Η «μάχη» στη Βουλή για την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης

15/6/2018 04:31    Τι στάση θα κρατήσουν τα κόμματα

Από το απόγευμα της Πέμπτης συζητείται στην εθνική αντιπροσωπεία πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης που κατέθεσε η ΝΔ για ένα από τα μεγάλα εθνικά ζητήματα, τη συμφωνία Αθηνών-Σκοπίων για το ονοματολογικό. 

Οπως αποφάσισε κατά πλειοψηφία η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, η συζήτηση θα έχει ολοκληρωθεί ως τις 2.00 μ.μ. του Σαββάτου.

Η απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων αφήνει το περιθώριο, σε περίπτωση που ο κατάλογος των ομιλητών εξαντληθεί νωρίτερα, η συζήτηση να ολοκληρωθεί πριν από την προβλεπόμενη ώρα, κάτι που επιβεβαίωσε και ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο οποίος απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι το «ως τις 2.00 μμ έχει τη σημασία του».

Ο πρόεδρος της Βουλής, διαβεβαίωσε ότι θα δοθεί άνεση χρόνου ώστε να πάρουν τον λόγο και να τοποθετηθούν όλοι όσοι το ζητήσουν, και αν χρειαστεί όπως είπε, αντί η συζήτηση να ολοκληρωθεί στις 2 το μεσημέρι του Σαββάτου όπως αποφασίστηκε στη Διάσκεψη των Προέδρων, να κλείσει αργά το βράδυ της ίδιας μέρας.



Η αντιπολίτευση κατήγγειλε μεθόδευση επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση είχε διαμηνύσει ότι η συζήτηση θα κλείσει το βράδυ του Σαββάτου. 

Χατζηδάκης: Τι φοβάται η κυβέρνηση;

Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης συνέδεσε την απόφαση αυτή με τα συλλαλητήρια που έχουν εξαγγελθεί έξω από τη Βουλή.

«Εχουμε ένσταση κυρίως σε σχέση με την λήξη της συζήτησης. Ότι θα λήξει οπωσδήποτε στις 2.00 το μεσημέρι. Σύμφωνα με την κοινοβουλευτική παράδοση διαρκεί τριήμερο και λήγει τα μεσάνυχτα της τρίτης ημέρας. Δεν είναι μόνο η φαλκίδευση του δικαιώματος της αντιπολίτευσης. Τι φοβάται η κυβέρνηση, φοβάται τη Βουλή ή μήπως φοβάται τον λαό καθώς έχουν εξαγγελθεί συλλαλητήρια για εκείνη την . Φοβική τακτική και αλαζονική ταυτόχρονα. Να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων. Υποχρέωση απέναντι στη Βουλή και τον Λαό σύμφωνα με τις παραδόσεις της Βουλής των Ελλήνων», τόνισε ο Κωστής Χατζηδάκης.

Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ είπε ότι «Η κυβέρνηση δεν δικαιούται να μην σέβεται την αντιπολίτευση και τη Βουλή οι βουλευτές πρέπει να έχουν όλοι την άνεση χρόνου να τοποθετηθούν. Πάντα μετά την μεταπολίτευση η συζήτηση σε πρόταση δυσπιστίας κρατούσε τρεις μέρες και ολοκληρωνόταν με ψηφοφορία τα μεσάνυχτα της τρίτης μέρας. Ζητάμε να εφαρμοστεί και για την δική μας πρόταση ακριβώς αυτό που εφαρμόστηκε για την δική σας. Είναι υπερβολικό; Είναι άδικο; Είναι ακραίο; Ελπίζω να τηρηθεί για τη Νέα Δημοκρατία αυτό που τηρήθηκε από τη Νέα Δημοκρατία όταν είχε την πλειοψηφία στην πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ. Τι πειράζει η συζήτηση να τελειώσει το Σάββατο το βράδυ, όπως γινόταν πάντα;»

Λοβέρδος: Δώστε χώρο σε κάθε άποψη που θέλει να εκφραστεί

Αντιδράσεις και από την Δημοκρατική Συμπαράταξη με τον Ανδρέα Λοβέρδο να επισημαίνει προς τον πρόεδρο της Βουλής: «Είναι υποχρέωσή σας να δώσετε χώρο σε κάθε άποψη που θέλει να εκφραστεί. Να αλλάξετε την πρότασή σας. Εμείς δεν συμφωνήσαμε στην Διάσκεψη των Προέδρων. Να μην έχουμε διαδικαστικές διαφωνίες. Αυτό θα αποβεί προς όφελος της συζήτησης». 

