Η έγκριση εκτέλεσης και τρόπου δημοπράτησης του έργου που αφορά την ανάπλαση της Αγίας Σοφίας, από το τμήμα της Τσιμισκή έως την λεωφόρο Νίκης είναι μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν στο δημοτικό συμβούλιο του δήμου Θεσσαλονίκης που θα συνεδριάσει την προσεχή Δευτέρα, 16 Ιουλίου.
Η δημοπράτηση του έργου, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 2,8 εκατ. προτείνεται να πραγματοποιηθεί με ανοικτό δημόσιο διαγωνισμό, σύμφωνα με το typosthes.
Το τμήμα αυτό του άξονα αποτελείται από δύο διακριτές ενότητες. Ειδικότερα, το πρώτο τμήμα από την οδό Τσιμισκή έως την οδό Μητροπόλεως έχει χαρακτήρα εμπορικού πεζόδρομου, ως ταυτόσημη συνέχεια του ήδη κατασκευασμένου τμήματος από την οδό Μακένζυ Κίνγκ έως την Τσιμισκή. Το δεύτερο τμήμα από την οδό Μητροπόλεως έως τη Λεωφόρο Νίκης διαμορφώνεται ως πλατεία της Μητρόπολης.
Το έγχρωμο "χαλί" και η πλατεία της Μητρόπολης
Το εμπορικό τμήμα οργανώνεται σε ζώνες χρήσης με ορθολογικές επιλογές που εξασφαλίζουν την εύρυθμη λειτουργία του και χαράξεις που εντείνουν τον δυναμισμό της γραμμικότητας του. Ένα έγχρωμο «χαλί» από χυτό δάπεδο διατρέχει τον πεζόδρομο σε όλο του το μήκος και εισχωρεί στις πλατείες. Ένας αρμός «ποταμός» διατρέχει αξονικά τον Δρόμο και ορίζει δύο περιοχές την δυτική ως αποκλειστική χρήση πεζών, την ανατολική με ζώνη ποδηλατοδρόμου και δυνατότητα διέλευσης οχημάτων εξυπηρέτησης.
Στις παρειές εκατέρωθεν και μεταξύ της κεντρικής περιοχής, του «χαλιού» και της περιοχής της καθημερινής κίνησης, μία ζώνη πλάτους 2,10 μέτρων παραλαμβάνει ποικίλα αντικείμενα αστικού εξοπλισμού και άλλων εξυπηρετήσεων: Δεντροστοιχίες, Φωτιστικά σώματα, Καθιστικά, Stand Ποδηλάτων, Περίπτερα, Καλάθια Απορριμμάτων, Κάδους Απορριμμάτων, Τραπεζοκαθίσματα.
Το δεύτερο τμήμα διαμορφώνεται ως Πλατεία της Μητρόπολης. Το ενιαίο συνεχές δάπεδο διευρύνει τον χώρο και τον ενοποιεί με το διευρυμένο τμήμα που εκβάλει στην παραλιακή Λεωφόρο Νίκης. Μια διαμόρφωση υδάτινης επιφάνειας “μεσολαβεί” τη σχέση με το απέραντο υδάτινο στοιχείο της θάλασσας. Με την οριζοντίωση του εδάφους που απαιτείται για την διαμόρφωση της δημιουργείται ένα κλιμακωτό ανάγλυφο περιβάλλον ενδιαφέρον ως μορφή και χρήσιμο ως δυνητικό καθιστικό. Σύμφωνα με τη μελέτη, το υδάτινο γραμμικό στοιχείο, οι δεντροστοιχίες που το περιβάλλουν, η σχέση με τον ανοικτό ορίζοντα και την μακρινή θέα δημιουργούν τις προϋποθέσεις για έναν ελκυστικό δημόσιο χώρο. Μια σειρά από φωτεινές στήλες «αστικοί φάροι» στο κέντρο, κατά μήκος της πλατείας, συμβάλλουν στην ανάδειξη του ιδιαίτερου χαρακτήρα αυτής της περιοχής.
Υπενθυμίζεται ότι το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου ενέκρινε το 2013 την ανάθεση της μελέτης στη σύμπραξη των μελετητικών γραφείων που τιμήθηκε με το 1ο Βραβείο σε αρχιτεκτονικό διαγωνισμό προσχεδίων που διενήργησε το ΥΠΕΚΑ για την ανάπλαση του άξονα Αχειροποιήτου – Αγίας Σοφίας (από την οδό Φιλίππου μέχρι τη Λ. Νίκης).
Υπογράφηκε η σύμβαση η οποία περιλάμβανε την ανάπλαση του άξονα από την οδό Εγνατία μέχρι τη Λ. Νίκης. Η σύμβαση προέβλεπε την εκπόνηση της μελέτης σε τρία στάδια.
Ο Δήμος, το 2014, προκήρυξε διαγωνισμό για την εκτέλεση του έργου που αντιστοιχούσε στο δεύτερο στάδιο της προαναφερθείσας μελέτης, δηλαδή του τμήματος μεταξύ των οδών Μ. Κινγκ και Τσιμισκή, το οποίο και υλοποιήθηκε. Απομένει η υλοποίηση του έργου που αντιστοιχεί στο τρίτο στάδιο της παραληφθείσας μελέτης, δηλαδή του τμήματος μεταξύ της οδού Τσιμισκή και της Λεωφ. Νίκης.
Η μελέτη του τμήματος αυτού εγκρίθηκε από την Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Κεντρικής Μακεδονίας, μετά την ομόφωνη γνωμοδότηση του Τοπικού
Συμβουλίου Μνημείων Κεντρικής Μακεδονίας. Το Συμβούλιό ενέκρινε τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την υλοποίηση του έργου.