Καλαμαριά - Όσα έγιναν στην εκδήλωση για το στρατόπεδο Κόδρα

27/6/2018 09:36    φωτο - βιντεο
Εκδήλωση για την αξιοποίηση του πρώην στρατοπέδου Κόδρα πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα της Τρίτης στις 19:00 την οποία διοργάνωσε η δημοτική Ριζοσπαστική Ενωτική Κίνηση Καλαμαριάς.

Ο καιρός δεν επέτρεψε να γίνει η εκδήλωση στην πλατεία μπροστά στο Δημαρχείο και τελικά έγινε στην αίθουσα δημοτικού συμβουλίου.

Το παρών έδωσαν μεταξύ άλλων ο υπουργός Επικρατείας, Χριστόφορος Βερναρδάκης, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης, η προϊσταμένη του πρωθυπουργικού γραφείου Κατερίνα Νοτοπούλου, ο δήμαρχος Καλαμαριάς Θεοδόσης Μπακογλίδης, ο αντιπρόεδρος του Πράσινου Ινστιτούτου Φώτης Μπίμπασης κ.α.

Στην πρώτη αυτή συζήτηση, αναλύθηκαν οι στόχοι της διαβούλευσης ώστε ο χώρος του πρώην στρατοπέδου να αποδοθεί με καλύτερο δυνατό τρόπο στους δημότες.

«Είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε τον δήμο να υπάρξει ένα σχέδιο αξιοποίησης, με τον δήμο πρωταγωνιστή» ανέφερε ο Χριστόφορος Βερναρδάκης και συνέχισε: «Η Θεσσαλονίκη έχει ένα τεράστιο κτιριακό και χωρικό απόθεμα για το οποίο πρέπει να υπάρξει συζήτηση για το πως μπορούν να γίνουν πόλος ανάπτυξης. Ενας λόγος που δεν προχώρησαν όλα αυτά τα χρόνια οι αποδόσεις είναι ότι στο μυαλό πολλών πρωταγωνιστών του παρελθόντος ήταν η ιδιωτικοποίηση τους με διάφορους τρόπους». Εκτός από το πρώην στρατόπεδο Κόδρα σειρά έχουν άλλα το πρώην στρατόπεδο Ζιάκα και το Καρατάσιου, τόνισε ο κ.Βερναρδάκης.

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Εξωτερικών και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Α’ Θεσσαλονίκης Γιάννης Αμανατίδης εκτίμησε ότι με την παραχώρηση του Κόδρα «υλοποιούνται τα όνειρα των πολιτών της Καλαμαριάς». «Η Θεσσαλονίκη βρέθηκε στο επίκεντρο της πολιτικής μας από την πρώτη στιγμή σχεδόν της διακυβέρνησης» δήλωσε ο κ. Αμανατίδης, τονίζοντας ότι η Βόρεια Ελλάδα και η Θεσσαλονίκη μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο για την συνανάπτυξη στην ευρύτερη περιοχή.

Η προϊσταμένη του πρωθυπουργικού γραφείου Κατερίνα Νοτοπούλου από την πλευρά της εκτίμησε ότι «είναι αδιαπραγμάτευτη η ζωτική ανάγκη για πράσινο», και «η απόδοση των στρατοπέδων και η αξιοποίηση τους είναι προς όφελος της τοπικής κοινωνίας, Οι αδόμητοι χώροι καθορίζουν το μέλλον της πόλης» ανέφερε η κ. Νοτοπούλου, ενώ διευκρίνισε ότι «σε όλη αυτή την πορεία ερχόμαστε αντιμέτωποι σε ζητήματα τριβής, γραφειοκρατικά εμπόδια και ειλημμένες αποφάσεις. Η αξιοποίηση των στρατοπέδων δεν είναι μια απλή υπόθεση. Όσο δύσκολη φαντάζει άλλο τόσο δημιουργική μπορεί να είναι για τους πολίτες».

Ο δήμαρχος Καλαμαριάς, Θεοδόσης Μπακογλίδης, μεταξύ άλλων τόνισε πως για την εξεύρεση χρηματοδοτικών εργαλείων για την δημιουργία και λειτουργία του μητροπολιτικού πάρκου «θα πρέπει να συμβάλουν τα τομεακά προγράμματα του ΕΣΠΑ, τα προγράμματα της Περιφέρειας, και το δημοτικό ταμείο», ενώ «μετά την ολοκλήρωση του εγχειρήματος θα πρέπει να δημιουργηθεί φορέας διαχείρισης αυτού του πανέμορφου χώρου».

Στο επίκεντρο των δηλώσεων και τα επεισόδια στη ΔΕΘ

«Φασιστικές συμμορίες δρουν στη Θεσσαλονίκη εδώ και χρόνια και είναι η ώρα τους να δράσουν αυτή τη στιγμή. Εννοείται ότι θα πρέπει να είμαστε όλοι πολύ αποφασιστικοί και να αναλάβουν όλοι το μέρος της ευθύνης που τους αναλογεί γι΄ αυτή την κατάσταση», τόνισε ο κ. Βερναρδάκης, σχολιάζοντας τα επεισόδια που σημειώθηκαν χθες το βράδυ στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Σε δήλωσή του, στο περιθώριο εκδήλωσης στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή την παραχώρηση του πρώην στρατοπέδου Κόδρα στο δήμο Καλαμαριάς, ο κ. Βερναρδάκης είπε: «Περιμένω την αντίδραση των δημοκρατικών πολιτών, της δημοκρατικής Θεσσαλονίκης άμεσα. Δεν μπορεί η πόλη να γίνει έρμαιο του χουλιγκανισμού και του αναλφαβητισμού διαφόρων ομάδων».