Βούτσης: Αν χρειαστεί θα πάμε μέχρι το Σάββατο το βράδυ

Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης δήλωσε από την πλευρά του ότι θα υπάρχει άνεση να μιλήσουν όλοι όσοι γραφτούν κι αν χρειαστεί η συζήτηση θα πάει μέχρι το Σάββατο το βράδυ. Ωστόσο, προειδοποίησε τους βουλευτές ότι δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει διάλειμμα μέσα σε αυτές τις μέρες της συζήτησης και η συζήτηση θα ξεκινάει από νωρίς το πρωί και θα τελειώνει μέχρι αργά το βράδυ.

Ο πρόεδρος της Βουλής επεσήμανε: «Το τελευταίο που φοβάται αυτή η έδρα είναι οι μαζικές κινητοποιήσεις. Έχουμε συμμετάσχει επί πολλά χρόνια και δεν τις έχουμε δει ούτε πίσω από τζάμια ούτε απέξω. Οι αιτιάσεις που αφορούν σε μαζικές κινητοποιήσεις που θα ξεκινήσουν αύριο με ομιλητή τον κ. Πατούλη δεν μας αφορούν. Δεν γνώριζα καν αν θα συνεχιστούν και το Σάββατο οι κινητοποιήσεις η πρόταση μου δεν έχει καμία σχέση με διαδηλώσεις. Κάποιες πλευρές θέλουν να στηθεί μία τέτοια επικοινωνιακή αντιπαράθεση».

ΚΙΝ.ΑΛ.: «Όχι» στην συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ – «Ναι» στην πρόταση δυσπιστίας

Εσωτερικά προβλήματα συνοχής αντιμετωπίζει το Κίνημα Αλλαγής, όσον αφορά την κοινή γραμμή για την συμφωνία Αθήνας – Σκοπίων. πάντως δεν προβλέπεται ρήξη στην ψηφοφορία για την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης την οποία φάινεται να στηρίζουν όλοι.

Το Κίνημα Αλλαγής αποφάσισε να μην στηρίξει τη συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ παρά την αντίθετες απόψεις που ακούστηκαν σε συνεδρίαση που έγινε την Τετάρτη το βράδυ.

Τις προϋποθέσεις, σύμφωνα με τις οποίες, το Κίνημα Αλλαγής θα μπορούσε να ψηφίσει τη συμφωνία της Ελλάδας με την πΓΔΜ παρουσιάζει, σε δήλωσή της, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά.

«Η συμφωνία που παρουσίασε η κυβέρνηση αποτελεί ένα βήμα, αλλά δεν αποτελεί ολοκληρωμένη λύση. Έχει θετικά σημεία που ανταποκρίνονται στο πλαίσιο που έχει θέσει το Κίνημα Αλλαγής, ώστε να επιλυθεί το ζήτημα των Σκοπίων. Η υλοποίηση της όμως, δεν εξαρτάται από την Ελλάδα, αλλά κυρίως από τις ενέργειες της γειτονικής χώρας» επισημαίνει η κ. Γεννηματά και κάνει λόγο για «αρνητικά σημεία και προβλήματα που μπορεί να απομακρύνουν την προοπτική μιας βιώσιμης και εθνικά επωφελούς λύσης».

Ποτάμι: Υπέρ της πρότασης δυσπιστίας – Αιχμές για Φώφη

«Θα ψηφίσουμε υπέρ της πρότασης δυσπιστίας, διότι στρέφεται συνολικά κατά της κυβέρνησης και εμείς είμαστε απέναντι στην κυβέρνηση» ανέφεραν πηγές του Ποταμιου για τη στάση που θα τηρήσουν στην επικείμενη συζήτηση και ψηφοφορία. 

Την ίδια στιγμή, πάντως, πηγές από το Ποτάμι που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, σχολίασαν τις διαρροές για τη άκαρπη συνεδρίαση του πολιτικού συμβουλίου του Κινήματος Αλλαγής, η οποία είχε αντικείμενο τη συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ για το ονοματολογικό, λέγοντας πως όταν αποφασίστηκε η συγκρότηση ενός νέου κινήματος, «δεν είχαμε κατά νου ότι θα επανασυστήσουμε ένα παρωχημένο μονοκρατορικό μοντέλο».

