Διπλό «χτύπημα» ΗΠΑ σε Τουρκία: Ταξιδιωτική οδηγία και μπλόκο για τα F-35

29/6/2018 11:09    θέμα ασφαλείας
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ συνεχίζει να εγείρει θέμα ασφαλείας για τους Αμερικανούς ταξιδιώτες στη Τουρκία, καθώς με νέα ταξιδιωτική οδηγία που εξέδωσε τη Πέμπτη καλεί τους πολίτες των ΗΠΑ να «επανεξετάσουν» την απόφαση τους να επισκεφτούν τη γειτονική χώρα λόγω των τρομοκρατικών επιθέσεων αλλά και τον «αυθαίρετων κρατήσεων» ξένων πολιτών στις τουρκικές φυλακές.

Σχετικά με τη τρομοκρατία, η έκθεση παρουσιάζει μια λίστα συγκεκριμένων περιοχών, τις οποίες χαρακτηρίζει ως υψηλού κινδύνου. Παράλληλα, επισημαίνει πως οι δυτικοί ταξιδιώτες βρίσκονται υψηλά στη λίστα των στόχων για επιθέσεις απαγωγής και δολοφονιών των διάφορων τρομοκρατικών οργανώσεων.

«Οι τρομοκρατικές ομάδες συνεχίζουν να σχεδιάζουν πιθανές επιθέσεις στη Τουρκία. Οι τρομοκρατικές οργανώσεις στοχεύουν ξεκάθαρα δυτικούς τουρίστες και απόδημους για απαγωγές και δολοφονίες. Οι τρομοκράτες μπορούν να επιτεθούν με μικρή ή καθόλου προειδοποίηση σε τουριστικές τοποθεσίες, κομβικά σημεία μεταφοράς, αγορές/εμπορικά κέντρα, εγκαταστάσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης, ξενοδοχεία, κλαμπ, εστιατόρια, χώρους λατρείας, πάρκα, μεγάλες αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, και σε κοινόχρηστους χώρους».

Η έκθεση, ωστόσο, προειδοποιεί τους ταξιδιώτες ότι μπορεί να βρεθούν και στο στόχαστρο των τουρκικών αρχών ασφαλείας, καθώς υποστηρίζει ότι συνεχίζουν να κρατούν πολλούς ξένους πολίτες για πολιτικούς λόγους. Μάλιστα γίνεται ειδική σύσταση στους ταξιδιώτες να μην συμμετέχουν σε διαδηλώσεις που δεν έχουν εγκριθεί από τη κυβέρνηση αφού, όπως υποστηρίζει, διατρέχουν τον κίνδυνο να συλληφθούν.

«Στο πλαίσιο της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν φυλακίσει δεκάδες χιλιάδες άτομα, συμπεριλαμβανομένων και πολιτών των ΗΠΑ, οι οποίοι θεωρούνται ύποπτοι για προσχώρηση σε υποτιθέμενες τρομοκρατικές οργανώσεις με βάση ελάχιστα ή μυστικά αποδεικτικά στοιχεία για λόγους που φαίνεται ότι εμπεριέχουν πολιτικά κίνητρα. Οι υπήκοοι των ΗΠΑ έχουν επίσης υποβληθεί σε ταξιδιωτικές απαγορεύσεις που τους εμποδίζουν να αναχωρήσουν από την Τουρκία. Η συμμετοχή σε συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις που δεν έχουν εγκριθεί ρητά από την κυβέρνηση της Τουρκίας μπορεί να οδηγήσει σε κράτηση ή σύλληψη».

Νέο μπλόκο για τα F-35

Ενισχύει τη νομοθετική πίεση το Κογκρέσο προς την Τουρκία, καθώς μετά τον προϋπολογισμό του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που θέτει περιορισμούς στην παράδοση των F-35, έρχεται να προστεθεί παρόμοια τροπολογία και στο νομοσχέδιο για τον προϋπολογισμό του Πενταγώνου, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Να μην δοθούν τα F-35 στην Τουρκία ζητούν 44 Αμερικανοί βουλευτές - Σκληρή επιστολή στον υπ. Αμυνας

