Αλλάζει το παραλιακό μέτωπο - Τι προβλέπεται για την Καλαμαριά

8/7/2018 05:02    Περιφέρεια

Νέα όψη θα αποκτήσει το παράκτιο μέτωπο της Θεσσαλονίκης με τη σειρά παρεμβάσεων που σχεδιάζει και υλοποιεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, βασιζόμενη στα αποτελέσματα του προγράμματος Terramed (Interreg Ελλάδα Βουλγαρία).

Επίσης, η Περιφέρεια, προωθεί τις διαδικασίες του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου για το παραλιακό μέτωπο, μέσω του οποίου θα υλοποιηθούν παρεμβάσεις σε μια μεγάλη περιοχή, από το Καλοχώρι δυτικά μέχρι το Αγγελοχώρι, ανατολικά της πόλης.

«Με το προγράμματος Terramed 2013-2015 μελετήθηκε για πρώτη φορά η περιοχή από τον Γαλλικό ποταμό μέχρι το Λιμάνι. Εμείς θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε τα αποτελέσματά της και τις προτάσεις τη, να μην μείνει στο συρτάρι. Και επιχειρούμε να ενταχθούν τα έργα που προτείνει η μελέτη στο ΕΣΠΑ», σχολίασε σύμφωνα με το typosthes, το πρωί της Παρασκευής ο ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας κ. Κώστας Γιουτίκας παρουσιάζοντας τα σχέδια της ΠΚΜ για την περιοχή.


Έξαλλου συμπλήρωσε πως: «Μέσω της σύνταξης Ειδικού Χωρικού Σχεδίου για την ασφαλή ενιαία, ορθολογική και οργανωμένη σχεδίαση, των περίπου 40χιλιομέτρων του παραλιακού μετώπου της Θεσσαλονίκης, επιδιώκουμε τη δημιουργία μιας συνεχόμενης παράκτιας ζώνης αναψυχής και ενός άξονα περιπάτου, που θα επιτρέπει την απρόσκοπτη παραθαλάσσια μετακίνηση των πολιτών, με τα πόδια ή με το ποδήλατο που θα συνδέονται με τη θαλάσσια συγκοινωνία, το μετρό, τους υφιστάμενους χώρους πολιτισμού, αθλητισμού, τους ιστορικούς τόπους, τα νέα τοπόσημα αναφοράς μνήμης της πόλης και θα ενσωματώνει όλες τις νέες ανάλογες χρήσεις και παρεμβάσεις από το Καλοχώρι ως το Αγγελοχώρι».

Όπως τόνισε ο κ. Γιουτίκας στους στόχους της ΠΚΜ είναι να υπάρξει επέμβαση στο ρέμα του Δενδροποτάμου, στο σημείο όπου βρίσκεται ο αγωγός της ΕΥΑΘ, ο οποίος, όταν υπερχειλίζει, τα πλεονάζοντα λύματα καταλήγουν ανεπεξέργαστα στον Θερμαϊκό κόλπο.


Για να αντιμετωπιστεί το παραπάνω πρόβλημα πρέπει ο συγκεκριμένος αγωγός να συνδεθεί με τον βιολογικό καθαρισμό και στο πλαίσιο αυτό η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ενέταξε στο ΕΣΠΑ το σχετικό έργο για χρηματοδότηση.

Εξάλλου σε εξέλιξη βρίσκεται σχετική μελέτη της Περιφέρειας για την περιοχή όπου το ρέμα του Δενδροποτάμου συναντά το ρέμα των βυρσοδεψείων. Το σημείο, παρά το ότι τα βυρσοδεψεία έχουν πάψει να λειτουργούν εδώ και χρόνια, έχει μολυνθεί, και πρέπει να αποφασιστεί τι θα γίνει για εξυγιανθούν τα υπόγεια νερά και να υπάρξει απορρύπανση της περιοχής.

Για την χρηματοδότηση του έργου κονδύλια θα αναζητηθούν μέσω ΕΣΠΑ.

Στο Καλοχώρι σχεδιάζεται να γίνει η πρώτη στάση της θαλάσσιας αστικής συγκοινωνίας. Όπως είπε ο κ. Γιουτίκας «ένας επισκέπτης θα μπορεί σε 5-7 λεπτά να βρίσκεται εδώ και να κάνει μια περιπατητική διαδρομή ή να κάνει ποδήλατο». Πρόσθεσε πως στην περιοχή παλαιού χώρου ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων που έχει αποκατασταθεί, θα γίνει μια ανάπλαση με ήπιες παρεμβάσεις με σκοπό την αναψυχή.

