Έρχονται 11 προγράμματα με 73.600 θέσεις μέχρι τέλος του χρόνου

24/8/2018 16:54    ΟΑΕΔ

Το υπουργείο Εργασίας σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ έχουν εδώ και καιρό σχεδιάσει 11 προγράμματα, τα οποία θα τρέξουν το επόμενο διάστημα με στόχο τη δημιουργία 73.600 θέσεων εργασίας.

Τα  προγράμματα θα αφορούν: Νέους με υψηλά προσόντα, ενισχυμένη επιδότηση νέων θέσεων στον τομέα της μεταποίησης και της βιομηχανίας, πρακτική άσκηση και κατάρτιση σε καινοτόμους κλάδους και αγροτικό τομέα.

Επίσης σύμφωνα με το aftodioikisi, θα δίνουν τη δυνατότητα δημιουργία επιχειρήσεων στους ανέργους, θα προσφέρουν κατάρτιση αλλά και εξειδίκευση σε δυναμικούς κλάδους της οικονομίας.

Ειδικότερα τα έντεκα προγράμματα είναι:

1) Πρόγραμμα για την ένταξη στην αγορά εργασίας 10.000 ανέργων σε δυναμικούς κλάδους της οικονομίας

Έμφαση θα δοθεί στον αγροτοδιατροφικό τον τεχνολογικό τομέα καθώς και τους κλάδους πληροφορικής και επικοινωνιών.

Αφορά 10.000 άνεργους, 29-64 ετών οι οποίοι θα προωθηθούν στην απασχόληση του αγροτοδιατροφικού τομέα, ενώ θα υποστηριχθούν προκειμένου να αναλάβουν επιχειρηματική δραστηριότητα στον πρωτογενή τομέα.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει θεωρητική κατάρτιση 120 ωρών, συμβουλευτική υποστήριξη, πιστοποίηση και πρακτική άσκηση σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, η οποία δεν θα υπερβαίνει τους 5 μήνες.

Αποκλειστικά για τα προγράμματα κατάρτισης σε ειδικότητες του Αγροτικού Τομέα η πρακτική άσκηση μπορεί να πραγματοποιηθεί και σε επιχειρήσεις του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

2) Πρόγραμμα επιδότησης  Νέων Θέσεων Εργασίας για 6.000 ανέργους ηλικίας έως 35 ετών

Θα αφορά απόφοιτους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σε μεταποιητικές/βιομηχανικές επιχειρήσεις.

Το πρόγραμμα προβλέπει τη κατάρτιση 6.000 ανέργων αποφοίτων πτυχιούχων ανωτάτων ιδρυμάτων πανεπιστημιακού και τεχνολογικού τομέα και στη συνέχεια επιδοτούμενη πρόσληψη τους σε μεταποιητικές/ βιομηχανικές επιχειρήσεις.

3) Πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας 2.300 ανέργων σε Κέντρα Φιλοξενίας Προσφύγων – Γ΄ Κύκλος.

Πρόκειται για πρόγραμμα απασχόλησης σε δομές υποστήριξης των προσφύγων για 8 μήνες, με πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα.

Θα ξεκινήσει εντός του Φθινοπώρου και, αφορά απασχόληση στα Κέντρα Υποδοχής και Φιλοξενίας Προσφύγων και την «πρόσληψη ανέργων σε θέσεις εργασίας που θα υποστηρίζουν τη λειτουργία αυτών των Κέντρων».

Πρόκειται για προσωπικό σε ποικιλία υποστηρικτικών ειδικοτήτων για την επικράτεια, δεν αφορά κατάρτιση του προσωπικού, και είναι διάρκειας οκτώ μηνών.

Πέρα του μισθού θα δίνεται και επιπρόσθετο κίνητρο με τη μορφή ειδικού επιδόματος μετεγκατάστασης ύψους 300 ευρώ μηνιαίως για όσους χρειάζεται να μετακινηθούν από την πόλη που διαμένουν στην πόλη που θα εργαστούν.

4) Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση 15.000 ανέργων νέων ηλικίας 18-29 ετών,

Έμφαση θα δοθεί στους πτυχιούχους ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων πανεπιστημιακού και τεχνολογικού τομέα και αναμένεται να προκηρυχθεί από τον ΟΑΕΔ εντός του Σεπτεμβρίου.

