2800 παιδιά προσφύγων και μεταναστών στο ελληνικό σχολείο

8/7/2018 04:37     σύμφωνα με τον ΔΟΜ
2800 παιδιά προσφύγων και μεταναστών που διαμένουν σε ανοιχτά κέντρα φιλοξενίας συμμετείχαν φέτος στο πρόγραμμα εκπαίδευσης που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) και εφαρμόζεται στην Ελλάδα για δεύτερη συνεχή χρονιά, αναφέρει ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ).
 
Ο ΔΟΜ σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και με την υποστήριξη της έκτακτης βοήθειας της ΕΕ, διασφαλίζει τη μεταφορά των μαθητών που διαμένουν σε ανοιχτά κέντρα φιλοξενίας από και προς τα σχολεία.
 
Ο Γενικός Διευθυντής του ΔΟΜ, William Lacy Swing, αναγνωρίζοντας την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος για δεύτερη συνεχή χρονιά, υπογράμμισε αφενός την ευκαιρία των παιδιών προσφύγων και μεταναστών να συνεχίσουν την εκπαίδευσή τους στα ελληνικά σχολεία και αφετέρου το επιπλέον βήμα που κάνουν προς την ένταξή τους στην ελληνική κοινωνία.
 
«Είμαι ιδιαιτέρως χαρούμενος που βλέπω αυτά τα παιδιά να επιστρέφουν στο σχολείο, ειδικά μετά τις δυσκολίες και τις στερήσεις που έχουν υποστεί. Το κενό στην εκπαίδευση είναι ζημιογόνο όχι μόνο για την εξέλιξη του παιδιού, αλλά και για την κοινωνία γενικότερα», ανέφερε ο Γενικός Διευθυντής του ΔΟΜ.
 
«Ο ΔΟΜ είναι προσηλωμένος στη δέσμευσή του για υποστήριξη της εκπαίδευσης και της ένταξης των παιδιών μεταναστών και προσφύγων στην ελληνική κοινωνία. Η εκπαίδευση έχει αξία από μόνη της, αλλά πρέπει να αναφέρουμε και τη δύναμη που έχει να βοηθήσει τα παιδιά και τις οικογένειές τους να συμμετέχουν και να κτίσουν δεσμούς με τις τοπικές κοινωνίες», προσέθεσε.
 
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος ανθρωπιστικής βοήθειας και διαχείρισης κρίσεων, Χρήστος Στυλιανίδης ανέφερε: «Έχουμε την ευθύνη να προλάβουμε την απώλεια γενεών και να  αποφύγουμε τον κίνδυνο τα παιδιά να μεγαλώνουν χωρίς εκπαίδευση. Η ΕΕ ηγείται παγκοσμίως στην πρόσβαση των παιδιών στα σχολεία με το 8% φέτος και το 10% του προϋπολογισμού μας τον επόμενο χρόνο να είναι αφιερωμένο στην εκπαίδευση. Το πρόγραμμα αυτό είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα συνεργασίας των ελληνικών αρχών, του ΔΟΜ και της ΕΕ. Οδήγησε ξανά τα παιδιά προσφύγων και μεταναστών στα σχολεία. Συνέβαλε με ιδιαίτερο τρόπο στον περιορισμό των ψυχικών και σωματικών φραγμών που εμποδίζουν την επιστροφή του παιδιού στο σχολείο».
 
Σύμφωνα με τον ΔΟΜ, 88 λεωφορεία με 117 συνοδούς μετέφεραν 2,800 παιδιά από 26 ανοιχτά κέντρα φιλοξενίας σε 123 σχολεία. Στα παιδιά δόθηκε και ο απαραίτητος εξοπλισμός, όπως τετράδια, στυλό, μολύβια.
 
Η πλειονότητα των παιδιών (91%) κατάγεται από τη Συρία σε ποσοστό 35%, το Ιράκ 31% και το Αφγανιστάν 25%, όπου και η εκπαίδευσή τους διεκόπη απότομα και τα σχολεία τους, είτε βομβαρδίστηκαν, είτε καταστράφηκαν.
 
Περίπου 1,200 μαθητές, ερωτώμενοι από τον ΔΟΜ στο πλαίσιο έρευνας, βρήκαν την εμπειρία τους στο σχολείο ιδιαιτέρως θετική.
 
