«Συναγερμός» για τον Ιό του Δυτικού Νείλου: Πάνω από 1.400 μολύνθηκαν και δεν το ξέρουν!

21/7/2018 02:30    ΚΕΕΛΠΝΟ
Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, για κάθε ένα περιστατικό με εκδηλώσεις στο κεντρικό νευρικό σύστημα αντιστοιχούν 140 μολυνθέντες στην κοινότητα που δεν έχουν νοσήσει ή νόσησαν με ήπια συμπτώματα.

Επομένως, έχουν μολυνθεί συνολικά περισσότερα από 1.500 άτομα. Παράλληλα, οι επηρεαζόμενες από τον ιό περιοχές είναι πλέον τέσσερις, με τελευταίες δύο την Ηλιούπολη και την Αθήνα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, τα κρούσματα που έχουν εμφανιστεί μέχρι και χθες και επιβεβαιωθεί εργαστηριακά αφορούν στις περιοχές των Μεγάρων Αττικής, της Τανάγρας Βοιωτίας, της Χαλκηδόνας Θεσσαλονίκης και της Ηλιούπολης Αττικής.

Τα Μέγαρα είναι η πρώτη περιοχή όπου εμφανίστηκαν τα πρώτα κρούσματα ιού του δυτικού Νείλου για φέτος το καλοκαίρι. Παραμένει η περιοχή με τα περισσότερα περιστατικά. Oπως καταγράφεται στην τελευταία έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης του ΚΕΕΛΠΝΟ, από τα 12 κρούσματα της λοίμωξης του ιού του Δυτικού Νείλου τα οκτώ έχουν εμφανιστεί στα Μέγαρα.

Όπως διαβάζουμε στο dikaiologitika, οι ειδικοί βρίσκονται σε επαγρύπνηση, παρόλο που ο αριθμός των περιστατικών δεν θεωρείται μεγάλος. Και αυτό γιατί φέτος έχει αρχίσει νωρίτερα σε σχέση με άλλες χρονιές, από τις αρχές Ιουλίου και ενδέχεται να «κρατήσει» μέχρι και τέλη Σεπτέμβρη. Επιπλέον, οι ειδικοί χαρακτηρίζουν τον ιό του δυτικού Νείλου «απρόβλεπτο».

Το ΚΕΕΛΠΝΟ υπενθυμίζει σε όλους και κυρίως στους κατοίκους των επηρεαζόμενων περιοχών να λαμβάνουν μέτρα προστασίας από τα κουνούπια στις οικίες, τις αυλές τους και τους εαυτούς τους προκειμένου να ελαχιστοποιήσουν τις πιθανότητες να μολυνθούν.

Ανάμεσα στα μέτρα προστασίας είναι οι σήτες στα παράθυρα, η χρήση κουνουπιέρας σε περιοχές με μεγάλη συγκέντρωση κουνουπιών, η χρήση εντομοκτόνων στον αέρα. Επίσης, οι ειδικοί τονίζουν τη σημασία τού να κουρεύεται το γρασίδι και το πότισμα των φυτών να πραγματοποιείται κατά προτίμηση το πρωί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κύριος τρόπος μετάδοσης του ιού του δυτικού Νείλου είναι μέσω τσιμπήματος μολυσμένου κουνουπιού και συνήθως πρόκειται για το κοινό κουνούπι. Τα κουνούπια μολύνονται από πτηνά. Σε πολύ μικρό αριθμό περιπτώσεων έχει αναφερθεί μετάδοση του ιού από μεταμόσχευση οργάνου, μετάγγιση αίματος και σπάνια από τη μητέρα στο έμβρυο (συγγενής λοίμωξη). Ο ιός δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο.



Επόμενο Προηγούμενο
 

Κλασικά Έπιπλα