Καλαμαριά: Απόψε οι εκδηλώσεις για την εισβολή στη Κύπρο - Μνημόσυνο, Δενδροφύτευση και Μουσικό αφιέρωμα

5/7/2026 13:11    Πενήντα δύο χρόνια από τη μαύρη επέτειο
Πενήντα δύο χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τη μαύρη επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, μια από τις πιο τραγικές στιγμές της σύγχρονης ιστορίας του Ελληνισμού, που εξακολουθεί να αποτελεί μια ανοιχτή πληγή για τον κυπριακό λαό και ολόκληρο τον Ελληνισμό.

Ο Δήμος Καλαμαριάς, όπως κάθε χρόνο θυμάται και τιμά τη μνήμη των πεσόντων και σε συνεργασία με την Ένωση Κυπρίων Βορείου Ελλάδος, την Κυπριακή Εστία Βορείου Ελλάδος και την Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας, προσκαλεί τους πολίτες στις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν σήμερα το απόγευμα Κυριακής 5 Ιουλίου 2026, παρουσία του Υπουργού Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Κωνσταντίνου Ιωάννου.

Οι φετινές εκδηλώσεις είναι αφιερωμένες στον ήρωα της Καλαμαριάς, Συνταγματάρχη (επ' ανδραγαθία) Αθανάσιο Φωτόπουλο, ο οποίος έπεσε υπερασπιζόμενος το αεροδρόμιο της Λευκωσίας στις 23 Ιουλίου 1974. Η θυσία του αποτελεί σύμβολο αυταπάρνησης και πατριωτισμού και διατηρεί ζωντανή τη συλλογική μνήμη της πόλης.

«Η Καλαμαριά δεν ξεχνά. Ως πόλη προσφύγων έχουμε χρέος να κρατάμε ζωντανή την ιστορική μνήμη και να αποδίδουμε την οφειλόμενη τιμή σε όσους αγωνίστηκαν για την ελευθερία. Πενήντα δύο χρόνια μετά την τουρκική εισβολή, στεκόμαστε δίπλα στον κυπριακό ελληνισμό και αποτίνουμε μια οφειλόμενη τιμή στον Καλαμαριώτη Αθανάσιο Φωτόπουλο, που έδωσε τη ζωή του υπερασπιζόμενος τη Λευκωσία. Η μνήμη είναι δύναμη, ευθύνη και παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές» τονίζει η Δήμαρχος Καλαμαριάς Χρύσα Αράπογλου.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων

20:00 | «Άλσος των Αγνοουμένων» – Παρεκκλήσι Αγίων Αλεξάνδρου και Μοδέστου (πρώην στρατόπεδο Μακεδονομάχου Κόδρα)

Επιμνημόσυνη δέηση για τους αγνοουμένους της κυπριακής τραγωδίας.

Συμβολική δενδροφύτευση στο «Άλσος των Αγνοουμένων».

21:00 | Πλατεία Προσφυγικού Ελληνισμού (Δημαρχείο Καλαμαριάς)

Χαιρετισμοί επισήμων.

Ομιλία του Υπουργού Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Κωνσταντίνου Ιωάννου.

Προβολή βίντεο και απόδοση τιμής στον Καλαμαριώτη Συνταγματάρχη (επ' ανδραγαθία) Αθανάσιο Φωτόπουλο, ο οποίος έπεσε μαχόμενος κατά την υπεράσπιση του αεροδρομίου της Λευκωσίας στις 23 Ιουλίου 1974.

Μουσικό αφιέρωμα με τραγούδια για την Κύπρο με τον Ανδρέα Χαρίτο, την Κατερίνα Γαρυφαλάκη και τον Σάκη Δερμιτζάκη.

Με τις εκδηλώσεις αυτές, ο Δήμος Καλαμαριάς στέλνει και φέτος το διαχρονικό μήνυμα ότι η ιστορική μνήμη αποτελεί χρέος απέναντι στους ανθρώπους που θυσιάστηκαν για την ελευθερία, αλλά και πολύτιμη παρακαταθήκη για τις νεότερες γενιές.

Η Καλαμαριά, πόλη της προσφυγιάς και της μνήμης, στέκεται πάντοτε στο πλευρό της Κύπρου, τιμώντας τους ήρωές μας και διατηρώντας άσβεστη τη μνήμη της κυπριακής τραγωδίας.



Επόμενο Προηγούμενο
 
Τραγικό - Μητέρα και γιος σκοτώθηκαν σε τροχαίο

Τραγικό - Μητέρα και γιος σκοτώθηκαν σε τροχαίο

16:34 7/8/2026

Η σύγκρουση ήταν ιδιαίτερα σφοδρή

Ελέγχουν τις παραλίες με drones για παραβάσεις - Μεγάλα πρόστιμα (βιντεο)

Ελέγχουν τις παραλίες με drones για παραβάσεις - Μεγάλα πρόστιμα (βιντεο)

16:31 7/8/2026

τι βρήκαν στη Χαλκιδική

Καλαμαριά - Χάρτης: Πως θα συνδέονται τα λεωφορεία με το μετρό - Τι αλλάζει στις γραμμές

Καλαμαριά - Χάρτης: Πως θα συνδέονται τα λεωφορεία με το μετρό - Τι αλλάζει στις γραμμές

16:14 7/8/2026

Νέα κυκλική σύνδεση 06Α – 06Β

Καλαμαριά: Με λαμπρότητα και πλήθος κόσμου ο εορτασμός της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος (φωτο)

Καλαμαριά: Με λαμπρότητα και πλήθος κόσμου ο εορτασμός της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος (φωτο)

15:59 7/8/2026

Με λαμπρότητα και κάθε επισημότητα εορτάστηκε..

Καλαμαριά: Το γεφυράκι του Φοίνικα η γραφειοκρατία και η ταλαιπωρία των κατοίκων!

Καλαμαριά: Το γεφυράκι του Φοίνικα η γραφειοκρατία και η ταλαιπωρία των κατοίκων!

15:17 7/8/2026

Ένας χρόνος συμπληρώνεται σε λίγες ημέρες

Καλαμαριά: Συνεχίζονται οι δράσεις για το πάρκο Κατράκη ''Δεν είναι ανάπλαση είναι υποβάθμιση''

Καλαμαριά: Συνεχίζονται οι δράσεις για το πάρκο Κατράκη ''Δεν είναι ανάπλαση είναι υποβάθμιση''

22:43 6/8/2026

νεότερη συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε εχθές

Ταχιάος από Καλαμαριά: Ξεκινούν βραδινά δοκιμαστικά δρομολόγια του μετρό

Ταχιάος από Καλαμαριά: Ξεκινούν βραδινά δοκιμαστικά δρομολόγια του μετρό

22:17 6/8/2026

αυτό που ονομάζουμε “ trial run”

Κλασικά Έπιπλα