Καλαμαριά: Δημοψήφισμα για την αξιοποίηση της μαρίνας Αρετσούς ζητά η παράταξη Τεμεκενίδη

22/2/2021 10:16    “Καλαμάρια Πρώτη Ξανά”
Με κείμενό του στο e-kalamaria.gr, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης “Καλαμάρια Πρώτη Ξανά”, κ. Άρης Τεμεκενίδης, τονίζει πως για το μέλλον της Μαρίνας Αρετσούς, πρέπει να πάρουν θέση όλοι οι πολίτες και προτείνει την διεξαγωγή τοπικού δημοψηφίσματος.

Αναλυτικά το κείμενο

Το μέλλον και η προοπτική της Μαρίνας Αρετσούς, ενός από τα πολυτιμότερα περιουσιακά στοιχεία εντός των ορίων του Δήμου Καλαμαριάς, είναι ένα από τα κρισιμότερα ζητήματα, στο οποίο πρέπει να πάρουν θέση όλοι (Δήμαρχος και Δημοτικές παρατάξεις, φορείς και συλλογικότητες της Καλαμαριάς αλλά και οι απλοί πολίτες) μετά την πρόσφατη πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος από πλευράς ΤΑΙΠΕΔ για την παραχώρησή της σε ιδιώτη. 

Από την πρώτη στιγμή της δημιουργίας της Δημοτικής μας παράταξης, Καλαμαριά Πρώτη Ξανά, της οποίας έχω την τιμή και την ευθύνη να ηγούμαι, διατυπώσαμε το πλαίσιο μέσα στο οποίο πρέπει να κινηθεί ο Δήμος μας σχετικά με το θέμα της Μαρίνας πάνω στους εξής 5 άξονες:

• Επιμείναμε στην εξασφάλιση ελεύθερης πρόσβασης για τους κατοίκους και αποτροπή τσιμεντοποίησης της παραλιακής ζώνης (για την οποία ο Νόμος 2160 του 1993 δυστυχώς αφήνει «ανοικτή πόρτα»). Ανάπτυξη με σεβασμό στους κατοίκους και το περιβάλλον.
• Εργαστήκαμε στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμαριάς κατά τη διάρκεια συζήτησης της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) στην κατεύθυνση προστασίας του χαρακτήρα της Μαρίνας, με σκοπό να μην μετατραπεί από χώρος τουριστικής ανάπτυξης της πόλης μας σε οικόπεδο – φιλέτο για «χοντρά» πορτοφόλια.
• Τονίσαμε την ανάγκη διασφάλισης της παρουσίας αλλά και της δημιουργίας-εκσυγχρονισμού εγκαταστάσεων ελλιμενισμού των αλιευτικών σκαφών στη Μαρίνα Αρετσούς, μέχρι την κατασκευή του Αλιευτικού Καταφυγίου, ένα όνειρο δεκαετιών για τους Καλαμαριώτες αλιείς.
• Εργαστήκαμε και πιέσαμε για την κατάρτιση και υλοποίηση ενός ευρύτερου σχεδίου τουριστικής ανάπτυξης του Δήμου Καλαμαριάς για την τοπική οικονομία και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, με αξιοποίηση του πολιτιστικού αποθέματος του Προσφυγικού Ελληνισμού, που συνδέεται άρρηκτα με το παραλιακό μας μέτωπο.
• Διατυπώσαμε από την πρώτη στιγμή, ως αδιαπραγμάτευτη θέση, την ανάγκη  ενιαιοποίησης του παραλιακού μας μετώπου. Σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να γίνουν αποδεκτές προσπάθειες κατακερματισμού του.

Τον περασμένο Μάιο, εν μέσω των συνθηκών που επέβαλε η πανδημία, το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμαριάς πήρε μια ιστορική απόφαση, με την οποία κατέθεσε αυστηρούς όρους, σύμφωνα με τους οποίους πρέπει να κινηθεί το Δημόσιο και το ΤΑΙΠΕΔ στο ζήτημα της αξιοποίησης της Μαρίνας Αρετσούς. Στη συζήτηση, που κατέληξε σε απόφαση με μεγάλη πλειοψηφία και στην οποία συναίνεσε και ο νέος Δήμαρχος Καλαμαριάς, αναφέρονται ρητά οι προθέσεις μας, ώστε η Μαρίνα της Αρετσούς να παραμείνει τουριστική μαρίνα, προσβάσιμη στους κατοίκους και αποκλείστηκε η προοπτική της δημιουργίας μιας περίκλειστης περιοχής, αποκομμένης από τον ιστό της πόλης μας.

