Εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού

6/8/2018 09:46    6 Αυγούστου
Τη Μεταμόρφωση του Σωτήρος Χριστού, τιμά σήμερα, 6 Αυγούστου, η Εκκλησία μας. Κατά τη διήγηση των Ευαγγελιστών, ο Κύριος μας Ιησούς Χριστός πήρε από τους μαθητές τον Πέτρο, τον Ιωάννη και τον Ιάκωβο και ανέβηκε στό όρος Θαβώρ για να προσευχηθεί.

Όπως σημειώνει ο Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης: «Eπήρε δε τρεις μόνους Aποστόλους, ως προκρίτους και υπερέχοντας. O μεν γαρ Πέτρος επροκρίθη, επειδή ηγάπα πολλά τον Xριστόν. O δε Iωάννης, επειδή ηγαπάτο από τον Xριστόν. O δε Iάκωβος, επειδή εδύνετο να πίη το ποτήριον του θανάτου, το οποίον και ο Kύριος έπιεν».

Οι τρεις μαθητές Του, όπως ήταν κουρασμένοι από τη δύσκολη ανάβαση στο Θαβώρ και ενώ κάθισαν να ξεκουραστούν, έπεσαν σε βαθύ ύπνο. Όταν, ξύπνησαν, αντίκρισαν απροσδόκητο και εξαίσιο θέαμα. Το πρόσωπο του Κυρίου άστραφτε σαν τον ήλιο, και τα φορέματα Του ήταν λευκά σαν το φως. Τον περιστοίχιζαν δε και συνομιλούσαν μαζί Του δυο άνδρες, ο Μωϋσής (βλέπε 4 Σεπτεμβρίου) και ο Ηλίας (βλέπε 20 Ιουλίου). Γράφει χαρακτηριστικά ο Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης: «Έφερε δε εις το μέσον τους τον Mωυσήν και τον Ηλίαν, διά να διορθώση τας σφαλεράς υποψίας, οπού είχον οι πολλοί περί αυτού. Kαθότι, άλλοι μεν έλεγον τον Kύριον, πως είναι ο Ηλίας. Άλλοι δε, πως είναι ο Iερεμίας. Διά τούτο λοιπόν επαράστησεν εις το Θαβώρ τους πρώτους και κορυφαίους Προφήτας, διά να γνωρίσουν οι μαθηταί, και διά των μαθητών όλοι οι άνθρωποι, πόση διαφορά είναι αναμεταξύ του Xριστού, και των Προφητών. O μεν γαρ Xριστός, είναι Δεσπότης. Oι δε Προφήται, είναι δούλοι. Kαι ίνα μάθουν, ότι ο Kύριος έχει την εξουσίαν του θανάτου και της ζωής. Διά τούτο, από μεν τους αποθαμένους, έφερε τον Mωυσήν. Aπό δε τους ζωντανούς, έφερε τον Ηλίαν».

Αφού οι μαθητές συνήλθαν κάπως από την έκπληξη, ο πάντα ενθουσιώδης, Πέτρος, θέλοντας να διατηρηθεί αυτή η αγία μέθη που προκαλούσε η ακτινοβολία του Κυρίου, ικετευτικά είπε να στήσουν τρεις σκηνές. Μια για τον Κύριο, μια για το Μωϋσή και μια για τον Ηλία. Πριν προλάβει, όμως, να τελειώσει τη φράση του, ήλθε σύννεφο που τους σκέπασε και μέσα απ’ αυτό ακούστηκε φωνή που έλεγε: «Οὗτος ἐστὶν ὁ υἱός μου ὁ ἀγαπητός· αὐτοῦ ἀκούετε» (Λουκά, θ’ 28-36). Δηλαδή, Αυτός είναι ο Υιός μου ο αγαπητός, που τον έστειλα για να σωθεί ο κόσμος. Αυτόν να ακούτε.

Οφείλουμε, λοιπόν, και εμείς όχι μόνο να Τον ακούμε, αλλά και να Τον υπακούμε. Σε οποιοδήποτε δρόμο μας φέρει, είμαστε υποχρεωμένοι να πειθαρχούμε.

Ἀπολυτίκιον:
Ἦχος βαρύς.
Μετεμορφώθης ἐν τῷ ὄρει Χριστὲ ὁ Θεός, δείξας τοῖς Μαθηταῖς σου τὴν δόξαν σου, καθὼς ἠδυναντο. Λάμψον καὶ ἡμῖν τοῖς ἁμαρτωλοῖς, τὸ φῶς σου τὸ ἀΐδιον, πρεσβείαις τῆς Θεοτόκου, φωτοδότα δόξα σοι.



vimaorthodoxias

Επόμενο Προηγούμενο
 
Καλαμαριά: 27χρονη ξυλοκοπήθηκε από τον σύντροφό της και φοβόταν να το πει στους αστυνομικούς

Καλαμαριά: 27χρονη ξυλοκοπήθηκε από τον σύντροφό της και φοβόταν να το πει στους αστυνομικούς

18:38 17/8/2026

συνελήφθη ο 29χρονος σύντροφος

Στην Ιταλία πηγαίνουν οι πρωταθλητές της Καλαμαριάς - Καλή επιτυχία Ηλία, Ιφιγένεια και Πέτρο!

Στην Ιταλία πηγαίνουν οι πρωταθλητές της Καλαμαριάς - Καλή επιτυχία Ηλία, Ιφιγένεια και Πέτρο!

18:12 17/8/2026

Με τις ευχές όλης της Καλαμαριάς

Καλαμαριά: Πέντε συλλήψεις και τραυματισμός αστυνομικού στον Φοίνικα!

Καλαμαριά: Πέντε συλλήψεις και τραυματισμός αστυνομικού στον Φοίνικα!

11:10 17/8/2026

Άμεση Δράση Θεσσαλονίκης

Θεσσαλονίκη: Συνέλαβαν τρεις μεθυσμένους οδηγούς

Θεσσαλονίκη: Συνέλαβαν τρεις μεθυσμένους οδηγούς

14:30 16/8/2026

Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης

Μετρό: Στην τελική ευθεία η Καλαμαριά - Στο επίκεντρο η επέκταση προς τα δυτικά

Μετρό: Στην τελική ευθεία η Καλαμαριά - Στο επίκεντρο η επέκταση προς τα δυτικά

14:23 16/8/2026

τελευταίες δοκιμές

Καλαμαριά: Συνελήφθη 35χρονη που πούλησε αλκοόλ σε επτά ανήλικους

Καλαμαριά: Συνελήφθη 35χρονη που πούλησε αλκοόλ σε επτά ανήλικους

14:07 16/8/2026

ελέγχθηκαν συνολικά 41 ανήλικοι

ΕΟΔΥ για ιό Δυτικού Νείλου: Από τις πιο δύσκολες η φετινή περίοδος - Συμβουλές προστασίας

ΕΟΔΥ για ιό Δυτικού Νείλου: Από τις πιο δύσκολες η φετινή περίοδος - Συμβουλές προστασίας

13:55 16/8/2026

Η Ελλάδα καταγράφει σημαντική επιβάρυνση

Κλασικά Έπιπλα