Στα προημιτελικά η Σουηδία, 1-0 την Ελβετία

3/7/2018 20:18    Για την φάση των "16"
Για την φάση των "16" του Παγκοσμίου Κυπέλλου, Σουηδία και Ελβετία αναμετρήθηκαν με φόντο την πρόκριση στα προημιτελικά της διοργάνωσης στο Saint-Petersburg Stadium. Οι Σκανδιναβοί ήταν αυτοί που χαμογέλασαν, καθώς το τέρμα του Φόρσμπεργκ στο 66' ήταν αρκετό να τους στείλει στους "8" και απέναντι στο νικητή του Κολομβία - Αγγλία.

Αποτελεσματικές ανασταλτικά, χωρίς να αμύνονται μαζικά. Επιστρατεύοντας τη δύναμη, τις καλές τοποθετήσεις στον χώρο, κρατώντας σωστές αποστάσεις ανάμεσα στις γραμμές. Πιο γρήγοροι οι Ελβετοί, περισσότερο "ρομποτάκια" οι Σουηδοί.

Δυσκοίλιες στην επίθεση, δίχως να παράγουν φάσεις με συνέπεια. Μεγαλύτερη η ποιότητα των Ελβετών, η ομαδικότητα όπλο των Σουηδών.

Η γενική φιλοσοφία των προπονητών παραπλήσια στους περισσότερους τομείς, αλλά με διαφορετικές οδούς επίτευξης του επιθυμητού. Με 4-2-3-1 η ομάδα του Βλάντιμιρ Πέτκοβιτς και ένα flat 4-4-2 γι' αυτήν του Γιάννε Άντερσον.

Για την Ελβετία, ο Μίκαελ Λανγκ αντικατέστησε τον τιμωρημένο Στέφαν Λίχτσταϊνερ (είχε λείψει μόλις σε 25 λεπτά από τα 1590 της εθνικής του ομάδας σε μεγάλη διοργάνωση από το Euro του 2008) στο δεξί αμυντικό άκρο, ενώ ο Μάνουελ Ακάντζι πήρε τη θέση του επίσης τιμωρημένου Φαμπιάν Σερ στην καρδιά της άμυνας.

Για τους Σκανδιναβούς ο Γκούσταβ Σβένσον ήταν η "απάντηση" αντί του τιμωρημένου Σεμπάστιαν Λάρσον.

Η Ελβετία δεν είχε σκοράρει σε νοκ άουτ παιχνίδι Παγκοσμίου Κυπέλλου για 64 χρόνια. Το 1954, όταν είχε διοργανώσει το τουρνουά και είχε ηττηθεί με σκορ... 5-7 από την Αυστρία. Μπαίνοντας στην αναμέτρηση του Saint-Petersburg Stadium η Ελβετία μετρούσε μόλις μια ήττα στα τελευταία 25 ματς (17 νίκες, 7 ισοπαλίες), αυτή τον Οκτώβριο του 2017 από την Πορτογαλία.

Η Σουηδία δεν είχε γευτεί τη νίκη κόντρα στην Ελβετία εδώ και 32 χρόνια σε αναμέτρηση που αφορούσε επίσημη διοργάνωση. Τελευταία της επικράτηση ήταν στα προκριματικά του Euro '88, με σκορ 2-0 στη Σόλνα. Ο αγώνας κόντρα στην Ελβετία ήταν ο 50ός για τους Σκανδιναβούς σε τελικά Παγκοσμίου Κυπέλλου. Μόνο το Μεξικό (57) έχει περισσότερα δίχως να έχει κατακτήσει το τρόπαιο.

ΣΤΟΠ ΑΠΟ ΑΣΤΟΧΙΑ ΚΑΙ ΖΟΜΕΡ

Η Σουηδία πατούσε καλύτερα στον αγωνιστικό χώρο στα πρώτα λεπτά και η παρουσία δύο φορ στην ενδεκάδα της δημιουργούσε μπελάδες στην άμυνα της Ελβετίας.

Ο Μπέργκ στο λεπτό 8' - 9' δεν κατάφερε να βρει στόχο από πλεονεκτική θέση εντός περιοχής, με τους Σκανδιναβούς να έχουν την υπεροχή στο ξεκίνημα, τους Ελβετούς να ισορροπούν σταδιακά και τον Μπεργκ στο 28' να αναγκάζει σε εντυπωσιακή επέμβαση τον Ζόμερ.

Η απάντηση στις ευκαιρίες ήρθε στο 38', με τον Τζεμαϊλί να θέλει να... σκοτώσει τον Όλσεν και να στέλνει την μπάλα πάνω απ' το οριζόντιο δοκάρι περίπου από το ύψος του πέναλτι. Στο 41' ο Έκνταλ κλώτσησε την καλύτερη ευκαιρία του ημιχρόνου, αφού μετά τη σέντρα του Λούστιγκ από δεξιά, αστόχησε αφύλακτος σε πλασέ εν κινήσει στο δεύτερο δοκάρι.

ΤΟ 0-0 ΠΡΟΛΟΓΙΖΕ ΠΡΟΚΡΙΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΟΥΗΔΙΑ

Φτάνοντας στο δεύτερο ημίχρονο, το μόνο σίγουρο ήταν αυτό που μαρτυρούσε η στατιστική: η Σουηδία είχε κερδίσει και τα τρία τελευταία παιχνίδια σε Παγκόσμιο Κύπελλο με 0-0 το πρώτο μέρος.

