Βάσεις 2018: Οι τελευταίες εκτιμήσεις - Μόρια στις δημοφιλείς σχολές

31/7/2018 09:02    πλησιάζει η ανακοίνωση
 Μπορεί η ημερομηνία για την ανακοίνωση των βάσεων να μην έχει καθοριστεί ακόμα, ωστόσο, παραδοσιακά, οι βάσεις ανακοινώνονται στις αρχές του τρίτου δεκαημέρου του Αυγούστου. Σύμφωνα με στοιχεία που εξέδωσε το υπουργείο Παιδείας, περίπου 40.000 υποψήφιοι καταγράφουν φέτος βαθμολογίες κάτω από τη βάση.

Στην Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών και στο Επιστημονικό Πεδίο Ανθρωπιστικών, Νομικών και Κοινωνικών Επιστημών από τους 27.679 υποψηφίους, το 33,16% έχει μέχρι 10.000 μόρια. Στην ίδια Ομάδα Προσανατολισμού, στο Πεδίο Επιστημών Υγείας και Ζωής, από τους 8.600 υποψήφιους, το 63,25% έχει μέχρι 10.000 μόρια.

Στην Ομάδα Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών, στο Επιστημονικό Πεδίο Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών από τους 24.935 υποψήφιους το 41,67% έχει μέχρι 10.000 μόρια. Στην ίδια ΟΠ, στο Επιστημονικό Πεδίο Επιστημών Υγείας και Χωής, από τους 17.593 υποψήφιους το 30,48% έχει αντίστοιχες επιδόσεις.

Στην Ομάδα Προσανατολισμού Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής, στο Επιστημονικό Πεδίο Επιστημών Υγείας και Ζωής, από τους 3.223 υποψήφιους το 83,58% έχει μέχρι 10.000 μόρια. Στην ίδια ΟΠ, στο Επιστημονικό Πεδίο Επιστημών Οικονομίας και Πληροφορικής από τους 22.658 υποψηφίους το 53,46% έχει αντίστοιχες επιδόσεις.

Έτσι, περίπου 100 τμήματα αναμένεται φέτος να δεχθούν υποψηφίους με βαθμολογίες κάτω από 10.000 μόρια.

Βάσεις 2018: Οι εκτιμήσεις

Με την ολοκλήρωση της κατάθεσης των μηχανογραφικών, όπως κάθε χρόνο, ο πάντα έγκυρος Μαθηματικός – Ερευνητής, Στράτος Στρατηγάκης δημοσιεύει τη μελέτη του για τη διαμόρφωση των βάσεων σε όλα τα τμήματα του μηχανογραφικού δελτίου.

Όπως ξεκαθαρίζει ο κ. Στρατηγάκης, πρόκειται για εκτιμήσεις βάσεων 2018 κι όχι για τις βάσεις, οι οποίες θα ανακοινωθούν από το υπουργείο Παιδείας στα τέλη Αυγούστου.

«Ο λόγος που κάνουμε κάθε χρόνο τη μελέτη για όλες τις σχολές του μηχανογραφικού είναι για να ξέρουν οι υποψήφιοι τι περίπου να περιμένουν, γιατί το άγχος τους είναι πολλές φορές μεγάλο και η αναμονή μεγάλη σε διάρκεια, χωρίς κανένα λόγο», προσθέτει.

Βάσεις 2018: Τα δεδομένα

Φέτος, η εκτίμηση των βάσεων 2018 είχε ιδιαίτερες δυσκολίες, αφού νέα δεδομένα δεν επιτρέπουν να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα.

Τα νέα δεδομένα, όπως τα απαριθμεί ο κ. Στρατηγάκης, είναι:

Η αύξηση των θέσεων των εισακτέων, που ένα μέρος της αύξησης απορροφούν οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ.
Η ένταξη των παιδαγωγικών τμημάτων σε όλα τα επιστημονικά πεδία, που, λογικά, θα αυξήσει τη ζήτηση γι’ αυτές τις σχολές. Η αύξηση της ζήτησης δείχνει άνοδο των βάσεων, χωρίς, όμως, να είναι δυνατή η ποσοτικοποίηση της αύξησης. Θεωρήστε ενδεικτική την άνοδο, που πιθανόν να είναι μεγάλη.

