Έρευνα από την Ασφάλεια για τη βεβήλωση του εβραϊκού μνημείου στο ΑΠΘ

11/7/2018 19:49    τμήμα αντιμετώπισης ρατσιστικής βίας
Έρευνα για τον εντοπισμό των αγνώστων μέχρι στιγμής δραστών που βεβήλωσαν το εβραϊκό μνημείο στο ΑΠΘ διενεργεί το τμήμα αντιμετώπισης ρατσιστικής βίας της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης.

Η αστυνομική έρευνα διεξάγεται αυτεπάγγελτα, ενώ για το περιστατικό ενημερώθηκε και η Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης.  

Καταδικάζει η Ισραηλιτική Κοινότητα

Η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης, με σημερινή ανακοίνωσή της, "εκφράζει τη λύπη της και καταδικάζει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο τη βεβήλωση του Μνημείου που έγινε στις 10.7.2018 εντός της Πανεπιστημιούπολης του ΑΠΘ από αγνώστους, 12 ημέρες μετά την πιο πρόσφατη βεβήλωση του Μνημείου Ολοκαυτώματος".

"Η βεβήλωση", τονίζεται στην ανακοίνωση, "αποτελεί προσβολή προς το Μνημείο αυτό που ανεγέρθη για να τιμήσει και να επαναφέρει στη μνήμη όλων τους φοιτητές του ΑΠΘ - Εβραίους το θρήσκευμα - που χάθηκαν στα Ναζιστικά στρατόπεδα. Να συνδέσει τη τρέχουσα εικόνα του χώρου με την ιστορία της για να υπενθυμίσει προς κάθε κατεύθυνση την ύπαρξη για αιώνες του παλαιού Εβραϊκού Νεκροταφείου που καταστράφηκε από τους Ναζί και τους συνεργάτες τους το 1942. Ταυτόχρονα το εξαιρετικά αυτό λυπηρό γεγονός είναι μέγιστη ασέβεια για το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, χώρο Παιδείας, διαμόρφωσης χαρακτήρων και συνειδήσεων".

Σύμφωνα με την Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης "το έργο των ατόμων αυτών επιβεβαιώνει πως οι απαραίτητες και επιτυχημένες προσπάθειες που γίνονται από την Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με τις Αρχές και τους φορείς της πόλης και της Πατρίδας μας για την καταπολέμηση του ρατσισμού του αντισημιτισμού, της μισαλλοδοξίας και του φανατισμού και την παράλληλη ανάδειξη και προβολή της ιστορίας της Θεσσαλονίκης και των πτυχών της μακραίωνης παρουσίας των Εβραίων κατοίκων της, ενοχλούν".

Κατηγορηματική καταδίκη της βεβήλωσης εβραϊκού μνημείου στο Αριστοτέλειο από την ισραηλινή πρεσβεία

Την «κατηγορηματική καταδίκη» της εκφράζει η πρεσβεία του Ισραήλ για τη βεβήλωση του εβραϊκού μνημείου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και τονίζει ότι είναι η δεύτερη φορά σε δύο εβδομάδες που σημειώνεται το «αποκρουστικό γεγονός της βεβήλωσης εβραϊκού μνημείου», ενώ δεν έχει ακόμη οδηγηθεί κανένας στη δικαιοσύνη.

Το tweet της πρεσβείας του Ισραήλ είναι το εξής: “ Η πρεσβεία του Ισραήλ καταδικάζει κατηγορηματικά τη βεβήλωση του εβραϊκού μνημείου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Είναι αποκρουστικό το γεγονός ότι βεβηλώνεται για 2η φορά εβραϊκό μνημείο σε 2 εβδομάδες, ενώ δεν έχει οδηγηθεί στην δικαιοσύνη κανένας από τους θύτες”.

Ν.Μ.
Η Περιφέρεια Κ.Μακεδονίας καταδικάζει τον βανδαλισμό του εβραϊκού μνημείου στο ΑΠΘ