Σκοπός του προγράμματος είναι η πρόσληψη 15.000 άνεργων νέων ηλικίας 18-29 ετών σε νέες θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης του ιδιωτικού και κοινωνικού τομέα της οικονομίας και η απασχόλησή τους για διάστημα τουλάχιστον 15 μηνών.

Οι περισσότερες θέσεις του προγράμματος προορίζονται για άνεργους πτυχιούχους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης έως 29 ετών.

Οι επιχειρήσεις/φορείς θα επιχορηγηθούν για τμήμα του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους των νεοπροσλαμβανόμενων ανέργων. Η διάρκεια της επιχορήγησης θα είναι μεγαλύτερη εάν προσλάβουν μακροχρόνια ανέργους και δικαιούχους Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ).

Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει με 10.000 θέσεις, των οποίων η κατανομή μεταξύ πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και υπόλοιπων άνεργων νέων θα προσδιοριστεί στη δημόσια πρόσκληση. Οι υπόλοιπες 5.000 θέσεις θα προκηρυχθούν σε δεύτερο χρόνο.

Επιχορήγηση προγράμματος

Η συνολική διάρκεια της επιχορήγησης του προγράμματος ορίζεται ως εξής:

α) Δώδεκα μήνες για πρόσληψη ανέργων ηλικίας 18-29 ετών, που είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα 3 έως 12 μηνών. Μετά τη λήξη της επιχορήγησης, οι επιχειρήσεις δεσμεύονται να διατηρήσουν το προσωπικό τους (προϋπάρχον και επιχορηγούμενο) για 3 επιπλέον μήνες χωρίς επιχορήγηση.

β) Δεκαπέντε μήνες για πρόσληψη μακροχρόνιων ανέργων και δικαιούχων ΚΕΑ, χωρίς δέσμευση διατήρησης του προσωπικού μετά τη λήξη της επιχορήγησης.

Ποσό επιχορήγησης

Το ποσό επιχορήγησης ορίζεται στο 50% του μηνιαίου μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους του ωφελούμενου, με ανώτατο όριο τα 400 ευρώ για μηνιαίως για τους νέους έως 25 ετών και τα 500 ευρώ για τους νέους άνω των 25 ετών.

Δικαιούχοι του προγράμματος

Ιδιωτικές επιχειρήσεις, φορείς Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας ( Κ.ΑΛ.Ο) και γενικά εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που ασκούν τακτικά οικονομική δραστηριότητα σε όλη την χώρα.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη μιας επιχείρησης στο πρόγραμμα είναι να μην έχει προβεί σε μείωση του προσωπικού της κατά τη διάρκεια τριμήνου πριν την υποβολή της αίτησης χρηματοδότησης.

Ωφελούμενοι του προγράμματος

Ωφελούμενοι του προγράμματος είναι:

— Άνεργοι, με έμφαση στους πτυχιούχους ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων πανεπιστημιακού και τεχνολογικού τομέα ηλικίας 18-29 ετών, εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ, για χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριών (3) μηνών πριν από την υπόδειξή τους από τα αρμόδια ΚΠΑ2.
— Μακροχρόνια άνεργοι, με έμφαση στους πτυχιούχους ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων πανεπιστημιακού και τεχνολογικού τομέα ηλικίας 18-29 ετών, εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα τουλάχιστον 12 μηνών μέχρι την υπόδειξή τους από τα αρμόδια ΚΠΑ2.
— Άνεργοι, με έμφαση στους πτυχιούχους ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων πανεπιστημιακού και τεχνολογικού τομέα ηλικίας 18-29 ετών, εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα τουλάχιστον μιας (1) ημέρας πριν από την υπόδειξή τους από τα αρμόδια ΚΠΑ2, δικαιούχοι του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ).

5) Πρόγραμμα για την πρόσληψη 2.000 ατόμων με αναπηρίες, απεξαρτημένων από εξαρτησιογόνες ουσίες, αποφυλακισμένων, νεαρών παραβατικών ατόμων ή νεαρών ατόμων που βρίσκονται σε κοινωνικό κίνδυνο. Θα χρηματοδοτηθεί με εθνικούς πόρους μέσω ΟΑΕΔ. Προϋπολογισμός 39.600.000 €.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που αφορά τις ευάλωτες κατηγορίες του πληθυσμού. Σύμφωνα με τον ΟΑΕΔ είναι πιο ελκυστικό για τις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας και για τους φορείς της κοινωνικής οικονομίας.

