Από την Καλαμαριά στο Yale και από εκεί στη Formula1! (φωτο)

13/4/2021 17:27    To όνειρο του Κωνσταντίνου τώρα ξεκινάει
Ξημερώματα Τετάρτης 7 Απριλίου 2021 και το ρολόι στον υπολογιστή του Κωνσταντίνου Μαρκόπουλου, του μαθητή της Γ’ Λυκείου της Αμερικάνικης Γεωργικής Σχολής Θεσσαλονίκης, δείχνει λίγα λεπτά μετά τις 2, όταν στο email του έρχεται μια ειδοποίηση που περίμενε εδώ και αρκετό καιρό.

Το email είναι από το τμήμα νεοσεισαχθέντων σπουδαστών του Πανεπιστημίου Yale των Ηνωμένων Πολιτείων, ενός εκ των κορυφαίων του κόσμου. Λίγα δευτερόλεπτα μετά οι φωνές του Κωνσταντίνου αντηχούν στο σπίτι του στην Καλαμαριά. Ακολουθούν εκείνες των γονιών του και των δυο αδερφών του. Η οικογένεια Μαρκοπούλου πλέει σε πελάγη ευτυχίας, καθώς η απάντηση του Yale είναι θετική για την είσοδο του Κωνσταντίνου στο Πανεπιστήμιο.

«Όταν άνοιξα το ηλεκτρονικό μήνυμα που έφτασε στον υπολογιστή μου εμφανίστηκε ένα "congratulations" και η φωτογραφία ενός… μπουλντόγκ. Ήταν ο Handsome Dan, η μασκότ του YALE!» θα πει στο protothema.gr και θα συμπληρώσει πως «καλώς εχόντων των πραγμάτων θα φύγω στα μέσα με τέλη Αυγούστου. Ακόμη δεν μου έχουν στείλει κάποιο πρόγραμμα, αλλά ξέρω ότι θα υπάρξει ένα διάστημα, περίπου μιας εβδομάδας για να προσαρμοστώ να γνωρίσω τους συγκατοίκους μου και καθηγητές, ενώ θα μας κάνουν και κάποια τεστ για να δουν το επίπεδο στο οποίο βρισκόμαστε».




Ο Κωνσταντίνος είχε στείλει και σε άλλα πανεπιστήμια αίτηση, αλλά δεν είχε λάβει θετική απάντηση. Και όπως εξομολογείται όταν του ήρθε το μήνυμα από το Yale το είδε αρχικά μόνος του. «Στην αρχή δεν το άνοιξα το μήνυμα μπροστά στους γονείς μου, γιατί ήταν το τελευταίο που είχε απομείνει από αυτά που είχα στείλει αίτηση. Όταν το άνοιξα και άρχιζα να φωνάζω το κατάλαβαν και ζητωκραύγαζαν και εκείνοι. Η βοήθεια που έλαβα από την Αμερικανική Γεωργική Σχολή και το πρόγραμμα Study USA είναι τεράστια. Δεν θα μπορούσα να τα καταφέρω μόνος μου, αν δεν είχα άξιους συμπαραστάτες εντός και εκτός σχολικής αίθουσας», θα πει.

Ο 17χρονος Κωνσταντίνος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και μεγάλωσε στην Καλαμαριά. Είναι ο δεύτερος μαθητής της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, σε διάστημα δύο ετών, ο οποίος γίνεται δεκτός με υποτροφία από το συγκεκριμένο αμερικανικό πανεπιστήμιο. Όνειρό του είναι να σπουδάσει μηχανολόγος μηχανικός, να κάνει τουλάχιστον ένα μεταπτυχιακό και να αναζητήσει εργασία ως μηχανικός στον «μαγικό» κόσμο της Formula 1. Άλλωστε, είναι διακεκριμένο μέλος της ομάδας ρομποτικής VeloCT της ΑΓΣ, η οποία συμμετέχει στον παγκόσμιο διαγωνισμό «F1 in schools».




