Τα 52α Δημήτρια στη… σέντρα του Καυτανζόγλειου

20/9/2017 10:53    Από το… στάδιο ανακοινώθηκε το πρόγραμμα των 52ων Δημητρίων
Της ΛΕΜΟΝΙΑΣ ΒΑΣΒΑΝΗ

 

Θέατρο, χορός, μουσική, κινηματογράφος και εικαστικά περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα των 52ων Δημητρίων, του φεστιβάλ της πόλης μας που θα διεξαχθεί από 1 έως 22 Οκτωβρίου 2017.

Το… εναρκτήριο λάκτισμα δόθηκε το βράδυ της Τρίτης, λίγο μετά τις 20.30 στο Καυτανζόγλειο Σταδίο τον νέο χλοοτάπητα του οποίου πάτησαν για πρώτη φορά οι συντελεστές των Δημητρίων, οι συνεργάτες του φεστιβάλ, καθώς και εκπρόσωποι των ΜΜΕ, κατά την επίσημη παρουσίαση του προγράμματος.

Για μια διαφορετική παρουσίαση έκανε λόγο η αντιδήμαρχος Πολιτισμού του δήμου Θεσσαλονίκης κυρία Έλλη Χρυσίδου και πρόσθεσε, αναφερόμενη στις δυσκολίες που προέκυψαν το καλοκαίρι για την έγκριση του καλλιτεχνικού προγραμματισμού στο δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης, πως όπως στις σχέσεις που εμφανίζουν μια κρίση στην επταετία, έτσι και τα Δημήτρια πέρασαν την δική τους κρίση. «Είναι μια σημαδιακή χρονιά», σχολίασε και πρόσθεσε πως με την διοίκηση Μπουτάρη τα Δημήτρια έχουν αλλάξει, έχουν αποκτήσει καλλιτεχνική επιτροπή και θυμίζουν περισσότερο φεστιβάλ. Συνοψίζοντας σε μια φράση την ουσία της διοργάνωσης είπε πως «θα δούμε δράσεις από την πόλη, για την πόλη».

«Φέτος θα είναι μια ειδική χρονιά με την ευκαιρία του εορτασμού των 100 χρόνων από την κήρυξη της Ρωσικής Επανάστασης», τόνισε από την πλευρά του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης λέγοντας πως από την στιγμή που ανέλαβε η διοίκησή του έγινε προσπάθεια να δοθεί άλλος αέρας στα Δημήτρια.

Στο πλαίσιο του προγράμματος θα έρθουν παραστάσεις που διαφορετικά δεν θα είχαμε την ευκαιρία να δούμε, τόνισαν οι καλλιτεχνικοί σύμβουλοι των Δημητρίων, Δήμητρα Κορωναίου, Εμμανουήλ Παπαδόπουλος, Σάββας Πατσαλίδης και Γιώργος Πεντζίκης.

Έναρξη με άρωμα… Ρωσικής Επανάστασης

Η έναρξη θα γίνει την 1η Οκτώβρη με την πολυμεσική έκθεση «Revolution in Art», που θα φιλοξενηθεί στο Περίπτερο 2 της ΔΕΘ-HELEXO σε συνεργασία με την τελευταία, το ΚΜΣΤ και το Artecitya. Φιλοξενώντας εικόνες κυρίως από την συλλογή Κωστάκη, η έκθεση παρακολουθεί την ανάπτυξη των εικαστικών τεχνών στη Ρωσία μέσα από το έργο ρηξικέλευθων καλλιτεχνών, ομάδων και κινημάτων από το 1900 έως το 1923.

