Θεσσαλονίκη - Τι αλλάζει στην υποδοχή προσφύγων στην πόλη

9/10/2018 16:37    Ευρεία σύσκεψη
Ευρεία σύσκεψη με πρωτοβουλία του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στο δημαρχιακό μέγαρο της πόλης με κύριο θέμα την αντιμετώπιση του ζητήματος των προσφύγων που είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία Αριστοτέλους. Ο κ. Μπουτάρης, εξέφρασε τον προβληματισμό του όσον αφορά την αυξημένη ροή των προσφύγων, υποστηρίζοντας πως τα νούμερα είναι διπλάσια σε σχέση με την περσινή χρονιά και δεν έκρυψε την ανησυχία του πως θα επαναληφθούν εικόνες με ανθρώπους να κατασκηνώνουν έξω από το αστυνομικό τμήμα, στην κεντρικότερη πλατεία της πόλης.

"Είναι πιθανό να δούμε τις ίδιες εικόνες στην Αριστοτέλους, γιατί δεν προλαβαίνουν οι πρόσφυγες να πάρουν το χαρτί από την αστυνομία. Προσπαθούμε να μην κοιμούνται έξω γιατί έρχεται ο χειμώνας και θα είναι δύσκολα τα πράγματα", είπε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης. 

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης αποφασίστηκε η σύσταση Ομάδας Εργασίας, με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων, η οποία θα συνεδριάσει μεθαύριο, Πέμπτη, στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης για να καταλήξει σε μια λύση. "Δεν πρέπει η Θεσσαλονίκη να καταλήξει να είναι το ζητούμενο κέντρο άφιξης των προσφύγων. Να δημιουργηθεί μια κατάσταση τράνζιτ για το που θα πάνε. Υπάρχουν δομές φιλοξενίας από τη Βόρεια Ελλάδα έως τη Θεσσαλία και να προωθούνται εκεί", τόνισε ο κ. Μπουτάρης.

Η πρόταση του κεντρικού δήμου, που θα συζητηθεί από την Ομάδα Εργασίας, είναι η δημιουργία μιας δομής, 24ωρης φιλοξενίας, στη δυτική πλευρά της πόλης, που θα μπορεί να στεγάσει από 50 έως 80 άτομα και θα λειτουργεί ως προ - τράνζιτ. Στη συνέχεια, οι πρόσφυγες θα μεταφέρονται σε χώρο τράνζιτ που είναι αρμοδιότητα του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής.  

Από την πλευρά του ο περιφερειακός συντονιστής Βόρειας Ελλάδας και Ηπείρου του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, Νίκος Ράγκος, δήλωσε πως "θα πρέπει να βρούμε προσωρινούς χώρους υποδοχής, ώστε να θωρακίσουμε την ομαλή διευθέτηση των ανθρώπων που έρχονται στην πόλη. Υπάρχουν και σχεδιασμοί του υπουργείου και θα πρέπει να μην αλληλοκαλύπτονται". "Λαμβάνουμε υπόψη ότι δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε την πόλη ως πόλο έλξης και να δημιουργήσουμε προβλήματα στην κοινωνία της Θεσσαλονίκης. Ο βασικός στόχος είναι να μπορέσουμε να υποδεχτούμε τον κόσμο με αξιοπρεπή βιώσιμη θέση, να μην είναι σε μια πλατεία. Είναι Οκτώβρης και σε λίγο μπορεί να έχουμε άσχημες καιρικές συνθήκες και οι δυνητικά αιτούντες άσυλο θα πρέπει να έχουν μια αξιοπρεπή θέση υποδοχής", πρόσθεσε ο κ.Ράγκος.

Στην ευρεία σύσκεψη του δημαρχείου συμμετείχαν, επίσης, ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης, Πέτρος Λεκάκης, οι εντεταλμένοι δημοτικοί σύμβουλοι, για θέματα προσφύγων και καθαριότητας, Σοφία Ασλανίδου και Λάζαρος Ζαχαριάδης, ο συντονιστής Κοινωνικής Συνοχής και Μεταναστευτικού - Προσφυγικού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Χάρης Αηδονόπουλος, εκπρόσωποι του υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης, της Ελληνικής Αστυνομίας και των ΜΚΟ. 


ΑΠΕ

Επόμενο Προηγούμενο
 

Κλασικά Έπιπλα