Μιλώντας στο protothema.gr εξήγησε ότι από μικρός του άρεσαν τα ρομπότ, αλλά αυτό με το οποίο «τρελαίνεται» είναι η Formula 1 και το ποδόσφαιρο, με τα οποία ασχολείται και στον ελεύθερο χρόνο του. «Είμαι τεράστιος φαν του ποδοσφαίρου και της F1. Μου αρέσει να βλέπω, να παίζω σε βιντεοπαιχνίδια και να ενημερώνομαι για ό,τι συμβαίνει. Είμαι στην ποδοσφαιρική ομάδα της Σχολής, ενώ με τους φίλους ,μου έχουμε και μια ομάδα όπου παίζουμε σε διάφορα πρωταθληματάκια και τουρνουά 5 x 5».

Η επιλογή του να μπει στην Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή δεν ήταν τυχαία μιας και γνώριζε ότι μπορεί να σπουδάσει στα κορυφαία πανεπιστήμια των Ηνωμένων Πολιτειών. «Όταν έκανα την αίτησή μου για την Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή ήξερα για το πρόγραμμα που προετοιμάζει μαθητές για την Αμερική», θα πει στο protothema.gr.

Ο 17χρονος μαθητής όπως λέει χάρηκε πάρα πολύ που άνοιξαν τα σχολεία και είδε και πάλι τους φίλους του, ενώ εξήγησε ότι η καραντίνα λόγω του κορωνοϊού είχε τα καλά αλλά και τα αρνητικά της. «Να πω ότι χάρηκα πάρα πολύ που ήρθα και πάλι στη σχολή. Κάναμε το self test και ήρθαμε στο σχολείο που μου είχε λείψει, όπως και οι φίλοι μου. Η καραντίνα είχε τα αρνητικά και τα θετικά της. Ψυχολογικά δεν άντεχα ήθελα να βγω να δω τους φίλους μου να κάνω μια βόλτα δεν μπορούσα. Από την άλλη με βοήθησε όσον αφορά την αποδοτικότητα μου και την οργάνωσή μου σε μεγάλο βαθμό».




Ο Κωνσταντίνος γνωρίζει ότι από τη στιγμή που θα φύγει για να συνεχίσει τις σπουδές του στο Yale είναι πολύ πιθανόν να μην ξαναγυρίσει στην Ελλάδα και να δουλέψει εδώ. Και αυτό οφείλεται πρώτον στην μισθολογική κατάσταση που επικρατεί αλλά κυρίως στις δυνατότητες που έχει στο εξωτερικό να εργαστεί σε εταιρείες κολοσσούς των νέων τεχνολογιών.

«Ο μισθός και οι προοπτικές εργασίας είναι τα βασικά στοιχεία για κάποιον που δεν γυρίζει στην Ελλάδα. Πιστεύω ότι το καλό θα ήταν και για τη χώρα μας και για την οικονομία της να γυρίσουν όλοι πίσω και στεναχωριέμαι και εγώ όταν βλέπω μεγάλους Έλληνες επιστήμονες, που κάνουν διεθνή καριέρα να είναι στην Αμερική ή στο Λονδίνο και όχι εδώ αλλά καταλαβαίνω γιατί το κάνουν και φοβάμαι ότι θα βρεθώ και εγώ στην ίδια θέση. Πέρα από το μισθό που γίνεται αντιληπτό ότι υπάρχει μεγάλη διαφορά είναι και το επίπεδο των εταιρειών. Για παράδειγμα ένας μηχανικός και την καλύτερη δυνατή δουλειά να έχει στην Ελλάδα δεν είναι το ίδιο με το να είναι στη Google στις νέες τεχνολογίες όπου βοηθά στην καινοτομία kαι στην ανάπτυξη», επισημαίνει στο protothema.gr.




Ο Κωνσταντίνος συμμετείχε στο πρόγραμμα Study USA της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, ενώ αναφέρθηκε και στο ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο των εκπαιδευτικών και κυρίως στη θέλησή τους να βοηθήσουν και να προσφέρουν σε όλα τα παιδιά, Θεσσαλονικείς και μη, οικότροφους και εξωτερικούς. «Η Σχολή θέλει να γινόμαστε καλοί πολίτες κι όχι απλώς καλοί μαθητές», τόνισε.

