Θεσσαλονίκη - Περιμένουμε μεγαλύτερο σεισμό από του 1978!

12/6/2018 10:45    το 78' δεν ήταν αυτό που φοβάται η πόλη

«Ο σεισμός του 1978 δεν ήταν ο μεγάλος σεισμός που φοβόταν η πόλη. Στο μέλλον θα γίνει μεγαλύτερος. Πρέπει να τον περιμένουμε. Δεν ξέρουμε πότε θα γίνει και τι ένταση θα έχει. Όμως οι ενδείξεις που έχουμε από την σεισμική δραστηριότητα της πόλης μας από τον 5ο αιώνα μέχρι και σήμερα δείχνουν πως ο σεισμός του 1978 δεν είναι ο πιο μεγάλος σεισμός της Θεσσαλονίκης».

Τα παραπάνω δήλωσε το μεσημέρι της Δευτέρας ο καθηγητής ΑΠΘ κ. Κυριαζής Πιτιλάκης συμφωνα με το typosthes, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου με αφορμή τη διεξαγωγή του 16ου Πανευρωπαϊκού Συνεδρίου Σεισμικής Μηχανικής που θα γίνει από 18 έως 21 Ιουνίου 2018 στην πόλη μας.

«Ο σεισμός του ‘78 δεν ήταν ο πιο ισχυρός. Υπάρχουν ενδείξεις πως θα πρέπει να περιμένουμε μεγαλύτερο σεισμό. Απλά είναι ένα πολύπλοκο θέμα και πρέπει να είμαστε φειδωλοί στο τι λέμε», σχολίασε ο καθηγητής, τονίζοντας πως πρέπει να αυξηθεί ο αντισεισμικός σχεδιασμός των κτιρίων. Ανέφερε παράλληλα πως η χώρα μας είναι «στην καρδιά της σεισμικής μηχανικής» και αυτό το οφείλει κυρίως στα πανεπιστήμια και πως το έναυσμα για αυτή την πρόοδο υπήρξε ο σεισμός του 1978 στη Θεσσαλονίκη.



«Οι ζημιές στην χώρα μας δεν είναι μεγάλες, παρά το ότι έχουμε υψηλή σεισμικότητα. Και αυτό οφείλεται στην ποιότητα των κατασκευών», τόνισε. Είπε πως στη διάρκεια του συνεδρίου θα γίνει και Ειδική Συνεδρία για τα 40 χρόνια από τον σεισμό του 1978 στο κτίριο του ΤΕΕ/ΤΚΜ (Μ. Αλεξάνδρου 49) την Τετάρτη 20 Ιουνίου στις 9:30 πμ (σημ. ο σεισμός είχε γίνει στις 20/6/1978). Κατά τη διάρκειά της επιστήμονες και μηχανικοί από το ΑΠΘ, το ΙΤΣΑΚ και το ΤΕΕ θα παρουσιάσουν σειρά θεμάτων που άπτονται του σεισμού αυτού και της προόδου που έχει γίνει από τότε στην ενίσχυση της αντισεισμικής προστασίας της πόλης, των υποδομών της και της κοινωνίας.

Ο ελληνικός κίονας απαύγασμα της αντισεισμικής μηχανικής

Εξάλλου στο συνέδριο θα συζητηθούν σημαντικά έργα και ιδέες, έργα που ξεκίνησαν από την αρχαιότητα και φτάνουν μέχρι και τις μέρες μας. «Σκεφτείτε πως ο ελληνικός κίονας είναι απαύγασμα της αντισεισμικής μηχανικής. Πολύ δύσκολα πέφτει από έναν σεισμό… Οπότε αναλογιστείτε πως η αίσθηση, η γνώση, η εμπειρία και η διάνοια υπήρχαν από το παρελθόν ακόμη», ανέφερε ο κ. Πιτιλάκης. Πρόσθεσε δε εξαίρετα δείγματα κατασκευών όπως η Γέφυρα Ρίου Αντίρριου που αποτελεί ορόσημο γεφυροποιίας στον κόσμο, αλλά και το Μουσείο Ακρόπολης που έχει σύστημα σεισμικής μόνωσης.

Συνολικά στο συνέδριο 31 διακεκριμένοι προσκεκλημένοι ομιλητές θα παρουσιάσουν τις πλέον πρόσφατες εξελίξεις σε πληθώρα σχετικών αντικειμένων, προβάλλοντας ιδέες για το μέλλον. Προβλέπεται επίσης η οργάνωση επιλεγμένων ειδικών συνεδριών, όπως και εργαστήρια και συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης σε θεματικές ενότητες ειδικού ενδιαφέροντος για τους μηχανικούς και την κοινωνία, με σκοπό να διευρύνουν τους ορίζοντες της επιστημονικής κοινότητας της σεισμικής μηχανικής και να ενισχύσουν τις διεθνείς συνεργασίες.



Το πρόγραμμα περιλαμβάνει 31 προσκεκλημένες ομιλίες διακεκριμένων επιστημόνων και μηχανικών, περισσότερες από 1300 προφορικές παρουσιάσεις και αναρτημένες εργασίες (poster sessions), 87 θεματικές και ειδικές συνεδρίες, 5 παράλληλες συνεδρίες ειδικού ενδιαφέροντος, και έναν μεγάλο αριθμό επιστημονικών και επαγγελματικών συναντήσεων. Πρόκειται για ένα αυστηρά επιλεγμένο επιστημονικό πρόγραμμα που δομείται γύρω από 24 θεματικές, διεξάγεται σε 4 ημέρες και 10 παράλληλες αίθουσες/ στους χώρους του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Μιλώντας για τη σημασία της διοργάνωσης του Συνεδρίου ο καθηγητής είπε πως θα φέρει στην πόλη μας περισσότερους από 1500 σύνεδρους, προερχόμενους από 67 διαφορετικές χώρες ανά τον κόσμο.

