Πώς η Καλαμαριά θα γίνει το τουριστικό θέρετρο της Θεσσαλονίκης

27/2/2021 20:47    Διαθέτει όλα τα φόντα..
Διαθέτει όλα τα φόντα για να γίνει το τουριστικό θέρετρο της Θεσσαλονίκης, η απόδραση των Θεσσαλονικέων μέσα στην ίδια τους την πόλη, αλλά και ο πόλος αναψυχής των τουριστών που επιλέγουν τη Νύμφη του Θερμαϊκού. Η Καλαμαριά, με ένα παραλιακό μέτωπο 6 χλμ, με ιδιαίτερη φυσική ομορφιά, με πλούσια πολιτισμική παράδοση και ιστορία, με εμβληματικά τοπόσημα, όπως το Κυβερνείο, το στρατόπεδο Κόδρα, η μαρίνα και η πλαζ της Αρετσούς -που, αν αξιοποιηθούν, θα αλλάξουν το πρόσωπό της- αλλά και με έντονο το στοιχείο της γαστρονομίας και της διασκέδασης, διαθέτει πολλές ψηφίδες για να συνθέσει ένα νέο τουριστικό προφίλ.

Αυτό σκέφτηκε ο δήμος Καλαμαριάς και θέλοντας να απαντήσει στην πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση που ζούμε, αποφάσισε να προετοιμαστεί για την επόμενη μέρα, αναθέτοντας το «χτίσιμο» του προορισμού και το branding του στην εταιρεία Tourism Plus, η οποία θα συνεργαστεί με την Colibri στην εκπόνηση του επιχειρησιακού σχεδίου τουριστικής προβολής και ανάπτυξης της περιοχής. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό πως όλη αυτή η πρωτοβουλία ξεκίνησε από μια απόφαση του δήμου Καλαμαριάς να λάβει μέτρα απέναντι στην πανδημία, βλέποντας τον πλούσιο επιχειρηματικό της ιστό να χάνει τη συνοχή του.

«Στολίδι της Θεσσαλονίκης»
   
«Ο δήμος μας είναι το στολίδι της Θεσσαλονίκης. Έχει την καλύτερη θέση γεωγραφικά, δεν έτυχε όμως τα προηγούμενα χρόνια της προβολής που του αξίζει. Γι’ αυτό μέσα από διαβούλευση με τις τοπικές επιχειρήσεις και τους φορείς, θέλουμε να καταλήξουμε σε ένα μοντέρνο branding που θα σηματοδοτήσει μια προσπάθεια προσέλκυσης στην Καλαμαριά τόσο Θεσσαλονικέων από άλλους δήμους του πολεοδομικού συγκροτήματος όσο και τουριστών, μέσα από ένα πλέγμα νέων δράσεων και ανανεωμένων υποδομών» λέει στη Voria.gr ο δήμαρχος Καλαμαριάς, Γιάννης Δαρδαμανέλης.

Άλλωστε, ο ίδιος έχει ένα όραμα: να δει την Καλαμαριά να σφύζει από ζωή, με ό,τι αυτό σημαίνει τόσο για την οικονομική ανάτασή της όσο και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της. Να δει το στρατόπεδο Κόδρα να γίνεται πάρκο Κόδρα, στα πρότυπα των πάρκων του Λονδίνου –άλλωστε, όπως λέει, πουθενά στην Ευρώπη δεν υπάρχει μια τέτοια έκταση 350 στρεμμάτων εντός πολεοδομικού ιστού που να γειτνιάζει με τη θάλασσα- να δει την μαρίνα να αλλάζει όψη και την πλαζ να προσελκύει ακόμα και λουόμενους, να δει το παραλιακό μέτωπο των 6 χλμ να φιλοξενεί οργανωμένες περιπατητικές και ποδηλατικές διαδρομές. Προς αυτή την κατεύθυνση, ο δήμος Καλαμαριάς βρίσκεται αυτή την περίοδο σε σειρά διαβουλεύσεων για την πλαζ της Αρετσούς, ενώ θα διεκδικήσει σθεναρά τον ρόλο του στη διαχείριση και άλλων τοπόσημων της Καλαμαριάς, ώστε να μπορέσει να δώσει με τις παρεμβάσεις του στους δημότες του την καθημερινότητα που τους αξίζει.

«Η Καλαμαριά συνδυάζει το όμορφο με το απλό και χαρακτηρίζεται από μια αίσθηση που δεν τη συναντάς εύκολα αλλού. Ο φυσικός της πλούτος, το παραλιακό της μέτωπο, η ιστορία και η προσφυγική της παράδοση, οι φιλόξενοι άνθρωποί της, η παράδοσή της στη διασκέδαση, όλα θα αξιοποιηθούν σε αυτή τη νέα μας προσπάθεια» εξηγεί ο δήμαρχος. 





Το σχέδιο των τεσσάρων φάσεων

Το σχέδιο που θα αναπτυχθεί από την Tourism Plus σε συνεργασία με την Colibri θα περιλαμβάνει την καταγραφή μιας σειράς δράσεων, όπως είναι η αποτύπωση του προορισμού, η οργάνωση λειτουργίας και η δημιουργία επιχειρησιακής ικανότητας της Επιτροπής Εξωστρέφειας και Τουρισμού του δήμου που συστάθηκε πρόσφατα, η επιλογή ενός brand name για το τουριστικό προϊόν της Καλαμαριάς, αλλά και η στρατηγική συνεργασία με το υπουργείο Τουρισμού, τον ΕΟΤ, την Marketing Greece, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, τον Οργανισμό Τουρισμού και τον δήμο Θεσσαλονίκης, με στόχο τον συντονισμό των ενεργειών και την επίτευξη συνεργειών.

