Σπίρτζης: Εντός του έτους ενισχύονται με προσωπικό τα μέσα μαζικής μεταφοράς

30/8/2018 19:19    υπουργός Μεταφορών
«Στον τομέα των υποδομών πρέπει να κάνουμε πολλά βήματα, όχι απλώς να ονοματίσουμε τα έργα που πρέπει να γίνουν, αλλά να δώσουμε πραγματική υπόσταση σε μία σειρά από θεσμικές τομές που έχουν γίνει, ώστε να μπουν στη ζωή μας και να δει ο πολίτης την διαφορετική λειτουργία και τον διαφορετικό τρόπο με τον οποίο γίνονται τα δημόσια έργα. Και βέβαια, ένα συγκεκριμένο, ιεραρχημένο, αξιολογημένο σχέδιο υποδομών, για όλη τη χώρα. Να ξέρουμε όλοι ποιες είναι οι υποδομές που πρέπει να γίνουν, ποιο είναι το σχέδιο, γιατί αυτή η ιεράρχηση και όχι κάποια άλλη».

Αυτό δήλωσε μεταξύ άλλων σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό "105,5 Στο Κόκκινο", ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης, τονίζοντας ότι «η μεγάλη προτεραιότητα πλέον πρέπει να δοθεί στις μεταφορές, στα μαζικά μέσα μεταφοράς και την ποιοτική τους αναβάθμιση. Πόσο κοστίζουν στον πολίτη στην καθημερινότητα, τι ποιότητα έχουν και τι ποσότητα, στην Αθήνα, την Θεσσαλονίκη, σε όλη την Ελλάδα. Δεν μπορεί η χώρα να περιμένει, με μία νεοφιλελεύθερη λογική μη σχεδιασμού και υποστελέχωσης σε σειρά κρίσιμων τομέων. Δεν είναι π.χ. δυνατόν να μην έχουμε οδηγούς στα λεωφορεία, να μην έχουμε μηχανοδηγούς στα τρένα και στο μετρό, να μην έχουμε ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, γιατί το κόστος για τους αντίστοιχους οργανισμούς είναι πολλαπλάσιο».

 Θα υπάρξει πρόγραμμα ενίσχυσης με ανθρώπινο δυναμικό για τους συγκεκριμένους φορείς, επιβεβαίωσε ο κ. Σπίρτζης, «προφανώς, θα είναι κερδοφόρο για αυτούς τους οργανισμούς». Οι προσλήψεις θα γίνουν «προφανώς μέσω ΑΣΕΠ, προφανώς με ορθολογισμό, προφανώς με απόλυτο κριτήριο το τι πραγματικά χρειάζονται».

 Αναφερόμενος στη σημερινή κατάσταση, ο κ. Σπίρτζης επιβεβαίωσε ότι το προηγούμενο διάστημα και με την τουριστική περίοδο στην κορύφωσή της, υπήρχαν περιπτώσεις που στην "μπλε γραμμή" του μετρό κινείτο συρμός ανά 20 λεπτά, ενώ «υπάρχουν και χειρότερα, λόγω έλλειψης προσωπικού, απαγόρευσης προσλήψεων σε κρίσιμες ειδικότητες, ενός δογματισμού που υπάρχει», καθώς «έχουμε αποδείξει ότι αυτά που πληρώνουν οι Οργανισμοί σε ρεπό και σε υπερωρίες είναι πολλαπλάσια του να κάνουν τις απαραίτητες προσλήψεις».
 
Όπως προανήγγειλε, οι σχετικές κινήσεις για την ενίσχυση των μαζικών μεταφορών με προσωπικό «θα γίνουν μέσα στον χρόνο», ενώ σημείωσε ότι «ο προγραμματισμός δεν είναι προσλήψεις για να κάνουμε προσλήψεις, γίνεται μεγάλη προσπάθεια αναθεώρησης του πώς λειτουργούν οι αστικές συγκοινωνίες στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη. Ο ΟΑΣΑ και ο ΟΣΕΘ (ο αντίστοιχος φορέας της Θεσσαλονίκης) θα έχουν σχεδιασμό σε επίπεδο νομού και όχι μόνο στο χώρο ευθύνης του. Θα εντάξουν στο σχεδιασμό και τα ΚΤΕΛ στις περιφερειακές ενότητες Αττικής και Θεσσαλονίκης αντίστοιχα. Τότε θα πρέπει να αναλύσουμε τις πραγματικές ανάγκες σε αυτούς τους οργανισμούς και τα διαφορετικά στάδια για την εξέλιξη και την παράδοση του μετρό στην Θεσσαλονίκη (δοκιμαστικά το 2019 και κανονικά το 2020) και την επέκταση στην Αθήνα, με την έναρξη του έργου της Γραμμής 4». 


ΑΠΕ

Επόμενο Προηγούμενο
 
Καλαμαριά: Έρχεται το πανηγύρι του Φοίνικα - Περιφορά εικόνας και Ιερά Λείψανα Αγίων για προσκύνηση

Καλαμαριά: Έρχεται το πανηγύρι του Φοίνικα - Περιφορά εικόνας και Ιερά Λείψανα Αγίων για προσκύνηση

21:27 9/8/2026

Πανηγυρίζει ο Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου

Θεσσαλονίκη: Τσουχτερό πρόστιμο σε άντρα που έκαιγε σκουπίδια στο οικοπεδό του

Θεσσαλονίκη: Τσουχτερό πρόστιμο σε άντρα που έκαιγε σκουπίδια στο οικοπεδό του

20:36 9/8/2026

από ανακριτικούς υπαλλήλους

Τη ζωή της έχασε 65χρονη λουόμενη στους Αμμόλοφους Καβάλας

Τη ζωή της έχασε 65χρονη λουόμενη στους Αμμόλοφους Καβάλας

20:19 9/8/2026

επιχειρήθηκε ΚΑΡΠΑ

Απαγόρευση κυκλοφορίας σε τρεις δήμους της Χαλκιδικής

Απαγόρευση κυκλοφορίας σε τρεις δήμους της Χαλκιδικής

20:15 9/8/2026

πεζών και τροχοφόρων οχημάτων

Καλαμαριά: Έρχεται ο Φέρρης στο γήπεδο του Απόλλωνα - Μια συναυλία που θα ταρακουνήσει την πόλη!

Καλαμαριά: Έρχεται ο Φέρρης στο γήπεδο του Απόλλωνα - Μια συναυλία που θα ταρακουνήσει την πόλη!

17:39 8/8/2026

στο πλαίσιο της περιοδείας «Όσο Θα Γυρίζει Η Γη»

Καλαμαριά: Σφραγίστηκε πάρκο, δεν έχει μέρος για τα παιδιά - ''Ο δήμος υποσχέθηκε λύση αλλά μπήκαν λαμαρίνες''

Καλαμαριά: Σφραγίστηκε πάρκο, δεν έχει μέρος για τα παιδιά - ''Ο δήμος υποσχέθηκε λύση αλλά μπήκαν λαμαρίνες''

16:05 8/8/2026

Υπογραφές κατοίκων για να παραμείνει χώρος πρασίνου

Θεσσαλονίκη: Είχε στην αυλή του δενδρύλλια κάνναβης!

Θεσσαλονίκη: Είχε στην αυλή του δενδρύλλια κάνναβης!

14:43 8/8/2026

τον συνέλαβαν

Κλασικά Έπιπλα