ΠΓΔΜ: Δημοψήφισμα στις 16 Σεπτεμβρίου με διαδικασίες εξπρές δρομολογεί ο Ζάεφ

4/7/2018 00:35    Ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ
Ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, δρομολογεί δημοψήφισμα με διαδικασίες εξπρές για τη συμφωνία των Πρεσπών, την Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με Μέσα Ενημέρωσης της γειτονικής χώρας. 

Ειδικότερα, όπως αναφέρει η Telegrafi, οι διαδικασίες θα ξεκινήσουν αμέσως μετά την σύνοδο του ΝΑΤΟ (11 και 12 Ιουλίου) όπου τα Σκόπια θα πάρουν πρόσκληση ένταξης.

Σύμφωνα με τις συνταγματικά προβλεπόμενες προθεσμίες, από την ανακοίνωση μέχρι το δημοψήφισμα πρέπει να μεσολαβήσουν τουλάχιστον δύο μήνες, αλλά όχι πάνω από τρεις.

Στόχος του είναι να επιχειρήσει να αξιοποιήσει το κλίμα επικείμενης ένταξης της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, αλλά και την έναρξη των διαπραγματεύσεων για ένταξη στην ΕΕ το 2019.

Κατά τις ίδιες πηγές η Βουλή θα αποφανθεί το πότε θα προκηρυχθεί το δημοψήφισμα αλλά και το ερώτημα που θα τεθεί στους πολίτες.

Ο ίδιος ο κ. Ζάεφ μιλώντας την Τρίτη σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια επίσκεψης εργασίας στο Πρίλεπ, είπε ότι "δεν ξέρουμε ακόμα ποιο θα είναι το ερώτημα που θα τεθεί στο δημοψήφισμα. Σε συνεργασία με πολιτικούς και πολιτειακούς παράγοντες θα αποφασίσουμε αν το δημοψήφισμα θα έχει συμβουλευτικό ή δεσμευτικό χαρακτήρα, οπωσδήποτε όμως το αποτέλεσμά του θα είναι υποχρεωτικό".

"Δεν έχουμε συζητήσει ακόμα αυτό το ζήτημα. Περιμένουμε να ολοκληρωθούν κάποιες διεργασίες μέχρι τις 11-12 Ιουλίου, όταν και περιμένουμε πρόσκληση για να συμμετάσχουμε στο ΝΑΤΟ. Αμέσως μετά θα ανοίξουμε τη συζήτηση και θα καθορίσουμε τους όρους και το ερώτημα του δημοψηφίσματος", συμπλήρωσε ο κ. Ζάεφ.

Υπενθυμίζεται ότι η εκ νέου κύρωση της συμφωνίας από τη Βουλή των Σκοπίων (μετά την άρνηση του προέδρου Ιβανόφ να την υπογράψει) είναι προγραμματισμένη για την Πέμπτη 5 Ιουλίου. 

Σημειώνεται ότι ο υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος δήλωσε ότι αν η συμφωνία των Πρεσπών για μετονομασία της πΓΔΜ σε Βόρεια Μακεδονία δεν υπερψηφιστεί από 180 βουλευτές, τότε πρέπει να γίνουν εκλογές ή δημοψήφισμα, ώστε η συμφωνία να εγκριθεί από τον ελληνικό λαό.

Ωστόσο, η πιθανότητα δημοψηφίσματος απορρίφθηκε από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρας στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ στις 13 Ιουνίου με το επιχείρημα ότι η συμφωνία δεν απαιτεί αλλαγή στο ελληνικό σύνταγμα, αλλά προϋποθέτει συνταγματική αναθεώρηση στα Σκόπια. 



nooz

Επόμενο Προηγούμενο
 

Κλασικά Έπιπλα