Η ΔΕΘ και η συμβολή της στην ανάπτυξη της πόλης!

12/9/2017 04:58    Γράφει ο Γ. Μπουτάρης

Γράφει για την Karfitsa ο Γ. Μπουτάρης


Η ΔΕΘ, που διαχρονικά αποτελούσε κεντρικό πυλώνα ανάπτυξης της πόλης, βρίσκεται σήμερα σ’ ένα μεταβατικό στάδιο. Έπειτα από ένα διάστημα κάμψης, με την καθοριστική συνεισφορά της διοίκησης της εταιρίας, ο θεσμός ξαναγίνεται μόδα, προσελκύοντας χιλιάδες κόσμου από κάθε γωνιά της Βόρειας Ελλάδας. Είναι ενδεικτικό πως τη δεδομένη χρονική στιγμή καταγράφεται μια πληρότητα σχεδόν 100% στις διαθέσιμες κλίνες, ενώ η εικόνα των γεμάτων καφέ, μπαρ και εστιατορίων την εβδομάδα της έκθεσης αποκαλύπτει πως χιλιάδες είναι και οι επισκέπτες που έρχο νται αυθημερόν. Αλλά και σε επίπεδο αγοράς είναι μια καλή ευκαιρία να δουλέψουν τα καταστήματα. Πολύ σημαντική είναι η πρωτοβουλία του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης για την καθιέρωση της περιόδου «Helexpo Sales», την οποία χαιρετίζουμε.

Ωστόσο, ο διεθνής εκθεσιακός μας φορέας είναι σημαντικό να επαναπροσδιορίσει το ρόλο του και να πάψει να αποτελεί πεδίο κυβερνητικών εξαγγελιών και υποσχεσιολογίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη λειτουργία της πόλης. Τα τελευταία χρόνια διαπιστώνουμε ότι η διοργάνωση, χωρίς να χάνει το εμπορικό της στίγμα, αρχίζει και ανακτά τον ψυχαγωγικό της χαρακτήρα, εξαιτίας του οποίου δικαίως είχε καταστεί πόλος έλξης της Βόρειας Ελλάδας. Και με δεδομένη τη στροφή που υπάρχει σε εμπορικό επίπεδο στις κλαδικές εκθέσεις, εκτιμώ ότι σωστά κινούμαστε στην κατεύθυνση να ξαναγίνει μια μεγάλη, σύγχρονη εμποροπανήγυρις. Σε κάθε περίπτωση, όμως, πρέπει να υπάρξει ουσιαστική συζήτηση για την ταυτότητα που θέλουμε να έχει η έκθεση και σε αυτήν να στηριχθεί το μάστερ πλαν, που θα καθορίσει και το μέλλον του φορέα. Η Διεθνής Έκθεση, βέβαια, είναι μόνο ένα κομμάτι στο πάζλ της ανάπτυξης της πόλης. Η Θεσσαλονίκη, πρέπει να ανακτήσει τον κομβικό οικονομικό, εμπορικό και πολιτισμικό της ρόλο στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων. Και γι’ αυτό είναι αναγκαίο να ενισχύσει τις βασικές της υποδομές, να αποκτήσει λιμάνι και αεροδρόμιο που να λειτουργούν με ανταγωνιστικούς όρους, καθώς επίσης αξιόπιστο και λειτουργικό δίκτυο αστικών συγκοινωνιών.

Απαραίτητη είναι, επίσης, η διαμόρφωση ενός αξιόπιστου συστήματος υποδομών και αστικής κινητικότητας, που θα λειτουργήσει συμπληρωματικά στο ΜΕΤΡΟ και παράλληλα με τα άλλα αναγκαία έργα, όπως η παράκτια συγκοινωνία και το τραμ, πάντα όμως με ορθολογική χρήση των φυσικών πόρων και με σεβασμό στο περιβάλλον και το δημόσιο χώρο. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται τα έργα που έχουμε προγραμματίσει το επόμενο διάστημα, όπως η ανάπλαση της Πλατείας Ελευθερίας και της Πλατείας Φαναριωτών και η διαπλάτυνση με ξύλινο deck της παλιάς παραλίας. Αυτά είναι πάγια αιτήματα των φορέων της πόλης, που αποτελούν και βασικές προϋποθέσεις για τη βιώσιμη ανάπτυξη της πόλης.

