Στο ΣτΕ για τις νέες αστυνομικές ταυτότητες προσφεύγουν ιερείς

19/6/2018 02:09    ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ
Νέα δικαστική αντιπαράθεση ξεκίνησε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, για τις νέες αστυνομικές ταυτότητες (ηλεκτρονικές αυτή τη φορά) που θα τεθούν σε κυκλοφορία και περιέχουν ηλεκτρονικό τσιπάκι με προσωπικά δεδομένα, καθώς προσέφυγαν 4 ιερωμένοι (ένας αρχιμανδρίτης και 3 πρωτοπρεσβύτεροι).

Η «Εστία Πατερικών Μελετών» και δύο δικηγόροι και ζητούν να ακυρωθεί η από 27.4.2018 κοινή υπουργική απόφαση που προβλέπει την έκδοση νέου τύπου αστυνομικών ταυτοτήτων οι οποίες περιέχουν «RFID chip».

Σύμφωνα με το dikaiologitika, oι ιερωμένοι υποστηρίζουν ότι ο νέος τύπος ηλεκτρονικών αστυνομικών ταυτοτήτων, είναι αντίθετος σε πλειάδα συνταγματικών διατάξεων, στον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), στην Οικουμενική Διακήρυξη των Ηνωμένων Εθνών περί των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τη νομοθεσία, ενώ αναφορά γίνεται και στο κείμενο του Αγίου Παϊσίου: «Τα σημεία των καιρών».

Στην αίτησή τους αναφέρουν ότι τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στο «RFID chip» των νέων ταυτοτήτων, χωρίς να έχει προηγηθεί η συγκατάθεση των πολιτών, αποτελούν προσωπικά δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα, τα οποία σχετίζονται με το πρόσωπο του κάθε πολίτη, ενώ αποθηκεύεται και ελέγχεται κάθε συναλλαγή του είτε με τις δημόσιες είτε με τις ιδιωτικές υπηρεσίες.

Παράλληλα, με την ηλεκτρονική ταυτότητα, λόγω του «RFID chip» που εμπεριέχει, είναι εφικτός ο εντοπισμός και η γνώση του ακριβούς γεωγραφικού στίγματος του κατόχου της ταυτότητας, ακόμα και εάν αυτός βρίσκεται σε ιδιωτικό χώρο, αναφέρουν και σημειώνουν ο εντοπισμός αυτός των πολιτών μέσω του «RFID chip» των ταυτοτήτων έρχεται σε ευθεία σύγκρουση με το Σύνταγμα, τον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την ΕΣΔΑ, την Οικουμενική διακήρυξη των Ηνωμένων Εθνών περί των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τον νόμο για την προστασία των προσωπικών δεδομένων.

Σύμφωνα με τους ιερωμένους, η συνταγματική αρχή της αναλογικότητας προσβάλλεται με τις νέες ταυτότητες, καθώς δυσανάλογα με τον επιδιωκόμενο σκοπό, προσβάλλονται τα θεμελίωση ανθρώπινα δικαιώματα της προσωπικής ελευθερίας και της ελευθερίας κινήσεων των πολιτών, ενώ θα μπορούσαν να εφαρμοστούν και να τηρηθούν ηπιότερα μέτρα, όχι τόσο επαχθεί για τους πολίτες και μάλιστα χωρίς την προηγούμενη συγκατάθεσή τους.

Ακόμη, αναφέρουν ότι οι νέες ταυτότητες θίγουν άμεσα και τη θρησκευτική συνείδηση και πίστη τον ορθοδόξων χριστιανών κατά παράβαση του Συντάγματος και των διεθνών νομοθετικών κανόνων, καθώς θίγονται οι αρχές και οι δοξασίες μιας θρησκείας χωρίς αυτό να είναι απαραίτητο για την προστασία της δημόσιας τάξεις και ασφάλειας, ενώ ο Άγιος Παΐσιος στο προφητικό κείμενό του «Τα σημεία των καιρών» τα έχει προβλέψει όλα αυτά.

Τέλος, ζητούν η αίτησή τους να εισαχθεί προς συζήτηση στην Ολομέλεια του ΣτΕ.



Επόμενο Προηγούμενο
 

Καλαμαριά: Γιορτή νεολαίας από τη Μητρόπολη - Δράσεις, παιχνίδια, μουσική και πολλές εκπλήξεις

Καλαμαριά: Γιορτή νεολαίας από τη Μητρόπολη - Δράσεις, παιχνίδια, μουσική και πολλές εκπλήξεις

20:22 15/5/2026

Πλατεία Προσφυγικού Ελληνισμού

Η Θεσσαλονίκη τιμά τη Ποντιακή Γενοκτονία - Δείτε όλες τις εκδηλώσεις

Η Θεσσαλονίκη τιμά τη Ποντιακή Γενοκτονία - Δείτε όλες τις εκδηλώσεις

20:12 15/5/2026

εκδηλώσεις σε όλη την πόλη

Καλαμαριά: Ελεύθερος ο 37χρονος που βιντεοσκοπούσε γυναίκες σε τουαλέτες – Δηλώνει μετανιωμένος!

Καλαμαριά: Ελεύθερος ο 37χρονος που βιντεοσκοπούσε γυναίκες σε τουαλέτες – Δηλώνει μετανιωμένος!

18:57 15/5/2026

Ελεύθερος με όρους αφέθηκε μετά την απολογία του

Καλαμαριά: 82 προτάσεις για το Κόδρα και ''ο κήπος του Αριστοτέλη'' στη Φλωρεντία! (φωτο)

Καλαμαριά: 82 προτάσεις για το Κόδρα και ''ο κήπος του Αριστοτέλη'' στη Φλωρεντία! (φωτο)

18:29 15/5/2026

Ο σχεδιασμός για το Κόδρα ταξίδεψε στη Φλωρεντία

Θεσσαλονίκη: Ειδικό μηχάνημα για τις λακκούβες στους δρόμους βγάζει ο δήμος (βιντεο)

Θεσσαλονίκη: Ειδικό μηχάνημα για τις λακκούβες στους δρόμους βγάζει ο δήμος (βιντεο)

12:19 15/5/2026

ένα από τα κύρια παράπονα των πολιτών

Survivor: Η πρώτη φωτογραφία του Σταύρου Φλώρου μέσα από το νοσοκομείο

Survivor: Η πρώτη φωτογραφία του Σταύρου Φλώρου μέσα από το νοσοκομείο

12:10 15/5/2026

Χαμογελά πλατιά λίγο πριν φύγει για ΗΠΑ

Στην Καλαμαριά ήρθαν μαθητές από την Ισπανία - Χόρεψαν και γέλασαν με την καρδιά τους (βιντεο)

Στην Καλαμαριά ήρθαν μαθητές από την Ισπανία - Χόρεψαν και γέλασαν με την καρδιά τους (βιντεο)

11:57 15/5/2026

στο 3ο Γυμνάσιο Καλαμαριάς

Κλασικά Έπιπλα