    Τον βανδαλισμό του εβραϊκού μνημείου στον χώρο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) καταδικάζει με ανακοίνωσή της η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. "Είναι το δεύτερο κρούσμα το τελευταίο διάστημα, μετά τη βεβήλωση του Μνημείου του Ολοκαυτώματος (σ.σ. στην Πλατεία Ελευθερίας) και πρέπει να μας ανησυχήσει όλους. Κυρίως όμως πρέπει να κινητοποιήσει την Πολιτεία, η οποία οφείλει επιτέλους να κάνει το χρέος της και να αντιμετωπίσει αποφασιστικά τέτοιες μη αποδεκτές και εξοργιστικές ενέργειες, που προσβάλλουν την ίδια τη Θεσσαλονίκη", αναφέρεται στην ανακοίνωση. Συμπληρώνεται δε πως "η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας καλεί όλους να επιδείξουν μηδενική ανοχή στο ρατσισμό και τη βία από όπου και αν προέρχεται, εναντίον οποιουδήποτε κι αν στρέφεται. Στη Θεσσαλονίκη και τη Μακεδονία δεν αρμόζουν τέτοιες συμπεριφορές".
Α.Καρ.

Ντροπή χαρακτηρίζει τη βεβήλωση του εβραϊκού μνημείου στο ΑΠΘ ο αναπληρωτής τομεάρχης Εσωτερικών της ΝΔ, βουλευτής Κ.Γκιουλέκας

Ντροπή χαρακτηρίζει τη βεβήλωση του εβραϊκού μνημείου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ο αναπληρωτής τομεάρχης Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας-Θράκης, βουλευτής Κωνσταντίνος Π. Γκιουλέκας. «Είναι ντροπή στη Θεσσαλονίκη, σε μια πόλη που αγκαλιάζει όλα τα παιδιά της, κάποιοι να βεβηλώνουν και να καταστρέφουν μνημεία, όπως συνέβη με το Εβραϊκό Μνημείο στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, και να εκπέμπουν αρνητικά μηνύματα για την πρωτεύουσα της Μακεδονίας. Καταδικάζουμε απερίφραστα κάθε τέτοια ενέργεια που προσβάλλει την πόλη και τους κατοίκους της» επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση του κ.Γκιουλέκα.



ΑΠΕ

Επόμενο Προηγούμενο
 

Social Media - Thessaloniki
Στην Καλαμαριά έρχονται τα λείψανα του Αγίου Λουκά (δείτε το πρόγραμμα)

Στην Καλαμαριά έρχονται τα λείψανα του Αγίου Λουκά (δείτε το πρόγραμμα)

10:41 6/3/2024

στην Μητρόπολη

Καλαμαριά: Συλλήψεις σε καταστήματα για δυνατό ήχο μουσικής

Καλαμαριά: Συλλήψεις σε καταστήματα για δυνατό ήχο μουσικής

23:42 5/3/2024

έλεγχοι για ηχορύπανση

Έρχεται το «Καλάθι της Σαρακοστής» - Δείτε ποια τρόφιμα περιλαμβάνει

Έρχεται το «Καλάθι της Σαρακοστής» - Δείτε ποια τρόφιμα περιλαμβάνει

23:35 5/3/2024

από τις 13 Μαρτίου

H Kαλαμαριά γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας (δείτε το πρόγραμμα)

H Kαλαμαριά γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας (δείτε το πρόγραμμα)

23:25 5/3/2024

8/03 - 8:00 μμ - 11:00 μμ

Ο Δήμος Καλαμαριάς ανοίγει τον διάλογο για τη βία στα σχολεία

Ο Δήμος Καλαμαριάς ανοίγει τον διάλογο για τη βία στα σχολεία

23:18 5/3/2024

6/03 - 13/03

Καλαμαριά: Ξεκινούν οι αιτήσεις για μόνιμες θέσεις στην δημοτική αστυνομία

Καλαμαριά: Ξεκινούν οι αιτήσεις για μόνιμες θέσεις στην δημοτική αστυνομία

23:10 5/3/2024

Δείτε εδώ το ΦΕΚ

Καλαμαριά: Μαθητές δημιούργησαν Ρομποτικό σύστημα για το «Σύνδρομο του Ξεχασμένου Παιδιού»

Καλαμαριά: Μαθητές δημιούργησαν Ρομποτικό σύστημα για το «Σύνδρομο του Ξεχασμένου Παιδιού»

23:02 5/3/2024

11ο Δημοτικό

Ο Νταλί ζωντανεύει στο λιμάνι

Ο Νταλί ζωντανεύει στο λιμάνι

16:22 5/3/2024

Ένα επαναστατικό θέαμα

26ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

26ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

16:15 5/3/2024

Το 26ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης ανακοίνωσε το πλήρες πρόγραμμά του.

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

18:10 4/3/2024

Δευτέρα 04/03 και Τρίτη 05/03

Κλασικά Έπιπλα