Ο κ. Βερβαρδάκης χαρακτήρισε «φασιστική» τη χθεσινοβραδινή συγκέντρωση, που πραγματοποιήθηκε έξω από τη ΔΕΘ, ενώ ερωτηθείς να σχολιάσει όσους καταφέρονται υβριστικά εναντίον της κυβέρνησης, κατηγορώντας την για τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ είπε: «οι προδοσίες ανήκαν πάντοτε στο χώρο του εθνικισμού, θα σας θυμίσω την Κύπρο, τη Μικρασιατική καταστροφή»..

Στο μεταξύ, ερωτηθείς να σχολιάσει την ανεξαρτητοποίηση του βουλευτή των ΑΝΕΛ Γ. Λαζαρίδη, είπε ότι δεν κινδυνεύει η κυβερνητική συνοχή. «Η συνοχή των ΑΝΕΛ κατά κάποιο τρόπο βάλλεται, ήταν ένας στόχος από την κατάθεση της πρότασης μομφής, αλλά η κυβερνητική συνοχή δεν πρόκειται να επηρεαστεί», κατέληξε.

Εξάλλου, τη βεβαιότητα ότι δεν κινδυνεύει η κυβερνητική συνοχή εξέφρασε και ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης, λέγοντας: «δεν υπάρχει τέτοιο θέμα, αντίθετα θα είναι πιο ισχυρή από τη στιγμή που η Ελλάδα βγαίνει ακριβώς από την επιτροπεία», ενώ κληθείς να σχολιάσει τα χθεσινά επεισόδια που σημειώθηκαν στη Θεσσαλονίκη τόνισε: «η Θεσσαλονίκη, οι δημοκρατικοί πολίτες μπορούν να απομονώσουν αυτά τα ακραία γεγονότα που νομίζω δεν ταιριάζουν στην πόλη».

  



Για άλλη μια φορά δεν έλειψαν οι διαμαρτυρίες για το Σκοπιανό. Εχθες ενας μεμονωμένος περαστικός άρχισε να φωνάζει "προδότες, γουρούνια ανθέλληνες", χωρίς να καταφέρει να προσεγγίσει το κτίριο αφού τα αστυνομικά μέτρα στους δρόμους γύρω από την πλατεία Σκρα ηταν δρακόντεια.





live-events / thestival

Επόμενο Προηγούμενο
 

Social Media - Thessaloniki
Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

13:48 24/4/2024

Τετάρτη 24/04 και Πέμπτη 25/04

Δήμος Καλαμαριάς: Εκτός λειτουργίας στις 26/4 για τεχνικούς λόγους τηλεφωνικές γραμμές και ίντερνετ

Δήμος Καλαμαριάς: Εκτός λειτουργίας στις 26/4 για τεχνικούς λόγους τηλεφωνικές γραμμές και ίντερνετ

13:46 24/4/2024

Παρασκευή 26-4-2024 και κατά τις ώρες 11:00 έως 15:00

Η ιστορία της προσφυγικής Καλαμαριάς αναβιώνει στο Βασιλικό Θέατρο

Η ιστορία της προσφυγικής Καλαμαριάς αναβιώνει στο Βασιλικό Θέατρο

10:00 23/4/2024

23/04 - 8:30 μμ - 11:00 μμ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

13:23 22/4/2024

Δευτέρα 22/4 και Τρίτη 23/04

Έρχεται η 36η Ανθοκομική Έκθεση Καλαμαριάς

Έρχεται η 36η Ανθοκομική Έκθεση Καλαμαριάς

09:00 20/4/2024

Άνοιξαν οι αιτήσεις συμμετοχής

To Graffiti επιστρέφει στην πόλη του

To Graffiti επιστρέφει στην πόλη του

09:00 19/4/2024

ΖΩγραφίζοντας την Καλαμαριά και την Πλατεία Σκρα

Ημερίδα του Δήμου Καλαμαριάς σε συνδιοργάνωση με το ΔΙ.ΠΑ.Ε.

Ημερίδα του Δήμου Καλαμαριάς σε συνδιοργάνωση με το ΔΙ.ΠΑ.Ε.

09:00 16/4/2024

16/04 - 4:30 μμ - 5:00 μμ

Χωρίς λεωφορεία ΟΑΣΘ στις 17/4

Χωρίς λεωφορεία ΟΑΣΘ στις 17/4

20:24 15/4/2024

Ποια θα είναι στους δρόμους

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

20:22 15/4/2024

Δευτέρα 15/4 και Τρίτη 16/04

Έναρξη νέων τμημάτων μαζικού αθλητισμού για ενήλικες

Έναρξη νέων τμημάτων μαζικού αθλητισμού για ενήλικες

09:00 15/4/2024

Νέα τμήματα μαζικού αθλητισμού για ενήλικες

Κλασικά Έπιπλα