Κρίση στις ελληνορωσικές σχέσεις για το Σκοπιανό - Απέλαση διπλωματών!

11/7/2018 19:12    video
Ξαφνική ένταση στις σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας προκαλούν οι πληροφορίες για πρόθεση της Αθήνας να προχωρήσει σε απέλαση δύο Ρώσων διπλωματών και απαγόρευση εισόδου στην Ελλάδα για άλλους δύο για παράνομες ενέργειες κατά της εθνικής ασφάλειας.

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Interfax το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας διεμήνυσε ότι «θα απαντήσει με τον ίδιο τρόπο στην απέλαση των δύο Ρώσων διπλωματών».

Τη λήψη μέτρων κατά των Ρώσων διπλωματών επιβεβαίωσε με δηλώσεις του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, χωρίς όμως να διευκρινίσει αν τα δύο στελέχη της ρωσικής πρεσβείας στην Αθήνα έχουν ήδη εγκαταλείψει την Ελλάδα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι εκτός των δύο προς απέλαση Ρώσων διπλωματών η ελληνική κυβέρνηση έχει λάβει την απόφαση να απαγορεύσει την είσοδο στη χώρα σε ακόμη δύο στελέχη της ρωσικής διπλωματίας.  

«Η Ελλάδα έχει αποδείξει στο πλαίσιο της πολυδιάστατης πολιτικής ότι θέλει καλές σχέσεις μέ ολα τα κράτη αλλά όλα τα κράτη πρέπει να σέβονται το διεθνές δίκαιο. Η κυβέρνηση επιμένει στο εξής ότι δεν είναι δυνατόν να αποδεχόμαστε συμπεριφορές που δεν δείχνουν σεβασμό στο ελληνικό κράτος» είπε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Σε επόμενη ερώτηση για το αν έχουν ληφθεί μέτρα ο κ. Τζανακόπουλος απάντησε ότι «η εκτίμηση είναι ότι ότι έχουν υπάρξει συμπεριφορές τέτοιες και γι' αυτό θα ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα».





Ρώσοι διπλωμάτες πίσω από συγκεντρώσεις εναντίον του ονόματος «Βόρεια Μακεδονία»;

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δύο Ρώσοι διπλωμάτες τους οποίους ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατηγόρησε για «συμπεριφορές που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο» φέρονται να εμπλέκονται ακόμη και σε χρηματοδότηση συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας για το Σκοπιανό. Ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών δεν έχει επιβεβαιώσει -αλλά ούτε έχει διαψεύσει- τις πληροφορίες αυτές.

Είχε προηγηθεί δημοσίευμα της Καθημερινής το οποίο επικαλούμενο πληροφορίες από υψηλόβαθμες διπλωματικές πηγές ανέφερε ότι τα μέτρα που λαμβάνονται αποτελούν απάντηση σε παράνομες ενέργειες εντός της ελληνικής επικράτειας, οι οποίες συνιστούν παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Ελλάδας. 

Κατά το ρεπορτάζ ανάμεσα στις κατηγορίες που απευθύνει η Αθήνα προς τους διπλωμάτες είναι οι απόπειρες αλίευσης και διακίνησης πληροφοριών, αλλά και χρηματισμού κρατικών λειτουργών. 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η Αθήνα έχει ήδη αποφασίσει και δώσει εντολή για την άμεση απέλαση δύο ατόμων –ο ένας είναι το στέλεχος της ρωσικής πρεσβείας Βίκτορ Γιάκοβλεφ– και την απαγόρευση νέας εισόδου στη χώρα για δύο ακόμα, οι οποίοι εμπλέκονται σε σωρεία ενεργειών, μεταξύ των οποίων πληροφοριακής δραστηριότητας (ο διπλωματικός όρος για την αλίευση και διακίνηση πληροφοριών) εις βάρος της Ελλάδας. Η πρωτοβουλία της Αθήνας δεν αποτελεί «κεραυνό εν αιθρία», αλλά έρχεται ως απάντηση μετά μια σειρά από συντονισμένες κινήσεις προσπάθειας επέκτασης της ρωσικής επιρροής στην Ελλάδα. Διπλωματικές πηγές εντάσσουν σε αυτές τη δραστηριότητα διαφόρων κύκλων ρωσικών συμφερόντων, όπως η Αυτοκρατορική Ορθόδοξη Παλαιστινιακή Eνωση. Η αντίδραση της Αθήνας αποτελεί, μεταξύ άλλων, ένα μήνυμα προς τη Μόσχα και για όλες αυτές τις δραστηριότητες.