Εμείς ως δημοτική αρχή διεκδικούμε φέτος ακόμα τρία σημαντικά ζητήματα, για τα οποία πρέπει να προωθηθούν λύσεις. Το πρώτο αφορά στην ολοκλήρωση της μεταβίβασης της χρήσης του παραλιακού μετώπου στην πόλη. Αυτή τη στιγμή τα κομμάτια από τον Λευκό Πύργο έως το Μακεδονία Παλλάς, από το Μέγαρο Μουσικής έως τον Κελλάριο Όρμο και από την οδό Μαρίας Κάλλας έως την εκκλησία Κυρίλλου και Μεθοδίου δεν ανήκουν στον δήμο και ως εκ τούτου δεν μπορεί να προχωρήσει η αξιοποίησή τους προς όφελος των πολιτών. Το ζήτημα είχαμε θέσει και πέρσι στην πολιτική ηγεσία του τόπου και θα το ξαναθέσουμε και φέτος μέχρις ότου γίνει πράξη η υπόσχεση της κυβέρνησης. Το δεύτερο είναι η ευθύνη για τον καθαρισμό του Θερμαϊκού Κόλπου. Μπορεί να την αναλάβει το Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ή κάποιος φορέας διαδημοτικής συνεργασίας. Σε κάθε περίπτωση είναι απολύτως απαραίτητο κάποιος να αναλάβει τη συνολική ευθύνη, ώστε να μην παραστεί και πάλι ανάγκη να βασιστούμε στη φιλοτιμία κάποιου χορηγού. Ενδεικτικά αναφέρω πως σήμερα την ευθύνη έχουν… 58 φορείς!

Το τρίτο ζήτημα που θέτουμε ως διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης αφορά στην άρση των εμποδίων για την υλοποίηση του έργου της αναβάθμισης της νοτιοανατολικής πύλης της πόλης. Ένα έργο που περιλαμβάνει τη διάνοιξη της οδού Ψελλού, η οποία αποτελεί προϋπόθεση για την ολοκλήρωση του μετρό σε σχέση με τη λειτουργία του τερματικού σταθμού της Νέας Ελβετίας.

Τέλος, για να λειτουργήσει αποτελεσματικά η πόλη είναι αναγκαίο ένα μητροπολιτικό σύστημα αστικής διακυβέρνησης, το οποίο θα βασίζεται σε πολυτομεακές συνεργασίες σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, στη διαφάνεια και στη χρηστή οικονομική διαχείριση. Είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να κάνουμε πράξη το όραμά μας, μία Θεσσαλονίκη εξωστρεφή, φιλόξενη και συμμετοχική, ανοιχτή και ταυτόχρονα σύγχρονη και λειτουργική, που να διασφαλίζει την ευημερία των πολιτών της.


 ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ από τη free press Karfitsa που κυκλοφορεί


Επόμενο Προηγούμενο
 
Social Media - Thessaloniki
Κορονοϊός: : Ένας ακόμα θάνατος στην Κύπρο

Κορονοϊός: : Ένας ακόμα θάνατος στην Κύπρο

21:02 5/4/2020

και 20 νέα κρούσματα

Κορονοϊός - Τουρκια: 574 οι νεκροί

Κορονοϊός - Τουρκια: 574 οι νεκροί

20:57 5/4/2020

73 θάνατοι σε 24ωρες

Κορονοϊός: 594 θάνατοι σε 24 ώρες στη Νέα Υόρκη

Κορονοϊός: 594 θάνατοι σε 24 ώρες στη Νέα Υόρκη

20:55 5/4/2020

4.159 οι νεκροί

Κορονοϊός: Μύκονος και Σαντορίνη - Πλήρης απαγόρευση κυκλοφορίας το βράδυ

Κορονοϊός: Μύκονος και Σαντορίνη - Πλήρης απαγόρευση κυκλοφορίας το βράδυ

20:52 5/4/2020

Πρόσθετα μέτρα

Πάπας: Είναι ο καιρός να υπηρετήσουμε τους άλλους

Πάπας: Είναι ο καιρός να υπηρετήσουμε τους άλλους

20:47 5/4/2020

Φραγκίσκος

Κορονοϊός: κρούσματα και θάνατοι σε Γερμανία -Ελβετία -Ολλανδία

Κορονοϊός: κρούσματα και θάνατοι σε Γερμανία -Ελβετία -Ολλανδία

20:44 5/4/2020

νεα ενημέρωση

Βορίδης: Δεν είναι ορατός ο κίνδυνος για έλλειψη τροφίμων

Βορίδης: Δεν είναι ορατός ο κίνδυνος για έλλειψη τροφίμων

20:31 5/4/2020

υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Φινάλε με τρομερή ανατροπή: Η ισπανική ταινιάρα που πρέπει να δεις στην καραντίνα (Vid)

Φινάλε με τρομερή ανατροπή: Η ισπανική ταινιάρα που πρέπει να δεις στην καραντίνα (Vid)

20:28 5/4/2020

Θα μείνετε με το στόμα ανοιχτό

Έκκληση να συνεχιστούν οι μεταμοσχεύσεις

Έκκληση να συνεχιστούν οι μεταμοσχεύσεις

20:12 5/4/2020

ΕΟΜ

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Σκιάθος μετά τη θεομηνία (βιντεο)

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Σκιάθος μετά τη θεομηνία (βιντεο)

20:09 5/4/2020

έκτακτη οικονομική ενίσχυση

Κλασικά Έπιπλα