Τα εγκαίνια του πρώτου σιδηροδρομικού δρομολογίου της Rail Cargo Logistics Goldair από Θεσσαλονίκη προς Ειδομένη, πραγματοποιήθηκαν σήμερα στις εγκαταστάσεις της εταιρίας στη Βιομηχανική Περιοχή της Σίνδου, παρουσία του υπουργού Μεταφορών και Υποδομών κ. Χρήστου Σπίρτζη, της Πρέσβεως της Αυστρίας, κ. Αndrea Ikic- Boehm, του προέδρου του ΟΣΕ κ. Γιώργου Κακουλάκη κ.ά.
Στόχος της Rail Cargo Logistics Goldair η οποία έχει προκύψει από τη συνεργασία της ελληνικής εταιρείας Goldair Cargo και των Αυστριακών Σιδηροδρόμων που αποτελούν κρατική εταιρεία, είναι να ενώσει την Ελλάδα με όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες στον τομέα των εμπορευματικών μεταφορών.
"Απελευθερώνεται η δραστηριότητα σιδηροδρομικής μεταφοράς εμπορευμάτων στη χώρα μας. Είμαστε η πρώτη εταιρεία μετά την ΤΡΑΙΝΟΣΕ που έχουμε αιτηθεί και έχουμε πάρει άδεια για να εκτελούμε έργα με δικές μας λοκομοτίβες και βαγόνια. Όλη αυτή η δράση γίνεται σε συνεργασία της ελληνικής εταιρείας Goldair Cargo και των αυστριακών σιδηροδρόμων, της κρατικής εταιρίας η οποία με μεγάλη προσπάθεια από μέρους μας πείστηκε να έχει παρουσία στην Ελλάδα και να προσφέρει την τεχνογνωσία που έχει ως η δεύτερη μεγαλύτερη σιδηροδρομική επιχείρηση στην Ευρώπη. Εμείς βάζοντας την εντοπιότητα νομίζω ότι καταφέραμε να κερδίσουμε το στοίχημα και σήμερα να ξεκινάμε το πρώτο μας δρομολόγιο από Θεσσαλονίκη για την Ειδομένη", δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος του ομίλου Goldair, κ. Καλλίνικος Καλλίνικος.
Μέχρι σήμερα το έργο αυτό το έκανε η εταιρία σε συνεργασία με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ωστόσο από εδώ και πέρα θα το κάνει με τα δικά της μέσα. Σχετικά με το εάν υπάρχει πεδίο δράσης στην Ελλάδα και το πόσο μεγάλη είναι αυτή η αγορά, ο κ. Καλλίνικος είπε ότι ενώ σε όλη την Ευρώπη το ποσοστό μεταφερόμενων εμπορευμάτων με σιδηρόδρομο είναι το 11% του συνόλου των μεταφερόμενων εμπορευμάτων, στην Ελλάδα "δυστυχώς" είναι μόνο το 0,3%, "άρα νομίζω ότι υπάρχει χώρος για να πάμε κοντά στους μέσους όρους της Ευρώπης". Μεγάλο στοίχημα κατά τον ίδιο είναι "να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε διερχόμενα φορτία, φορτία που χρησιμοποιούν την Ελλάδα ως διαμετακομιστικό κέντρο και περνάνε από εδώ και καταλήγουν στην κεντρική Ευρώπη", αναφερόμενος σε φορτία που προέρχονται κυρίως από την Ασία.