Στόχος είναι άτομα από τις ομάδες το λεγόμενου «κοινωνικού αποκλεισμού», που είναι κοινωνικά αποκλεισμένες αλλά και ταυτόχρονα αποκλεισμένες από την εργασία.

Στη νέα δράση του Οργανισμού, περιλαμβάνεται επιδότηση μέχρι του ποσού των 700 ευρώ ανά μηνιαίως για τους εργαζόμενους με πλήρη απασχόληση και μέχρι του ποσού των 350 ευρώ (μηνιαίως) για τους εργαζόμενους με μερική απασχόληση.

6) Πρόγραμμα κατάρτισης και πιστοποίηση 10.000 ανέργων ηλικίας 29-64

Θα αφορά κλάδους που παρουσιάζουν προοπτικές ανάπτυξης.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει θεωρητική κατάρτιση 120 ωρών, συμβουλευτική υποστήριξη, πιστοποίηση και πρακτική άσκηση σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, η οποία δεν θα υπερβαίνει τους 5 μήνες.

7)  Πιλοτικό πρόγραμμα για νέους ανέργους 18-29 ετών που είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ και αφορά 2.000 θέσεις

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα αφορά το δήμο Καλλιθέας. Πρόκειται για ένα πιλοτικό πρόγραμμα στη δοκιμή των ανοιχτών προγραμμάτων και θα αφορά 2.000 ανέργους, που θα συνδυάσει ένα νέο σύστημα, το οποίο θα αναλύει τα χαρακτηριστικά των ανέργων και θα τους τοποθετεί ανάλογα με τις ιδιαίτερες ανάγκες τους στα κατάλληλα προγράμματα.

Θα συνδυάζεται με την πρόσκληση των ανέργων να  επισκεφτούν τα γραφεία του ΟΑΕΔ, να αναλύουν τα χαρακτηριστικά τους και να προσδιορίζονται οι ανάγκες τους για να τοποθετούνται στα κατάλληλα προγράμματα.

Η τοποθέτηση σε προγράμματα θα γίνει από τον Σεπτέμβριο – Οκτώβριο.

8) Πρόγραμμα προώθησης της επιχειρηματικότητας νέων, ηλικίας 18-24 ετών για 9.500 άτομα.

 Αφορά ανέργους ηλικίας 18-29 ετών, αποφοίτους Γυμνασίου και Γενικού Λυκείου, και θα καλύψει 9.500 άτομα. Στόχος του ΟΑΕΔ είναι το πρόγραμμα να ξεκινήσει εντός του Οκτωβρίου.

9) Πρόγραμμα υποστήριξης επιχειρηματικότητας των νέων, ηλικία 18-29 ετών για 2.500 άτομα

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με τους Κοινωνικούς Εταίρους μέσα από μία προγραμματική συμφωνία που έχει συνάψει ο ΟΑΕΔ. Αφορά συνολικά 2.500 άτομα. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα αναμένεται να ξεκινήσει τον Οκτώβριο.

10) Πρόγραμμα Κοινωφελούς χαρακτήρα σε 34 δήμους της χώρας – Β’ Κύκλος  με 6.300 θέσεις εργασίας

Το πρόγραμμα θα είναι συγχρηματοδοτούμενο και θα αφορά τη δημιουργία 6.300 θέσεων που θα καλύψουν άνεργοι εγγεγραμμένοι στο μητρώα του ΟΑΕΔ. Αναμένεται να ξεκινήσει μέχρι τον Νοέμβριο.

Το πρόγραμμα θα είναι οκτάμηνης διάρκειας. Οι άνεργοι που θα συμμετέχουν θα απασχοληθούν στην υλοποίηση έργων τα οποία θα αφορούν στη βελτίωση της καθημερινής ζωής των κατοίκων των τοπικών κοινωνιών.

Προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της διευκόλυνσης της επανένταξης των ανέργων στην αγορά εργασίας προβλέπονται δράσεις ενεργοποίησης των ωφελουμένων, όπως συμβουλευτική, κατάρτιση κ.λπ. Αναφορικά με τη συμβουλευτική, στα ΚΠΑ2 του ΟΑΕΔ θα προσφέρονται δύο υποχρεωτικές συνεδρίες στους ωφελουμένους, κατά την είσοδο και την έξοδό τους στην πράξη χωρίς κόστος, με όρους που θα εξειδικεύονται στην προκήρυξη του ΟΑΕΔ.

