Ρυτίδες στο μέτωπο: Τι αποκαλύπτουν για την καρδιά

29/8/2018 15:48    επιστημονική μελέτη
Οι ρυτίδες είναι τελικά αναπόφευκτη συνέπεια της γήρανσης ή μήπως μπορούν να χρησιμεύσουν και σαν «δείκτης» υγείας;

Σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη που παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας στο Μόναχο, μάλλον ισχύει το δεύτερο, αφού οι γραμμές που σχηματίζονται συγκεκριμένα στο μέτωπο φαίνεται να συνδέονται άμεσα με την υγεία της καρδιάς.

Οι άνθρωποι που έχουν πολλές και βαθιές ρυτίδες στο μέτωπό τους, σε βαθμό μεγαλύτερο απ’ ό,τι αναμένεται για την ηλικία τους, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο θανάτου λόγω καρδιαγγειακής νόσου, διαπίστωσαν οι ερευνητές.

Βάσει των ευρημάτων τους, οι ερευνητές εκτιμούν ότι μια απλή εξέταση της επιδερμίδας μπορεί να αποτελέσει έναν εύκολο και οικονομικό τρόπο να αναγνωρίζονται εγκαίρως οι ομάδες του πληθυσμού που κινδυνεύουν περισσότερο από καρδιαγγειακές επιπλοκές.

«Δεν μπορείς να δεις ή να πιάσεις παράγοντες κινδύνου όπως η υψηλή χοληστερόλη ή η υπέρταση» αναφέρει χαρακτηριστικά η Δρ Γιολάντε Εσκιρόλ, καθηγήτρια στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομειακό Κέντρο της Τουλούζης στη Γαλλία. «Εξετάσαμε λοιπόν κατά πόσο οι ρυτίδες του μετώπου αποτελούν πιθανό δείκτη, καθώς είναι κάτι απλό και ορατό με γυμνό μάτι. Αν μπορούμε να εντοπίσουμε τον αυξημένο κίνδυνο απλώς και μόνο κοιτάζοντας το πρόσωπο ενός ανθρώπου, τότε θα μπορούμε να δώσουμε τις κατάλληλες συμβουλές με στόχο τη μείωση αυτού του κινδύνου» προσθέτει.

Συμβουλές που δίνονται παραδοσιακά στους ασθενείς για τη μείωση του καρδιαγγειακού τους κινδύνου είναι για παράδειγμα η αύξηση της σωματικής δραστηριότητας και η υγιεινή διατροφή. «Φυσικά, για την αξιολόγηση του καρδιαγγειακού κινδύνου θα πρέπει να λάβουμε υπόψη και τους κλασικούς παράγοντες κινδύνου όπως η αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα των λιπιδίων και της γλυκόζης του αίματος» επισημαίνει η Δρ Εσκιρόλ «ωστόσο μπορούμε να δώσουμε κάποιες πρώτες συμβουλές σχετικά με αλλαγές στον τρόπο ζωής».

Ο κίνδυνος καρδιαγγειακής νόσου αυξάνεται με την ηλικία, ωστόσο μπορεί να μειωθεί χάρη σε φαρμακευτικές παρεμβάσεις και αλλαγές στις καθημερινές συνήθειες. Η πρόκληση για τους γιατρούς είναι να αναγνωρίζουν έγκαιρα τους ασθενείς που κινδυνεύουν.

Και άλλες μελέτες στο παρελθόν έχουν επιχειρήσει να αναζητήσουν αν τα διάφορα σημάδια στο δέρμα μπορούν να «προειδοποιήσουν» για προβλήματα στην καρδιά. Από τις μελέτες αυτές έχει προκύψει ότι η ανδρογενετική αλωπεκία, οι αυλακώσεις του δέρματος στον λοβό του αυτιού και το ξανθέλασμα συσχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο καρδιοπάθειας, αλλά όχι αυξημένο κίνδυνο θανάτου, όπως υπέδειξε η νέα μελέτη.

Στο πλαίσιο της νέας μελέτης, οι ερευνητές αξιολόγησαν τον αριθμό και το βάθος των ρυτίδων του μετώπου σε μια ομάδα 3.200 υγιών ενηλίκων 32 έως 62 ετών. Η βαθμολογία 0 σήμαινε ότι ο συμμετέχων δεν είχε καθόλου ρυτίδες στο μέτωπο, ενώ η βαθμολογία 3 ότι είχε πολλές και αρκετά βαθιές ρυτίδες.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν την πορεία της υγείας των συμμετεχόντων συνολικά για δύο δεκαετίες. Στο διάστημα αυτό έχασαν τη ζωή τους από διάφορες αιτίες 233 άτομα. Από αυτούς, ποσοστό 15,2% είχαν λάβει βαθμολογία 2 ή 3, ποσοστό 6,6% βαθμολογία 1 και ποσοστό μόλις 2,1% βαθμολογία 0.

