Δημοψήφισμα Σκόπια: Έκλεισαν οι κάλπες - Χαμηλή συμμετοχή

30/9/2018 20:39    Εθνική Εκλογική Επιτροπή

Έκλεισαν οι κάλπες του δημοψηφίσματος στην ΠΓΔΜ σχετικά με τη συμφωνία για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας. Έντονο προβληματισμό προκαλεί στο στρατόπεδο του «ναι» το μεγαλό ποσοστό αποχής, ενώ σύμφωνα με την Εθνική Εκλογική Επιτροπή της γειτονικής χώρας, μισή ώρα πριν κλείσουν οι κάλπες, το ποσοστό συμμετοχής ανήλθε στο 34,09%.

Tις τελευταίες ώρες υπήρξε, μάλιστα, ιδαίτερη κινητοποίηση προκειμένου να προσέλθει περισσότερος κόσμος στις κάλπες.

Σύμφωνα με αναλυτές δεν θα θεωρηθεί άκυρο το αποτέλεσμα από τη στιγμή που δεν θα συγκεντρωθεί το 50% συμμετοχής, ωστόσο, σε περίπτωση που επικρατήσει το «ναι» θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο για τον πρωθυπουργό της γειτονικής χώρας, Ζόραν Ζάεφ, να το υποστηρίξει.

Το «ψυχολογικό» όριο για τον Ζάεφ είναι οι 600.000 ψηφοφόροι σε σύνολο 1,8 εκατ. εγγεγραμένων ψηφοφόρων, ενώ μέχρι τις 19:00 (ώρα Ελλάδας) είχαν προσέλθει στις κάλπες περίπου 450.000 πολίτες της ΠΓΔΜ.

Σύμφωνα με την Εθνική Εκλογική Επιτροπή της ΠΓΔΜ η συμμετοχή είχε ως εξής:

  • 09:00: 2,5%
  • 11:00: 8,03%
  • 13:00: 16%
  • 15:00: 22,56%
  • 17:00: 28,83%
  • 18:30: 34,09%

Υπενθυμίζεται πως στο δημοψήφισμα αυτό, οι πολίτες της ΠΓΔΜ κλήθηκαν να εγκρίνουν ή να απορρίψουν τη συμφωνία για την επίλυση του θέματος του ονόματος, που υπογράφηκε στις 17 Ιουνίου, στις Πρέσπες, από τους υπουργούς Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκο Κοτζιά και της ΠΓΔΜ, Νικολά Ντιμιτρόφ, παρουσία των πρωθυπουργών των δύο χωρών.










Οι κάλπες για το δημοψήφισμα άνοιξαν στις 7:00 τοπική ώρα (8:00 ώρα Ελλάδας) και έκλεισαν στις 19:00 τοπική ώρα (20:00 ώρα Ελλάδας), ενώ το ερώτημα, στο οποίο κλήθηκαν να απαντήσουν οι πολίτες της ΠΓΔΜ ήταν: «Συμφωνείτε με την ένταξη της ''Δημοκρατίας της Μακεδονίας'' στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε., λαμβάνοντας υπόψη την πρόσφατη συμφωνία μεταξύ της ''Μακεδονίας'' και της Ελλάδας;».

Ο πρωθυπουργός της χώρας Ζόραν Ζάεφ ψήφισε το πρωί στη γενέτειρά του Στρούμνιτσα.

Στον αντίποδα, ο ηγέτης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης (VMRO), Χρίστιαν Μίτσκοσκι, που αντιτίθεται στη συμφωνία και είχε καλέσει τους πολίτες της ΠΓΔΜ να πράξουν κατά συνείδηση στη σημερινή ψηφοφορία, δεν ψήφισε στο δημοψήφισμα, όπως γνωστοποίησε ο εκπρόσωπος του κόμματος.


naftemporiki

Επόμενο Προηγούμενο
 

Εορταστικό ωράριο - Πάσχα 2025: Πότε ξεκινά για τα καταστήματα

Εορταστικό ωράριο - Πάσχα 2025: Πότε ξεκινά για τα καταστήματα

16:00 9/4/2025

Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά

Η Καλαμαριά γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας με δωρεάν εξετάσεις και δράσεις σε κάθε γειτονιά

Η Καλαμαριά γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας με δωρεάν εξετάσεις και δράσεις σε κάθε γειτονιά

15:00 9/4/2025

8/04 - 8:00 πμ - 11/04 - 5:00 μμ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τετάρτη στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τετάρτη στην Καλαμαριά

09:00 9/4/2025

Τετάρτη 9/4

Ημέρα Αφιερωμένη στο Ζεϊμπέκικο με 300 Χορευτές στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης

Ημέρα Αφιερωμένη στο Ζεϊμπέκικο με 300 Χορευτές στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης

20:31 8/4/2025

Τετάρτη 9/4

Πανελλαδική απεργία αύριο Τετάρτη 9 Απριλίου

Πανελλαδική απεργία αύριο Τετάρτη 9 Απριλίου

18:00 8/4/2025

Τετάρτη 9/4

6th Rosé Grand Tasting

6th Rosé Grand Tasting

16:22 8/4/2025

Η ‘μεγάλη’ εκδήλωση των ροζέ κρασιών στο ξενοδοχείο Makedonia Palace

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τρίτη στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τρίτη στην Καλαμαριά

09:00 8/4/2025

Τρίτη 8/4

Θεσσαλονίκη: Απεργία ΟΑΣΘ την Τετάρτη

Θεσσαλονίκη: Απεργία ΟΑΣΘ την Τετάρτη

18:00 7/4/2025

Ποια λεωφορεία θα κυκλοφορήσουν

Ένα Σαββατοκύριακο γεμάτο Πόντο!

Ένα Σαββατοκύριακο γεμάτο Πόντο!

17:00 7/4/2025

Ο Δήμος Καλαμαριάς σε συνεργασία με την Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδας

ΠΑΟΚ: Τέλος τα εισιτήρια για τον τελικό με Μπιλμπάο

ΠΑΟΚ: Τέλος τα εισιτήρια για τον τελικό με Μπιλμπάο

15:53 7/4/2025

Sold out σε χρόνο ρεκόρ

Κλασικά Έπιπλα