Η 26η Ιουνίου καθιερώθηκε ως «Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών και της Παράνομης Διακίνησής τους» στις 7 Δεκεμβρίου 1987 από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, προκειμένου να ευαισθητοποιήσει την παγκόσμια κοινή γνώμη για τις επιπτώσεις από τη χρήση των ναρκωτικών ουσιών και την παράνομη διακίνησή τους, αλλά και για να τιμήσει τον κινέζο μανδαρίνο Λιν Τσε Χσου (1785-1850), που απαγόρευσε το εμπόριο οπίου στην Καντώνα, με αποτέλεσμα να προκληθεί ο Πρώτος Πόλεμος του Οπίου το 1839.
Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία ΟΗΕ (2015), περίπου 250 εκατομμύρια άνθρωποι, ηλικίας 15 - 64 ετών ή το 5% του παγκόσμιου πληθυσμού, έκαναν χρήση παράνομων ναρκωτικών ουσιών (τα 183 εκ. χρήση κάνναβης), τουλάχιστον μία φορά. Περί τα 29,5 εκατομμύρια άνθρωποι αντιμετώπισαν σοβαρά προβλήματα υγείας, εξαιτίας της χρήσης ναρκωτικών. Το παράνομο εμπόριο ναρκωτικών ξεπέρασε τα 320 δισεκατομμύρια δολάρια.(ΟΗΕ, 2003).
Στην Ελλάδα, σύμφωνα με έρευνα του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής ( ΕΠΙΨΥ), που πραγματοποιήθηκε το 2015, το 11,0% του δείγματος ανέφερε χρήση κάνναβης έστω και μία φορά, το 2,8% ανέφερε χρήση τον τελευταίο χρόνο (πρόσφατη χρήση) και 1,3% τον τελευταίο μήνα (πολύ πρόσφατη χρήση). Χρήση κάποιας ουσίας εκτός κάνναβης έστω και μία φορά στην ζωή του αναφέρθηκε από το 1,6% του δείγματος.
Σύμφωνα με τα απολογιστικά στοιχεία που παρουσίασε το ΚΕΘΕΑ, αλλάζει σταδιακά το τοπίο των εξαρτήσεων στη χώρα μας. O Οργανισμός προσέφερε το 2017, «14.588 θέσεις θεραπείας σε ένα σύνολο εξυπηρετουμένων που τα τελευταία χρόνια γίνεται όλο και πιο ανομοιογενές, με την εξάρτηση από την κάνναβη, το αλκοόλ και τον τζόγο να απασχολούν όλο και
περισσότερο τις υπηρεσίες του».
Σε σχέση με την περίοδο πριν από την οικονομική κρίση, σήμερα οι άνθρωποι που συμμετέχουν στα προγράμματα απεξάρτησης του ΚΕΘΕΑ από τα ναρκωτικά είναι μεγαλύτεροι σε ηλικία, με περισσότερα χρόνια συστηματικής χρήσης και μεγαλύτερες επιβαρύνσεις: προβλήματα σωματικής υγείας, κατάθλιψη, εμπλοκή με τον νόμο. Κύρια ουσία χρήσης παραμένει η ηρωίνη και τα οπιοειδή, με επικρατέστερους τρόπους χρήσης την εισπνοή από τη μύτη και το κάπνισμα. Ωστόσο, την τελευταία δεκαετία,το ποσοστό όσων αναφέρουν ως κύρια ουσία χρήσης την κάνναβη έχει υπερδιπλασιαστεί, από 14% το 2006 σε 35% το 2017.
sansimera