Οι χρήστες ηλεκτρονικού τσιγάρου πιο ευάλωτοι στην πνευμονία

3/7/2018 19:25    βοηθά τα βακτήρια
Ο ατμός των ηλεκτρονικών τσιγάρων φαίνεται να βοηθά τα βακτήρια που προκαλούν πνευμονία, να προσκολληθούν στα κύτταρα των πνευμόνων, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο πνευμονίας, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα.

Η μελέτη, που βασίσθηκε σε πειράματα με ανθρώπινα κύτταρα, ποντίκια και 17 ανθρώπους, δείχνει ότι ο ατμός του ηλεκτρονικού τσιγάρου έχει επίδραση παρόμοια με τον καπνό του παραδοσιακού τσιγάρου ή με τη ρύπανση του αέρα από τα σωματίδια λόγω καύσης των ορυκτών καυσίμων.

Τόσο ο καπνός όσο και η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι ήδη γνωστό ότι κάνουν τους ανθρώπους πιο ευάλωτους σε λοιμώξεις των πνευμόνων από πνευμονοκοκκικά βακτήρια.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Ιατρικής Τζόναθαν Γκριγκ του Πανεπιστημίου Queen Mary του Λονδίνου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «European Respiratory Journal» της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας, προειδοποίησαν ότι το άτμισμα, ιδίως σε βάθος χρόνου, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο πνευμονικής λοίμωξης.

«Μερικοί άνθρωποι πιθανώς ατμίζουν, επειδή θεωρούν το ηλεκτρονικό τσιγάρο απολύτως ασφαλές ή επειδή προσπαθούν να κόψουν το κάπνισμα. Όμως η νέα μελέτη προσθέτει νέες ενδείξεις ότι η εισπνοή ατμού έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία, καθώς εκθέτει τα κύτταρα των αεραγωγών των πνευμόνων σε υψηλές συγκεντρώσεις δυνητικά τοξικά ουσιών» δήλωσε ο δρ Γκριγκ.

Η καθηγήτρια Μίνα Γκάγκα, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας και επικεφαλής του Πνευμονολογικού Τμήματος του Νοσοκομείου «Σωτηρία», δήλωσε: «Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι ακόμη πολύ καινούρια και δεν έχουμε αρκετά στοιχεία για το πώς επηρεάζουν το ανθρώπινο σώμα. Μελέτη όπως αυτή μας παρέχουν μια έγκαιρη προειδοποίηση για το ποιοι μπορεί να είναι οι κίνδυνοι».

«Οι αρνητικές επιπτώσεις του καπνίσματος δεν είναι ορατές αμέσως, συνήθως εκδηλώνονται μετά από χρόνια έκθεσης. Συνεπώς πρέπει να κάνουμε περισσότερες έρευνες και να παρακολουθήσουμε τους χρήστες σε βάθος χρόνου για να δούμε ποιες μπορεί να είναι οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία τους» προσέθεσε.



tovima
Επόμενο Προηγούμενο
 

Τα παιδιά σχεδιάζουν την Καλαμαριά

Τα παιδιά σχεδιάζουν την Καλαμαριά

17:23 23/1/2025

Συμμετοχικό εργαστήρι αποκλειστικά για παιδιά στο Βυζάντιο - 26/01 - 11:00 πμ - 1:00 μμ

Προγραμματισμένη διακοπή νερού την Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2025

Προγραμματισμένη διακοπή νερού την Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2025

11:28 23/1/2025

Από την Εταιρεία Ύδρευσης & Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Πέμπτη στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Πέμπτη στην Καλαμαριά

22:00 22/1/2025

Πέμπτη 23/1

Με τις χάρτινες μηνιαίες κάρτες του ΟΑΣΘ και τον Φεβρουάριο

Με τις χάρτινες μηνιαίες κάρτες του ΟΑΣΘ και τον Φεβρουάριο

19:33 22/1/2025

Συνεχίζεται η διάθεση των κλασικών, χάρτινων μηνιαίων καρτών

Θεατροφρένεια: H ΓΥΝΗ ΝΑ ΦΟΒΗΤΑΙ ΤΟΝ ΑΝΔΡΑ

Θεατροφρένεια: H ΓΥΝΗ ΝΑ ΦΟΒΗΤΑΙ ΤΟΝ ΑΝΔΡΑ

16:31 22/1/2025

14,15,16/02 στο θέατρο Σοφούλη

Απεργούν αύριο 22/1 οι εργαζόμενοι στην efood

Απεργούν αύριο 22/1 οι εργαζόμενοι στην efood

11:39 22/1/2025

Στις 11 π.μ. θα συγκεντρωθούν έξω από την Επιθεώρηση Εργασίας

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τετάρτη στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τετάρτη στην Καλαμαριά

10:00 22/1/2025

Τετάρτη 22/1

Θεατρική Παράσταση «Το Ατελιέ» από το Εργαστήρι Θεατρικής Δημιουργίας του Δήμου Καλαμαριάς

Θεατρική Παράσταση «Το Ατελιέ» από το Εργαστήρι Θεατρικής Δημιουργίας του Δήμου Καλαμαριάς

17:00 21/1/2025

23/01 - 2/02

Υποδοχή αφθάρτου δεξιού ποδός Αγίου Στεφάνου στην Μητρόπολη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς

Υποδοχή αφθάρτου δεξιού ποδός Αγίου Στεφάνου στην Μητρόπολη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς

11:46 21/1/2025

Στις 21 Ιανουαρίου εκάστου έτους τιμάται η μνήμη του αγίου Ευγενίου του Τραπεζουντίου πολιούχου και προστάτου του ποντιακού ελληνισμού

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τρίτη στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τρίτη στην Καλαμαριά

10:00 21/1/2025

Τρίτη 21/1

Κλασικά Έπιπλα