Μητσοτάκης: Το όραμα για την νέα Ελλάδα (video)

16/9/2018 07:54    ΔΕΘ

«Η ΔΕΘ είναι το βήμα στο οποίο μιλάμε για το μέλλον, να αναπτύξουμε την στρατηγική μας. Φέτος, στην σκιά ενός εθνικού πένθους, με ανοιχτές εθνικές πληγές, αυτή η συγκυρία μετατρέπεται σε θλιβερό επίλογο μιας αποτυχημένης κυβέρνησης. Στο κλείσιμο μιας γκρίζας εποχής την οποία οι Έλληνες θέλουν να αφήσουν οριστικά πίσω τους», ανέφερε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκινώντας την ομιλία του στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο, στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Το συμβόλαιο που μας κρατούσε ενωμένους ως κοινωνία, η συμφωνία εμπιστοσύνης μεταξύ πολιτών και πολιτείας, παραγωγής και οικονομίας, έχει σπάσει. Το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών, το κράτος δικαίου, η οικονομία που δημιουργεί ευκαιρίες για πολλούς, που συνιστούν την συμφωνία πολιτών και κράτους, είναι σήμερα υπό αμφισβήτηση. Το ζούμε στις μεγάλες καταστροφές που συνέβησαν από την ανικανότητα της πολιτείας να ανταποκριθεί ακόμα και στις στοιχειώδες υποχρεώσεις της, σημείωσε ο Κ. Μητσοτάκης.

Αναφέρθηκε σε όσους αναγκάζονται να φύγουν από την χώρα αλλά και σε αυτούς που μένουν αλλά απελπισμένοι καταφεύγουν στην συνομωσιολογία και τον ανορθολογισμό. Εξέφρασε την ανησυχία του για την αύξηση της υπογεννητικότητας που αποτελεί τεράστιο κίνδυνο για το έθνος που χάνει τον οικονομικό του δυναμισμό.

Εξέφρασε την διαφωνία του για την νοοτροπία «όλοι ίδιοι είναι» που «μας εγκλωβίζει σε ένα σπιράλ ηττοπάθειας», ενώ ο κίνδυνος για την πατρίδα δεν έχει περάσει, γιατί η θέση της παραμένει επισφαλής όσο δεν δανείζεται από τις αγορές.

Κάλεσε όσους πιστεύουν ότι αξίζουν καλύτερα από την σημερινή μιζέρια και μπορούν να πάνε την Ελλάδα μπροστά και να την κάνουν ασφαλή και ευημερούσα, να πάρουν τις τύχες του τόπου στα χέρια τους.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΝΙΚΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ

Ζήτησε από τους Έλληνες να χτίσουν μαζί με την ΝΔ ένα νέο συμβόλαιο εμπιστοσύνης που θα στηρίζεται πάνω στην αξιοκρατία, την ασφάλεια, την εργατικότητα, την δικαιοσύνη, τις ευκαιρίες για όλους. Προέβλεψε ότι σε 12 μήνες θα έρθει και πάλι στην ΔΕΘ για να την εγκαινιάσει, όταν η χώρα θα έχει πάρει μπροστά και θα βάζει θεμέλια για το μέλλον. «Πιστεύω στους Έλληνες που μπορούν να βγάλουν τον καλύτερο εαυτό τους» είπε ο Κ. Μητσοτάκης.