Ειδικότερα, το σχέδιο θα ξεκινήσει με την αποτύπωση του προορισμού, μέσα από εκτεταμένη έρευνα του προϊόντος και τη συλλογή δεδομένων, ώστε να υπάρχει μια πραγματική εικόνα για τους επισκέπτες-περιηγητές της περιοχής, αλλά και μέσα από την ακτινογραφία της τοπικής κοινωνίας και των επιχειρήσεων. Η εικόνα αυτή θα ολοκληρωθεί μέσω διαβουλεύσεων με πρόσωπα-κλειδιά της Καλαμαριάς, από την τοπική αυτοδιοίκηση και τις τοπικές επιχειρήσεις μέχρι τους φορείς, τους συλλόγους και την Μητρόπολη. Στην επόμενη φάση θα επιδιωχθεί η οργάνωση της λειτουργίας της νεοσυσταθείσας Επιτροπής Εξωστρέφειας του δήμου, ενώ θα επιλεγούν οι κατάλληλοι συνεργάτες, οι οποίοι σε συνεργασία με τον δήμαρχο και την Επιτροπή θα ηγηθούν της προσπάθειας και θα αποτελέσουν το Advisory Board, που θα μετεξελιχθεί στη συνέχεια στον Destination Management Organization του προορισμού. Επόμενο βήμα θα είναι η επιλογή brand name και λογότυπου για το τουριστικό προϊόν της Καλαμαριάς, που θα προκύψουν μέσα από τη διενέργεια εκτεταμένης έρευνας με την βοήθεια ερωτηματολογίων και προσωπικών συνεντεύξεων με δημότες και θα αποφασισθούν από την Επιτροπή Εξωστρέφειας.

Τέλος, θα εκπονηθεί αναλυτικό επιχειρησιακό σχέδιο της τουριστικής ανάπτυξης Καλαμαριάς για το έτος 2021 με προοπτική τριετίας, που θα κληθεί να εφαρμόσει το τμήμα Πολιτισμού-Τουρισμού και η Επιτροπή Εξωστρέφειας-Advisory Board του δήμου. Το σχέδιο αυτό θα περιλαμβάνει ένα στρατηγικό πλαίσιο δράσεων, από επιλογή αγορών στόχων και στρατηγικές συνεργασίες με τουριστικούς φορείς μέχρι συμμετοχή σε τουριστικές εκθέσεις και συνδιοργάνωση με άλλους φορείς της Θεσσαλονίκης fam και press trips με τουριστικούς πράκτορες και δημοσιογράφους.



Επόμενο Προηγούμενο
 

Social Media - Thessaloniki
Δ. Θεσσαλονίκης: Φυτεύονται 500 δέντρα στη νέα παραλία

Δ. Θεσσαλονίκης: Φυτεύονται 500 δέντρα στη νέα παραλία

15:23 28/3/2024

Έρχονται δύο νέα πάρκα τσέπης

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

15:08 27/3/2024

Τετάρτη 27/03 και Πέμπτη 28/03

Ένωση Γονέων Καλαμαριάς: Επικίνδυνη η πρόταση για αθώωση Μίχου - Να προστατευτεί η 12χρονη

Ένωση Γονέων Καλαμαριάς: Επικίνδυνη η πρόταση για αθώωση Μίχου - Να προστατευτεί η 12χρονη

21:19 25/3/2024

Η ανακοίνωση της Ένωσης

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

12:46 22/3/2024

Παρασκευή 22/03, Σάββατο 23/03 και Κυριακή 24/03

Καλαμαριά: Δράσεις για την στοματική υγεία στον Φοίνικα και στην πλατεία Προσφυγικού Ελληνισμού

Καλαμαριά: Δράσεις για την στοματική υγεία στον Φοίνικα και στην πλατεία Προσφυγικού Ελληνισμού

23:18 20/3/2024

Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας

Καλαμαριά: Έρχονται 11 πάρκα, σιντριβάνια, πεζόδρομοι και ποδηλατόδρομος!

Καλαμαριά: Έρχονται 11 πάρκα, σιντριβάνια, πεζόδρομοι και ποδηλατόδρομος!

23:03 20/3/2024

έπεσαν οι υπογραφές

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

15:52 20/3/2024

Τετάρτη 20/03 και Πέμπτη 21/03

Θεσσαλονίκη: 1292 παραβάσεις σημείωσε η τροχαία σε δύο μέρες!

Θεσσαλονίκη: 1292 παραβάσεις σημείωσε η τροχαία σε δύο μέρες!

00:00 20/3/2024

αναλυτικά στοιχεία

Καλαμαριά: Δεκάδες κεραίες τηλεφωνίας δίπλα στα σχολεία! Τί καταγγέλλουν οι γονείς

Καλαμαριά: Δεκάδες κεραίες τηλεφωνίας δίπλα στα σχολεία! Τί καταγγέλλουν οι γονείς

23:49 19/3/2024

«Όχι στις κεραίες δίπλα στα σχολεία μας»

Η Καλαμαριά γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Συνδρόμου Down

Η Καλαμαριά γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Συνδρόμου Down

23:22 19/3/2024

«Μελίνα Μερκούρη»

Κλασικά Έπιπλα