Δραματικές είναι οι εξελίξεις στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό (ΕΕΣ), καθώς τα επόμενα 24ωρα κρίνεται το μέλλον του ιστορικού ανθρωπιστικού Σωματείου.
Ο ΕΕΣ απειλείται με οριστική αποπομπή από τη Διεθνή Ομοσπονδία Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου (ΔΟΕΣ), καθώς η διοίκηση Οικονομόπουλου η οποία εκλέχθηκε τον περασμένο Ιούλιο δεν τήρησε καμία από τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει με σκοπό τον εκσυγχρονισμό του Οργανισμού. Υπενθυμίζεται ότι η Επιτροπή Συμμόρφωσης και Διαμεσολάβησης (CMC) της ΔΟΕΣ, είχε ξεκαθαρίσει ότι η διοίκηση Οικονομόπουλου θα πρέπει να τηρήσει τα εξής συμφωνηθέντα:
- Αναθεώρηση του καταστατικού του 1965 για τον εκσυγχρονισμό του Σωματείου. Κάλεσμα σε Γενική Συνέλευση κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού για έγκριση του νέου καταστατικού.
- Εκτεταμένη καμπάνια για να μεγαλώσει η βάση των μελών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.
- Κάλεσμα σε νέα Γενική Συνέλευση μέσα στον Οκτώβριο του 2018 για τη διενέργεια αρχαιρεσιών για Κεντρικό Διοικητικό Συμβούλιο με το νέο καταστατικό.
Τίποτα από τα παραπάνω δεν έχει πραγματοποιηθεί, ούτε καμπάνια εγγραφής νέων μελών, ούτε φυσικά είναι δυνατή η πραγματοποίηση νέων εκλογών μέσα στον Οκτώβριο. Όσο για το νέο καταστατικό, το σχέδιο που πρότεινε η νυν διοίκηση ήταν κομμένο και ραμμένο στα μέτρα της, ώστε και στις επόμενες αρχαιρεσίες να εξασφαλίσει την επανεκλογή της. Φυσικά, όλα τα παραπάνω δεν πέρασαν απαρατήρητα από την Επιτροπή Συμμόρφωσης. Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη (03/10/2018), η Επιτροπή έκανε γνωστό ότι θα εισηγηθεί στον πρόεδρο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Συλλόγων Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου, Francesco Rocca, να τεθεί σε καθεστώς αναστολής ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός. Οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν στη Γενεύη. Η αποπομπή του ΕΕΣ σημαίνει ότι θα ανασταλούν όλα τα εν εξελίξει προγράμματα του Οργανισμού στην Ελλάδα, ενώ επίσης θα χάσει το δικαίωμα ψήφου στη ΔΟΕΣ. Βαρύτατες, όμως, θα είναι οι συνέπειες και από το υπουργείο Υγείας, το οποίο φέρεται αποφασισμένο να μην δώσει άλλο περιθώριο στη διοίκηση Οικονομόπουλου, ενώ εξετάζεται και η αναστολή της χρηματοδότησης που παρέχει ανά τακτά διαστήματα στον ΕΕΣ και καλύπτουν κυρίως τη μισθοδοσία των εργαζομένων. Αυτή τη στιγμή, πάντως, πηγές του υπουργείου Υγείας διαβεβαιώνουν ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα με τις πληρωμές των εργαζομένων.
Θα πρέπει να σημειωθεί, ότι υπάρχει ήδη δίμηνη καθυστέρηση στην καταβολή της μισθοδοσίας. Το ΔΣ του Σωματείου των εργαζομένων είχε ζητήσει τη Δευτέρα (01/10/2018) από τον κ. Νικόλαο Οικονομόπουλο να ενημερώσει άμεσα για το πότε θα γίνει η καταβολή της μισθοδοσίας του προσωπικού καθώς και το σχετικό προγραμματισμό που έχει γίνει. «Η καταβολή της μισθοδοσίας μας αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα μας!» ανέφεραν χαρακτηριστικά οι εργαζόμενοι στην επιστολή τους.
Η αποτυχία πάντως της νυν διοίκησης να τηρήσει τις υποχρεώσεις της ήταν λίγο-πολύ προδιαγεγραμμένη, από την πρώτη στιγμή της εκλογής της. Κι αυτό, γιατί οι αρχαιρεσίες του περασμένου Ιουνίου έγιναν με το παλιό καταστατικό του 1965 το οποίο επιτρέπει σε ένα «κλειστό κλαμπ» να έχει δικαίωμα ψήφου. Πρόκειται για το ίδιο εκλογικό σώμα που εξέλεγε τον υπόδικο Ανδρέα Μαρτίνη ως «ισόβιο» πρόεδρο του Οργανισμού. Η διοίκηση που προέκυψε από αυτές τις αρχαιρεσίες δεν είχε νέα πρόσωπα, παρά μόνο παλιούς γνωστούς «παράγοντες» του ΕΕΣ, με ιδιαίτερες σχέσεις με το προηγούμενο καθεστώς. Το καθεστώς αυτό ήταν, άλλωστε, που οδήγησε τον ΕΕΣ ένα βήμα πριν από την κατάρρευσή του το 2012-2013 και αντιμετώπισε ξανά τότε το ενδεχόμενο αποπομπής από τη ΔΟΕΣ.
Οι εξελίξεις αναμένονται με τεράστια αγωνία από τους εργαζόμενους του ΕΕΣ, τους χιλιάδες εθελοντές οι οποίοι υπηρετούν τα ιδεώδη του ερυθροσταυρικού κινήματος, από τους ανθρώπους στους οποίους στέκεται δίπλα ο Οργανισμός, αλλά και από ολόκληρη την ελληνική κοινωνία, η οποία αναγνωρίζει το ανθρωπιστικό έργο που συντελείται εδώ και πάνω από έναν αιώνα από τον Ερυθρό Σταυρό στη χώρα μας και όπου υπάρχει ανάγκη.
newsbomb