Εξήρε την αλληλεγγύη που εκδήλωσαν ανώνυμοι πολίτες μετά την τραγωδία στο Μάτι, οι πυροσβέστες και όλοι όσοι βοήθησαν. Έδωσε εύσημα σε όσους ακόμα δουλεύουν σκληρά παρά τις δυσμενείς οικονομικές συνθήκες. Η Ελλάδα δεν το έχει βάλει κάτω και ζητά να μην την διαψεύσουμε. Δεν ζητά παροχές, αλλά ευκαιρίες. Να διεκδικήσει το δικαίωμα στην προκοπή. Οι Έλληνες ζητούν να πάρουν τη ζωή στα χέρια τους χωρίς να τους βάζουμε εμπόδια. «Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ κατέστρεψαν ότι θετικό υπήρχε από το χθες. Θα φύγουν ηττημένοι και απαξιωμένοι», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Μίλησε για την συνάντηση των Ελλήνων με την αλήθεια της παρούσας στιγμής. Μιας συνολικής αναγέννησης για την πατρίδα. «Οι ταμπέλες του παρελθόντος δεν λένε τίποτα στους νέους σήμερα», πρόσθεσε.

Έξι στόχοι για το μέλλον

Ο πρόεδρος της ΝΔ έκανε λόγο στη συνέχεια για έξι στόχους που «μπορούν να γίνουν σημείο συνάντησης και συμπόρευσης μιας πλατιάς κοινωνικής πλειοψηφίας». Όπως τους ανέφερε χαρακτηριστικά:

  1. Στόχος πρώτος: Μία κοινωνία που δίνει ευκαιρίες προόδου και ευημερίας σε όλους. Που κάνει πράξη το χρέος αλληλεγγύης προς τους πιο αδύναμους.
  2. Στόχος δεύτερος: Μία οικονομία παραγωγική, ψηφιακή, καινοτόμο που θα προσελκύει επενδύσεις σε υγιείς βάσεις αυτήν τη φορά.
  3. Στόχος τρίτος: Ένα πολιτικό σύστημα λειτουργικό και ένα κράτος αποτελεσματικό.
  4. Στόχος τέταρτος: Παιδεία, που προετοιμάζει το μέλλον, παρακολουθώντας την οικονομία.
  5. Στόχος πέμπτος: Μία χώρα που αντιμετωπίζει το κράτος δικαίου και την ασφάλεια ως προϋποθέσεις της Δημοκρατίας και
  6. Στόχος έκτος: Μία χώρα που δεν θα ανήκει, απλώς, στην Ευρώπη και στο ΝΑΤΟ. Αλλά θα μετέχει στη διαμόρφωσή τους, συνδυάζοντας εθνικές προτεραιότητες, κοινοτικές ευθύνες και συμμαχικές αναγκαιότητες.

Δεσμεύθηκε να συνεχίσει να τηρεί την «συμφωνία αλήθειας» για την οποία έχει δεσμευθεί, αλλά πρέπει η χώρα να τρέξει γιατί ο κόσμος τα τελευταία χρόνια προχώρησε στην διάρκεια της ελληνικής κρίσης. Αναφέρθηκε στην επανάσταση της τεχνολογίας, την καθαρή ενέργεια, κάτι που θα αλλάξει την ζωή μας πολύ πιο γρήγορα από όσα συνέβησαν τα τελευταία 50 χρόνια.

Ανάπτυξη και επιστροφή όσων έφυγαν στο εξωτερικό

Στην ανάπτυξη της χώρας τα επόμενα χρόνια αλλά και στη δημιουργία 700 χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας που θα δώσει μήνυμα για επιστροφή των Ελλήνων του εξωτερικού στην Ελλάδα, στάθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην ομιλία του στην 83η ΔΕΘ.

«Η χώρα μπορεί να αναπτυχθεί στα επόμενα δέκα χρόνια με μέσο ρυθμό 4%. Το χρέος της να μειωθεί δραστικά» είπε ο πρόεδρος της ΝΔ, σημειώνοντας ακόμα πως «Τα επόμενα πέντε χρόνια να δημιουργηθούν 700.000 νέες θέσεις εργασίας και να δοθεί το μήνυμα στους Έλληνες του εξωτερικού να γυρίσουν στην πατρίδα τους».

