Κινδυνεύει η αποπυρηνικοποίηση

7/7/2018 22:37    Η Β. Κορέα καταγγέλλει τις ΗΠΑ
Η Βόρεια Κορέα δήλωσε το Σάββατο ότι η «σταθερή» της απόφαση να παραιτηθεί από τα πυρηνικά της προγράμματα μπορεί να χάνει έδαφος, αφότου οι Ηνωμένες Πολιτείες ζήτησαν μονομερή αποπυρηνικοποίηση κατά τη διάρκεια των διήμερων συνομιλιών στην Πιονγκγιάνγκ.

Σύμφωνα με το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο της Βόρειας Κορέας, KCNA, και τις πληροφορίες του, που επικαλείται το Reuters, το αποτέλεσμα των συζητήσεων της αποστολής, της οποίας ηγείτο ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, ήταν «εξαιρετικά ανησυχητικό», κατηγορώντας τις ΗΠΑ για επιμονή σε πλήρη, επαληθεύσιμη και μη αναστρέψιμη αποπυρηνικοποίηση.

Οπως αναφέρεται, το αποτέλεσμα των συνομιλιών οδήγησε σε μια «επικίνδυνη φάση που θα μπορούσε να κλονίσει την προθυμία μας για αποπυρηνικοποίηση».

Ο «πιο γρήγορος τρόπος» για την ύπαρξη μίας κορεατικής χερσονήσου χωρίς πυρηνικά ήταν μέσω μίας σταδιακής προσέγγισης, στην οποία και οι δύο πλευρές έκαναν βήματα ταυτόχρονα, αναφέρει το KCNΑ σε ανακοίνωση του, επικαλούμενο ανώνυμο εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών.

Οπως μεταδίδει το CNBC, αναφέρεται ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πρόδωσαν το πνεύμα της Συνόδου Κορυφής του περασμένου μήνα μεταξύ του προέδρου Τραμπ και του ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν.

Αναφέρει επίσης ότι οι συνομιλίες με την αντιπροσωπεία των ΗΠΑ υπό την ηγεσία του υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο ήταν «λυπηρές» και κατηγόρησε την Ουάσινγκτον ότι προσπάθησε να πιέσει μονομερώς τη χώρα να εγκαταλείψει τα πυρηνικά της.

Πομπέο: Υπήρξε πρόοδος

Κατά την αποχώρηση του ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών, είπε ότι υπήρξε πρόοδος «σε σχεδόν όλα τα βασικά ζητήματα», συμπεριλαμβανομένων και του χρονοδιαγράμματος για την αποπυρηνικοποίηση, αν και υπάρχει ακόμη δουλειά που πρέπει να γίνει. 

Οπως είπε, δαπάνησε «αρκετό χρόνο» στις συζητήσεις για το χρονοδιάγραμμα. «Νομίζω ότι κάναμε πρόοδο σε κάθε κομμάτι των συνομιλιών μας», είπε, σύμφωνα με το Reuters.



real

Επόμενο Προηγούμενο