Κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις μνήμης για τη σφαγή του Διστόμου

10/6/2018 21:33    «Ποτέ ξανά ναζισμός και φασισμός»
Κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις μνήμης στο Δίστομο για τα 74 χρόνια από τη ναζιστική θηριωδία που στοίχισε τη ζωή σε 218 ανθρώπους.

Πλήθος κόσμου παρακολούθησε τις εκδηλώσεις και συμμετείχε στην πομπή προς το Μαυσωλείο όπου έγιναν οι καταθέσεις στεφάνων από την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία καθώς και από τον πρέσβη της Γερμανίας Γενς Πλέτνερ ο οποίος κατέθςσε το στεφάνι και γονάτισε στο μνημείο.

Με αφορμή την επέτειο μνήμης της 10ης Ιουνίου 1944, για την σφαγή στο Δίστομο, ο πρεσβευτής της Γερμανίας στην Ελλάδα Γενς Πλέτνερ, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως «το έγκλημα της Βέρμαχτ στο Δίστομο ανήκει στα μελανότερα κεφάλαια της γερμανικής κατοχής τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο. Ο φόνος αθώων γυναικών, ανδρών, παιδιών και γερόντων, με γεμίζει ντροπή και οδύνη. Τα εγκλήματα αυτά δεν πρέπει να ξεχαστούν ποτέ! Διδασκόμαστε και δεσμευόμαστε: ποτέ ξανά!»

«Μετά από 74 χρόνια από τη αποφράδα εκείνη ημέρα της Σφαγής των κατοίκων του Διστόμου είναι αυτονόητο: Ποιος ανέλαβε την ευθύνη αυτών των εγκλημάτων και πρωτίστως υπήρξε τιμωρία των θυτών και αποζημίωση των θυμάτων και των απογόνων τους σύμφωνα με τους κανόνες δικαίου που ισχύουν από την μυθική εποχή και το διεθνές δίκαιο; Και η απάντηση είναι αυτονόητη και δυστυχώς αρνητική» ανέφερε στη ομιλία του ο δήμαρχος Διστόμου Αράχωβας Αντίκυρας Ιωάννης Γεωργακός υπογραμμίζοντας πως με μεγάλη θλίψη διαπιστώνουμε ότι παρά τα τόσα δεινά που επέφερε ο ναζισμός και ο φασισμός στην ανθρωπότητα και ιδίως στην γηραιά ήπειρο / στην ήπειρό μας, δεν φαίνεται να διδαχθήκαμε τίποτε. Ολοκληρωτικές ιδεολογίες και πολιτικά μορφώματα ή και πολιτικά κόμματα φασίζουσας και νεοναζιστικής ιδεοληψίας επανεμφανίζονται και μάλιστα πλειοψηφούν σε εκλογικές αναμετρήσεις ή συμμετέχουν σε κυβερνητικούς συνασπισμούς.

Ο βουλευτής Θ Δρίτσας ανέφερε πως στην νέα σύνοδο η βουλή των Ελλήνων έχει δεσμευθεί να συζητήσει και να εγκρίνει το πόρισμα της επιτροπής για τις αποζημιώσεις και να σταλεί στα κοινοβούλια της Ευρώπης συμπεριλαμβανομένου και της Γερμανίας ώστε να αναλάβει η Γερμανία τις υποχρεώσεις της.

Ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Ν. Μαυραγάνης δήλωσε πως έφθασε ο κατάλληλος διπλωματικός χρόνος για τη διεκδίκηση των αποζημιώσεων .

Ο εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ Π. Χρηστίδης δήλωσε πως για εμάς είναι ενεργό το θέμα των αποζημιώσεων και πως ήρθε ή ώρα να ανταγωνισθεί αυτό από το γερμανικό δημόσιο

Στις εκδηλώσεις παρέστησαν επίσης αρχηγός ΓΕΣ Αλκιβιάδης Στεφανής, ο ευρωβουλευτής Ν. Μαριάς, ο εκπρόσωπος της ΛΑΕ Δ. Στρατούλης.



Επόμενο Προηγούμενο
 
Καλαμαριά: Έρχεται το πανηγύρι του Φοίνικα - Περιφορά εικόνας και Ιερά Λείψανα Αγίων για προσκύνηση

Καλαμαριά: Έρχεται το πανηγύρι του Φοίνικα - Περιφορά εικόνας και Ιερά Λείψανα Αγίων για προσκύνηση

21:27 9/8/2026

Πανηγυρίζει ο Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου

Θεσσαλονίκη: Τσουχτερό πρόστιμο σε άντρα που έκαιγε σκουπίδια στο οικοπεδό του

Θεσσαλονίκη: Τσουχτερό πρόστιμο σε άντρα που έκαιγε σκουπίδια στο οικοπεδό του

20:36 9/8/2026

από ανακριτικούς υπαλλήλους

Τη ζωή της έχασε 65χρονη λουόμενη στους Αμμόλοφους Καβάλας

Τη ζωή της έχασε 65χρονη λουόμενη στους Αμμόλοφους Καβάλας

20:19 9/8/2026

επιχειρήθηκε ΚΑΡΠΑ

Απαγόρευση κυκλοφορίας σε τρεις δήμους της Χαλκιδικής

Απαγόρευση κυκλοφορίας σε τρεις δήμους της Χαλκιδικής

20:15 9/8/2026

πεζών και τροχοφόρων οχημάτων

Καλαμαριά: Έρχεται ο Φέρρης στο γήπεδο του Απόλλωνα - Μια συναυλία που θα ταρακουνήσει την πόλη!

Καλαμαριά: Έρχεται ο Φέρρης στο γήπεδο του Απόλλωνα - Μια συναυλία που θα ταρακουνήσει την πόλη!

17:39 8/8/2026

στο πλαίσιο της περιοδείας «Όσο Θα Γυρίζει Η Γη»

Καλαμαριά: Σφραγίστηκε πάρκο, δεν έχει μέρος για τα παιδιά - ''Ο δήμος υποσχέθηκε λύση αλλά μπήκαν λαμαρίνες''

Καλαμαριά: Σφραγίστηκε πάρκο, δεν έχει μέρος για τα παιδιά - ''Ο δήμος υποσχέθηκε λύση αλλά μπήκαν λαμαρίνες''

16:05 8/8/2026

Υπογραφές κατοίκων για να παραμείνει χώρος πρασίνου

Θεσσαλονίκη: Είχε στην αυλή του δενδρύλλια κάνναβης!

Θεσσαλονίκη: Είχε στην αυλή του δενδρύλλια κάνναβης!

14:43 8/8/2026

τον συνέλαβαν

Κλασικά Έπιπλα