Η απάντηση στο γιατί από την χώρα μας ζητούνται εξοντωτικά πλεονάσματα είναι πολιτική, τόνισε. «Οι εταίροι μας δεν πιστεύουν ότι υπάρχει η θέληση να φτιαχτεί το κράτος, να ελευθερωθεί η οικονομία από τον κρατισμό και να αφεθεί ο ιδιωτικός τομέας να δημιουργήσει πλούτο. Κάποιοι εταίροι μας δεν πιστεύουν ότι υπάρχει βούληση για μεταρρυθμίσεις και ότι θα τηρηθούν οι συμφωνίες», πρόσθεσε.

Το πρόγραμμα που εφαρμόζεται στην Ελλάδα σήμερα είναι καταστροφικό, γιατί σκότωσε τα κίνητρα για επενδύσεις με τους παρανοϊκούς φόρους. Η θηλιά αυτή στραγγαλίζει τον ιδιωτικό τομέα, τις παραγωγικές και δημιουργικές δυνάμεις του Έλληνα, υπογράμμισε.

Αναφερόμενος στην οικονομία και ειδικά στην φορολογία, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως «θα μειώσουμε παντού την φορολογία και τις εισφορές» ενώ υποσχέθηκε και «δραστική μείωση του ΦΠΑ εστίασης, άμεσα, στο 13% από 24% και στη συνέχεια στο 11% για όλο το τουριστικό πακέτο της εστίασης και των ξενοδοχείων». Συνεχίζοντας είπε ακόμη πως «ο φορολογικός συντελεστής που επιβαρύνει τα επιχειρηματικά κέρδη θα μειωθεί στο 24%, από 40% σήμερα» και ότι «μέχρι το 2021 καταργούμε σταδιακά το τέλος επιτηδεύματος».

Τέλος «Υλοποιούμε στα επόμενα δύο χρόνια τη δέσμευση για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30%» ενώ «αναστέλλουμε τον Φ.Π.Α. στην οικοδομική δραστηριότητα για τρία χρόνια και παρέχουμε έκπτωση φόρου ίση με το 40% της δαπάνης για αναβάθμιση υφιστάμενων κατοικιών».

«Η Ελλάδα δεν θα γίνει Αργεντινή. Και σίγουρα δεν θα γίνει Βενεζουέλα» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συμπλήρωσε πως «Ο νόμος Κατρούγκαλου θα καταργηθεί».

Στο θέμα των συντάξεων, ο πρόεδρος της ΝΔ υπογράμμισε πως «Διατηρείται η εθνική σύνταξη και ο πρώτος πυλώνας, αλλά το σύστημα γίνεται πιο ανταποδοτικό» και συμπλήρωσε ότι «Οι εισφορές για κύρια σύνταξη από 20%, που είναι σήμερα, θα μειωθούν σταδιακά εντός τετραετίας στο 15%». Ακόμα «Όλοι οι νέοι εργαζόμενοι αποκτούν προσωπικούς ατομικούς λογαριασμούς που αντικαθιστούν τις σημερινές επικουρικές συντάξεις» για να εξηγήσει πως «Η εισφορά του 7% διατηρείται. Τα χρήματα όμως θα μπαίνουν στον ατομικό λογαριασμό του κάθε ασφαλισμένου που θα επιλέγει αν τα χρήματά του θα πηγαίνουν στο δημόσιο ή σε ιδιωτικά ασφαλιστικά ταμεία. Όποιος επιθυμεί, θα μπορεί προαιρετικά να επιλέγει συμπληρωματική ιδιωτική ασφάλιση με γενναία φορολογικά κίνητρα».