«Οι καθηγητές και όλο το εκπαιδευτικό προσωπικό κάνουν εξαιρετική δουλειά, βοηθώντας όλους τους μαθητές. Σημαντικό είναι και το έργο των στελεχών του προγράμματος Study USA, τα οποία είναι στο πλευρό των συμμετεχόντων μαθητών, βοηθώντας ουσιαστικά στη διεκπεραίωση καταστάσεων», πρόσθεσε.

Δηλώνει δικαιωμένος από την απόφασή του φοιτήσει στο Γενικό Λύκειο της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, το οποίο –όπως είπε- αναπτύσσεται σε ένα εξαιρετικό campus και τα στελέχη του βοηθούν τους μαθητές να εκπληρώσουν τα όνειρά τους. «Έχω συμμαθητές από όλη την Ελλάδα, με ποικίλα ενδιαφέροντα, υψηλές δυνατότητες και συναρπαστικές ιστορίες!», είπε.

Να σημειωθεί ότι στο Yale, ο Κωνσταντίνος Μαρκόπουλος θα συναντήσει την απόφοιτη του ΓΕΛ της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, Κατερίνα Καργιώτη, η οποία το 2019 έγινε δεκτή με πλήρη υποτροφία από το περίφημο πανεπιστήμιο, μετά από συμμετοχή της στο πρόγραμμα Study USA.



Επόμενο Προηγούμενο
 

Social Media - Thessaloniki
Δ. Θεσσαλονίκης: Φυτεύονται 500 δέντρα στη νέα παραλία

Δ. Θεσσαλονίκης: Φυτεύονται 500 δέντρα στη νέα παραλία

15:23 28/3/2024

Έρχονται δύο νέα πάρκα τσέπης

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

15:08 27/3/2024

Τετάρτη 27/03 και Πέμπτη 28/03

Ένωση Γονέων Καλαμαριάς: Επικίνδυνη η πρόταση για αθώωση Μίχου - Να προστατευτεί η 12χρονη

Ένωση Γονέων Καλαμαριάς: Επικίνδυνη η πρόταση για αθώωση Μίχου - Να προστατευτεί η 12χρονη

21:19 25/3/2024

Η ανακοίνωση της Ένωσης

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

12:46 22/3/2024

Παρασκευή 22/03, Σάββατο 23/03 και Κυριακή 24/03

Καλαμαριά: Δράσεις για την στοματική υγεία στον Φοίνικα και στην πλατεία Προσφυγικού Ελληνισμού

Καλαμαριά: Δράσεις για την στοματική υγεία στον Φοίνικα και στην πλατεία Προσφυγικού Ελληνισμού

23:18 20/3/2024

Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας

Καλαμαριά: Έρχονται 11 πάρκα, σιντριβάνια, πεζόδρομοι και ποδηλατόδρομος!

Καλαμαριά: Έρχονται 11 πάρκα, σιντριβάνια, πεζόδρομοι και ποδηλατόδρομος!

23:03 20/3/2024

έπεσαν οι υπογραφές

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

15:52 20/3/2024

Τετάρτη 20/03 και Πέμπτη 21/03

Θεσσαλονίκη: 1292 παραβάσεις σημείωσε η τροχαία σε δύο μέρες!

Θεσσαλονίκη: 1292 παραβάσεις σημείωσε η τροχαία σε δύο μέρες!

00:00 20/3/2024

αναλυτικά στοιχεία

Καλαμαριά: Δεκάδες κεραίες τηλεφωνίας δίπλα στα σχολεία! Τί καταγγέλλουν οι γονείς

Καλαμαριά: Δεκάδες κεραίες τηλεφωνίας δίπλα στα σχολεία! Τί καταγγέλλουν οι γονείς

23:49 19/3/2024

«Όχι στις κεραίες δίπλα στα σχολεία μας»

Η Καλαμαριά γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Συνδρόμου Down

Η Καλαμαριά γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Συνδρόμου Down

23:22 19/3/2024

«Μελίνα Μερκούρη»

Κλασικά Έπιπλα