Θεσσαλονίκη: 1.500 επιστήμονες στο Συνέδριο Σεισμικής Μηχανικής

12/6/2018 00:46    16ο Πανευρωπαϊκό
Περισσότεροι από 1.500 σύνεδροι, από 67 χώρες από όλο τον κόσμο, με ποσοστό διεθνούς συμμετοχής πάνω από 90%, 31 διακεκριμένοι ομιλητές, 1.300 προφορικές παρουσιάσεις και αναρτημένες εργασίες, 87 θεματικές και ειδικές συνεδρίες, μεγάλος αριθμός επιστημονικών και επαγγελματικών συναντήσεων, έκθεση φορέων και εταιριών, είναι οι δραστηριότητες του 16ου Πανευρωπαϊκού Συνεδρίου Σεισμικής Μηχανικής που θα φιλοξενήσει για πρώτη φορά η Θεσσαλονίκη, από τις 18 έως τις 21 Ιουνίου, στα δύο κτίρια του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Πρόκειται για μία σημαντική διεθνή συνάντηση, η οποία συμπίπτει με την επέτειο συμπλήρωσης 40 χρόνων από τον μεγάλο σεισμό της Θεσσαλονίκης, στις 20 Ιουνίου του 1978, και για την οποία θα διοργανωθεί ειδική συνεδρία στο κτίριο του ΤΕΕ (Μ. Αλεξάνδρου 49), ανήμερα του μεγάλου σεισμού, στην οποία θα συμμετάσχουν επιστήμονες και μηχανικοί από το ΑΠΘ, το ΙΤΣΑΚ και το ΤΕΕ, και θα παρουσιάσουν θέματα σχετικά με τον σεισμό εκείνο και την πρόοδο που έχει επέλθει από τότε σε ότι αφορά την ενίσχυση της αντισεισμικής προστασίας της πόλης, των υποδομών και της κοινωνίας.

Το 16ο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Σεισμικής Μηχανικής διοργανώνεται από το Ελληνικό Τμήμα Αντισεισμικής Μηχανικής (ΕΤΑΜ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης Σεισμικής Μηχανικής, σε συνεργασία με το τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του ΑΠΘ. Πραγματοποιείται κάθε τέσσερα χρόνια με την παρουσία κορυφαίων επιστημόνων και μηχανικών από όλο τον κόσμο (μηχανικοί κατασκευών, γεωτεχνικοί μηχανικοί, γεωλόγοι, σεισμολόγοι), όπως και κατασκευαστικών εταιριών. Η πρώτη τέτοια συνάντηση έγινε το 1964 στα Σκόπια, ενώ αντίστοιχες των τελευταίων δεκαετιών πραγματοποιήθηκαν σε Κωνσταντινούπολη, Οχρίδα, Γενεύη, Λονδίνο, Παρίσι, Βιέννη, Μόσχα.

Στη διάρκεια του συνεδρίου θα καλυφθεί μεγάλο εύρος επιστημονικών θεμάτων σχετικά με όλους τους κλάδους της σεισμικής μηχανικής, της τεχνικής σεισμολογίας και της διαχείρισης της σεισμικής διακινδύνευσης, με βάση τις πιο σύγχρονες εξελίξεις και τεχνολογίες στον τομέα της σεισμικής μηχανικής. Μεταξύ των ειδικών συνεδριών που θα πραγματοποιηθούν είναι αυτή για τον σεισμό της Θεσσαλονίκης του 1978, όπου θα γίνει αποτίμηση της προόδου που έχει συντελεστεί από τότε για την σεισμική προστασία της πόλης, η συνεδρία για την επιστημονική συνεργασία Ευρώπης και Κίνας και οι δυνατότητες περαιτέρω συνεργιών, η συνεδρία για την αντισεισμική προστασία σχολείων και μνημείων, καθώς και συνεδρία για την ανάπτυξη του νέου ευρωπαϊκού αντισεισμικού κώδικα (eurocode 8).

Όπως ανέφερε, σε συνέντευξη τύπου, ο καθηγητής Γεωμηχανικής του ΑΠΘ και πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου, Κυριαζής Πιτιλάκης, η Ελλάδα έχει την υψηλότερη σεισμική επικινδυνότητα στην Ευρώπη, ενώ ο σεισμός του 1978 σηματοδότησε την ραγδαία εξέλιξη της σεισμικής μηχανικής στη χώρα μας, παράγοντες που συντέλεσαν στο να καταστήσουν την χώρα μας μία από αυτές που οδηγούν επιστημονικά τις εξελίξεις στην σεισμική μηχανική σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. "Η οργάνωση του ίδιου του συνεδρίου είναι μία επιβεβαίωση του κύρους του επιστημονικού και τεχνικού δυναμικού της χώρας μας και της Θεσσαλονίκης ειδικότερα. Η Θεσσαλονίκη είναι από τις πιο μελετημένες πόλεις στον κόσμο σε ότι αφορά τους σεισμούς" επεσήμανε ο κ.Πιτιλάκης. Ωστόσο, συμπλήρωσε, πως πρέπει να γίνουν περισσότερες προσπάθειες στη χώρα να παράγει τεχνογνωσία για τις εταιρίες και να υπάρξουν χρηματοδοτήσεις από εγχώριους πόρους σε ότι αφορά την έρευνα.