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΝΙΚΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ

Για την συμφωνία με την ΠΓΔΜ

Την πάγια θέση της ΝΔ στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ επανέλαβε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας πως η ΝΔ θα καταψηφίσει την συμφωνία. «Η Νέα Δημοκρατία θα καταψηφίσει αυτήν τη συμφωνία. Είτε τώρα, είτε στην επόμενη Βουλή» είπε χαρακτηριστικά, λέγοντας πως πρόκειται για μια «Συμφωνία ντροπής για το σκοπιανό» που «εκχωρεί για πρώτη φορά τη Μακεδονική ταυτότητα και τη Μακεδονική γλώσσα στους γείτονές μας». Παράλληλα έστειλε και μήνυμα στην κυβέρνηση των Σκοπίων, πως «αν τελικά η συμφωνία που υπέγραψε ο ΣΥΡΙΖΑ καταψηφιστεί από την ελληνική Βουλή τότε θα πρέπει η άλλη πλευρά να γνωρίζει ότι η διαπραγμάτευση ξεκινά από την αρχή».

Φορολογία, εργασιακό περιβάλλον

«Δεσμεύομαι ότι θα καταργήσουμε τον υποκατώτατο μισθό που δημιουργεί μια τεχνητή στρέβλωση στην αγορά εργασίας εις βάρος των νέων εργαζόμενων» τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ. Εξηγώντας τη συγκεκριμένη αναφορά του, σημείωσε πως «Ο κατώτατος μισθός θα μπορεί να καθορίζεται με ελεύθερες διαπραγματεύσεις μεταξύ των κοινωνικών εταίρων. Και προφανώς πρέπει να αυξηθεί, ακολουθώντας τη βελτίωση της οικονομίας».

Ο πρόεδρος της ΝΔ έκανε λόγο ακόμα για μεταφορά αρμοδιοτήτων «για τον ΕΝΦΙΑ από το κεντρικό κράτος στους δήμους». Σημείωσε πως «Πιστεύουμε στην παραχώρηση περισσότερων κρατικών λειτουργιών στον ιδιωτικό τομέα που θα γίνει κυρίως, μέσω Συμπράξεων του δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα», ενώ τέλος υποσχέθηκε πως «Κανένα παιδί δεν θα μείνει εκτός βρεφονηπιακού σταθμού».

Αναφερόμενος στην συγκρότηση του κράτους, δεσμεύθηκε για την προώθηση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, την αξιολόγηση δομών και εργαζόμενων, την προώθηση των συμπράξεων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα και την δυνατότητα να παρέχονται όλα τα έγγραφα ηλεκτρονικά.

«Όταν ξέσπασε η κρίση ξεγυμνώθηκαν όλες οι αδυναμίες του υδροκέφαλου, αργοκίνητου, αναποτελεσματικού, γραφειοκρατικού Κράτους. Μέσα στο οποίο «πνιγόταν» κάθε υγιής πρωτοβουλία», είπε χαρακτηριστικά ξεκαθαρίζοντας πως δεν θα γίνουν απολύσεις στο Δημόσιο, αντιθέτως οι υπάλληλοι θα καταρτιστούν και θα εξασφαλιστεί η αξιοκρατία. Ζήτησε από τους δημοσίους υπαλλήλους να ηγηθούν στην προσπάθεια εκσυγχρονισμού της Δημόσιας Διοίκησης.

Μιλώντας για τις πολιτικές για κοινωνική δικαιοσύνη, ανέφερε πως «η πραγματική λύση απέναντι στην φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό δεν είναι τα αποσπασματικά επιδόματα», δεσμευόμενος για σταθερές δουλειές μέσα από την «έκρηξη» επενδύσεων που θα ωφελήσουν κυρίως τους μακροχρόνια άνεργους. Εξήγγειλε μέτρα για όσους χρωστούν: Μια ενιαία ρύθμιση οφειλών, 120 δόσεις με ελάχιστο ποσό τα 20 ευρώ το μήνα, δηλώνοντας πως δεν υπάρξει ανοχή στους στρατηγικούς κακοπληρωτές.