ΑΝΕΛ: «Όχι» στη συμφωνία με ΠΓΔΜ αλλά στηρίζουμε την κυβέρνηση

Την διαφωνία τους με την υπογραφή της συμφωνίας για την ονομασία της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας επιβεβαίωσαν οι βουλευτές των ΑΝΕΛ, ωστόσο, συμφώνησαν να καταψηφίσουν την πρόταση δυσπιστίας που έχει καταθέσει η Νέα Δημοκρατία κατά της κυβέρνησης για το «Σκοπιανό».

ΔΗΜΑΡ: Λύση στο Μακεδονικό και εκλογές

Υπερψήφιση της συμφωνίας για το ονοματολογικό των Σκοπίων όταν έρθει στη Βουλή, υπό την προϋπόθεση ότι ο κ. Τσίπρας θα δεσμευτεί εκ των προτέρων για να γίνουν εκλογές. 

Σε αυτη την πρόταση κατέληξε η Εκτελεστική επιτροπή της ΔΗΜΑΡ που συνεδρίασε εκτάκτως το απόγευμα με αφορμή την πρόταση μομφής που κατέθεσε η ΝΔ, και τις αναταράξεις στο Κίνημα Αλλαγής ενόψει και της προγραμματισμένης συνεδρίασης της Κ.Ε. τη Κυριακή.

Η ΔΗΜΑΡ τονίζει ότι «δεν πρόκειται να δώσουμε καμία ψήφο εμπιστοσύνης σε αυτή την αδιέξοδη κυβέρνηση, που εξάλλου συσσωρεύει αντικοινωνικές πολιτικές με τη ψήφιση και του πολυνομοσχεδίου με τα πρόσθετα βάρη στα πιο αδύναμα κοινωνικά στρώματα. Αυτό και θα πράξουμε στην σημερινή πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε η ΝΔ.


real

Επόμενο Προηγούμενο
 

Social Media - Thessaloniki
Δ. Θεσσαλονίκης: Φυτεύονται 500 δέντρα στη νέα παραλία

Δ. Θεσσαλονίκης: Φυτεύονται 500 δέντρα στη νέα παραλία

15:23 28/3/2024

Έρχονται δύο νέα πάρκα τσέπης

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

15:08 27/3/2024

Τετάρτη 27/03 και Πέμπτη 28/03

Ένωση Γονέων Καλαμαριάς: Επικίνδυνη η πρόταση για αθώωση Μίχου - Να προστατευτεί η 12χρονη

Ένωση Γονέων Καλαμαριάς: Επικίνδυνη η πρόταση για αθώωση Μίχου - Να προστατευτεί η 12χρονη

21:19 25/3/2024

Η ανακοίνωση της Ένωσης

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

12:46 22/3/2024

Παρασκευή 22/03, Σάββατο 23/03 και Κυριακή 24/03

Καλαμαριά: Δράσεις για την στοματική υγεία στον Φοίνικα και στην πλατεία Προσφυγικού Ελληνισμού

Καλαμαριά: Δράσεις για την στοματική υγεία στον Φοίνικα και στην πλατεία Προσφυγικού Ελληνισμού

23:18 20/3/2024

Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας

Καλαμαριά: Έρχονται 11 πάρκα, σιντριβάνια, πεζόδρομοι και ποδηλατόδρομος!

Καλαμαριά: Έρχονται 11 πάρκα, σιντριβάνια, πεζόδρομοι και ποδηλατόδρομος!

23:03 20/3/2024

έπεσαν οι υπογραφές

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

15:52 20/3/2024

Τετάρτη 20/03 και Πέμπτη 21/03

Θεσσαλονίκη: 1292 παραβάσεις σημείωσε η τροχαία σε δύο μέρες!

Θεσσαλονίκη: 1292 παραβάσεις σημείωσε η τροχαία σε δύο μέρες!

00:00 20/3/2024

αναλυτικά στοιχεία

Καλαμαριά: Δεκάδες κεραίες τηλεφωνίας δίπλα στα σχολεία! Τί καταγγέλλουν οι γονείς

Καλαμαριά: Δεκάδες κεραίες τηλεφωνίας δίπλα στα σχολεία! Τί καταγγέλλουν οι γονείς

23:49 19/3/2024

«Όχι στις κεραίες δίπλα στα σχολεία μας»

Η Καλαμαριά γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Συνδρόμου Down

Η Καλαμαριά γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Συνδρόμου Down

23:22 19/3/2024

«Μελίνα Μερκούρη»

Κλασικά Έπιπλα