Παρ’ όλα αυτά, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η Ελλάδα, όπως διαχρονικά έπραττε, εξακολουθεί να επιθυμεί τη διατήρηση καλών σχέσεων με τη Ρωσία, να προωθεί τη φιλία των δύο λαών, τη συνεργασία των κυβερνήσεών τους και την φορέων της κοινωνίας των πολιτών εκατέρωθεν. Ωστόσο, όπως έλεγαν, αυτό δεν μπορεί παρά να γίνει στη βάση της ισοτιμίας και με προϋπόθεση τον αμοιβαίο σεβασμό στην κυριαρχία και την ανεξαρτησία των δύο χωρών μας.

Τονίζουν ακόμη ότι η Αθήνα ήταν πάντα ιδιαίτερα προσεκτική στον τρόπο διαχείρισης των ελληνορωσικών σχέσεων, φέρνοντας το παράδειγμα της υπόθεσης Σκριπάλ. Τότε, η Ελλάδα απέφυγε να ακολουθήσει το παράδειγμα των υπολοίπων δυτικών κρατών που απέλασαν Ρώσους διπλωμάτες, κάτι που είχε χαιρετιστεί από τη ρωσική πολιτική ηγεσία. Επίσης, κατά τις ίδιες διπλωματικές πηγές, παρά την προσπάθεια της Αθήνας να διατηρήσει τις σχέσεις με τη Μόσχα σε ένα καλό επίπεδο, το τελευταίο χρονικό διάστημα, διάφοροι «μηχανισμοί» που συνδέονται με τα ρωσικά συμφέροντα στην Ελλάδα προσπαθούν να αναμειχθούν στα εσωτερικά της χώρας.

Πρόσθεταν ότι διά της παροχής υλικών και χρηματικών κινήτρων επιχειρούν να επηρεάσουν δήμους και μητροπολίτες, αλλά και να αποκτήσουν επιρροή στο Αγιον Ορος, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την απρόσκοπτη άσκηση κυριαρχίας επί της ελληνικής επικράτειας από το ελληνικό κράτος. Ακόμη κατεγράφη απόπειρα εξαγοράς κρατικών λειτουργών, η οποία, κατά τις ίδιες πληροφορίες, απέτυχε.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμες διπλωματικές πηγές, οι συγκεκριμένες ενέργειες υπονομεύουν τη φιλία των δύο λαών και την εικόνα της Ρωσίας στην Ελλάδα, καθώς εντάσσονται στο πλαίσιο συστηματικής προσπάθειας παραβίασης της κυριαρχίας της χώρας και του Διεθνούς Δικαίου. Επί τούτου, αναφέρεται ως παράδειγμα η προσπάθεια παρέμβασης σε ιδιαίτερα ευαίσθητα εθνικά ζητήματα και συμφέροντα της Ελλάδας στα Βαλκάνια, ειδικότερα στο θέμα της ονοματολογικής διαφοράς με την ΠΓΔΜ.

Διπλωματικές πηγές τονίζουν ότι η απόφαση της Αθήνας συνδέεται αποκλειστικά με τη δράση των συγκεκριμένων τεσσάρων ατόμων και όχι με τη γενικότερη καλή διάθεση της Ελλάδας έναντι της Ρωσίας, υπογραμμίζοντας πως, με δεδομένο ότι οι συγκεκριμένοι τέσσερις Ρώσοι πολίτες προκάλεσαν πλήγματα στις –γενικά– καλές ελληνορωσικές σχέσεις, οποιεσδήποτε «απαντητικές» αντιδράσεις εκ μέρους της ρωσικής πλευράς θα είναι «στείρες» και θα οδηγήσουν σε περαιτέρω υποτροπή. Κατέληγαν, μάλιστα, λέγοντας ότι κανένα μέλος των διπλωματικών και προξενικών αποστολών της Ελλάδας στη Ρωσία δεν έχει κινηθεί εκτός των πλαισίων των καθηκόντων του. Αντιθέτως, όλοι ανεξαιρέτως ασκούν τα καθήκοντά τους αυστηρά στο πλαίσιο της αποστολής τους στη Ρωσία.