Σύμφωνα με την έρευνα, το 92% δήλωσε ευχαριστημένο με τη μεταφορά, τη συνοδεία και τους κανόνες ασφαλείας. Το 89% δήλωσε ότι εκτιμά το σχολείο, τη μάθηση και την επικοινωνία με άλλα παιδιά, στοιχεία που αποτελούν δείκτες για την ένταξη στο ελληνικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα.
 
«Το μάθημα ελληνικών είναι το αγαπημένο μου και δε με δυσκολεύει και καθόλου. Έχω φίλους στο ελληνικό σχολείο. Μόλις χτυπάει το κουδούνι για διάλειμμα πηγαίνουμε στην αυλή και παίζουμε όλοι μαζί μπάλα. Μου αρέσει να πηγαίνω στο σχολείο και όταν μεγαλώσω θέλω να γίνω γιατρός», λέει ο δεκάχρονος Younes από το Ιράκ.
 
Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αποτελεί μέρος του ευρύτερου σχεδίου «Humanitarian and Recovery Support to the Affected population in Greece».




Επόμενο Προηγούμενο
 

Η Παράσταση “Μέχρι που Φτάνει Ένας Άντρας” στη Θεσσαλονίκη στο Θέατρο Σοφούλη

Η Παράσταση “Μέχρι που Φτάνει Ένας Άντρας” στη Θεσσαλονίκη στο Θέατρο Σοφούλη

17:00 27/5/2025

30 Μάι - 1 Ιούν 2025

Η Καλαμαριά φιλοξενεί το Final 8 του Πρωταθλήματος Παμπαίδων Θεσσαλονίκης

Η Καλαμαριά φιλοξενεί το Final 8 του Πρωταθλήματος Παμπαίδων Θεσσαλονίκης

15:00 27/5/2025

27/05 - 2/06

Χαμόγελα, άσκηση, συνεργασία και ευ αγωνίζεσθαι στους 3ους Geri Olympics της Καλαμαριάς

Χαμόγελα, άσκηση, συνεργασία και ευ αγωνίζεσθαι στους 3ους Geri Olympics της Καλαμαριάς

10:52 27/5/2025

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τρίτη στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τρίτη στην Καλαμαριά

09:00 27/5/2025

Τρίτη 27/5

Κλειστά τα σχολεία στην Πλατεία Σκρα τη Δευτέρα 26 Μαΐου για απολύμανση μετά από κρούσμα στρεπτόκοκκου

Κλειστά τα σχολεία στην Πλατεία Σκρα τη Δευτέρα 26 Μαΐου για απολύμανση μετά από κρούσμα στρεπτόκοκκου

16:00 26/5/2025

Ο Δήμος Καλαμαριάς ανακοινώνει ότι τη Δευτέρα 26 Μαΐου 2025

Παραθινούπολη 2025 Πρόγραμμα

Παραθινούπολη 2025 Πρόγραμμα

13:00 26/5/2025

Παραθινούπολη 2025 Πρόγραμμα

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Δευτέρα στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Δευτέρα στην Καλαμαριά

11:04 26/5/2025

Δευτέρα 26/5

Ο Δήμος Καλαμαριάς στους 3ους Geri Olympics

Ο Δήμος Καλαμαριάς στους 3ους Geri Olympics

20:01 25/5/2025

Μια δράση αφιερωμένη στην ενεργό και υγιή γήρανση στις 26/05 - 10:00 πμ - 1:00 μμ

Κλειστά για απολύμανση το 2ο Δημοτικό Σχολείο και το 9ο Νηπιαγωγείο τη Δευτέρα 26 Μαΐου

Κλειστά για απολύμανση το 2ο Δημοτικό Σχολείο και το 9ο Νηπιαγωγείο τη Δευτέρα 26 Μαΐου

20:00 25/5/2025

Mετά από κρούσμα στρεπτόκοκκου

Αναβολή για τη Δευτέρα 26/5 της εκδήλωσης «10 λύρες για 353.000 ψυχές» εξαιτίας της κακοκαιρίας

Αναβολή για τη Δευτέρα 26/5 της εκδήλωσης «10 λύρες για 353.000 ψυχές» εξαιτίας της κακοκαιρίας

15:10 25/5/2025

26/05 - 9:00 μμ - 11:00 μμ

Κλασικά Έπιπλα