Και η Ελβετία είχε κερδίσει μόλις ένα από τα οκτώ προηγούμενα παιχνίδια της στη διοργάνωση που δεν είχαν σκορ μετά από 45 λεπτά αγώνα, αλλά και με τα τελευταία 14 γκολ της σε Παγκόσμιο Κύπελλο να έχουν σημειωθεί μετά το 46'.

Μετά από 20 λεπτά παιχνιδιού στο δεύτερο μέρος, το παιχνίδι έμοιαζε κολλημένο αφού ουδείς έμοιαζε διατεθειμένος να πάρει ρίσκα. Το παραμικρό λάθος μπορούσε να στοιχίσει τον αποκλεισμό και αυτό σκέφτονταν περισσότερο οι δύο ομάδες.

Μια καλά οργανωμένη επίθεση των Σκανδιναβών στο 66' έφερε τον Φόρσμπεργκ σε θέση βολής από το όριο της περιοχής και με "πιάτο" την εστία, ωστόσο στην προσπάθεια του εξτρέμ της Λειψίας με το δεξί χρειάστηκε η συνδρομή του Ακάντζι, για να πάρει η μπάλα ύψος και να καταλήξει στα δίχτυα του Ζόμερ.

Γρήγορα ήρθαν οι αλλαγές του Πέτκοβιτς για να δώσει ώθηση στην γραμμή κρούσης της ομάδας του ψάχνοντας την ισοφάριση, απάντησε με φρέσκα πόδια ο Άντερσον και το παιχνίδι μεταφέρθηκε στο μισό γήπεδο, προς την εστία των Σουηδών.

Στο πρώτο λεπτό των καθυστερήσεων απείλησαν ουσιαστικά οι Ελβετοί, όμως στην κεφαλιά του Σεφέροβιτς ήταν ο Όλσεν που αντέδρασε σωτήρια, μπλοκάροντας με διπλή προσπάθεια.

Ο Λανγκ αποβλήθηκε με απευθείας κόκκινη στο 94' για την ανατροπή στον Όλσεν, πριν ο τελευταίος επιχειρήσει να νικήσει τον Ζόμερ και το τελευταίο σφύριγμα του Σκόμινα βρήκε τους Σκανδιναβούς στα προημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου, για πρώτη φορά μετά το 1994. Και χωρίς τον σταρ της τελευταίας 15ετίας, Ζλάταν Ιμπραχίμοβιτς... Τελευταία φορά που η Σουηδία έκανε δύο σερί νίκες στη διοργάνωση, ήταν το 1958, όταν έχασε το τρόπαιο στον τελικό με τη Βραζιλία.



sport24

Επόμενο Προηγούμενο
 

Social Media - Thessaloniki
Συλλήψεις σε Καλαμαριά και Χορτιάτη - Παρήγγειλαν χασίς από τις ΗΠΑ!

Συλλήψεις σε Καλαμαριά και Χορτιάτη - Παρήγγειλαν χασίς από τις ΗΠΑ!

21:55 27/2/2024

δύο υποθέσεις

Καλαμαριά: Οργή Αράπογλου για την ΕΤΑΔ και το Παλατάκι - ξενοδοχείο

Καλαμαριά: Οργή Αράπογλου για την ΕΤΑΔ και το Παλατάκι - ξενοδοχείο

20:50 26/2/2024

Τι αναφέρει η δήμαρχος

Καλαμαριά - Νοτοπούλου: Θέλουν να κάνουν το Παλατάκι, ξενοδοχείο!

Καλαμαριά - Νοτοπούλου: Θέλουν να κάνουν το Παλατάκι, ξενοδοχείο!

18:42 26/2/2024

Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

14:13 26/2/2024

Δευτέρα 26/02 και Τρίτη 27/02

Καλαμαριά: Τo βιβλίο πάει..Remezzo - Ξεκινούν οι δράσεις της Κεντρικής Βιβλιοθήκης (το πρόγραμμα)

Καλαμαριά: Τo βιβλίο πάει..Remezzo - Ξεκινούν οι δράσεις της Κεντρικής Βιβλιοθήκης (το πρόγραμμα)

13:12 26/2/2024

Ο κόσμος του βιβλίου συναντά την ομορφιά της θάλασσας

Καλαμαριά: Εκδήλωση μνήμης για τα θύματα των Τεμπών (βίντεο)

Καλαμαριά: Εκδήλωση μνήμης για τα θύματα των Τεμπών (βίντεο)

23:10 25/2/2024

Πλατεία Προσφυγικού Ελληνισμού

Καλαμαριά: Παρουσίαση βιβλίου ''Το Αγνάντι''

Καλαμαριά: Παρουσίαση βιβλίου ''Το Αγνάντι''

19:34 24/2/2024

του Παναγιώτη Τσαμπαρλή

Καλαμαριά: Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού  (οδηγίες)

Καλαμαριά: Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού (οδηγίες)

19:23 24/2/2024

Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας

Καλαμαριά: Υγιεινά γεύματα στα δημοτικά σχολεία του δήμου!

Καλαμαριά: Υγιεινά γεύματα στα δημοτικά σχολεία του δήμου!

15:41 24/2/2024

Ο Δήμος εντάσσεται στο πρόγραμμα

Γεύμα της δημάρχου Καλαμαριάς με τον υποπρόξενο της Γεωργίας στη Θεσσαλονίκη (φωτο)

Γεύμα της δημάρχου Καλαμαριάς με τον υποπρόξενο της Γεωργίας στη Θεσσαλονίκη (φωτο)

23:06 23/2/2024

Karlo Chkhaidze

Κλασικά Έπιπλα