14 5/4/2019

Η επιστολή που έστειλαν οι γονείς της

Δηλητηρίασαν σπάνια πουλιά στη Θράκη!

Δηλητηρίασαν σπάνια πουλιά στη Θράκη!

11:05 5/4/2019

σε τέσσερις διαφορετικές τοποθεσίες

500 πρόσφυγες στα Διαβατά - Ισχυρή αστυνομική δύναμη απ'έξω

500 πρόσφυγες στα Διαβατά - Ισχυρή αστυνομική δύναμη απ'έξω

11:00 5/4/2019

κέντρο φιλοξενίας Διαβατών

Σύγκρουση δύο Ι.Χ. και δύο τραυματίες στην Ε.Ο. Θεσσαλονίκης - Μουδανιών

Σύγκρουση δύο Ι.Χ. και δύο τραυματίες στην Ε.Ο. Θεσσαλονίκης - Μουδανιών

10:55 5/4/2019

νωρίς το πρωί της Παρασκευής

Δωρεάν σεμινάρια που σώζουν ζωές στην Καλαμαριά

Δωρεάν σεμινάρια που σώζουν ζωές στην Καλαμαριά

10:51 5/4/2019

για αντιμετώπιση της καρδιακής ανακοπής

Διακοπή νερού στην Καλαμαριά

Διακοπή νερού στην Καλαμαριά

10:48 5/4/2019

ΕΥΑΘ

Κλασικά Έπιπλα