Η δημιουργία του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, από τη συγχώνευση των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά, αναμένεται να αυξήσει τη ζήτηση. Σημαντικός παράγοντας εδώ είναι η ενημέρωση που είχαν ή δεν είχαν οι υποψήφιοι σχετικά με τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, που παραμένουν ίδια με των ΤΕΙ. Ειδικά για τους μηχανικούς, οι τετραετείς σπουδές βάζουν τους αποφοίτους τους σε δεύτερη μοίρα σε σχέση με τους αποφοίτους των πολυτεχνικών σχολών. Αν το γνωρίζουν οι υποψήφιοι δήλωσαν τις σχολές με διαφορετικό τρόπο από τη δήλωση που θα έκαναν αν δεν γνώριζαν αυτή την πληροφορία. Η ενημέρωση των υποψηφίων καθορίζει τη ζήτηση και αυτή με τη σειρά της καθορίζει τις βάσεις. Είναι αδύνατο να εκτιμηθεί το εύρος της ενημέρωσης των υποψηφίων.

Κάθε χρόνο οι προτιμήσεις των υποψηφίων μεταβάλλονται και δεν υπάρχουν στοιχεία για τις επιλογές των υποψηφίων κατά τη συμπλήρωση των μηχανογραφικών τους. Αυτά ανακοινώνονται μετά την έκδοση των αποτελεσμάτων εισαγωγής. Οι μεταβολές στις προτιμήσεις είναι υπεύθυνες για τις αποκλίσεις στην εκτίμηση της διαμόρφωσης των βάσεων 2018.

«Δείτε τις εκτιμήσεις μας και ξεκουραστείτε. Προσπαθήστε να μη ξοδέψετε το καλοκαίρι σας μέσα στο άγχος για τη διαμόρφωση των βάσεων. Δεν μπορούμε να επηρεάσουμε τα πράγματα οπότε δεν έχει νόημα να αγχωνόμαστε. Καλές διακοπές», καταλήγει ο Στράτος Στρατηγάκης.

Βάσεις 2018: Τα μόρια στις δημοφιλείς σχολές

Όπως όλα δείχνουν, η Ιατρική Αθηνών θα απολέσει το ψυχολογικό της όριο των 19.000 μορίων. Για την εισαγωγή στην πλέον περιζήτητη σχολή των ΑΕΙ φέτος θα χρειαστούν 18.960 μόρια.

Ο μεγάλος «αντίζηλός» της, το Τμήμα Η/Υ του ΕΜΠ, θα βρεθεί στα 18.300 μόρια, «κινδυνεύοντας» από τη Νομική Αθηνών, η βάση της οποίας θα κινηθεί προς τα 18.250 μόρια.

Στον αντίποδα, οι βάσεις των ΤΕΙ θα κάνουν βαθμολογικές βουτιές ακόμη και 1.000 μορίων και πάνω.

Το βαθμολογικό κατώφλι για τα πανεπιστήμια εκτιμάται ότι θα βρεθεί στα 6.850 μόρια και για τα ΤΕΙ στα 2.800 μόρια (για τμήματα για την εισαγωγή στα οποία δεν απαιτείται εξέταση σε ειδικό μάθημα).

Βάσεις 2018: Η ανάλυση του Στράτου Στρατηγάκη

Σύμφωνα με τον Στράτο Στρατηγάκη, φέτος ισχύουν νέα δεδομένα που ανατρέπουν το τοπίο σε σύγκριση με το 2017.

