Ένα «πράσινο» πάρτι σήμερα στην παραλία Θεσσαλονίκης

16/9/2018 12:26    από τις 11 ως τις 8 το βράδυ
Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και η Αντιπεριφέρεια Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος διοργανώνουν για δεύτερη χρονιά τη μεγαλύτερη «πράσινη» γιορτή, αφιερωμένη στην ηλεκτροκίνηση, με τίτλο «Voltάρω 2018», σήμερα 16 Σεπτεμβρίου, από τις 11 το πρωί ως τις 8 το βράδυ, στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης (άγαλμα Μεγάλου Αλεξάνδρου).

Τον εκπαιδευτικό χαρακτήρα της δράσης «Voltάρω 2018» υπογράμμισε ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Γιουτίκας. Ο κ. Γιουτίκας εξέφρασε την ικανοποίησή του για την υψηλή επισκεψιμότητα και την ανταπόκριση της περσινής εκδήλωσης, που ξεπέρασε τους 3.500 επισκέπτες, ιδίως νέους και οικογένειες.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Γιουτίκας παρουσίασε τις δύο μεγάλες θεματικές του «Voltάρω 2018»: η πρώτη αφορά στη βιώσιμη αστική μετακίνηση, εμπλουτισμένη φέτος με περισσότερα και πολύ πιο εντυπωσιακά εκθέματα και η δεύτερη σχετίζεται με τη βιώσιμη ανάπτυξη, όπου στόχος είναι η παρουσίασης το ευρύ κοινό των πλεονεκτημάτων της κυκλικής οικονομίας, των καλών πρακτικών της ανακύκλωσης, αλλά και τους τρόπους με τους οποίους μπορεί η τοπική αυτοδιοίκηση να στηρίξει αυτή την προσπάθεια.

Σε ό,τι αφορά την ενότητα της βιώσιμης αστικής μετακίνησης, η δράση «Voltάρω 2018» περιλαμβάνει μία ....υψηλών Volt οικολογική περιήγηση στον κόσμο των ηλεκτροκίνητων μέσων μεταφοράς. Οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να εξερευνήσουν ηλεκτρικά υποβοηθούμενα e-bikes, απόλυτα ελεγχόμενα από ένα smartphone, ηλεκτρικά πατίνια και ηλεκτρικά ποδήλατα σε τρεις τροχούς και ηλεκτρικά scooter, με κάποια από τα οποία θα μπορούν να κάνουν και μικρές βόλτες σε ελεγχόμενους χώρους.

Στο «Voltάρω 2018» οι επισκέπτες θα δουν και θα ενημερωθούν από ειδικούς για το πρώτο ελληνικό ηλεκτρικό αυτοκίνητο. Θα δουν επιτόπου ένα πάρκινγκ που θα είναι ταυτόχρονα και φωτοβολταϊκός σταθμός οχημάτων, αλλά και τα ηλεκτροκίνητα οχήματα καθαριότητας που έχει προμηθευτεί ο Δήμος Θεσσαλονίκης, σταθμοί φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων και ηλεκτροκινούμενα αυτοκίνητα που κυκλοφορούν σήμερα στην παγκόσμια αγορά. Οι επισκέπτες θα μπορούν να οδηγήσουν στο φορητό προσομοιωτή οικολογικής οδήγησης του Ι.Μ.Ε.Τ. του Ε.Κ.Ε.Τ.Α. για να μάθουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα που αφήνει η οδηγική τους συμπεριφορά, αν καταναλώνουν άσκοπα καύσιμα και προκαλούν μεγάλες εκπομπές ρύπων.

Το «Voltάρω 2018» περιλαμβάνει επίσης επιδείξεις από μη επανδρωμένα τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη (drones) και ενημέρωση από τους ειδικούς για τις ωφέλιμες χρήσεις τους στην καθημερινότητα, καθώς και ηλεκτροκίνητα ανεμόπτερα της Αερολέσχης Σερρών.

Η δεύτερη θεματική της εκδήλωσης για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη περιλαμβάνει το εικονικό εργαστήριο του «Voltάρω 2018», όπου θα παρουσιαστεί το εύρος των ανακυκλώσιμων υλικών, οι τρόποι σωστής ανακύκλωσης, οι νέες δομές συγκέντρωσης ανακυκλώσιμων υλικών που οργανώνονται από την αυτοδιοίκηση, καθώς και μερικά από τα εκατοντάδες χρήσιμα προϊόντα που προέρχονται από την ανακύκλωση απορριμμάτων. Οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να δουν επί τόπου τα στάδια παραγωγής κομπόστ από οργανικά απορρίμματα.