Είναι προφανές, τόσο από τις θέσεις που πήραν οι 4 παρατάξεις που υπερψήφισαν την τελική απόφαση, όσο και από τις θέσεις των παρατάξεων που μειοψήφησαν, ότι το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμαριάς ΑΠΕΡΡΙΨΕ  την προτεινόμενη από το ΤΑΙΠΕΔ ΣΜΠΕ, στο σύνολό της, και κατέστη σαφές πως δεν μπορούν να υπάρξουν λύσεις για την Μαρίνα μας, που οδηγούν σε τσιμεντοποίηση - ανάπτυξη χωρίς σεβασμό στο περιβάλλον, με αποκλεισμό των κατοίκων της Καλαμαριάς και χωρίς απτά οφέλη για το Δήμο μας.

Όλους αυτούς τους μήνες, η Διοίκηση και ο Δήμαρχος ή γνώριζαν τις προθέσεις του ΤΑΙΠΕΔ και της κυβέρνησης ή (και δεν γνωρίζω ποιο από τα δύο είναι χειρότερο) δεν μπήκαν στην διαδικασία να παρακολουθούν τις εξελίξεις στο θέμα αυτό, όπως οφείλουν ως θεματοφύλακες των συμφερόντων των συμπολιτών μας.

Και τελικά μια τόσο σημαντική απόφαση, όπως η αξιοποίηση της Μαρίνας Αρετσούς, δεν μπορεί παρά να έχει την συναίνεση της πλειοψηφίας των Καλαμαριωτών, κάτι που διασφαλίζεται μέσω της διοργάνωσης ενός ΤΟΠΙΚΟΥ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ. 

Στο δημοψήφισμα αυτό, οι δημότες της Καλαμαριάς θα μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα:

• Στην μη παραχώρηση της Μαρίνας από το ΤΑΙΠΕΔ σε ιδιώτη επενδύτη προς αξιοποίηση υπό οποιεσδήποτε προϋποθέσεις. 
• Στην παραχώρηση της Μαρίνας σε ιδιώτη επενδύτη προς αξιοποίηση με τους αυστηρούς ορούς και τις δεσμευτικές προϋποθέσεις που θέτει η απόφαση του Δημοτικού Συμβούλιου Καλαμαριάς που απεσταλη στο ΤΑΙΠΕΔ
• Στην παραχώρηση της Μαρίνας σε ιδιώτη επενδύτη προς αξιοποίηση με βάση τον σχεδιασμό του ΤΑΙΠΕΔ, χωρίς τους αυστηρούς ορούς και τις δεσμευτικές προϋποθέσεις που έθεσε η απόφαση του Δημοτικού Συμβούλιου Καλαμαριάς
Ένα τέτοιο δημοψήφισμα:
• Θα αναδείξει όλες τις πτυχές του ζητήματος, ώστε όλοι οι δημότες να ενημερωθούν αναλυτικά και να αποκτήσουν πλήρη εικόνα.
• Θα υποχρεώσει όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και πρόσωπα να πάρουν θέση.
• Θα δώσει την ισχυρή εντολή αλλά και την αναγκαία δύναμη στους εκπροσώπους μας έναντι του ΤΑΙΠΕΔ και των οργάνων της Πολιτείας, προκειμένου να εξασφαλίσουν το βέλτιστο αποτέλεσμα για τους κατοίκους της Καλαμαριάς. 
Μόνο έτσι, θα εξασφαλίσουμε, πως οι αποφάσεις που παίρνονται συχνά πίσω από «κλειστές πόρτες» γραφείων της κεντρικής εξουσίας θα σέβονται την θέληση και το συμφέρον των συμπολιτών μας. 

Σημειώνουμε εδώ την απαράδεκτη και αντιδημοκρατική απόφαση της Κυβέρνησης με την οποία αναστέλλει για όλη την τρέχουσα Δημοτική περίοδο το δικαίωμα των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να διεξάγουν δημοψηφίσματα για σοβαρά θέματα τοπικού χαρακτήρα. Ο Δήμος μας πρέπει να ζητήσει την άμεση ανάκληση της και να αγωνιστεί για την κατοχύρωση του δικαιώματος των Καλαμαριών να εκφράζουν την βούληση τους σε τόσο κρίσιμα για την περιοχή τους ζητήματα. Σε κάθε περίπτωση, ο Δήμος πρέπει να δώσει σε κάθε Καλαμαριωτη την ευκαιρία να εκφραστεί μέσω του δημοψηφίσματος. 