Στο πρόγραμμα των Δημητρίων ξεχωρίζουν επίσης:

-Στο θέατρο η «Θεία Κωμωδία» του Δάντη (1/10, Θέατρο ΕΜΣ), η ομάδα Sfumato από την Βουλγαρία σε μια ονειρική εκδοχή έργων του Γκόγκολ (2/10,Άνετον), το «Our secrets» από τους Ούγγρους Bela Pinter and Company (4/10, Σφαγεία), το «Στέλλα κοιμήσου» από τον Γιάννη Οικονομίδη και το Εθνικό Θέατρο (5,6/10, Θέατρο ΕΜΣ), «Ο γλάρος… αυτό ήθελα να πω» από τους Hashart Theater Group (7-8/10), «Ο γενικός επιθεωρητής του Γκόγκολ» από το Ρουμάνικο Teatrul de Comedie (10/10, Σφαγεία), το Lippy από την ομάδα Dead Center που έρχεται από την Ιρλανδία (11/10,) «Το ημερολόγιο ενός μακαρίτη» σε σκηνοθεσία Κ.Φιλίππογλου (Άνετον 12-13/10) το «Γελοίο σκότος» του Βόλφραμ Λοτς από την Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου (16,17/10, Αυλαία), από το Ιράν το Israfil’s Trumpet (19/10, Σφαγεία) και από την Κίνα και το Star Theater Beijing το The Crossroads 2017 (22/10, Σφαγεία).

-Στον χορό το «Lapses of light» της ομάδας της Πέρσας Σταματοπούλου (7/10, Σφαγεία), το σεμινάριο χορού από την Sarah Cernaux σε ρεπερτόριο Akram Khan (9/10, Γήπεδο μπάσκετ ΧΑΝΘ), και το «Moeder» από την ομάδα Peeping Tom (17/10, Μέγαρο  Μουσικής) που θα κάνει και σεμινάριο χορού (16/10, Κέντρο Ορχηστρικής Τέχνης Θεσσαλονίκης).

-Στον κινηματογράφο τα ντοκιμαντέρ του Καμπούρογλου «How to steal a chair» (3/10) και του G. Baram Koudelka «Shooting Holy Land» (10-11/10).

-Στη μουσική η συναυλία του Marius Preda (6/10.,Μέγαρο Μουσικής Μ2), η ομάδα Κρουστών Precaustic του ΚΩΘ (7/10, Καπάνι), το σύνολο 6daEXIt (αίθουσα προβών ΚΟΘ 14/10) το Fontana Mix Ensemble (15/10 αίθουσα προβών ΚΟΘ) και το Flash Mob που θα γίνει σε συνεργασία με το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης στον πεζόδρομο της Αγίας Σοφίας (20/10).

Στα εικαστικά η Νύχτα Τέχνης (3.10), αλλά και το «Photography in the Framework of Dimitria» με το οποίο και θα πέσει η αυλαία του Φεστιβάλ. Ουσιαστικά όπως είπε ο γενικός συντονιστής του καλλιτεχνικού προγράμματος κ. Εμμανουήλ Παπαδόπουλος «χρησιμοποιήθηκε η λέξη “πλαίσιο” από τη φράση “στο πλαίσιο των Δημητρίων” που συχνά χρησιμοποιούν οι δημοσιογράφοι. Κάναμε λοιπόν το πλαίσιο ως την ταυτότητα του φετινού φεστιβάλ. Αυτό στα αγγλικά μεταφράστηκε ως framework. Και καλούμε επαγγελματίες και ερασιτέχνες φωτογράφους να βγάλουν φωτογραφίες από τα Δημήτρια, από τις εκδηλώσεις του φεστιβάλ. Οι καλύτερες θα απαρτίσουν μια έκθεση με την οποία και θα πέσει η αυλαία του φεστιβάλ στις 22/10 στα Σφαγεία», σχολίασε.

Παράλληλες εκδηλώσεις

Αξίζει να σημειωθεί πως στις παράλληλες δράσεις των Δημητρίων εντάσσονται και οι εκδηλώσεις της Parallaxi «Έγινε η σπίθα πυρκαγιά» για τα 100 χρόνια από την πυρκαγιά του 1917 (στις 23/9, 18.00-22.00 σε διάφορα σημεία της πόλης), το Kapani Project (4/10 στο Καπάνι), η «Ρωσική Επανάσταση» σε σκηνοθεσία Τσέζαρις Γκραουζίνις από το ΚΘΒΕ (πρεμιέρα 25/10, Βασιλικό Θέατρο) και το 7Ply project, πολυθεματικό φεστιβάλ με επίκεντρο το skate (7/10 Γαλλικό Ινστιστιτούτο και Πάρκο Γαλλίας).