Για τον μεγάλο σεισμό της Θεσσαλονίκης, επανέλαβε την επιστημονική του άποψή ότι "δεν ήταν ο πιο ισχυρός που μπορεί να περιμένει η περιοχή", με βάση της ενδείξεις από καταγραφές από τον 5ο αιώνα μέχρι σήμερα, και έκρινε αναγκαία την αύξηση του επιπέδου του αντισεισμικού κανονισμού. "Το 80% των κτιρίων μας είναι κατασκευασμένα με προδιαγραφές προ του τελευταίου κανονισμού της ΕΕ (δηλαδή περισσότερο από μία δεκαετία)" είπε χαρακτηριστικά και αναφέρθηκε στην ανάπτυξη του νέου ευρωπαϊκού κώδικα αντισεισμικής προστασίας, μέσα από πολύ αυστηρές διαδικασίες των θεσμών της ΕΕ, που θα είναι αρκετά βελτιωμένος σε σύγκριση με τον προηγούμενο, κυρίως σε ότι αφορά το επίπεδο σχεδιασμού των κτιρίων.

Κατά τον ίδιο, η διοργάνωση ενός συνεδρίου παγκόσμιας εμβέλειας στην Θεσσαλονίκη θα αναδείξει την ποιότητα και την δυναμική του ελληνικού επιστημονικού και τεχνικού δυναμικού. Στο πρόγραμμα παρουσιάσεων που αφορούν την έρευνα στον ελλαδικό χώρο, θα συμμετάσχουν πάνω από 120 Έλληνες επιστήμονες και ερευνητές που δραστηριοποιούνται διεθνώς στον ακαδημαϊκό και επαγγελματικό τομέα. "Το τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του ΑΠΘ που στηρίζει την οργάνωση του συνεδρίου θεωρείται από τα καλύτερα στον κόσμο, ενώ βρίσκεται στις θέσεις 50-100 σύμφωνα με πρόσφατες διεθνείς κατατάξεις" είπε.

Στις παράλληλες εκδηλώσεις περιλαμβάνονται, εξάλλου, ενημερωτικές δράσεις για το ευρύ κοινό και επισκέψεις των συνέδρων σε σημαντικά έργα στην ευρύτερη περιφέρεια, όπως στο Μετρό και στην Εγνατία Οδό.




Επόμενο Προηγούμενο
 

Social Media - Thessaloniki
Χωρίς λεωφορεία ΟΑΣΘ στις 17/4

Χωρίς λεωφορεία ΟΑΣΘ στις 17/4

20:24 15/4/2024

Ποια θα είναι στους δρόμους

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

20:22 15/4/2024

Δευτέρα 15/4 και Τρίτη 16/04

Δήμος Καλαμαριάς:  Βάζει στο επίκεντρο τη δημόσια υγεία

Δήμος Καλαμαριάς: Βάζει στο επίκεντρο τη δημόσια υγεία

18:00 6/4/2024

Δωρεάν εξετάσεις και δράσεις ενημέρωσης

Το Thessaloniki Tuning Show έρχεται από σήμερα στη ΔΕΘ

Το Thessaloniki Tuning Show έρχεται από σήμερα στη ΔΕΘ

14:20 5/4/2024

Η μεγαλύτερη έκθεση αυτοκινήτου στην Βόρεια Ελλάδα

Δήμος Καλαμαριάς: Στηρίζει την 10 η Εθελοντική Αιμοδοσία της ΧΑΝΘ

Δήμος Καλαμαριάς: Στηρίζει την 10 η Εθελοντική Αιμοδοσία της ΧΑΝΘ

14:11 5/4/2024

5/04 - 9:00 πμ - 6/04 - 3:00 μμ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

13:18 5/4/2024

Παρασκευή 05/04, Σάββατο 06/04 και Κυριακή 07/04

Καλαμαριά: Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κανόε-Καγιάκ Μεγάλων Αποστάσεων

Καλαμαριά: Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κανόε-Καγιάκ Μεγάλων Αποστάσεων

20:15 3/4/2024

Πρόκειται για μία μεγάλη επιτυχία του ΝΑΟΚΘ, καθώς το συγκεκριμένο πρωτάθλημα διοργανώνεται για πρώτη φορά στη Βόρεια Ελλάδα

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

13:01 3/4/2024

Τετάρτη 03/04 και Πέμπτη 04/04

Ο ΟΑΣΘ ενισχύεται με ακόμη 150 λεωφορεία

Ο ΟΑΣΘ ενισχύεται με ακόμη 150 λεωφορεία

20:24 1/4/2024

Πλήρως ανανεωμένος ο στόλος λεωφορείων του ΟΑΣΘ από την 1 Ιανουαρίου του 2025

Η Καλαμαριά τίμησε τους 57 νεκρούς των Τεμπών με μια καθηλωτική συναυλία

Η Καλαμαριά τίμησε τους 57 νεκρούς των Τεμπών με μια καθηλωτική συναυλία

18:00 1/4/2024

Ένα ρέκβιεμ με τις νότες του Μότσαρτ

Κλασικά Έπιπλα