Καλούμε το Δήμαρχο και τις Δημοτικές παρατάξεις, εν όψει της επικείμενης συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμαριάς, που θα γίνει με τηλεδιάσκεψη στις 22 Φεβρουαρίου  2021 και ώρα 19:00, να αναπτύξουν αναλυτικά τις θέσεις τους για το θέμα και να στηρίξουν τη δημοκρατική διαδικασία ενός συμβουλευτικού τοπικού δημοψηφίσματος για το μέλλον της Μαρίνας Αρετσούς. Θεωρούμε αυτονόητο ότι στη Συνεδρίαση αυτή, πρέπει να κληθούν για να συμμετάσχουν και να διατυπώσουν τις απόψεις τους όλοι οι ενδιαφερόμενοι φορείς και συλλογικότητες της πόλης μας. 

Άρης Τεμεκενιδης
Δημοτικός Σύμβουλος, Επικεφαλής “Καλαμάρια Πρώτη Ξανά”


Επόμενο Προηγούμενο
 

Social Media - Thessaloniki
Sold out η φετινή Agrotica με πάνω από 1.800 εκθέτες και 1.500 δωρεάν θέσεις πάρκινγκ

Sold out η φετινή Agrotica με πάνω από 1.800 εκθέτες και 1.500 δωρεάν θέσεις πάρκινγκ

14:58 31/1/2024

30η Διεθνή Έκθεση Γεωργικών Μηχανημάτων

«Γινόμαστε ένα για τον Άλκη»

«Γινόμαστε ένα για τον Άλκη»

14:51 31/1/2024

Το μήνυμα ΟΑΣΘ για τη μαύρη επέτειο

Άλλος άνθρωπος: Η απόλυτη ανατροπή στην υπόθεση Πολυχρονόπουλου

Άλλος άνθρωπος: Η απόλυτη ανατροπή στην υπόθεση Πολυχρονόπουλου

14:08 31/1/2024

Τι ανέφερε ο ιδιοκτήτης του πρακτορείου τυχερών παιχνιδιών.

Ο Δημιουργικός Κόσμος των Βιβλιοθηκών τον Φεβρουάριο!

Ο Δημιουργικός Κόσμος των Βιβλιοθηκών τον Φεβρουάριο!

12:23 31/1/2024

Δείτε αναλυτικά τα προγράμματα των παιδικών βιβλιοθηκών

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

12:14 31/1/2024

Τετάρτη 31/01 και Πέμπτη 01/02

Τα μελισσάκια της Γωνιάς Επιστημών «Γεωργία Καραγιάννη» στα νηπιαγωγεία της Καλαμαριάς

Τα μελισσάκια της Γωνιάς Επιστημών «Γεωργία Καραγιάννη» στα νηπιαγωγεία της Καλαμαριάς

12:14 31/1/2024

Μετά το επιτυχημένο ταξίδι τους στα Νηπιαγωγεία της Καλαμαριάς την άνοιξη του 2022

Δεν είναι απλός πονόλαιμος, μην το αγνοείς: Το σύμπτωμα που «φωνάζει» ότι κόλλησε κάποιος στρεπτόκκοκο

Δεν είναι απλός πονόλαιμος, μην το αγνοείς: Το σύμπτωμα που «φωνάζει» ότι κόλλησε κάποιος στρεπτόκκοκο

19:28 30/1/2024

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Τίναξε την μπάνκα: Το τρελό ποσό που παίρνει ο πιο ακριβοπληρωμένος διάσημος στο φετινό Survivor

Τίναξε την μπάνκα: Το τρελό ποσό που παίρνει ο πιο ακριβοπληρωμένος διάσημος στο φετινό Survivor

13:19 30/1/2024

Πόσα παίρνει, λέει;;;

Το GNTM επιστρέφει: Το πρόσωπο-έκλπληξη που θέλει το Star δίπλα στην Ηλιάνα Παπαγεωργίου

Το GNTM επιστρέφει: Το πρόσωπο-έκλπληξη που θέλει το Star δίπλα στην Ηλιάνα Παπαγεωργίου

18:10 29/1/2024

Παρουσιάστρια που έχουμε χρόνια να δούμε τηλεοπτικά

Άσχημα μαντάτα για τις ελληνικές σειρές...

Άσχημα μαντάτα για τις ελληνικές σειρές...

14:32 29/1/2024

Πώς το ΕΚΟΜΕ έφτασε να χρωστάει 56 εκατ. ευρώ στα κανάλια.

Κλασικά Έπιπλα