Ασφάλεια, Δικαιοσύνη

«Για να επανέλθει η ασφάλεια στις πόλεις μας καταρχάς πρέπει να αφήσουμε την αστυνομία να κάνει απερίσπαστη τη δουλειά της. Να αφεθεί ελεύθερη να καταπολεμήσει την τρομοκρατία, το οργανωμένο έγκλημα και να θέσει τέλος στα κάθε είδους άβατα», ανέφερε ο Κ. Μητσοτάκης, δεσμευόμενος για προσλήψεις αστυνομικών, αναθεώρηση της ποινικής δικονομίας ώστε να μην υπάρχει ατιμωρησία αλλά και κατάργηση του «νόμου Παρασκευόπουλου». Τέλος προανήγγειλε αναβάθμιση της οικονομικής αστυνομίας.

Παιδεία

Σχολεία αυτόνομα και δημιουργικά, με ελευθερία στη διαχείριση πόρων και την επιλογή διδακτικού προσωπικού, αξιολόγηση, νέα γνωστικά αντικείμενα και ανάπτυξη των ομαδικών δεξιοτήτων, είναι μερικοί από τους στόχους  του προγράμματος που εξήγγειλε ο πρόεδρος της ΝΔ, λέγοντας πως χρειάζεται ένα πρότυπο σχολείο σε κάθε περιφερειακή ενότητα, γιατί η παιδεία είναι ο βασικός μοχλός κοινωνικής κινητικότητας. Ανήγγειλε αξιολόγηση όλων των Πανεπιστημίων από Ανεξάρτητη Αρχή Διασφάλισης Ποιότητας, από την οποία θα εξαρτάται και μέρος της χρηματοδότησής τους.

Ολοκληρώνοντας ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε βέβαιος πως η ελπίδα μπορεί να αναγεννηθεί και πως η χώρα δεν έχει να ζηλέψει από άλλες της κρίσης που έχουν ήδη ανακάμψει, όπως η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Κύπρος, η Ιρλανδία και η Ρουμανία.

Απευθυνόμενος στην Κεντροαριστερά, σημείωσε πως η ΝΔ σε ιστορικές συγκυρίες κατά τις οποίες οι διαφορετικές ιδεολογικές προσεγγίσεις αίρονται ενώπιον ενός μεγαλύτερου και σημαντικότερου διακυβεύματος, είναι ανοιχτή σε όλες τις μεταρρυθμιστικές δυνάμεις, ανοιχτή σε ιδέες, Ανοιχτή σε όλους αυτούς που θέλουν και πρέπει να βάλουν πλάτη για να τελειώνουμε οριστικά με την κρίση.

«Ξέρω ότι πολλοί συμπολίτες μας έχουν πικραθεί από την πολιτική και αποστρέφονται τη συμμετοχή στα κοινά. Όμως η αποχή δεν είναι λύση. Είναι ο μόνος τρόπος να μην αλλάξουν τα πράγματα. Αντίθετα, η συμμετοχή είναι δύναμη. Δίνει οξυγόνο στη δημοκρατία μας», είπε χαρακτηριστικά καλώντας τους πολίτες να γεφυρώσουν το χάσμα ανάμεσα στην κοινωνία και την πολιτική.

«Οι παλαιές ιδεολογικές διαφορές έχουν ξεθωριάσει. Οι πραγματικές διαχωριστικές γραμμές είναι σήμερα ανάμεσα στη δημαγωγία και στο αποτέλεσμα. Ανάμεσα στο σύνθημα και στην πράξη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Η Νέα Δημοκρατία θα είναι μια κυβέρνηση όλων των Ελλήνων. Με κυβερνήτες τους πιο άξιους των Ελλήνων. Έτσι μόνο θα πάμε μπροστά. Μπορούμε», ανέφερε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, ολοκληρώνοντας την ομιλία του.

Δηλώσεις Καραμανλή και Σαμαρά

«Η Μακεδονία ούτε χαρίζεται, ούτε ξεπουλιέται» δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς προσερχόμενος στο συνεδριακό κέντρο Ι. Βελλίδης προκειμένου να παρακολουθήσει την ομιλία του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη στην 83η ΔΕΘ.