Αφού έλαβαν υπόψη παράγοντες-κλειδιά όπως η ηλικία και η γενικότερη κατάσταση της υγείας, οι ερευνητές υπολόγισαν ότι όσοι είχαν στο μέτωπό τους ρυτίδες βαθμού 2 ή 3 είχαν έως και 10 φορές περισσότερες πιθανότητες να χάσουν τη ζωή τους από καρδιαγγειακά αίτια συγκριτικά με όσους που δεν είχαν καθόλου ρυτίδες.

«Όσο μεγαλύτερη η βαθμολογία των ρυτίδων τόσο μεγαλύτερος ο κίνδυνος καρδιαγγειακού θανάτου» τονίζει η Δρ Εσκιρόλ.

Όσο για την εξήγηση που δίνουν οι ερευνητές για τα ευρήματά τους, ο συνδετικός κρίκος ανάμεσα στις ρυτίδες και τον καρδιαγγειακό θάνατο είναι πιθανότατα η αθηροσκλήρωση, δηλαδή η σκλήρυνση των αρτηριών λόγω συσσώρευσης πλάκας στο εσωτερικό τους, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο κίνδυνος εμφράγματος και άλλων επιπλοκών. Μεταβολές στο κολλαγόνο σε συνδυασμό με τα αυξημένα επίπεδα οξειδωτικού στρες στον οργανισμό εμπλέκονται τόσο στην αθηροσκλήρωση όσο και στην εμφάνιση των ρυτίδων. Δεδομένου ότι τα αιμοφόρα αγγεία του μετώπου είναι πολύ μικρά, οι ερευνητές εικάζουν πως είναι πιο επιρρεπή στη συσσώρευση πλάκας, επομένως οι ρυτίδες στη συγκεκριμένη περιοχή του προσώπου είναι δυνατό να λειτουργήσουν ως «προειδοποιητική ένδειξη» για την πρόωρη γήρανση των αγγείων.

Με άλλα λόγια, «οι ρυτίδες του μετώπου αποτελούν πιθανό δείκτη αθηροσκλήρωσης» καταλήγει η Δρ Εσκιρόλ.onmed

Επόμενο Προηγούμενο
 
Τσουχτερά τα εκκαθαριστικά

Τσουχτερά τα εκκαθαριστικά

17:15 14/4/2019

Στα 500 ευρώ ο μέσος φόρος

Στόχος η δημιουργία κινηματογραφικών στούντιο στην Π.Κ. Μακεδονίας

Στόχος η δημιουργία κινηματογραφικών στούντιο στην Π.Κ. Μακεδονίας

16:42 14/4/2019

Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Μυστήριο με νεαρό που βρέθηκε νεκρός σε δρόμο του Ηρακλείου

Μυστήριο με νεαρό που βρέθηκε νεκρός σε δρόμο του Ηρακλείου

16:31 14/4/2019

Κρήτη

Κοινωνικός Τουρισμός: Ποιοι δικαιούνται επιδότηση για δωρεάν διακοπές

Κοινωνικός Τουρισμός: Ποιοι δικαιούνται επιδότηση για δωρεάν διακοπές

16:27 14/4/2019

ΟΑΕΔ

ΕΥΑΘ: «Φέρτε μας τα λάδια σας να τα ανακυκλώσουμε!»

ΕΥΑΘ: «Φέρτε μας τα λάδια σας να τα ανακυκλώσουμε!»

16:21 14/4/2019

Πέντε “πράσινα” σημεία

Θεσσαλονίκη: Σε αλάνα έκρυβαν την ηρωίνη

Θεσσαλονίκη: Σε αλάνα έκρυβαν την ηρωίνη

16:12 14/4/2019

οργανωμένο κύκλωμα ναρκωτικών

Έτοιμη η ηλεκτροδοτούμενη σιδηροδρομική γραμμή Αθήνας – Θεσσαλονίκης

Έτοιμη η ηλεκτροδοτούμενη σιδηροδρομική γραμμή Αθήνας – Θεσσαλονίκης

16:09 14/4/2019

ανακοίνωσε ο υπουργός Υποδομών

Νεκρός εντοπίστηκε ο 39χρονος αστυνομικός που αγνοούνταν

Νεκρός εντοπίστηκε ο 39χρονος αστυνομικός που αγνοούνταν

16:06 14/4/2019

στο όρος Τύμφη

Βρέθηκε ο 9χρονος που χάθηκε από τον Φοίνικα

Βρέθηκε ο 9χρονος που χάθηκε από τον Φοίνικα

16:02 14/4/2019

Χαμόγελο του Παιδιου

Καλαμαριά: Εξαφανίστηκε 9χρονος από τον Φοίνικα

Καλαμαριά: Εξαφανίστηκε 9χρονος από τον Φοίνικα

14:30 14/4/2019

Χαμόγελο του Παιδιού

Κλασικά Έπιπλα