Εκεί κοντά εξάλλου (στο 1 περίπου χλμ) βρίσκεται και η λιμνοθάλασσα του Καλοχωρίου που έχει και ξεχωριστούς… κατοίκους! Πρόκειται για εκατοντάδες φλαμίνγκο, κορμοράνους και άλλα είδη ορνιθοπανίδας.

Λίγα χιλιόμετρα πιο μακριά βρίσκονται οι καλύβες των μυδοκαλλιεργητών της Χαλάστρας που φιλοξενούν τις δραστηριότητές τους, καθώς από εκεί ξεκινά η εμπορική διάθεση όλης της παραγωγής των μυδιών στο εσωτερικό, αλλά και το εξωτερικό.


8 ενότητες παρεμβάσεων

Συνολικά οι οκτώ ενότητες των παρεμβάσεων που κρίθηκε αναγκαίο από τους φορείς να προχωρήσουν στο πλαίσιο της μητροπολιτικής πρωτοβουλίας της Π.Κ.Μ. είναι οι εξής:

1.Στη .Δυτική πλευρά στην περιοχή του Δενδροποτάμου και στην αρχή της οδού 26 ης Οκτωβρίου ως τα Δικαστήρια:

Προβλέπεται εξυγίανση και ανάπλαση της περιοχής του Δενδροποτάμου, των παλιών βυρσοδεψείων και λειτουργική ένωση με τις υπερτοπικές χρήσεις της οδού 26ης Οκτωβρίου, πύλη 16 ΟΛΟ, πύλη 8 ΟΛΟ, Porto Center, Porto Pallas, Μουσείο Ύδρευσης, παλιά σφαγεία, FIX, νέο κτίριοΠεριφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ξενοδοχείο Met και «Λιμάνι Center».

2.       Πορεία μνήμης από την Πλατεία Ελευθερίας μέχρι το Μουσείο Ολοκαυτώματος:

Προβλέπεται λειτουργική ένωση της Πλατείας Ελευθερίας δια μέσου ΟΛΟ - παλιού Τελωνείου - κτιρίων στάβλων - εγκαταστάσεων παλιού εμπορευματικού σταθμού, με το χώρο του νέου Μουσείου Ολοκαυτώματος.

3.       Αξονας περιπάτου Λεωφόρου Νίκης:

Προβλέπεται ένας άξονας περιπάτου από το ΛευκόΠύργο μέχρι την Πλατεία Ελευθερίας, με νέα δεδομένα (διαπλάτυνση, μεταφορά ποδηλατοδρόμου), ανεξάρτητα από την πεζοδρόμηση της Λεωφόρου Νίκης.

4.       Περιοχή  Μεγάρου Μουσικής - Ποσειδωνίου - Αλλατίνη μέχρι τα όρια του Δήμου Καλαμαριάς:

Πρόκειται για μια ολοκληρωμένη παρέμβαση, που περιλαμβάνει ενιαία και συνολική πολεοδομική ρύθμιση, με λειτουργική ενοποίηση των χώρων του Μεγάρου Μουσικής, των Μύλων Αλλατίνι, του Ποσειδωνίου, της χωροθετημένης μαρίνας και εκτός σχεδίου περιοχής, με πρόβλεψη ανάπτυξης αθλητικών εγκαταστάσεων ως τα όρια του Δήμου Καλαμαριάς.

δ.     Παράκτια ζώνη Δήμου Καλαμαριάς, που παρακολουθεί τις οδούς Σοφούλη και Πλαστήρα:

Προβλέπεται ενεργοποίηση των προβλεπόμενων και θεσμοθετημένων ρυθμίσεων για το παράκτιο μέτωπο του Δήμου, τόσο από το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο, όσο κι από το υπό έκδοση Προεδρικό Διάταγμα για τις παρεμβάσεις στο χώρο αυτό, από τα όρια της Θεσσαλονίκης μέχρι την Εθνική Σχολή Δικαστών.

6.       Περιοχές ένθεν κακείθεν της Λεωφόρου Γεωργικής Σχολής μετά την Περιφερειακή Τάφρο έως το Αγρόκτημα του ΑΠΘ (Πράσινα Φανάρια):

Αφορά σε πολεοδομικές παρεμβάσεις, που προβλέπονται από το ΓΠΣ, από τα όρια της Καλαμαριάς μέχρι το Αγρόκτημα του ΑΠΘ.

Ταυτόχρονα, αξιοποίηση δύο μεγάλων δημόσιων κτημάτων, στο πλαίσιο της ενιαίας και συνολικής παρέμβασης, που θα περιλαμβάνει την επέκταση της γραμμής του μετρό προς το αεροδρόμιο, τα μεγάλα εμπορικά κέντρα, τη μαρίνα του Δήμου Πυλαίας - Χορτιάτη και τις εντασσόμενες σε σχέδιο περιοχές εμβαδού περίπου 1.100 στρεμμάτων.