«Η Μακεδονία ούτε χαρίζεται, ούτε ξεπουλιέται, πάμε όλοι μαζί για τη μεγάλη νίκη» δήλωσε στους δημοσιογράφους ο κ. Σαμαράς.

«Είμαστε όλοι εδώ για μια μεγάλη εκλογική νίκη της ΝΔ» δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής προσερχόμενος στο συνεδριακό κέντρο Ι. Βελλίδης προκειμένου να ακούσει την ομιλία του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη στην 83η ΔΕΘ.

«Είμαστε όλοι εδώ για να στηρίξουμε την παράταξή μας στον αγώνα για μια μεγάλη εκλογική νίκη με στόχο την αποτελεσματική διακυβέρνηση και την ρωμαλέα ανάπτυξη προς όφελος όλων των Ελλήνων και πρωτίστως των οικονομικά ασθενέστερων» είπε στους δημοσιογράφους ο κ. Καραμανλής.



ert
Επόμενο Προηγούμενο
 

Social Media - Thessaloniki
Χωρίς λεωφορεία ΟΑΣΘ στις 17/4

Χωρίς λεωφορεία ΟΑΣΘ στις 17/4

20:24 15/4/2024

Ποια θα είναι στους δρόμους

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

20:22 15/4/2024

Δευτέρα 15/4 και Τρίτη 16/04

Δήμος Καλαμαριάς:  Βάζει στο επίκεντρο τη δημόσια υγεία

Δήμος Καλαμαριάς: Βάζει στο επίκεντρο τη δημόσια υγεία

18:00 6/4/2024

Δωρεάν εξετάσεις και δράσεις ενημέρωσης

Το Thessaloniki Tuning Show έρχεται από σήμερα στη ΔΕΘ

Το Thessaloniki Tuning Show έρχεται από σήμερα στη ΔΕΘ

14:20 5/4/2024

Η μεγαλύτερη έκθεση αυτοκινήτου στην Βόρεια Ελλάδα

Δήμος Καλαμαριάς: Στηρίζει την 10 η Εθελοντική Αιμοδοσία της ΧΑΝΘ

Δήμος Καλαμαριάς: Στηρίζει την 10 η Εθελοντική Αιμοδοσία της ΧΑΝΘ

14:11 5/4/2024

5/04 - 9:00 πμ - 6/04 - 3:00 μμ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

13:18 5/4/2024

Παρασκευή 05/04, Σάββατο 06/04 και Κυριακή 07/04

Καλαμαριά: Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κανόε-Καγιάκ Μεγάλων Αποστάσεων

Καλαμαριά: Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κανόε-Καγιάκ Μεγάλων Αποστάσεων

20:15 3/4/2024

Πρόκειται για μία μεγάλη επιτυχία του ΝΑΟΚΘ, καθώς το συγκεκριμένο πρωτάθλημα διοργανώνεται για πρώτη φορά στη Βόρεια Ελλάδα

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

13:01 3/4/2024

Τετάρτη 03/04 και Πέμπτη 04/04

Ο ΟΑΣΘ ενισχύεται με ακόμη 150 λεωφορεία

Ο ΟΑΣΘ ενισχύεται με ακόμη 150 λεωφορεία

20:24 1/4/2024

Πλήρως ανανεωμένος ο στόλος λεωφορείων του ΟΑΣΘ από την 1 Ιανουαρίου του 2025

Η Καλαμαριά τίμησε τους 57 νεκρούς των Τεμπών με μια καθηλωτική συναυλία

Η Καλαμαριά τίμησε τους 57 νεκρούς των Τεμπών με μια καθηλωτική συναυλία

18:00 1/4/2024

Ένα ρέκβιεμ με τις νότες του Μότσαρτ

Κλασικά Έπιπλα