Η τροπολογία προβλέπει την απαγόρευση της χρήσης κονδυλίων του Πενταγώνου για τη διαδικασία της μεταφοράς των F-35 στη Τουρκία, μέχρι ο υπουργός Άμυνας μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών να είναι σε θέση να πιστοποιήσουν στις αρμόδιες επιτροπές του Κογκρέσου ότι η Άγκυρα δεν θα προβεί στην απόκτηση του ρωσικού αμυντικού συστήματος S-400.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του γραφείου του Δημοκρατικού γερουσιαστή Κρις Βαν Χόλεν, ο οποίος κατέθεσε τη νέα τροπολογία, η απαγόρευση της παροχής οικονομικών διευκολύνσεων καλύπτει όχι μόνο τα F-35 αλλά και όλα τα είδη αμυντικού εξοπλισμού, καθώς και τις υπηρεσίες που σχετίζονται με αυτόν.

«Το πρόβλημα μας είναι ότι ο πρόεδρος (της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ) Ερντογάν εξακολουθεί να επιμένει πως θα προχωρήσει στην απόκτηση του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400. Αυτό είναι απαράδεκτο και αυτές οι δύο τροπολογίες στέλνουν σαφές μήνυμα. Η Τουρκία είναι σύμμαχος στο ΝΑΤΟ και κατηγορηματικά δεν πρέπει να κάνει οτιδήποτε θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τους συμμάχους της», αναφέρει ανακοίνωση του γερουσιαστή.



real

Επόμενο Προηγούμενο
 
Προσοχή - Θεσσαλονίκη: Αυτός είναι ο αδίστακτος κακοποιός που ληστεύει ηλικιωμένες γυναίκες

Προσοχή - Θεσσαλονίκη: Αυτός είναι ο αδίστακτος κακοποιός που ληστεύει ηλικιωμένες γυναίκες

15:23 22/8/2026

Έχει γίνει ο φόβος και ο τρόμος

Θεσσαλονίκη: Νυχτερινός αποκλεισμός στην Περιφερειακή Οδό τη Δευτέρα

Θεσσαλονίκη: Νυχτερινός αποκλεισμός στην Περιφερειακή Οδό τη Δευτέρα

15:14 22/8/2026

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα ισχύσουν

Καλαμαριά: Εγκαίνια στο μετρό και το βράδυ συναυλία! ''Η πόλη μας γιορτάζει''

Καλαμαριά: Εγκαίνια στο μετρό και το βράδυ συναυλία! ''Η πόλη μας γιορτάζει''

14:22 22/8/2026

Μπορεί να μην ξέρουμε ακόμα σε ποιο σταθμό..

Μετρό Καλαμαριάς: Οι οθόνες για τους βιαστικούς - Τι διαφορετικό θα έχει από τη βασική γραμμή (βιντεο)

Μετρό Καλαμαριάς: Οι οθόνες για τους βιαστικούς - Τι διαφορετικό θα έχει από τη βασική γραμμή (βιντεο)

12:58 22/8/2026

Μια νέα λειτουργία

Καλαμαριά: Κρήτη και Πόντος συναντιούνται στην Αρετσού «Δύο Λύρες, Μία Θάλασσα»

Καλαμαριά: Κρήτη και Πόντος συναντιούνται στην Αρετσού «Δύο Λύρες, Μία Θάλασσα»

12:35 22/8/2026

στο πρόγραμμα του «Παρά Θιν’ Αλός 2026»

Θεσσαλονίκη: Ανήλικοι περικυκλώθηκαν από αγριογούρουνα και κάλεσαν την αστυνομία!

Θεσσαλονίκη: Ανήλικοι περικυκλώθηκαν από αγριογούρουνα και κάλεσαν την αστυνομία!

10:55 22/8/2026

Αμέσως έφτασαν οι άνδρες της ΕΛ.ΑΣ.

ΔΕΘ: «Φρούριο» η Θεσσαλονίκη – Πάνω από 3.500 αστυνομικοί επί ποδός

ΔΕΘ: «Φρούριο» η Θεσσαλονίκη – Πάνω από 3.500 αστυνομικοί επί ποδός

10:47 22/8/2026

ένα από τα μεγαλύτερα σχέδια ασφαλείας

Κλασικά Έπιπλα