Επίσης, στο «Voltάρω 2018» θα παρουσιαστεί ένα ολοκληρωμένο Πράσινο Σημείο Συγκέντρωσης Ανακυκλώσιμων Υλικών, ένας οργανωμένος χώρος ανακύκλωσης που προσφέρει κίνητρα στους πολίτες για να ανακυκλώσουν σε όλη την αλυσίδα των επαναχρησιμοποιήσιμων υλικών. Όπως εξήγησε ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Γιουτίκας, «στο φετινό “ Voltάρω 2018” θα παρουσιαστεί ένα Κινητό Πράσινο Σημείο, η πιο εξελιγμένη μορφή της συγκεκριμένης δομής, για την οποία έχει εκδηλωθεί έντονο ενδιαφέρον από αρκετούς δήμους». «Πρόκειται για ένα ειδικά διαμορφωμένο όχημα, που μπορεί να πηγαίνει στις γειτονιές και να συλλέγει πλαστικό, γυαλί, μέταλλο, σύνθετες συσκευασίες (τετραπάκ), απόβλητα ηλεκτρικού εξοπλισμού (μικρές ηλεκτρικές συσκευές), ακόμη και τηγανέλαια. Επίσης, διαθέτει μικρή πρέσα, ενώ στους επισκέπτες θα γίνει ενημέρωση σχετικά με τη μέθοδο της ανταποδοτικής ανακύκλωσης, της διάθεσης πόντων και ανταποδοτικών μπόνους ως κινήτρων για να υιοθετήσουν τις καλές πρακτικές της ανακύκλωσης», διευκρίνισε ο κ. Γιουτίκας, ο οποίος υπογράμμισε τη μεγάλη συμμετοχή εθελοντών στο «Voltάρω 2018», τους οποίους ευχαρίστησε θερμά, μαζί με τους χορηγούς και τους χορηγούς επικοινωνίας για τη συμβολή τους στη διοργάνωση της εκδήλωσης.


ΑΠΕ

Επόμενο Προηγούμενο
 

Social Media - Thessaloniki
Χωρίς λεωφορεία ΟΑΣΘ στις 17/4

Χωρίς λεωφορεία ΟΑΣΘ στις 17/4

20:24 15/4/2024

Ποια θα είναι στους δρόμους

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

20:22 15/4/2024

Δευτέρα 15/4 και Τρίτη 16/04

Δήμος Καλαμαριάς:  Βάζει στο επίκεντρο τη δημόσια υγεία

Δήμος Καλαμαριάς: Βάζει στο επίκεντρο τη δημόσια υγεία

18:00 6/4/2024

Δωρεάν εξετάσεις και δράσεις ενημέρωσης

Το Thessaloniki Tuning Show έρχεται από σήμερα στη ΔΕΘ

Το Thessaloniki Tuning Show έρχεται από σήμερα στη ΔΕΘ

14:20 5/4/2024

Η μεγαλύτερη έκθεση αυτοκινήτου στην Βόρεια Ελλάδα

Δήμος Καλαμαριάς: Στηρίζει την 10 η Εθελοντική Αιμοδοσία της ΧΑΝΘ

Δήμος Καλαμαριάς: Στηρίζει την 10 η Εθελοντική Αιμοδοσία της ΧΑΝΘ

14:11 5/4/2024

5/04 - 9:00 πμ - 6/04 - 3:00 μμ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

13:18 5/4/2024

Παρασκευή 05/04, Σάββατο 06/04 και Κυριακή 07/04

Καλαμαριά: Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κανόε-Καγιάκ Μεγάλων Αποστάσεων

Καλαμαριά: Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κανόε-Καγιάκ Μεγάλων Αποστάσεων

20:15 3/4/2024

Πρόκειται για μία μεγάλη επιτυχία του ΝΑΟΚΘ, καθώς το συγκεκριμένο πρωτάθλημα διοργανώνεται για πρώτη φορά στη Βόρεια Ελλάδα

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

13:01 3/4/2024

Τετάρτη 03/04 και Πέμπτη 04/04

Ο ΟΑΣΘ ενισχύεται με ακόμη 150 λεωφορεία

Ο ΟΑΣΘ ενισχύεται με ακόμη 150 λεωφορεία

20:24 1/4/2024

Πλήρως ανανεωμένος ο στόλος λεωφορείων του ΟΑΣΘ από την 1 Ιανουαρίου του 2025

Η Καλαμαριά τίμησε τους 57 νεκρούς των Τεμπών με μια καθηλωτική συναυλία

Η Καλαμαριά τίμησε τους 57 νεκρούς των Τεμπών με μια καθηλωτική συναυλία

18:00 1/4/2024

Ένα ρέκβιεμ με τις νότες του Μότσαρτ

Κλασικά Έπιπλα