Θα υπάρχει δυναμική εκπροσώπηση χωρών με έντονη σεισμική δραστηριότητα, όπως Ιταλία, Τουρκία, Ιράν, Κίνα, Ιαπωνία, αλλά και χώρες της Λατινικής Αμερικής (Μεξικό, Χιλή, Κολομβία), αλλά και αυτών με έντονη ερευνητική δραστηριότητα στον κλάδο, όπως Γαλλία, Ελβετία, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ. Το πρόγραμμα θα είναι συμπυκνωμένο για να είναι και χαμηλότερο το κόστος τόσο της διεξαγωγής, όσο και συμμετοχής των συνέδρων. Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου οι σύνεδροι θα ξεναγηθούν σε σημαντικά κατασκευαστικά έργα όπως στο Μετρό Θεσσαλονίκης και στην Εγνατία Οδό.

«Το ΙΤΣΑΚ δεν πρέπει να φύγει από τη Θεσσαλονίκη»

Ερωτώμενος για το μέλλον του Ινστιτούτου Τεχνικής Σεισμολογίας και Αντισεισμικών Κατασκευών (ΙΤΣΑΚ) και την πρόθεση της κυβέρνησης για μετατροπή του ΙΤΣΑΚ σε παράρτημα του ΕΦΑΚΤΕΣ (Ερευνητικός Φορέας Αντισεισμικών Κανονισμών, Προδιαγραφών Κατασκευών και Τεχνικής Σεισμολογίας) που θα ιδρυθεί στην Κεφαλονιά ο κ. Πιτιλάκης είπε πως «το ΙΤΣΑΚ είναι παιδί του σεισμού του 1978. Έγινε με πρωτοβουλία του Πανεπιστημίου και της πολιτείας». Και πρόσθεσε: «Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να μην σταματήσει η λειτουργία του από την πόλη μας».

Για την ιστορία του συνεδρίου

Το 16ο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Σεισμικής Μηχανικής διοργανώνεται από το Ελληνικό Τμήμα Αντισεισμικής Μηχανικής (ΕΤΑΜ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης Σεισμικής Μηχανικής, σε συνεργασία με το τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του ΑΠΘ. Πραγματοποιείται κάθε τέσσερα χρόνια με την παρουσία κορυφαίων επιστημόνων και μηχανικών από όλο τον κόσμο (μηχανικοί κατασκευών, γεωτεχνικοί μηχανικοί, γεωλόγοι, σεισμολόγοι), όπως και κατασκευαστικών εταιριών. Η πρώτη τέτοια συνάντηση έγινε το 1964 στα Σκόπια, ενώ αντίστοιχες των τελευταίων δεκαετιών πραγματοποιήθηκαν σε Κωνσταντινούπολη, Οχρίδα, Γενεύη, Λονδίνο, Παρίσι, Βιέννη, Μόσχα.



Επόμενο Προηγούμενο
 

Social Media - Thessaloniki
Δ. Θεσσαλονίκης: Φυτεύονται 500 δέντρα στη νέα παραλία

Δ. Θεσσαλονίκης: Φυτεύονται 500 δέντρα στη νέα παραλία

15:23 28/3/2024

Έρχονται δύο νέα πάρκα τσέπης

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

15:08 27/3/2024

Τετάρτη 27/03 και Πέμπτη 28/03

Ένωση Γονέων Καλαμαριάς: Επικίνδυνη η πρόταση για αθώωση Μίχου - Να προστατευτεί η 12χρονη

Ένωση Γονέων Καλαμαριάς: Επικίνδυνη η πρόταση για αθώωση Μίχου - Να προστατευτεί η 12χρονη

21:19 25/3/2024

Η ανακοίνωση της Ένωσης

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

12:46 22/3/2024

Παρασκευή 22/03, Σάββατο 23/03 και Κυριακή 24/03

Καλαμαριά: Δράσεις για την στοματική υγεία στον Φοίνικα και στην πλατεία Προσφυγικού Ελληνισμού

Καλαμαριά: Δράσεις για την στοματική υγεία στον Φοίνικα και στην πλατεία Προσφυγικού Ελληνισμού

23:18 20/3/2024

Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας

Καλαμαριά: Έρχονται 11 πάρκα, σιντριβάνια, πεζόδρομοι και ποδηλατόδρομος!

Καλαμαριά: Έρχονται 11 πάρκα, σιντριβάνια, πεζόδρομοι και ποδηλατόδρομος!

23:03 20/3/2024

έπεσαν οι υπογραφές

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

15:52 20/3/2024

Τετάρτη 20/03 και Πέμπτη 21/03

Θεσσαλονίκη: 1292 παραβάσεις σημείωσε η τροχαία σε δύο μέρες!

Θεσσαλονίκη: 1292 παραβάσεις σημείωσε η τροχαία σε δύο μέρες!

00:00 20/3/2024

αναλυτικά στοιχεία

Καλαμαριά: Δεκάδες κεραίες τηλεφωνίας δίπλα στα σχολεία! Τί καταγγέλλουν οι γονείς

Καλαμαριά: Δεκάδες κεραίες τηλεφωνίας δίπλα στα σχολεία! Τί καταγγέλλουν οι γονείς

23:49 19/3/2024

«Όχι στις κεραίες δίπλα στα σχολεία μας»

Η Καλαμαριά γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Συνδρόμου Down

Η Καλαμαριά γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Συνδρόμου Down

23:22 19/3/2024

«Μελίνα Μερκούρη»

Κλασικά Έπιπλα