7.       Παράκτια ζώνη Περαίας, Μηχανιώνας και Επανομής, στο Δήμο Θερμαϊκού: Πρόκειται για μια περιοχή με ιδιαίτερο περιβαλλοντικό, οικονομικό και αναπτυξιακό ενδιαφέρον, καθώς συνδυάζει εξαιρετικά οικολογικά συστήματα και υγροτόπους (Επανομή) έντονη οικονομική δραστηριότητα (π.χ. ιχθυόσκαλα Μηχανιώνας, στόλο μικρών και μεσαίων αλιευτικών σκαφών, οργανωμένη καλλιέργεια κηπευτικών), μεγάλη πληθυσμιακή κατανομή καθώς και συνεχώς αυξανόμενη τουριστική δυναμική τα τελευταία χρόνια. Απαιτείται για όλους τους παραπάνω λόγους ενδελεχής μελέτη και αποτύπωση των απαιτούμενων παρεμβάσεων που να συνάδουν με τις υφιστάμενες χρήσεις γης και τις απαραίτητες υποδομές.

8.       Η όγδοη ενότητα παρεμβάσεων αφορά στο δυτικό παράκτιο μέτωπο Καλοχώρι - Δενδροπόταμος.



Επόμενο Προηγούμενο
 

Social Media - Thessaloniki
Θεσσαλονίκη: Δεκάδες έλεγχοι για την πρόληψη της παραβατικότητας των ανηλίκων

Θεσσαλονίκη: Δεκάδες έλεγχοι για την πρόληψη της παραβατικότητας των ανηλίκων

22:30 18/3/2024

Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων

Ο Εσπερινός της Συγχωρήσεως στην Καλαμαριά (φωτο)

Ο Εσπερινός της Συγχωρήσεως στην Καλαμαριά (φωτο)

22:00 18/3/2024

κατανυκτική και μυσταγωγική ατμόσφαιρα

Όλη η Καλαμαριά μια παρέα - Καθαρά Δευτέρα δίπλα στη θάλασσα (φωτο)

Όλη η Καλαμαριά μια παρέα - Καθαρά Δευτέρα δίπλα στη θάλασσα (φωτο)

21:49 18/3/2024

Κούλουμα με παραδοσιακό γλέντι

Καλαμαριά: Έπιασαν δύο κελεπούρια, που έκλεψαν 6 καταστήματα!

Καλαμαριά: Έπιασαν δύο κελεπούρια, που έκλεψαν 6 καταστήματα!

17:53 17/3/2024

Στο πλαίσιο του αυτοφώρου..

Καλαμαριά: Συναυλία για τα θύματα των Τεμπών με 40 μουσικούς και ελεύθερη είσοδο!

Καλαμαριά: Συναυλία για τα θύματα των Τεμπών με 40 μουσικούς και ελεύθερη είσοδο!

01:19 17/3/2024

Συναυλία στη Μνήμη των 57

Η Καλαμαριά υποδέχθηκε το πρώτο πανελλαδικά Jamboree γυναικών Κ12 (φωτο)

Η Καλαμαριά υποδέχθηκε το πρώτο πανελλαδικά Jamboree γυναικών Κ12 (φωτο)

00:25 17/3/2024

στο ΔΑΚ

Καλαμαριά: Έκλεψαν κοσμήματα αξίας 5.000€ από ηλικιωμένη, αλλά τις τσάκωσαν

Καλαμαριά: Έκλεψαν κοσμήματα αξίας 5.000€ από ηλικιωμένη, αλλά τις τσάκωσαν

00:09 17/3/2024

τρεις συλλήψεις

Καλαμαριά: 35χρονος είχε στο σπίτι του αντικείμενα βυζαντινής εποχής! (φωτο)

Καλαμαριά: 35χρονος είχε στο σπίτι του αντικείμενα βυζαντινής εποχής! (φωτο)

23:56 16/3/2024

συνελήφθη μετά από έρευνα

Καλαμαριά: Τους έπιασαν στα πράσα, όταν πήγαν να διαρρήξουν αυτοκίνητο!

Καλαμαριά: Τους έπιασαν στα πράσα, όταν πήγαν να διαρρήξουν αυτοκίνητο!

22:54 15/3/2024

αυτόφωρες συλλήψεις

Καλαμαριά: Το ΤΑΙΠΕΔ ψάχνει επενδυτές για την μαρίνα της Αρετσούς, στις Κάννες!

Καλαμαριά: Το ΤΑΙΠΕΔ ψάχνει επενδυτές για την μαρίνα της Αρετσούς, στις Κάννες!

22:38 15/3/2024

Τα 11 ακίνητα που παρουσιάζει το ΤΑΙΠΕΔ

Κλασικά Έπιπλα