Τέλος να προσθέσουμε πως φέτος ξεκινά και νέα συνεργασία με το Thess Brunch.

Περισσότερα στο dimitria.thessaloniki.gr 



typosthess

Επόμενο Προηγούμενο
 

Social Media - Thessaloniki
«Πατώνουν» όλοι: Θα λύσεις τον μαθηματικό γρίφο επιπέδου δημοτικού με το άλογο ή θα αποτύχεις κι εσύ;

«Πατώνουν» όλοι: Θα λύσεις τον μαθηματικό γρίφο επιπέδου δημοτικού με το άλογο ή θα αποτύχεις κι εσύ;

19:59 9/6/2023

«Πατώνουν» όλοι

Πάνω από 1,3 εκατ. ευρώ: Mε τόσα χρήματα αποχώρησε ο κάθε παίκτης του Survivor All Star – Αναλυτικά η λίστα

Πάνω από 1,3 εκατ. ευρώ: Mε τόσα χρήματα αποχώρησε ο κάθε παίκτης του Survivor All Star – Αναλυτικά η λίστα

19:58 9/6/2023

Το ποσό θα ξεπεράσει τα 2 εκατομμύρια όταν αποχωρήσουν όλοι οι παίκτες.

Ένα τριήμερο με παραδοσιακή μουσική από τον Χορευτικό Όμιλο Θεσσαλονίκης

Ένα τριήμερο με παραδοσιακή μουσική από τον Χορευτικό Όμιλο Θεσσαλονίκης

13:18 9/6/2023

Ο Δήμος Καλαμαριάς σε συνεργασία με τον Χορευτικό Όμιλο Θεσσαλονίκης συνδιοργανώνουν τριήμερο εκδηλώσεων

Απονομή επαίνων σε «βιβλιοσκώληκες»!

Απονομή επαίνων σε «βιβλιοσκώληκες»!

13:16 9/6/2023

Επαίνους σε όλους του βιβλιοσκώληκες που συμμετείχαν ατομικά στο πρόγραμμα φιλαναγνωσίας

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

13:14 9/6/2023

Παρασκευή 09/6, Σάββατο 10/6 και Κυριακή 11/6

Από τον φούρνο, στο πιάτο: Η ταβέρνα με τις χορταστικές μερίδες που λιώνουν στο στόμα κρατάει ακόμα χαμηλές τις τιμές

Από τον φούρνο, στο πιάτο: Η ταβέρνα με τις χορταστικές μερίδες που λιώνουν στο στόμα κρατάει ακόμα χαμηλές τις τιμές

13:05 9/6/2023

Πιάτα- αριστούργημα

Ρίχνει τη «βόμβα» ο Ανδρέας Μικρούτσικος…

Ρίχνει τη «βόμβα» ο Ανδρέας Μικρούτσικος…

20:59 8/6/2023

Ποιο θα είναι το τηλεοπτικό του μέλλον.

«Παίζουμε ΓΙΑ τη ζωή, δεν παίζουμε ΜΕ τη ζωή»

«Παίζουμε ΓΙΑ τη ζωή, δεν παίζουμε ΜΕ τη ζωή»

13:09 8/6/2023

Στo πλαίσιo των εκδηλώσεων για την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών

Δυσάρεστη εξέλιξη με το «The Voice» στον ΣΚΑΪ

Δυσάρεστη εξέλιξη με το «The Voice» στον ΣΚΑΪ

18:38 7/6/2023

Ποιο θα είναι το μέλλον του αγαπημένου talent show.

Τα βρίσκουν μπαστούνια και οι διάνοιες: Στον γρίφο της δεξαμενής 9/10 λένε «δεν μπορώ να το λύσω». Εσύ;

Τα βρίσκουν μπαστούνια και οι διάνοιες: Στον γρίφο της δεξαμενής 9/10 λένε «δεν μπορώ να το λύσω». Εσύ;

18:37 7/6/2023

Τα βρίσκουν μπαστούνια και οι διάνοιες

Κλασικά Έπιπλα