Συγκεκριμένα, υπάρχει αύξηση των θέσεων των εισακτέων (κατά 3.966 θέσεις, συνολικά 74.692), μέρος της οποίων θα δοθεί στους υποψηφίους των Επαγγελματικών Λυκείων. Επίσης, τα παιδαγωγικά τμήματα εντάχθηκαν σε όλα τα επιστημονικά πεδία, κάτι που θα αυξήσει τη ζήτηση γι’ αυτές τις σχολές και αντίστοιχα τις βάσεις τους έως και 2.000 μόρια. Τρίτο νέο δεδομένο αποτελεί η λειτουργία του νέου Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, από τη συγχώνευση των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά.

Τα πρώτα στοιχεία της σύγκρισης των φετινών με τα περυσινά στατιστικά των βαθμών πρόσβασης των υποψηφίων, οδηγούν στην εκτίμηση ότι οι βάσεις των σχολών των ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστημών θα κινηθούν στα ίδια επίπεδα με πέρυσι ή ελαφρώς ανοδικά, η πτώση στα πολυτεχνεία και τις σχολές θετικών επιστημών θα είναι αισθητή, ελαφρά πτώση προβλέπεται για τις σχολές επιστημών υγείας και άνοδος στα οικονομικά τμήματα.



dikaiologitika

Επόμενο Προηγούμενο
 

Social Media - Thessaloniki
Δύο συλλήψεις στην Πιερία για μαστροπεία

Δύο συλλήψεις στην Πιερία για μαστροπεία

12:27 17/9/2017

στο πλαίσιο οργανωμένης επιχείρησης

Κοπάδια αγριογούρουνων συνεχίζουν να… βολτάρουν σε κατοικημένες περιοχές

Κοπάδια αγριογούρουνων συνεχίζουν να… βολτάρουν σε κατοικημένες περιοχές

11:48 17/9/2017

Το πρόβλημα έχει οξυνθεί τις τελευταίες ημέρες

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά της κατάργησης της κυριακάτικης αργίας

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά της κατάργησης της κυριακάτικης αργίας

11:27 17/9/2017

Θεσσαλονίκη

Βρετανία: Συνελήφθη και δεύτερος ύποπτος για την επίθεση στο μετρό

Βρετανία: Συνελήφθη και δεύτερος ύποπτος για την επίθεση στο μετρό

11:08 17/9/2017

Έρευνα χθες σε σπίτι σε προάστιο του Λονδίνου

Χρωστάς και έχεις ακίνητο; Ξέχνα το «κούρεμα»

Χρωστάς και έχεις ακίνητο; Ξέχνα το «κούρεμα»

10:33 17/9/2017

Πώς θα λειτουργήσει ο εξωδικαστικός για όσους έχουν χρέη από 20-50.000 ευρώ

Το σχέδιο για τις ρυθμίσεις οφειλών χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε 120 δόσεις

Το σχέδιο για τις ρυθμίσεις οφειλών χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε 120 δόσεις

10:18 17/9/2017

ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ

Τι αλλάζει στις ασφαλιστικές εισφορές

Τι αλλάζει στις ασφαλιστικές εισφορές

10:13 17/9/2017

υπουργείο Εργασίας

Αποφάσισαν task force για την οικολογική καταστροφή στον Σαρωνικό

Αποφάσισαν task force για την οικολογική καταστροφή στον Σαρωνικό

10:04 17/9/2017

συγκρότηση συντονιστικού οργάνου

Ειδικοί προειδοποιούν: Το Facebook μπορεί και να βλάπτει την υγεία

Ειδικοί προειδοποιούν: Το Facebook μπορεί και να βλάπτει την υγεία

10:01 17/9/2017

ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Regis

Ο Σεραφείμ Σίλας έρχεται Θεσσαλονίκη

Ο Σεραφείμ Σίλας έρχεται Θεσσαλονίκη

09:35 17/9/2017

«Η ιστορία του ελληνικού έθνους -αλλιώς»

Κλασικά Έπιπλα