Τη δέσμευσή της να απαντήσει με τον ίδιο τρόπο στην απέλαση των ρώσων διπλωματών από την Αθήνα γνωστοποίησε η Μόσχα, επαναλαμβάνοντας πως θα «υπάρξουν συνέπειες» στις διμερείς σχέσεις.
Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Sputnik, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, τόνισε πως η Ρωσία δεσμεύεται να απαντήσει στην Αθήνα, αποφεύγοντας ωστόσο να τοποθετηθεί αναφορικά με το πότε και ποιες απελάσεις θα υπάρξουν.
Μάλιστα, η κ. Ζαχάροβα άφησε αιχμές για τη στάση των ΗΠΑ, λέγοντας πως «γνωρίζουμε ποιος έχει αναλάβει το έργο της σύγκρουσης ανάμεσα σε Αθήνα και Μόσχα», ενώ έκανε λόγο για «βρόμικες προκλήσεις στις οποίες σύρθηκε η Αθήνα». «Έχουμε κατανοήσει ότι ο λαός της Ελλάδας πρέπει να επικοινωνεί με τους ρώσους εταίρους του και να μην υποφέρει από βρόμικες προκλήσεις, στις οποίες, δυστυχώς, η Αθήνα σύρθηκε» δήλωσε χαρακτηριστικά, σύμφωνα με το Sputnik. «Βέβαια, μιλάμε για πολιτική, τέτοια πράγματα δεν παραμένουν χωρίς συνέπειες» πρόσθεσε, σημειώνοντας πως τέτοιες κινήσεις «δυσχεραίνουν τις διμερείς σχέσεις».
Κάποιοι εκτιμούν ότι η ρωσική κυβέρνηση δεν θα μείνει μόνο στην απέλαση ελλήνων διπλωματών από τη Μόσχα αλλά θα βάλει οριστικά στον «πάγο» τις ελληνορωσικές σχέσεις που παραδοσιακά είναι καλές. «Η Ελλάδα διάλεξε στρατόπεδο» είναι η άποψη που κυριαρχεί στη Ρωσία η οποία βλέπει ότι ακόμη και η ουδετερότητα που επέδειξαν οι ελληνικές κυβερνήσεις, τόσο στην περίπτωση των κυρώσεων για την Κριμαία όσο και στην υπόθεση Σκριπάλ, έχει πλέον χαθεί.
Η Ελλάδα, με τις καταγγελίες για ρώσους κατασκόπους, χρηματισμό ή προσπάθεια προσέγγισης αξιωματούχων ή στρατιωτικών για να μην περάσει η συμφωνία των Πρεσπών, διέβη τον Ρουβίκωνα. Αυτό τονίζουν ρώσοι διπλωμάτες οι οποίοι ενδεχομένως να μην περίμεναν από την Αθήνα να προχωρήσει σε απελάσεις διπλωματών, για πρώτη φορά στην ιστορία των ελληνορωσικών σχέσεων.
«Παράλογοι» οι ισχυρισμοί περί απειλής Λαβρόφ για ΠΓΔΜ
Παράλληλα, η κ. Ζαχάροβα χαρακτήρισε παράλογους τους ισχυρισμούς ότι ο Σεργκέι Λαβρόφ απείλησε την ηγεσία του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών με μπλοκάρισμα της συμφωνίας για την ονομασία της ΠΓΔΜ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Υπογράμμισε, δε, ότι η Ρωσία στήριζε πάντα την επίτευξη αμοιβαία αποδεκτής συμφωνίας στο ζήτημα του ονόματος «που θα αντανακλούσε την επιθυμία των λαών και των δύο πλευρών, χωρίς εξωτερικές πιέσεις και χωρίς την επιβολή τεχνητών προθεσμιών». Όπως σχολίασε, «αυτό δεν συνέβη».