Η Θεσσαλονίκη τιμώμενη πόλη στο Βερολίνο

7/8/2018 20:19    «Ευρωπαϊκές Μέρες Πολιτισμού»
Η Θεσσαλονίκη θα είναι φέτος η τιμώμενη πόλη στις «Ευρωπαϊκές Μέρες Πολιτισμού», μια σειρά εκδηλώσεων που διοργανώνει κάθε καλοκαίρι στο Βερολίνο το Μουσείο Ευρωπαϊκού Πολιτισμού (Museun Europ?ischen Kulturen - MEK).

Μέσα από events, εκθέσεις, ομιλίες, ανοιχτές συζητήσεις, σεμινάρια, performances και προβολές ταινιών, η πόλη θα φωτιστεί από όλες τις πλευρές, με το Hellas Filmbox Berlin, που υπήρξε ένας από τους κύριους εμπνευστές του αφιερώματος, να συνδιοργανώνει το κινηματογραφικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων, που θα διαρκέσουν από τις 9 Αυγούστου έως τις 9 Σεπτεμβρίου 2018. 

«Θεσσαλονίκη, οι Όψεις μιας Πόλης» τιτλοφορείται για φέτος το ειδικό αφιέρωμα στην ελληνική μεγαλούπολη, που πραγματοποιείται στο Βερολίνο. Στο πλαίσιο των συζητήσεων θα τεθούν θέματα, όπως οι τρόποι με τους οποίους βιώνει τη συνεχιζόμενη κρίση η τοπική κοινωνία, αλλά και πώς η καλλιτεχνική δημιουργία επιβιώνει μέσα στη δύσκολη πραγματικότητα. Παράλληλα, μια από τις κεντρικές εκδηλώσεις που θα αφηγηθεί την ιστορία της πόλης είναι η φωτογραφική έκθεση «Looking at time through moments: photographs 1900 - 2017» σε επιμέλεια του Διευθυντή του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, Ηρακλή Παπαϊωάννου. Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη, 9 Αυγούστου στις 19.00 στο ΜΕΚ, παρουσία της γενικής διευθύντριας Staadliche Museen zu Berlin, Christina Haak, του Πρέσβη της Ελλάδας στη Γερμανία, Θεόδωρου Δασκαρόλη, της διευθύντριας του Μουσείου Ευρωπαϊκού Πολιτισμού Εlisabeth Tietmeyer και του Επιμελητή κ. Παπαϊωάννου. 

Το κινηματογραφικό πρόγραμμα που επιμελείται και παρουσιάζει το Hellas Filmbox Berlin περιλαμβάνει σειρά προβολών που συνοδεύονται από ομιλίες και συζητήσεις με το κοινό. Οι ταινίες του προγράμματος είναι οι εξής: 

Τρίτη, 14/8/2018, 18.00
«Πολίτικη Κουζίνα», Τάσος Μπουλμέτης
Με εισαγωγή και  συζήτηση 

Τρίτη, 21/8/2018, 18.00
«Φιλιά εις τα παιδιά», Βασίλης Λουλές
Παρουσία του σκηνοθέτη και συζήτηση

Πέμπτη, 23/8/2018, 18.00 
«Σαλονίκη, μια πόλη με αμνησία», Max Geilke, Mario Forth 
Παρουσία των σκηνοθετών. Θα ακολουθήσουν ομιλίες από τους ιστορικούς Μαρία Καβάλα από τη Θεσσαλονίκη και Tobias Bl?mel από το Βερολίνο, ενώ το μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου Εβραίων Ελλάδος Λέων Σαλτιέλ θα παρουσιάσει την τωρινή ζωή των Εβραίων της Θεσσαλονίκης και τη διαχείριση του οδυνηρού παρελθόντος τους στην πόλη. 

Τρίτη, 28/8/2018, 18.00
«Ουζερί Τσιτσάνης», Μανούσος Μανουσάκης
Με εισαγωγή και συζήτηση

Tρίτη, 4/9/2018, 18.00 
«Drifting Generation», Στέλλα Νικολέττα Δρόσσα
Παρουσία της σκηνοθέτιδας και της παραγωγού Ειρήνης Δρόσσα και συζήτηση.



ΑΠΕ

Επόμενο Προηγούμενο
 
Καλαμαριά «Παρά θιν’ αλός» για όλους: Τέσσερις συναυλίες με απόδοση στην Νοηματική Γλώσσα

Καλαμαριά «Παρά θιν’ αλός» για όλους: Τέσσερις συναυλίες με απόδοση στην Νοηματική Γλώσσα

17:02 7/9/2026

Ο Δήμος Καλαμαριάς κάνει πράξη την ισότιμη πρόσβαση

Νέα διοίκηση στον Απόλλωνα Καλαμαριάς

Νέα διοίκηση στον Απόλλωνα Καλαμαριάς

16:46 7/9/2026

Οι εξελίξεις συνεχίζονται με γοργούς ρυθμούς

Πώς θα λειτουργεί ο νέος «κουμπαράς για τη νέα γενιά» Δείτε παραδείγματα

Πώς θα λειτουργεί ο νέος «κουμπαράς για τη νέα γενιά» Δείτε παραδείγματα

16:39 7/9/2026

Ποιοι μπορούν να βάζουν χρήματα

Θεσσαλονίκη: Πτώση 13χρονης από 5ο όροφο ξενοδοχείου

Θεσσαλονίκη: Πτώση 13χρονης από 5ο όροφο ξενοδοχείου

16:31 7/9/2026

Νοσηλεύεται με πολλαπλά κατάγματα

Θεσσαλονίκη: Ιάπωνες χόρεψαν ποντιακά, τραγούδησαν και έπαιξαν λύρα στον Λευκό Πύργο (βιντεο)

Θεσσαλονίκη: Ιάπωνες χόρεψαν ποντιακά, τραγούδησαν και έπαιξαν λύρα στον Λευκό Πύργο (βιντεο)

16:11 7/9/2026

προσκεκλημένος του Ποντιακού Συλλόγου «Οι Μίθριοι»

Καλαμαριά: Έτσι θα γίνει το Παλατάκι σε 2 χρόνια - Εντυπωσιακές εικόνες

Καλαμαριά: Έτσι θα γίνει το Παλατάκι σε 2 χρόνια - Εντυπωσιακές εικόνες

15:29 7/9/2026

Προχωρούν οι μελέτες αποκατάστασης του Κυβερνείου

Μετρό - Καλαμαριά όπως Μιλάνο: Έρχεται Culture Pass, καμπάνια στο αεροδρόμιο, φεστιβάλ «Ριβιέρα & Μνήμη»

Μετρό - Καλαμαριά όπως Μιλάνο: Έρχεται Culture Pass, καμπάνια στο αεροδρόμιο, φεστιβάλ «Ριβιέρα & Μνήμη»

10:20 7/9/2026

γράφει ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου

Κλασικά Έπιπλα