Reuters: Είχε ενημερώσει από τις 6 Ιουλίου η Αθήνα για τις απελάσεις

Από τις 6 Ιουλίου είχε πληροφορήσει η Αθήνα τη Μόσχα, ότι επρόκειτο να απελάσει Ρώσους διπλωμάτες από τη χώρα μας για την παράνομη δραστηριότητά τους στα συλλαλητήρια ενάντια στη συμφωνία Ελλάδας - Σκοπίων για το ονοματολογικό, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο διπλωματική πηγή.

«Είχαμε προειδοποιήσει τις ρωσικές αρχές εδώ και καιρό για τη δράση των συγκεκριμένων τεσσάρων διπλωματών και πολιτών. Την Παρασκευή το κάναμε επίσημο, δίνοντάς τους ένα λογικό χρονικό διάστημα προκειμένου να φύγουν από τη χώρα», δήλωσε η συγκεκριμένη πηγή στο πρακτορείο.



protothema

Επόμενο Προηγούμενο
 

Social Media - Thessaloniki
Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

18:10 4/3/2024

Δευτέρα 04/03 και Τρίτη 05/03

Τέτη Σχοινάκη: Πέθανε η ηθοποιός

Τέτη Σχοινάκη: Πέθανε η ηθοποιός

15:00 3/3/2024

Σε ηλικία 68 ετών από καρκίνο

Καλαμαριά: Τα κάλαντα της Άνοιξης άκουσε από μαθητές η δήμαρχος (φωτο)

Καλαμαριά: Τα κάλαντα της Άνοιξης άκουσε από μαθητές η δήμαρχος (φωτο)

22:08 2/3/2024

μαθητές έφεραν την άνοιξη

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

12:33 1/3/2024

Παρασκευή 01/03, Σάββατο 02/03 και Κυριακή 03/03

Καλαμαριά: Έρχεται το 7ο Φεστιβάλ Σχολικών Χορωδιών

Καλαμαριά: Έρχεται το 7ο Φεστιβάλ Σχολικών Χορωδιών

22:27 29/2/2024

Δημοτικό Θέατρο Μελίνα Μερκούρη

Καλαμαριά: Νέα εθελοντική δράση καθαρισμού την Κυριακή

Καλαμαριά: Νέα εθελοντική δράση καθαρισμού την Κυριακή

22:17 29/2/2024

TEDxAUTH & CLEANINGANS

Γνωρίζεις τον Πάρη της πλαζ Αρετσούς; Μάθε γι' αυτόν (βιντεο)

Γνωρίζεις τον Πάρη της πλαζ Αρετσούς; Μάθε γι' αυτόν (βιντεο)

21:33 29/2/2024

Τον αγαπάμε, τον φροντίζουμε..

Καλαμαριά: Έγινε το άλμα για μια σύγχρονη βιβλιοθήκη μπροστά στη θάλασσα (φωτο)

Καλαμαριά: Έγινε το άλμα για μια σύγχρονη βιβλιοθήκη μπροστά στη θάλασσα (φωτο)

21:19 29/2/2024

Remezzo

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

12:29 28/2/2024

Τετάρτη 28/02 και Πέμπτη 29/02

Καλαμαριά: Πένθιμες καμπάνες, μεσίστιες σημαίες και μαύρα μπαλόνια για τα Τέμπη!

Καλαμαριά: Πένθιμες καμπάνες, μεσίστιες σημαίες και μαύρα μπαλόνια για τα Τέμπη!

22:13 27/2/2024

Ο Δήμος Καλαμαριάς θυμάται και τιμά τους 57 νεκρούς

Κλασικά Έπιπλα