Προϋποθέσεις συμμετοχής των ανέργων

Οι ωφελούμενοι απαιτείται να είναι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ και πρέπει να ανήκουν σε μία τουλάχιστον από τις παρακάτω κατηγορίες:

— Εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, μέλη οικογενειών στις οποίες δεν εργάζεται κανείς και οι σύζυγοι αυτών είναι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ

— Εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, μέλη μονογονεϊκών οικογενειών στις οποίες δεν εργάζεται κανείς

— Εγγεγραμμένοι μακροχρόνια άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ

— Άνεργοι πτυχιούχοι ΑΕΙ πανεπιστημιακού και τεχνολογικού τομέα, εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων πτυχιούχων του ΟΑΕΔ

— Εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ άνω των 29 ετών

— Εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων ΑμεΑ του ΟΑΕΔ. Υπενθυμίζουμε ότι ποσοστό 15% των θέσεων θα καλυφθεί από ΑμεΑ, βάσει της νέας νομοθεσίας.

11) Πρόγραμμα για την ένταξη στην αγορά εργασίας 8.000 γυναικών

Το πρόγραμμα ανακοίνωσε ο αρμόδιος υφυπουργός, Ν. Ηλιόπουλος και σύμφωνα με πληροφορίες αφορά μακροχρόνια άνεργες γυναίκες και θα υλοποιηθεί μέχρι το τέλος του χρόνου.



Επόμενο Προηγούμενο
 

Social Media - Thessaloniki
Καλαμαριά: Η μητρόπολη προσφέρει σε μαθητές πρωινό, μεσημεριανό και σχολικά είδη (βιντεο)

Καλαμαριά: Η μητρόπολη προσφέρει σε μαθητές πρωινό, μεσημεριανό και σχολικά είδη (βιντεο)

22:21 15/3/2024

συνέντευξη του Μητροπολίτη Ιουστίνου

''Έως το καλοκαίρι του 2025 θα ολοκληρωθεί η επέκταση του μετρό στην Καλαμαριά''

''Έως το καλοκαίρι του 2025 θα ολοκληρωθεί η επέκταση του μετρό στην Καλαμαριά''

17:10 15/3/2024

Διευθύνων Σύμβουλος της Intrakat

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

17:00 15/3/2024

Παρασκευή 15/03, Σάββατο 16/03 και Κυριακή 17/03

Καλαμαριά: Τί πετάμε στους μπλε κάδους για σωστή ανακύκλωση και να μη χαλάνε τα οχήματα

Καλαμαριά: Τί πετάμε στους μπλε κάδους για σωστή ανακύκλωση και να μη χαλάνε τα οχήματα

16:52 15/3/2024

Αντιδημαρχία Καθαριότητας & Ανακύκλωσης

Καλαμαριά: Μπασκετικό τουρνουά για μικρές ηλικίες το Σάββατο

Καλαμαριά: Μπασκετικό τουρνουά για μικρές ηλικίες το Σάββατο

16:35 15/3/2024

Jamboree MiniBasket

Καλαμαριά: Δεκάδες φιάλες αίματος μαζεύτηκαν στην εθελοντική αιμοδοσία του δήμου (φωτο)

Καλαμαριά: Δεκάδες φιάλες αίματος μαζεύτηκαν στην εθελοντική αιμοδοσία του δήμου (φωτο)

16:24 15/3/2024

συνεργασία με το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ

Καλαμαριά: Μεγάλη συναυλία με ελεύθερη είσοδο την Παρασκευή 22 Μαρτίου

Καλαμαριά: Μεγάλη συναυλία με ελεύθερη είσοδο την Παρασκευή 22 Μαρτίου

23:21 13/3/2024

''η Καλαμαριά τιμά τους Ποιητές μας''

Καλαμαριά: Με τους μικρούς εφευρέτες ρομποτικού συστήματος συναντήθηκε η δήμαρχος (φωτο)

Καλαμαριά: Με τους μικρούς εφευρέτες ρομποτικού συστήματος συναντήθηκε η δήμαρχος (φωτο)

22:46 13/3/2024

εξάλειψη του «Συνδρόμου του Ξεχασμένου Παιδιού»

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

13:34 13/3/2024

Τετάρτη 13/03 και Πέμπτη 14/03

Καλαμαριά: Μία σύλληψη για πορνογραφία ανηλίκων και τρεις για ληστεία!

Καλαμαριά: Μία σύλληψη για πορνογραφία ανηλίκων και τρεις για ληστεία!

22:38 12/3/2024

Τμήμα Ασφαλείας Καλαμαριάς

Κλασικά Έπιπλα