Στόχος είναι να έχουμε βιώσιμα δρομολόγια, βιώσιμη εταιρία και υγιείς θέσεις εργασίας, τόνισε. Αναφορικά με τα φορτία ο κ. Καλλίνικος είπε ότι στόχος είναι να μεταφέρονται σε κάθε δρομολόγιο περίπου 1.000 τόνοι εμπορευμάτων (σημειώνεται ότι συνήθως ένας ολοκληρωμένος συρμός τρένου αποτελείται από 35-40 βαγόνια και κάθε βαγόνι χωράει από 25-35 τόνους εμπορευμάτων). Αυτήν την στιγμή η εταιρία πραγματοποιεί ένα δρομολόγιο την ημέρα με στόχο έως το τέλος του έτους να αυξηθούν στα 2-3 την ημέρα (και εισαγωγή και εξαγωγή). Οι στόχοι για το 2019 αφορούν και τη μεταφορά φορτίων που αυτήν την στιγμή δεν υπάρχουν στην Ελλάδα. "Θεωρούμε ότι και το λιμάνι της Θεσσαλονίκης θα το κάνουμε πύλη εισόδου για όλα τα Βαλκάνια και να μεταφέρουμε κοντέινερς και ότι αυτού του τύπου τα βαγόνια, προς την κεντρική Ευρώπη και αντίστροφα", όπως είπε ο κ. Καλλίνικος.
Σύμφωνα με τον κ. Καλλίνικο, η εταιρία σε μικρό χρονικό διάστημα θα προμηθευθεί άλλες τρεις λοκομοτίβες. Η επένδυση μέχρι στιγμής φτάνει τα 3,5 εκατ. και προβλέπεται ότι θα φτάσει τα 20 εκατ. σε βάθος 3-5 ετών.
Σπίρτζης: Μεγάλης σημασίας οι σιδηροδρομικές μεταφορές
"Ο σιδηρόδρομος είναι μια από τις βασικές υποδομές της χώρας που για δεκαετίες απαξιώθηκε. Εκτιμούμε ότι και οι εμπορευματικές μεταφορές και οι επιβατικές είναι το μέλλον των μεταφορών, το μέσο για να γίνει η χώρα μας κέντρο όχι μόνο συνδυασμένων μεταφορών αλλά εμπορικό και παραγωγικό κέντρο, και σε αυτό κρίσιμο ρόλο παίζει η Θεσσαλονίκη και το λιμάνι με τη σύνδεσή του, η σύνδεση της πόλης και των εγκαταστάσεων με την κεντρική Ευρώπη", δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Χρήστος Σπίρτζης.
Αναφορικά με τα σιδηροδρομικά έργα, τόνισε ότι το Φθινόπωρο θα έχει ολοκληρωθεί το έργο Θεσσαλονίκη-Ειδομένη με ηλεκτροκίνηση. "Επιδιώκουμε να έχουμε κρατική συμφωνία με ΠΓΔΜ και τη Σερβία για το διάδρομο 10 προς κεντρική Ευρώπη. Στους επόμενους μήνες θα έχει ολοκληρώσει τις παρατηρήσεις της και η Βουλγαρία, προκειμένου να έρθει στο ελληνικό και στο βουλγαρικό κοινοβούλιο η ίδρυση της κοινής εταιρίας για τη σύνδεση της Θεσσαλονίκης και των λιμανιών της Β. Ελλάδας με τα λιμάνια της Μ. Θάλασσας. Τις επόμενες ημέρες θα γίνει και τετραμερής, ενώ γίνονται κινήσεις για να ενταχθούν και τα λιμάνια της Ρουμανίας στο έργο", τόνισε.
Είπε ακόμη ότι ολοκληρώνεται "επιτέλους" ο άξονας Αθήνα-Θεσσαλονίκη και θα μπορούν οι επιβάτες σε 3 ώρες και 20 λεπτά να είναι από το κέντρο της μιας πόλης στην άλλη.
"Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι θα είναι μια άλλη μέρα και για τις εμπορευματικές μεταφορές. Για την αναβάθμιση των λιμανιών της Ελλάδας, για τις μεταποιητικές δραστηριότητες που θα έρθουν και για τις νέες σιδηροδρομικές εταιρίες που θα δραστηριοποιηθούν στη χώρα", τόνισε.
Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ
typosthes